Last news in Fakti

20 Август, 2019 18:00 8 759 46

Фатален трети инфаркт покосил Жорж Ганчев

  • жорж ганчев-
  • инфаркт

Българският политик почина 10 дни, преди да навърши 80-годишна възраст

Фатален трети инфаркт покосил Жорж Ганчев - 1
Снимка: БГНЕС

Фатален трети инфаркт е покосил Жорж Ганчев, пише "Телеграф". Българският политик почина 10 дни, преди да навърши 80-годишна възраст. Поклонението пред Жорж Ганчев ще бъде на 23 август, петък, в църквата "Св. София".

Георги Ганчев Петрушев, както е официалното му име, е роден на 29 август 1939 година в Пловдив. Следва в Националната спортна академия и става по-късно шампион на България по фехтовка, играе и баскетбол в "Академик" София.

Следва в Националната спортна академия при Ференц Модьор. В началото на 60-те години се жени за британска поданичка и заминава с нея на Острова. Твърди се, че това е част от операция на Второ главно управление на ДС, чийто сътрудник именно по британска линия е Георги Петрушев с псевдоним Жорж.

Псевдоним, който той наложи като свое име. Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист, дори продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ. След 90-та година става един от учредителите на СДС. Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента. Автор, продуцент и водещ на предаването "Жорж в действие“ по "ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари.

Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ. На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз заедно с Кольо Парамов. Многообразна личност, определяна и като противоречива - между политиката, популизма, призивите за патриотизъм и уважение към институциите.

Успехите в Западна Европа и САЩ са сред личните причини за гордост, които Жорж Ганчев често посочва в публичните си изяви. Макар и през различни позиции и идеи отстоява желанието за промяна в България до последните си дни. Жорж Ганчев: "Да направиш жест, да дадеш нещо на хората е най-голямото удоволствие, тъй като то те мотивира. В такова състояние аз съм живял и работил дълги години. Живот, на който малко хора могат да се надяват". Такава е равносметката му в последното интервю за БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБ4

    38 5 Отговор
    Бог да го прости!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 8 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯ ПОЛИТИ КОЙТО НЕ КРАДЕШЕ БЕШЕ ЧЕССТЕН БОГ ДА ГО ПРОСТИ СЬЧУСТВИЕ НА БЛИЗКИТЕ МУ ПЕТЬР СТОЯНОВ СТАНА ПРЕЗИДЕНТ С МАШИНАЦИИ ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА Е ГОСПОДИН ЖОРЖ ГАНЧЕВ ПОКЛОН ГОСПОДИН ГАНЧЕВ
  • 3 ГОШО

    26 5 Отговор
    Даа Бог да го прости Не успя да се наложи в политиката ни за съжаление
  • 4 007

    28 5 Отговор
    Интeрecнa личнocт бeшe и щe гo зaпoмним c тoвa, чe тoчнo и яcнo ни oцeни кaтo тъпa нaция; "нe мe глaдaй тъпo, бългaринo". Нa мнoгo oт нac c aлa-мaкeдoнcкия тип пaтриoтизъм ни прeчи дa гo ocъзнaeм, нo прaв бeшe чoвeкът. Пoвeчeтo живяли в цивилизoвaни мecтa пo cвeтa гo рaзбирaт, ги бoли и ce питaт зaщo eднa прeкрacнa cтрaнa (прирoдa) e лoшa държaвa (нaрoд, нaceлeниe). Пoчивй в мир, Жoрж!

    Коментиран от #45

  • 5 ЕДИН ОТ МОРЕТО

    28 5 Отговор
    ХРИСТО БОТЕВ ЯСНО ГО Е КАЗАЛ,В СВОЯТА ,,БОРБА,,......... -СВЕСТНИТЕ У НАС,СЧИТАТ ЗА ЛУДИ.........ТЕЗИ МУ ДУМИ СА АКТУАЛНИ И ДНЕС,КАКТО И ЦЯЛОТО ТВОРЧЕСТВО НА ВЕЛИКИЯ ХР. БОТЕВ.......ОТИДЕ СИ ЕДИН ДОСТОЕН МЪЖ,ПОЛИТИК,ЕРУДИТ И БЪЛГАРИН С ГОЛЯМО СЪРЦЕ.......ПОЧИВАЙ В МИР ЖОРЖ.....ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ТИ ПАМЕТ.......

    Коментиран от #6

  • 6 хпппр

    1 10 Отговор

    До коментар #5 от "ЕДИН ОТ МОРЕТО":

    ти трол ли си?

    Коментиран от #9, #14

  • 7 Барчо

    9 13 Отговор
    За починалите или добро или нищо. За него ще кажа - нищо. И то много нищо, защото го знам много добре отблизо.

    Коментиран от #8

  • 8 Барчо

    11 7 Отговор

    До коментар #7 от "Барчо":

    Някой може ли да каже какво е направил за България Георги Петрушев, а не какво е казал. Защото политиците правят, а шутовете само приказват. Човека даже се срамуваше от българското си име.

    Коментиран от #10

  • 9 Дгд

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "хпппр":

    Ти си български селяндур от най-висш тип, гледащ тъпо!!! Светла му памет на Ж Ганчев!

    Коментиран от #12

  • 10 Дгд

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Барчо":

    Знаеш ли що? Щото българите са като жените си, прoсти кифли, падат си по мутри. Затова и такива избират. Без власт Ти какво ще направиш?

    Коментиран от #17

  • 11 ПОЗНАВАЧ

    8 4 Отговор
    Факт е, че много ги беше страх от него политиканите. Много мръсни номера му спретнаха, но той издържа достойно. Едно ще ви кажа - жалко, че не успя да се включи активно, много боклук щеше да бъде изринат 10 години по-рано. Поклон!

    Коментиран от #13, #16, #28

  • 12 тннн

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дгд":

    ясно..отговори ми😅
  • 13 пппрв

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "ПОЗНАВАЧ":

    той се е бил включил...нещо си се объркал...20г е бил комунистически агент..факт

    Коментиран от #19

  • 14 ЕДИН ОТ МОРЕТО

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "хпппр":

    ????????? И КАК РАЗБРА......??????
  • 15 пппрв

    2 0 Отговор
    по приказкате за реално комунистически агент
  • 16 ЕДИН ОТ МОРЕТО

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "ПОЗНАВАЧ":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ..........НАВРЕМЕТО ПЕТЪР СТОЯНОВ (ФЕРНАНДЕЛ ОТ ФИЛИПОПОЛ) БЕШЕ ИЗБРАН ЗА ПРЕЗИДЕНТ ,ВМЕСТО ЖОРЖ ГАНЧЕВ С КУПЕНИ ГЛАСОВЕ....ФАКТ
  • 17 Барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дгд":

    Аз каквото съм направил съм го направил, само че ти говориш за политиката на държавата след 1989 г, която от тогава създаде това поколение от плазмодии. Те се интересуват единствено от това днес да се наяде и напие без да се интересува от утре. Не им пука, че някои наричат Левски - Дякона терорист и при допитване за велики исторически български личности нареждат там Азис. Героите вече не са космонавти, а мутри. Мачосите вече не са кавалерите, а мръсниците. Младежта се облъчва непрекъснато чрез киното, новините, реалити предавания и т.н. Резултатите са налице, както и ти си установил!!!
  • 18 Светлин Дилкински

    6 4 Отговор
    Мир на праха му. Най-грамотният български политик след 10-ти. ноември - 89 та .Не му простиха , че е на свтлинни години от дребнавата шопска паплач, която ни убива днес. Не го допуснаха до реалното управление, от страх и корист. Вижте какво увъртат с Белене ,янките трябва да си вземат милардите , другите умуват, англосаксонците отиват и си го взимат.

    Коментиран от #43

  • 19 Барчо

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "пппрв":

    Прав си!!! Георги Петрушев се жени за дъщерята на Барон еди кой си, който е председател на Комунистическата партия в Англия с личното разрешение на Тодор Живков. Никога не е бил невъзвращенец. Тези от неговото обкръжение от времето му в България му дават прякора "Дангалака" не само защото е бил голям, а и защото ........ прякора говори сам за себе си. Такива прякори давахме на едри и тъпи момчета.
  • 20 Политици много и разни !

    2 2 Отговор
    Но пасват ли на хората - това е важно! И аз съм политик а ти ни си ли ? Въпроса е имаш ли пари ! Другото не важи ! Никой не разбира от политика ! Всичко е Търчи - Лъжи ! Дай ся две бири и пусни музиката да свири ! Джордж Ганчев бе близък с Мак Кейн, както и с Джон Балтон - идолите на Войната , Смъртта и Сатаната. Сори май на но аз не пуша от тез !
  • 21 Кой българин е политик ?

    0 4 Отговор
    500 години бе Султана, после 50 години Фердинанд от
    Виена - живот с цървулки и Сивушки по Елин Пелин Д. Талев , Н. Й. Вапцаров " Живот ли бе да го опишеш? Разровиш ли го - ще мирише !" А поета Гео Милив изгорен в пещ на локомотив. ПОСПЕРИТЕТ да се е.еш майката ! Джордж Ганчев беше за Монархията и Короната от Тръни ! Сори ту миити ю Герги !

    Коментиран от #23

  • 22 Иван Вазов

    1 1 Отговор
    Парица Царица ! Нямаш ли парици ти ? Ти си просто Диване и какво ли още не ! Ръйш ли ве ма/на ? Ей глей го на - Слави куха Гайда ама политик е ? Ко ш кайш ? А ? Де и политиката ? Ти виждаш ли я? А Динко от Ямбол или Митко Бомбата, Пищова, Шамара , Очите , Кравата - сите са се Митьовци с пари, известност и политици. Готови Премиери ! Дис ис Булгаристан. Обран буста и без пъдар.
  • 23 ГОСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кой българин е политик ?":

    ..........ПРОСПЕРИТЕТ.........се пише........анадън му.....

    Коментиран от #24

  • 24 А ти маслото на колата смени ли го ?

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "ГОСТ":

    Просперитии, либертии демократи - радвай си на живота и поправяй правописа , далеч шъ стигнеш, шъ знаш. Види се галиба шъ си голяма читанка ? Не пасеш трева.

    Коментиран от #29

  • 25 С една дума

    0 1 Отговор
    Ф Ю !
  • 26 Nik

    1 1 Отговор
    Бог да го прости!
  • 27 Господ да съди по своите правила

    1 1 Отговор
    А аз по нашите на Джорджето не мога да му простя ! Но все пак към спейса щом се запътил, нека да лети. Дали там го чакат с отворени врати ? Кой знае ?

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГОСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "А ти маслото на колата смени ли го ?":

    БРАВОс........АШКОЛСУН КЬОПОЛАР.......МАШАЛЛА......НЕГРАМОТНИК.....ПРОСПЕРИТЕТАДЖИЯ........
  • 30 Радо

    4 0 Отговор
    Бог да го прости!!!...ще запомня неговата мисъл, че българите сме един малък, но за сметка на това изключително прост народ.

    Коментиран от #31

  • 31 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Радо":

    От мен да го запомниш. Няма умен народ. Народа е стадо и всичко зависи от това кой ще го поведе. Шансът на народа е като женитбата. Да избереш точния човек на тъмно. Когато България беше на ТРИ МОРЕТА, съседите ни плащаха данъци, а народа дори не можеше да чете не беше прост по тази логика, а сега, когато всеки трети има висше образование е прост!!!

    Коментиран от #33

  • 32 Барчо

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Господ да съди по своите правила":

    Вярно че за умрелите трябвало да се говори само убави неща. Всеки тук му цитира "хвъркатите" лафове. Никой обаче не споменава какво той направи за майка България!!! И не е чудно, защото отговора е - абсолютно нищо. Правеше се на най-големия родолюбец, а двете му дъщери не знаят да кажат и една мисъл на български. Големия българин е този, който оставя нещо след себе си в България. И двете му дъщери дойдоха тук само за да вземат парите му и да продадат имотите му. Внуците даже не са тук за погребението на дядо си. Те не са с българско гражданство, а чужденци, които не знаят и една българска думичка, камо ли да имат някакво българско самосъзнание. Това ли ти е наследството, което оставяш за България, драги ми Петрушев???
  • 33 ГОСТ ОТ ГОСТЕВО

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Барчо":

    Е...ТУК СИ ПРАВ НА 100%.......НАРОД ОТ ТИКВИ,МОЖЕ ДА БЪДЕ УПРАВЛЯВАН САМО ОТ ТИКВИ.......

    Коментиран от #44

  • 34 Единственият ми личен спомен

    2 2 Отговор
    Е, че ме спря в един супермаркет преди няколко години и хвалеше Русия (беше ходил наскоро, разбирай бяха му платили нещо) и плюеше САЩ и Европа. После го видях в някакво предаване пак със същите приказки, така че не ми се вярва Мак Кейн много да го е харесвал. Е, пропадна им инвестицията на руснаците. Не виждам нищичко патриотично в делата му освен приказки. Бог да го съди!
  • 35 1914 година за нашата армия се пееше

    0 1 Отговор
    " Велик е нашият войни" със страшният си вик "На нож ! ", С УРА превзе Люлебургас, Одрин и Чаталджа. Бяхме на Бяло море, и Македония бе наша а преди туй и СЪЕДИНЕНИЕТО СТОРИ ! Никой нямаше такава армия на БАЛКАНИТЕ и О.о.о. ! УЖАС ! Фердинанд , таткото на Борис и дядото на отрочето Симеон, във Виена дръпна шалтера - ВСИЧКО ОБРАНТО КАКТО СИ Е БИЛО ! А във войската до тогава бяха редки офицери. Които после бяха прогонени от западните ни добзложелатели. Кратко казано СЛЪНЦЕТО У НАС ИЗГРЯВА ОТ ИЗТОК И ЗАЛЯЗВА ОТ ЗАПАД ! Народа не прост и го знае , но Или такива не иска да го чуе и признае. На ЕЛИТА му се плаща от Запада - не да мисли твори, гради държава, да дерзае България да УТВЪРЖДАВА а да я руши и разпродава ! Та за Джордж - на продажна крава казват Бог роти не дава ! А ми слава Богу в случая !
  • 36 1914 година за нашата армия се пееше

    0 2 Отговор
    да се чете : " А в армията тогава бяха РУСКИ ОФИЦЕРИ ! Освобождението от там дойде - от РУСИЯ ! СЪЕДИНЕНИЕТО от там дойде от РУСИЯ ! АРМИЯТА ни от там се изгради от РУСИЯ ! Нищо че сме били науки и прости но сме защитавали земите исконни наши. А днес от срам да умреш.
  • 37 Слънцето у нас залезе 1989 !

    1 1 Отговор
    В ЕС сме на юлар и юзди - подхранват ни като крави на ясли - когато и колкото решат толкоз да ти дадът и на сметка пишат. ЕЛИТА пълнее, а кравата СЛАБЕЕ. Взехме да оредяваме ! СЛЪНЦЕТО ОТ ИЗТОК ТРЯБВА ПАК ДА ИЗГРЕЕ !

    Коментиран от #39

  • 38 Аз в Божиите дела не се меся !

    0 1 Отговор
    Господ си знае своето дело ! Моето дело е да подчертая за Джордж - дебело. Да се обличе добре и да се пази че на с ейса е студена ! А там кат иде какво Господ Бог място му определи - дяволско джакузи, друг ли ще го бузи не ще да знам но да е жив и здрав от мен
  • 39 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Слънцето у нас залезе 1989 !":

    Ми иди на изток, бе ,нали оттам идвали убавините според теб. Какво те спира? Кеф ти Китай, кеф ти Северна Корея, кеф ти Русия- и без това няма голям наплив в тази посока, ще те вземат с радост! Негрите от Африка знаят къде да ходят, вие тук дрънкате небивалици! И главното- пращайте там децата и внуците си и парите. Че децата на всички червени първи плъпнаха към САЩ и Запада. И на Жорж също не са на изток. Що така?

    Коментиран от #41, #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Масиджа ми до теб изтриха !

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "И аз да кажа":

    Но ти добре ме разбра. Ще бере ядове твоята глава.
  • 43 При него ти е мястото та белки и ти

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Светлин Дилкински":

    Да си завидно виден.
  • 44 Барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ГОСТ ОТ ГОСТЕВО":

    Нямам в предвид само нашия български народ, а всеки един. Няма такъв, който да е направил нещо самостоятелно без никой да го поведе, включително и американците, които живеят на чужд гръб. А кой ще го поведе там е въпроса.
  • 45 James

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "007":

    Жорж казваше елегантно "Не ме гледай УМНО, българино!".
  • 46 Мишо

    2 0 Отговор
    Стихотворение от Жорж Ганчев за отечеството ни България:България е обрулена, България е погазена, България е линчувана, Бъргария е намразена, България е ограбена , Снижена на колене, Прецакана,разплакана, със седем вековно бреме, Нооо...красива си,коприва си, съдба си ми отровна,ти няма си, простряна си,но майка си съдбовна, обичам те,отричам те, боля със твойте болки, прегръщам те,разгръщам те, в трагични обиколки,изправяш ме, отравяш ме,издигаш ме духовно, привличаш ме,прегръщаш ме, разбиваш ме основно....НООО... Началото и краят си,в.космическа задявка ти ада си и рая си,и стара килимявка, подай ръка,задръж ме в утробата си свята разбрах,че нямам други родител на Земята! Почивай в мир Жорж!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове