Last news in Fakti

22 Август, 2019 18:29 4 100 28

Бургас въведе зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч

  • бургас-
  • 30 км/ч

Безопасността на пешеходците и избягването на вредните последствия от трафика са мотивите за налагане на мярката

Бургас въведе зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч - 1

В Бургас се обособяват няколко зони, в които максималната скорост за движение на автомобилите се ограничава до 30 км/ч. Целта на мярката е да се намалят инцидентите с тежки последствия на пътя.

С максимална скорост до 30 км/ч ще се движат автомобилите в района на централната градска част, заключен между улиците "Булаир", "Цар Симеон I", "Св. св. Кирил и Методий" и "Александровска". Ограничението ще е в сила и за цялата територия на кварталите "Сарафово" и "Крайморие".

Причините за ограничението на скоростта в посочените места са няколко. Едната е, че това са гъсто населени райони. В тях има училища, детски градини, паркове, зони за отдих и каране на велосипеди. Това от своя страна води до интензивно движение на пешеходци и по-голям риск от инциденти, особено през активния летен сезон.

Мярката ще има положителен ефект в няколко посоки. На първо място ще намалеят пътните инциденти с тежко пострадали и ще се даде предимство на пешеходците и велосипедистите. Ще се ограничи и нивото на замърсяване на въздуха от автомобилни газове. Нивото на шум също ще спадне, когато колите се движат по-бавно. От друга страна ще се подобри пропускателната способност на улиците.

Практиката показва, че при пътен инцидент, ако автомобилът се движи с 30 км/ч, шансът на пешеходеца да се отърве само с леки травми е 95%. При удар със скорост от 50 км/ч, шансът на пешеходеца намалява на 60%. А при 65 км/час - вероятността пешеходецът да оцелее е 20%.

В Бургас вече е правен опит за обособяване на зона с ограничение на скоростта до 30 км/ч. Това се случи по време на първия учебен ден миналата година в района на ОУ "Братя Миладинови". Резултатите показват, че по време на експеримента не е имало пътни инциденти или затруднение на движението.

Въвеждането на ограничението се прави с решение на Комисията по безопасност на движение по пътищата към Община Бургас. То е мотивирано и от постъпилите множество сигнали от граждани за управление на превозни средства с несъобразена скорост и големия риск от инциденти.

Подобна мярка от години се прилага в градове с високо ниво на пътна безопасност като Лондон, Париж, Берлин, Мадрид и Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние от нек

    31 6 Отговор
    Също намаляме напрежението в контакта на 5 волта 😂😂😂защото така и да бръкне някои нема да умре а пък това ще доведе и до странични ефекти като например всички уреди на ток няма да работят😂😂😂😂преди всичко мислим за живота на малоумниците дръзнали да бръкнат в контакта😂😂😂
  • 2 Защо като

    19 4 Отговор
    Вземайте си ел. тротинетки ;)

    Коментиран от #6

  • 3 Леле

    21 0 Отговор
    А замърсяването на въздуха...,тихо де,това е тайна!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гаро

    8 8 Отговор
    Турските подводници да торпедират Бургас
  • 6 Нищо нема да земаме

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Защо като":

    В градовете стана невъзможен живота изнасям се в околните села

    Коментиран от #8

  • 7 пили със зели

    10 0 Отговор
    Ние охлювите приветстваме е ся шъ ги спукаме на старта батките с адибасите !
  • 8 Не съм от село

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нищо нема да земаме":

    Ами ела де хах :D
  • 9 джатов

    9 2 Отговор
    това е направено нарочно да не се влиза в тази зона . кой ще кара с 30 км./ч

    Коментиран от #16

  • 10 на вниманието на Парламента

    17 1 Отговор
    Въххх !!! Колко новаторско !!! Но аз имам още по радикално предложение - нека приемем един хубав английски закон от 19 век ,според който всеки собственик на карета без коне (автомобил) е длъжен да осигури човек ,който да върви пред каретата (автомобила) с червено знаме (!!!) в ръка и така да предпазва пешеходците ! Много е иновативно ,нали ( а и колко още работни места ще отвори ) ?!
  • 11 СпасЪ

    8 0 Отговор
    Това някаква пиарска кампания ли е?! В тази зона дори да искаш не можеш да караш с повече, веднъж заради паветата и отделно заради масово спрелите на аварийни светлини колеги.
  • 12 Бургазлия

    11 1 Отговор
    То в малките улички или по Цар Симеон с безброй пешеходни пътеки - спри-тръгни, с толкова се и кара, НО как ще плеснете 30 км ограничение на Булаир бе малоумници герберски ! Никой и нищо не може да ме накара да спазвам малоумното герберско ограничение на Булаир!!!

    Коментиран от #13, #27

  • 13 Гласувайте за Шайката ГЕрП

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бургазлия":

    Герберунгите искат да си напълнят касите и сметките, защото другите Кражби не са им достатъчни!
  • 14 Кой68

    4 8 Отговор
    Много тъпи и прости коментари без грам логика в тях......В някои столици със -30 км/час има зони около училище,болници,общ.сгради посещавани от много хора и е нормално........
  • 15 Депутат от бургас

    7 1 Отговор
    30км е висока скорост, до към 20км е добре или да ги бутате тия коли, за да не смачкате някои малоумник заблял се у фейса и скочил на платното!
    Днес в бургас утре във всеки град ако може

    Коментиран от #17

  • 16 Ами аз мисля да си я бутам.

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "джатов":

    Щели да сложат такъФ знак.
  • 17 Съгласен

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Депутат от бургас":

    Дай Боже да си я бутам. Разход 0, замърсяване 0.
  • 18 Оня с рикията

    4 1 Отговор
    А кой че спазва това ограничение? Никой.

    Коментиран от #20

  • 19 Апа я сам от Норвегия

    1 0 Отговор
    Живеем у Перник на Винкел щрасе. Ама Голфо не може така да Фърфи.
  • 20 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Оня с рикията":

    Оти живеем у Перник.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГЕОРГИ КАШКАВАЛОВ

    2 1 Отговор
    БРАВО......МНОГО ДОБРЕ....
  • 23 Random

    1 0 Отговор
    Права тръба ф90, китайски чип и на първа. Айде да видим колко ще намалее шума и замърсяването...
  • 24 Юсеин Болт

    2 0 Отговор
    Една разходка няма да може да си направи човек без да го глобят!
  • 25 Кой68

    0 0 Отговор
    Дъмпели четете внимателно КОИ ЗОНИ/и защо/е това намаление на 30 км/ч.Защото утре недай боже бъде блъснат някой със по-голяма скорост -друга песен ще пеете........
    Не сме народ,а мърша-П.Славейков

    Коментиран от #26

  • 26 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кой68":

    Зависи кой ще го блъсне това са пълни глупости има стотици примери за ПТП с фатален край при който водача е употребил алкохол проишествието е извършено на обособено място за пресичане и понеже виновният е наш човек условно и сега ми обясни тези 30 километра в този нещастен град хората занимаващи се с транспорт и не само доказаха своята некадърност и странспортни схеми и с какво ли не докарахая дотам че хората се объркваха в собствения си град пуснаха бърза линия която върви празна купиха 22 тролейбуса от които вървят 10 примери стотици
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бабуч

    0 0 Отговор
    от кога Бургас се сравнява с Лондон, Париж, Берлин, Мадрид и Ню Йорк....а най добре изобщо да не се карат коли,но да се плащат всички такси,данъци,ГО и т.н.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове