Last news in Fakti

20 Август, 2019 11:28 14 021 51

Какво се случва с морския флаг на България!?

  • морски флаг-
  • парижки меморандум-
  • корабоплаване-
  • пристанищен контрол-
  • кораби

Страната ни отсъства от всички списъци на Парижкия меморандум, а от министерството обясниха, че не фигурираме, защото проверките на корабите ни са под минимума

Какво се случва с морския флаг на България!? - 1

България е изключена като собственик на морски флаг от всички списъци на Парижкия меморандум – организация на всички европейски и част от световните морски страни, касаеща пристанищния контрол на корабите. Това твърди сайтът transportal.bg. В публикуваните в края на юли списъци на сайта на организацията установи, че името на страната ни липсва и в трите списъка – черен, сив и бял, касаещи флаговете с висок, среден и нисък риск за корабоплаването.

В последното публикувано издание от 2018 година България фигурира в сивия списък на меморандума – място, което не е променяно от над 10 години. Най-вероятната причина за изпадането на страната ни е изключително намалелия брой кораби, плаващи под български флаг. За периода 2016-2018 г. в пристанищата на страните от меморандума за извършени 25 проверки на общо 13 кораба, плаващи под български флаг. Констатирани са 123 забележки, а веднъж е задържан кораб за прекалено много нарушения.

„Ако изпадането не се дължи на някакво техническо изискване, това означава, че сме почнали да берем плодовете на скандала с либийския танкер „Бадр““, коментира председателят на доброволната спасителна организация „БУЛСАР“ к.д.п. Никифор Герчев. Според него само преди няколко месеца в официалния бюлетин на Световната морска организация България е била описана като пиратска държава и сравнена със Сомалия.

България има морски флаг и интересът на българските корабособственици е напълно защитен. Това обаче е официалната позиция на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Ето какво пишат от ведомството:

Всяка година в годишния доклад на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол се публикува нов списък за държавите на знамето, които класират съответната държава на знамето в бял, сив и черен списък в зависимост от представянето на техните кораби при проверки в региона на Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол.

Този списък се основава на общия брой проверки и задържания за тригодишен непрекъснат период за флагове с поне 30 проверки за периода.

В рамките на Парижкия меморандум общо за периода 2016, 2017 и 2018 са извършени 26 проверки на български кораби. По действащата в момента методика България не се включва в последното издание на „Бял, сив и черен“ списък, който е публикуван и в сила от 01.07.2019 г.,тъй като има направени само проверки, които са под минималния брой за последните 3 години.

Дейността на корабите под български флаг се осъществява предимно в Черно море. В този район на действие освен България членове на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол са и Румъния, както и част от Азовския район на Русия. В тази връзка трябва да се направи уточнението, че в публикувания списък на сайта на Парижкия меморандум за разбирателство по държавен пристанищен контрол, в сила в периода от 01.07.2019 г. до 01.07.2020 г., Румъния също не попада в него, тъй като в тригодишния период (2016-2018 г.) са извършени 5 проверки на румънски кораби. Поради малкия брой инспекции на румънски кораби те не са в списъка в последните 10 години.

До влизането в сила на новия списък на меморандума, българският флаг се намираше в „сивия списък“. В тази връзка бе засилен контролът от страна на ИА „Морска администрация“ за привеждането на корабите, плаващи под българско знаме, в съответствие с най-високите стандарти по отношение на тяхната сигурност и безопасност. По тези причини част от корабособствениците смениха флаговете на корабите си с висок рисков профил от български на „удобен“ флаг като например Sierra Leone, Saint Kitts and Nevis, намиращи се в черния списък.

Всички извършени действия от страна на ИА „Морска администрация“ в последните години доведоха до по-доброто представяне на корабите под български флаг при проверки както в региона на Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол, така и в региона на Черноморския меморандум за държавен пристанищен контрол, по който България също е страна членка.

Особено важно е да се отбележи, че в резултат на влязлата в сила промяна от 01.07.2019 г. на корабите, които плават под българско знаме вече не може да бъде наложена забрана за посещение в пристанище на страна членка на Парижкия меморандум (всички крайбрежни държави от ЕС, както и Русия и Канада), което е в реален интерес на българските корабособственици и корабопритежатели.

Забрана за посещение на пристанище на страна членка на Парижкия меморандум може да бъде издадена, съгласно параграф 4.1 от правилата на меморандума, само в случаите, когато :

• корабът да плава под знамето на държава, която по брой задържания попада в „черния списък“;

• корабът да плава под знамето на държава, която по брой задържания попада в „сивия списък“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гарантирано от Герб

    45 5 Отговор
    Така ще е

    Коментиран от #17

  • 2 Дедо Йоцо

    49 4 Отговор
    Скоро и с националния флаг ...

    Коментиран от #16

  • 3 няма какво

    45 2 Отговор
    друго да се случи след бандитската приватизация,проведена от Ваньо Драгалевски и Домуса Зализан на Флота и корабостроенето!Първия на времето беше прегракнал да говори как корабостроенето ни било губещо и му трябвало Шокова терапия,че да се оправи.Който иска да иде във Варна и да види сега какво представлява Завода и какво се строи!При лошия Соц на 3-4м. пускаха на вода нов кораб.
  • 4 Африканска чума

    50 7 Отговор
    Африканска чума погна и българските кораби!

    ДО 1989Г. БЪЛГАРИЯ Е ЕДИН ОТНАЙ-ГОЛЕМИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА КОРАБИ!
    ЕДИН ОТ ДОБРИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА КОРАБИ СЪЩО!

    СЪЩО ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МОРСКА КОМУНИКАЦИОННА ТЕХНИКА!!

    ТА АЙДЕ СЕГА НЯКОЙ ДЕМОКРАТ ДА МИ КАЖЕ НЕЩО!!

    Коментиран от #7, #20, #46

  • 5 Простосмъртен

    16 3 Отговор
    За какво ни е,то и море нямаме вече
  • 6 Ердоган

    36 3 Отговор
    Нито море, нито кораби, нито армия, нито икономика, полека, полека и населението намалява, абе, българска му работа..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 До джонката

    50 6 Отговор

    До коментар #7 от "Джони":

    Ако не бяха червените отки сега да нямаше никакви улици, тротоари, водопровод и канализация. Да си бяхме все още в 19 век. За 45 години червени орки направиха това, което за 30 години сини говеда не могат все още да унищожат. За 30 години сини скачащи говеда окрадоха всичко, нишо не построиха. Само кръпки, кръпки, кръпки! Кръпки в икономиката и живота! За 30 години сме най-бедната страна в ЕС с ширеща се повсеместно престъпност и мафия! Няма нищо хубаво за 30 години! Нищо!

    Коментиран от #12

  • 9 Призрак

    32 3 Отговор
    Спокойно. Съвсем скоро ще почнат да НЕ признават и българските морски сертификати за капитани и механици.Слизаме до нивото на Филипините и Индонезия. С такива некадърници нищо добро не ни чака. В момента Морско училище във Варна се е превърнало в цирк. Само гледат да вземат таксите за семестъра. Материалите по които се учи са от преди 30 години.Преподавателите са на по 70 години средна възраст. Кадрите които излизат са меко казано некадърни и нищо не знаят. Вървим към тотален колапс , защото всичко е на самотек в държавата. Ако има млади хора да четат какво съм написал, съветът ми е да бягат от БГ докато са млади и имат време.

    Коментиран от #13, #45

  • 10 Цецо

    15 3 Отговор
    Нищо не разбрах от обясненията на министерството?!? Били сме в сивия списък, сега вече не сме в никакъв списък... това означава ли, че корабите ни ще могат спокойно да пристават във всяко европейско пристанище? И защо корабособствениците си взимат по-високорисков флаг... да не би да искат непременно да не ги допускат в пристанищата...?!?
  • 11 антрашпиц

    20 2 Отговор
    Вече не фигурираме....!!!Амчи да я закриваме тая държава.Разградена кошара...
  • 12 БорисOFF

    3 12 Отговор

    До коментар #8 от "До джонката":

    Скоро ше ти напраим завод за автомобили бе !!!Кво си се размрънкал?
  • 13 антрашпиц

    22 5 Отговор

    До коментар #9 от "Призрак":

    И защо ги обиждаш филипинците и индонезийците?Такива мъ.ши като нас няма никъде по света.
  • 14 Гарантирано от ГЕРБ

    15 2 Отговор
    Експерти посочват като главна причина скандала с задържания неправомерно от ГЕРБ либийския танкер Бадр . Изпадането на България от списъците на Парижкото споразумение е неприятен факт. Това означава, че режимът за проверка на корабите ни ще бъде затегнат до изключително високи нива , коментира пред медията бившият директор на ИА Морска администрация к.д.п. Николай Апостолов
  • 15 На прицель

    23 2 Отговор
    Пуснете в статията и линк към разследването на Бивол за танкера.
    Как евродепутата Емил Радев и Николай Гигов ходили да рекетират либийците за 5 мил. евро дето щели да им върнат танкера, ама не било сигурно
  • 16 ХУ Ю

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Йоцо":

    ША ТУРГАТ ФЛАГ С ПОРТРЕТА НА ЗАЛИЗАНИЯ С МАЗНАТА КОСА ОТ РАЗГРАД ША ИЗБИЯТ РИБАТА У СИЧКИТЕ МОРЕТА
  • 17 макдоналдс тръмп

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гарантирано от Герб":

    ОНЯ С МАЗНАТА КОСА - РЕЗАКА ОТ РАЗГРАД ТОЙ Е ЗАБРАВИЛ МОМЧЕТО ДА ГО ПОДАДЕ ДОКУМЕНТИТЕ ДА ГЕ
  • 18 Муахахаххахахах😂😂😂😂

    18 4 Отговор
    България е била описана като пиратска държава и сравнена със Сомалия.😂😂😂😂😂пълно падение😂😂😂😂
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 NNN

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "Африканска чума":

    България не само имаше най-много кораби, България имаше най-големият автопарк от камиони международен транспорт. Но всичко е ВЕЧЕ минало. "пишман демократите' за шепа сребарника заличиха всичко. Сега искат да заличат и историята.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Какво се случва с България

    15 3 Отговор
    Борисоф тегли нов дълг от 2ОО Милиона! Въпреки че се води с 11 млрд.лв.резерв и 3 млрд.лв. излишък, България тегли още 200 млн.лв.дълг, общо 700 млн.лв. за по малко от 2 месеца. Което е трудно обяснимо.!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Така пише на некролога

    11 7 Отговор

    До коментар #19 от "Адолф Хитлер":

    България възкръсна от мъртвите на 09. 09 1944г. и за 45г увеличи населението си с 2 000 000 , с пазари ,суровини ,кадри, национална сигурност. И почина (да и е лека пръстта ) на 11 .11 1988г.

    Коментиран от #27

  • 27 Адолф Хитлер

    7 6 Отговор

    До коментар #26 от "Така пише на некролога":

    Странно,как така като България по времето на цар Борис 3 е нямала колонии,но БВП на човек е бил по-голям от държави които имат колонии като Испания,Белгия и Португалия,а след 09.09.1944 година,БВП на човек в България е по-нисък от този на Исландия,която до 1945 е била датска колония.

    Коментиран от #34, #42

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кой68

    3 5 Отговор
    Ликвидирането на флота започна със идването на "демокрацията" и сега се видя че е свършило.Стига вече с тая изтъркана мелодия-ГЕРБ това и онова защото вина имат всички управлявали досега.Време е президента да произведе някой и друг в адмирал....

    Коментиран от #31

  • 30 Адолф Хитлер

    5 8 Отговор
    Много интересно как така комунистите плюят по циганите,а техният вожд Тодор Живков е влашки циганин.Ето това ако не е лицемерие вече не знам какво е!

    Коментиран от #32

  • 31 Адолф Хитлер

    6 11 Отговор

    До коментар #29 от "Кой68":

    Нали знаеш,че ако НРБ не се беше разпаднала,днес щяхме да живеем като венецуелците и северно корейците.Освен армия и неграмотници в управлението,нямаше да имаме друго.Ти нямаше да можеш да излезеш от България (макар че съм сигурен че не си излизал,защото комунистите сте най-бедните и най-необразованата сган),нямаше да имаш интернет,нямаше да имат ток и вода 24/7,както и щеше да работиш за 1$ на ден,а не за 500$ на месец.

    Коментиран от #33, #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кой68

    10 4 Отговор

    До коментар #31 от "Адолф Хитлер":

    Много си зле.Никога не съм бил комунист,а и нито гербаджия,седесар и тем подобни.От няколко години съм в чужбина умнико/още когато дойде царя/?Какво щяло да бъде ако-това е в сферата на предположенията,а какво е било си е заминало безвъзвратно.В България,а и другаде по-света незнам да е имало комунизъм?Това все едно да кажеш че сега имаме демокрация,а то е свободия.Да ти писне от кеманета......
  • 34 Левски

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "Адолф Хитлер":

    Така трябва да бъде.Самия народ си го заслужава.Само можем да си спомняме как едни хора за 45години построиха Държава 7 в света по всичко.После пак стоим и гледаме и досега как отново едни хора ни разрушиха държавата и прогониха работещото население с новия режим/демокрация/ Ако така стоим и гледаме значи така трябва да става.Жалък народ ....
  • 35 Много

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Адолф Хитлер":

    тъпо парче си, ама много
  • 36 Госあ

    5 2 Отговор
    Еми каквото със всичко останало. И между другото, не знам дали комунизма приравнява хората (щото тогава е имало всички видове професии) , но сега прасетата със сигурност са приравнили българина до низш търгаш.
  • 37 Джони

    3 6 Отговор
    Админ , защо ме триеш бе мърсол смачкан , да го набутам на кака ти курни в устенцата дееба и червените орки дееба налазили територията ни . Скоро ще ви закачим по дърветата като коледна украса кремълски свине .

    Коментиран от #40

  • 38 Пак чета 10 години

    8 1 Отговор
    Отново и за пореден път чета, че страната ни е зле в които и да е сектор от фаталното 10.От 10-11 години ГЕРБ е на власт и такова майката на всичко. Пълен упадък и копаем ново дъно всеки ден.
  • 39 Емо

    8 1 Отговор
    Е нека сега да видим как ще реагира Тиквата?!!!Какво ще щаже сега?Европа ли ни е виновна или извънземните?Аз си спомням какъв флот имахме,говоря за Океански риболов,демократите го съсипаха екстренно.Зализаният от Разград разгони фамилията на БМФ.
  • 40 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Джони":

    Джони, нали знаеш че историята друго помни. Освен слабоумни,сте и слаботелесни 😂
  • 41 Стайков

    2 2 Отговор
    Писна ми от такива дето още на шумка пикаят. Байно, живял съм при царя със старите къщички, живял съм при "комунизма", живея при "демокрацията". Плавал съм по всички океани, пред 1986 год. извършихме околосветско плаване. Болно е, кога всичко онова, което ти е било близко, познато, да бъде погубено от алчност, некадърност и продажност пред исканията на Западните държави. Истината е страшна. Прехваленият от много "бае Тошо", създаде всички тези, които днес разрушават строеното, граденото с много усилия и труд. Под вещото ръководство на Живков, днешните управници ни управляваха небезпокоявани, защото, който се обадеше и посочваше грешната посока на икономическото развитие, бе заклеймяван като нраг. Знаеш ли Адолфчо, колко идейни комунисти бяха изгонени от БКП, затова че надигаха глас. Знаеш ли, настоящите и минали управници бяха и тогава вся е все. Не знаеш. За мене, целия този хаос е бил програмиран още преди наември 1989 год., осъществяван тогава и сега от псевдокомунистите на Тато, пък и той си бе такъв.
  • 42 Емил от Льонебериа

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Адолф Хитлер":

    Смучеш мантри от левият си палец на десният крак. За времето което говориш България е бомбандирана държава, от 2 империи , в губещ съюз , с нерадостно бъдеще , и очакваща я трета последна национална катастрофа , със загуби на територии до Стара Планина , и Пиринска Македония . А твоя любим Борис , през 1942 след Сталинград праща тайни емисари при съюзниците , да уговаря , как по-безболезнено България да излезе от войната , тоест малко го е играл предател на" Хилядолетният Райх" За стандарта на живот в Царство България , върха му е през 1938 , когато германците купуват от нас всичко което можем да произведем като земеделска продукция , и хората леко се позамогват , при осигурените пазари , но сме далече зад една Гърция , или Сърбия , ако трябва да сме конкретни - пред Албания.

    Коментиран от #43, #47

  • 43 Цуци

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Емил от Льонебериа":

    Айдее и ти отплесна , зядо ми е имал по това време 3 семейства аргати , 2 от сърбия и едно от гърция . С едноседмична надница ОРАЧ е можел да хване влака и да отиде до Париж за няколко дни на екскурзия ..има документи а и живи свидетели още ..

    Коментиран от #44

  • 44 Въпрос към живият свидетел

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Цуци":

    А орача по това време , да не е управлявал трактор ТК-80.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да да

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Африканска чума":

    А нещо като цифри? Колко кораба, колко тона водоизместимост? Нещо не ми се вярва да сме били като Италия, Испания, Англия, САЩ, че даже и Русия! Най-големите на балканския полуостров ли? Да не се окаже че линията Кале-Дувър е имала повече кораби от нас? Що така ви бягат цифрите, ни пък как ви идват думите!
  • 47 Да да

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Емил от Льонебериа":

    По това време Гърция и Сърбия сме ги биели накуп, че даже и Албания да включат. И като икономика и военно. Комунистите после ни разсипаха, не това че загубихме войната. И Германия загуби, ама Западна стана 10 пъти по-добре от Източна и 30 пъти по-добре от нас! Защо ли?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Капитан Немо

    3 0 Отговор
    ...Кораби в морето плават
    и след тях следи остават...
    ...Ала после нищо не личи...
    ...................
    ("Това се случи на морския бряг
    между ученичка и моряк")
  • 50 1122

    4 1 Отговор
    Не се ли ОДЪРЖАВИ всичко няма да имаме нищо.Тия дето накупиха печелившите държавни предприятия,после ги продадоха по между си и накрая ги фалираха,за да им вземат парите и после да си ги харчат за собствени нужди трябва да се издирят и да им се конфискува всичко ,а ако искаме да имаме стабилна държава от сега нататък държавата да започне да строи заводи и хората да ПРОИЗВЕЖДАТ за да имаме работеща икономика и работещо население,а от там и по добър живот на хората в тази държава.А не както сега имаме бедни работещи хора,и много богати ,,собственици"на приватизирани предприятия като 90% от печалбата е за собственика.
  • 51 krasirz

    2 1 Отговор
    Герб потопи България на дъното.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове