Last news in Fakti

25 Август, 2019 09:00 1 624 19

1 г. от трагедията край Своге, пътят все така опасен

  • своге-
  • мантинели

Ефект няма и от ремонта на пътния участък

1 г. от трагедията край Своге, пътят все така опасен - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Една година след тежката катастрофа край Своге, граждани и близки на жертвите ще почетат паметта им със заупокойна молитва и осветяване на паметната плоча на мястото на инцидента. При трагедията тогава автобус излезе от платното и се преобърна, а 20 от пътниците в него загинаха.

Една година по-късно – след политически оставки, пътни експертизи и ремонти, какво се промени: „Сложиха мантинели, направени по безумен начин. Влизаш зад мантинелата, където се намира тротоарът и стигаш доникъде. За да можеш да продължиш трябва да се прекачваш през нея или да пролазваш отдолу... и излизаш на пътната настилка“, казва пред БНР Лилия Георгиева от инициативния комитет, оглавил протестите.

Така хората отново са на пътното платно в продължение на километри, твърди тя.

Ефект няма и от ремонта на пътния участък, който остава все така опасен:

„Ако сега минете по пътя, той е същият. Просто само положиха нов асфалт, сложиха шумяща маркировка, което не решава проблема“.

Обещаните две пасарелки също ги няма.

Недоволни са и жителите на село Световрачане, което даде най-много жертви в катастрофата. Днес се очаква близките и съпричастни да се съберат, за да почетат паметта на загиналите и отново да напомнят на властта за обещаното и неизпълненото.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живите мъртви на България

    8 1 Отговор
    Жалко за хората! Къде е Гешев да арестува виновните? По-голямо престъпление от това да убиеш 20 души, къде? И виновният е ясен, кара по България с една джипка, но там не минава.
  • 2 Азз

    13 2 Отговор
    Ами толкова умеят нашите фирми... НЕ ЗНАМ защо властта не нае примерно немска фирма, да дойдат хората и за 7 дни да направят всичко ТОП?

    Коментиран от #11, #16

  • 3 Алфа Вълкът

    3 1 Отговор
    Ааа бе, има още народ у тъз държава за трепване! За какво да се притеснява някой, като останем 100 човека ще го мислим!
  • 4 Шляхтиц

    6 7 Отговор
    Пътят е планински и условията са трудни. Все пак СЛАВА БОГУ и преди катастрофата и една година след нея всеки ден по ТОЗИ ПЪТ преминават хиляди превозни средства и НЕ КАТАСТРОФИРАТ. Да не изпадаме в ИСТЕРИЯТА на Корнелия Нинова, която по повод катастрофата с автобуса нарече всички депутати от управляващото мнозинство УБИЙЦИ. Бог да прости невинните жертви.

    Коментиран от #10

  • 5 да се знае

    6 1 Отговор
    Ми те една трева и храсти немогат да окосят вие чакате пасарелки да ви сложат......, след Своге към Мездра, 70% от знаците не се виждат от клони и храсти, няма елементарна подръжка на пътя. В Лакатник има 3 огромни кратера насред пътното платно и това е от месеци наред никой нищо не пипа, хората си траят....за нищо не ставаме, чакат пак да умрат 10 човека за да си мръдне някой гнусния пърдялник и да си свърше работата, срам и позор за България и българите! Срам и позор че в този край са уж най-много останалите етнически Българи, а е най мизерно и гадно точно там! Наистина много жалко! А най-жалкото е че АПИ много добре е запозната с тези неща, отдавна знаят че не се чистят клоните и храстите и това е предпоставка за смъртни случаи, но нищо не предприемат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ddddd

    7 1 Отговор
    И в Германия,Италия,Австрия,Франция има планини и много по-сложни терени,но хората преди да построят нещо бело то път,мост или тунел,първо мислят после правят.У нас е точно обратното първо правят а после мислят.Затова не само пътищата а цялата държава ни е такава.
  • 8 Пътят

    1 1 Отговор
    е все така опасен, а Нанков е все така министър. Даже довлече от Ловеч шеф на пътната агенция, че от по-рано са си свикнали да крадат заедно с Терзийски.

    Коментиран от #14

  • 9 Топ оферта

    0 1 Отговор
    Лошо
  • 10 ПРАВ СИ

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Шляхтиц":

    НА ГАНЬО ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ МУ Е КРИВ,ВМЕСТО ДА ПОГЛЕДНЕ СЕБЕ СИ.......ПЪТЯ НЕ ВИ Е ВИНОВЕН,А ИМА КАЛПАВИ ШОФЬОРИ,КОИТО КАРАТ НЕХАЙНО.......
  • 11 Bubbles

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Азз":

    Не е така.
    Българските фирми си могат, ОБАЧЕ тия дето са на бако и свакои вечно печелят конкурсите за строежи и ремонти на държавни и общински обекти правят УМИШЛЕНО всичко колкото да отбият номера, замажат всичко така че да изглежда чудесно и воаля. После при първия дъжд примерно почват проблемите, налагат се ремонти и т.н. а ремонтите пак се правят от тнякоя такава фирма ако не и същата и пак се прибират едни парички и така ремонт след ремонт след ремонт след ремонт...
    ...а овците си блеят...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КМЕТОВЕТЕ на Своге и Световрачане

    0 1 Отговор
    Свалени ли са от длъжност ! Ако ни са - ще е същата х/йня и те така. Под съд изпълнителя на пътя /козметолог/ даден ли е ? Финасова независима проверка во ОТПУСНАТИ и ВЛОЖЕНИ средства правена ли е ? Администрато.а има една ЦЕЛ - ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ ! Кражба демек ! Съвест няма и НЕДЕЙ чака да ви считат за ХОРА И НАРОД ! Вие сте им нужни само за изборите ! Е/и ги в /ъзъ !

    Коментиран от #17, #19

  • 14 Папурсакли

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пътят":

    На калпавия шофьор със скапания автобус който отдавна е за музея и пътя не му е виновен ! На всички,
    които си вадят хляба с превоз на хора задължителен психо-тест всяка година ! Който е луд да убива само себе си,а не да почерня други семейства.
  • 15 Едно време...

    2 0 Отговор
    Едно време нямаше асвалт по пътищата. Бяха касдаръмени. Сега всеки зад волана натиска газ до ДУПКА. После мисли кой да му е виновен ако остане жив.
  • 16 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Азз":

    Сещате ли се как точно властта онеправда виновните: те промениха изисканите експертизи да проверят размера на гранулите в асфалта, а не качеството му, което е варовик, а не баластра, а това го прави хлъзгав при намокряне и мек и некачествен слой. Точно властта покри случката, а факта, че след година дори делото не е стартирало е достатъчно, за да се види колко им пука за загиналите. Одобриха ремонт, който също както пътя е некачествен и то платен от данъци, а не като гаранция или наказателно постановление. Всичко в държавата е леш, без изключение.

    Коментиран от #18

  • 17 Арменския поп

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "КМЕТОВЕТЕ на Своге и Световрачане":

    Съвестта на шофьора причинил смърта на невинните хора трябва да вълнува и журналистите. А, не да пишат макзали за асфалта а не за неспазените правила за движение по пътищата.
  • 18 Голям залък....

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Добре, че ГЕРБ работи по въпроса за да имаме пътища и магистрали. Къде са сега онези отворковци, които ревяха залпово по матросовски,че ,,асфалт не се яде".
  • 19 На кривата ракета,космоса и е виновен

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "КМЕТОВЕТЕ на Своге и Световрачане":

    Има закони, но шофьорите не ги спазват. Затова се увеличава смътността по нашите пътища.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове