Last news in Fakti

22 Август, 2019 17:01 2 792 20

Андрей Райчев: БСП не може да спечели в София, но Мая Манолова може

  • андрей райчев-
  • мая манолова-
  • местни избори

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е демонстрирала „вопиюща некомпетентност в областта, за която току-що е назначена да отговаря“ и нарече това „нов вид калинка“

Андрей Райчев: БСП не може да спечели в София, но Мая Манолова може - 1
Снимка: БГНЕС

Партиите се готвят отдавна за местните избори. Всички са в добра форма, почивали са лятото, така че устремът на всички ще бъде много голям. Това каза за БНР социологът Андрей Райчев. Реални прогнози за настроенията сред обществото в навечерието на вота ще има през септември, допълни той. Въпреки това Райчев заяви, че не очаква ГЕРБ да продължи да управлява в 26 от 31 областни града:

„Няма как да не отстъпи от това постижение, но ако вземат например половината градове, това ще бъде реален голям успех“.

За хората в малкия и средния град изборът е местен и се гледат хората. В големите градове и особено в София, вотът има политически характер и сериозни последици, допълни той.

„Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невъзможно, но не е и сигурно, би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им“.

В ГЕРБ тече промяна след оттеглянето на Цветанов от ръководните постове в партията, отчете Райчев.

„Да воюваш и да преустрояваш войската си, което именно се случва на Борисов, не е лесно. Може да окаже, че наистина пророчество на г-н Цветанов ще се сбъдне и те ще загубят. Не смея да гадая“.

Според социолога европейските избори не са доказателство, че ГЕРБ може да печели без Цветанов:

„Не беше без него. Бяха му казали: „Ще има прошка, ако спечелиш“, спечелиха и нямаше прошка - това стана. Освен това (стана б.р.) с изключителната активност на Борисов. Ако отидем на футболна аналогия – той излезе във второто полувреме, като губеха с 0:2 и вкара три гола“.

Райчев прогнозира „фактическа“ избирателна активност от 50% през ноември. Той окачестви София като „цитаделата“ и „мястото на генезиса“ на ГЕРБ:

„БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може...Критичността към г-жа Фандъкова е голяма и отляво, и отдясно. Алтернативата ѝ обаче е бивш червен, какъвто е Манолова“.

Райчев е убеден че изборите в столицата ще реши „класическият десен избирател“:

„Този човек трябва да каже: „Въпреки всичко Фандъкова, защото Мая е комунист“ или „Въпреки всичко Мая, независимо че е била такава, защото Фандъкова не се понася повече“. Кое ще надделее в душата му, е много трудно се каже“.

Райчев припомни пътя на Манолова „от един много сатанизиран образ към образа, който има сега“ и допълни, че тя е изградила този образ с работата си и вземането на страната на хората.

Социологът оцени като „дребен скандал“ и назначението на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова като председател на Съвета по киберсигурността. Според него тя е демонстрирала „вопиюща некомпетентност в областта, за която току-що е назначена да отговаря“ и нарече това „нов вид калинка“:

„Предишните калинки, пак напълно некомпетентни хора, се правеха на нещо и не наглееха, държаха се симпатично и се опитваха да се харесат на публиката. Тук се говори нагло и в очите“.

ГЕРБ е спечелила изборите срещу БСП през май на върха на „Апартаментгейт“, защото хората искат по-радикална промяна, коментира социологът, но не беше категоричен дали това е Слави Трифонов.

Трифонов се кани да дебютира на политическия терен за парламентарните избори, коментира Райчев. Той не очаква партия на шоумена да събере повече от 15% при първото си явяване на изборите. Социологът припомни, че Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов също са дошли на власт с обещания за радикална промяна и обобщи: „Напълно възможно е“. Трифонов е в центъра на политическото пространство и се явява пряк конкурент на Борисов и ВМРО.

Според Райчев „Обединени патриоти“ вече са се разцепили на 3 части, „като две още тичат по една пътечката“ и не си говорят с третото.

„Каракачанов има на ревера си 6% от самостоятелно явяване, а г-н Симеонов не можа да набере гласове колкото кметицата на „Младост“. Това е факт! Тоест, техният съюз е временен“.

Относно номинацията на Иван Гешев за главен прокурор той изтъкна:
„Гешев не е изборът на това управление. Той се казваше Пламен Георгиев. Беше публична тайна, че Георгиев ще стане. Когато стана ясно, че не е той, стана г-н Сарафов. Чак когато и за г-н Сарафов станаха едни работи, които правят невъзможно неговото издигане, тогава се прибегна към още един заместник… Аналитично следва нещо много просто – той въобще не е любимецът на управлението, а вероятно е предложение на Цацаров“.

Райчев очаква Гешев да бъде избран. Той припомни, че и Борис Велчев е избран безалтернативно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    22 4 Отговор
    Ако платите достатъчно на Райчев, той може да ви обещае това, което никой не може да изпълни!
  • 2 Всеки ще гласува против Фънди

    18 17 Отговор
    Всеки нормален ще гласува против крадла фъндъчка

    Коментиран от #3

  • 3 Нормална

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Всеки ще гласува против Фънди":

    Ха ха ха!

    Коментиран от #5

  • 4 долу тиквите

    15 12 Отговор
    Само малоумен би гласувал вече за фъндъци и тикви

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Карлуково 3та килия

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Нормална":

    Тая "нормалната" е от нашите

    Коментиран от #7

  • 6 А ти

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "долу тиквите":

    За кого ще гласуваш? За Курнелия/Майчето, или за някоя друга отрепка?
  • 7 Нормална

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Карлуково 3та килия":

    Е, не се величай толкова! Вие сте си хептен изперкали...
  • 8 мислещ

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "долу тиквите":

    Вече? Че то от самото начало си е така
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 чакал

    6 8 Отговор
    Ква Мая, бе? Кви пет лева? Тая дето каза, че и харесва Истанбулската конвенция? Никогиш.
  • 11 Софиянец

    7 10 Отговор
    Да идва майчето че да оправи София, дружинната с тротинетки се е заела, притеснила се е че няма къде да паркират горката
  • 12 АНЕНЕРБЕ

    3 4 Отговор
    АНДРЕЙ ВЕНЦЕЛ,
    Притесняваш ме.
    Погледа ти излъчва ОБЪРКАНОСТ и ЛИПСА НА ОРИЕНТАЦИЯ.

    КАКВА МАЯ , КАКВА МАНОЛОВА БЕ ВЕНЦЕЛ!!

    ПИСНА НИ ОТ ВСИЧКИ ВАС!!

    ТА ВИЕ ВСИЧКИ И ЛЕВИ И ДЕСНИ СТЕ ОТ ЕДНО КОТИЛО.

    САМО ИДИОТИТЕ ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЕЗИ КОИТО ВИЕ СТЕ ИЗБРАЛИ.

    УМНИТЕ ХОРА НЕ ХОДЯТ НА ПОДОБНИ МЕРОПРИЯТИЯ НА ПРЕБРОЯВАНЕ НА ДЕБИЛИТЕ,

    ТОВА ВЕНЦЕЛ НЕ САМО Е УНИЗИТЕЛНО, НО И НЕЧИСТОПЛЪТНО.
  • 13 Твърдо за Мая

    12 7 Отговор
    Стига от крадци Хазарски ГЕРБЕРИ-ГРОБАРИ.
  • 14 Пурко

    10 8 Отговор
    Мая Манолова 52 % Йорданка Фандъкова 48%
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Комедиант

    6 5 Отговор
    Дъртия голфър се обади отново. Голям русофил, обаче развива американски бизнес като голф игрища например. плямпа поредната глупост ,че Мая Манолова може да стане кмет на София.тоя човек е голям комедиант наистина.
  • 17 Другия с коня

    4 5 Отговор
    Софиянци никога няма да позволят Червен Комунист да ги управлява.....Сините знамена бяха от Софийския до Младост.....Никой,който е.развявал знаме на Протеста няма да хване Червена бюлетина.....НИКОГА....
  • 18 Centurion

    4 1 Отговор
    Време ти е да изчезваш,боклук!За пари можеш да кажеш всичко.И понеже те знаем,си безинтересен!Андрей Венцел Райчев!!!Евреин!!!!!
  • 19 шамана не е фен на боклуците

    4 0 Отговор
    Прилича на стар наркоман
  • 20 Справедливост

    2 2 Отговор
    Никога ГЕРБ ? Фандъкова Бойко Цецо ? Затвор никога ГЕРБ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове