2 060 42

Недостиг на учители в цялата страна

От години, най-сериозният недостиг е на учители по чужди езици, математика и информационни технологии

Недостиг на учители в цялата страна
Снимка: БГНЕС

Преди старта на учебната година се търсят педагози по различни учебни предмети. В София броят на незаетите места е най-голям – около 600, но всеки ден намалява.

"И това е естествен процес, защото част от моите колеги излизат от системата. Това е време, в което директорите имат ангажимента да обезпечат провеждането на учебните занятия, но на фона на София е абсолютно в рамките на допустимото”, заяви в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия началникът на РИО-София Ваня Кастрева.

Потокът от желаещи да устроят живота си в столицата, е предпоставка за по-голямото търсене на педагогически специалисти. В София обаче и кандидатстващите за една позиция са повече.

„В последните години се търсят най-много начални учители и това е във връзка с реализиране на политиката за целодневна организация на учебния ден в начален етап. Търсят се и детски учители”, допълни тя.

В Пловдив близо 300 места в училища и детски градини са свободни. В статистиката попада и Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

„Имаме обявени свободни места по български, немски език, музика, изобразително изкуство физическо и лаборант”, поясни директорът на ПГХТТ - Пловдив Людмила Ганчева.

Предвид спецификата се оказва, че да намериш лаборант, който да работи с деца - не е лесна задача.

„Специалностите в нашето училище са свързани с изключително много лабораторни упражнения, изследване на храни и напитки и съответно лаборанта подготвя и съдейства на учениците за тяхното провеждане”, каза още Ганчева.

От години, най-сериозният недостиг е на учители по чужди езици, математика и информационни технологии.

„Това са сферите, в които завършвайки висшето си образование, колегите ми имат възможност да намерят различна професионална реализация и отчитайки тези фактори и това за София, а и не само за столицата, е един дългосрочен проблем”, смята тя.

За Варна и Бургас не достигат общо около 230 учители.

През 2020 година правителството ще отпусне още 360 милиона за учителски заплати. Така до 2021 година възнаграждението трябва да стане двойно.

„Възнаграждението в никакъв случай не мога да кажа, че е водещо, защото ти първо трябва да притежаваш професионални знания, умения и компетентности и много лични качества, воден от любовта към децата, за да избереш тази професия. Естествено в този материален свят не можем да пренебрегнем и това, какво е възнаграждението”, смята Кастрева.

България
Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор

 • 2 MaF1ata

  32 2 Отговор

  До коментар #1 от "Долу България":

  Заради мафията на ГЕРБ и ДПС!!! :(

  Коментиран от #3

 • 3 Долу България

  18 5 Отговор

  До коментар #2 от "MaF1ata":

  Точно така .заради ГЕРБ БСП ДПС
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 Голям прос

  22 4 Отговор
  Лъжа. Пълно е с пенсионери учители в училищата
 • 6 гост

  50 4 Отговор
  Тройкаджии с нечленоразделна реч стават преподаватели на децата ни, защото просто няма читави хора, които да искат да рабоят за 800лв и да си изхабят нервите, да ги заплашват деца и родители със саморазправа и те да са беазсилни пред наглите деца. В същото време една продавачка в хранителен магазин взима същите пари.

  Коментиран от #28


 • 7 Милев

  45 0 Отговор
  И парите да са ОК защо да ставам учител в България? Децата да се подиграват и държат непристойно с мен. И родителите и институции да мълчат.Всеки ден да си тровя нервите с разхайтени.

  Коментиран от #13

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор

 • 9 некойси

  8 3 Отговор
  Смятай какви хора назначават като преподаватели

  Коментиран от #38

 • 10 Ники

  36 1 Отговор
  Именно сестра ми записа малкия в 3клас в Гърция. Тука в България дисциплината му беше ужас, щом в втори клас беше пред изключване представиси. Но от 7-8месеца откакто беше записан гръцките учители го поокопитиха всеки ден си идваше с червени бузи и ушите му беха станали на ластик и кой къде нашия се наказан, майкаму през ден два беше в училището, та шамарите ли му дойдоха много дедазнам поокротисе най накрая. Та дисциплината не възпитавала ли айде де.
 • 11 Коментар📝

  15 2 Отговор
  Почти ВСИЧКИ УЧИЛИЩА ОТ Средно Преминаха в Основно.ТОВА ДА ВИ ГОВОРИ НЕЩО.ПОМАГАМ НЯМА УЧЕНИЦИ И Е БЕЗМИСЛЕНО СРЕДНОТО ДА ГО ДЪРЖИШПЗАПЕДНА ПАРАЛЕЛКА.ТОЕСТ ГЕВОЦИДА ВЪРВИ ПО ПЛАН
 • 12 Даскал от село Стамболово

  8 11 Отговор
  Вземам 1158 лв чисто с 30 години трудов стаж , и имам да ползвам 59 дена платен годишен отпуск.
 • 13 Несъгласен

  11 3 Отговор

  До коментар #7 от "Милев":

  Тук ще си позволя да не се съглася с Вас, всичко опира да подход. Има много добри специалисти, които не са добри педагози. Същото е и при възрастните - едни се радват на популярност и одобрение, други ги избягват - способност за комуникация. А да бъдеш учител или лекар, да прибавим и служител на реда, това вече е призвание. Просто ценностите в момента са други - $ € £... Но на човек без необходимите способности и 5 000 лв. заплата да му се даде, пак ще си намери причина за недоволство. И да, определено заплатите не са достойни (но като погледним в историята, кога учителската заплата е била достойна).

  Коментиран от #22, #25

 • 14 до Администраторите

  2 1 Отговор

  До коментар #8 от "ГИЛБЕРТ СТЕФАНОВ":

  Продължавам да се чудя, защо тук нямате бутон "докладвай", "непристоен коментар", "спам", "трол" или с подобно название?
 • 15 Бивш учител

  17 2 Отговор
  Кой ще инвестири толкова години и средства в образование, за да стане учител и да получава около 1000 на месец и да преподава на олигофрени. Тя една продавачка получава същата заплата. Кастрева да се оправя, аз за безпари не работя. Балъците свършиха.

  Коментиран от #29

 • 16 Bubbles

  25 0 Отговор
  Ами върнете правата на учителя и тоягата в училище и ще има учители, а докато се поощряват изпростелите гаменчета да се гаврят с учителя все така ще е и по зле ще става!
 • 17 Nona

  4 12 Отговор
  В частните училища заплатите са доста по-високи и децата по-прилежни. Спасението е там.

  Коментиран от #19, #40

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

 • 19 Госあ

  7 3 Отговор

  До коментар #17 от "Nona":

  СМГ и НПМГ не са частни. Влиза се с изпит. Тиии чувала ли си за СМГ и НПМГ ?
 • 20 свети Павло

  10 0 Отговор

  До коментар #1 от "Долу България":

  Искаме БМ Борисов да преподава в гимназията!!!! По противопожарна охрана и усвояване на ен Мъней!!
 • 21 свети Павло

  4 1 Отговор

  До коментар #1 от "Долу България":

  Искаме БМ Борисов да преподава в гимназията!!!! По противопожарна охрана и усвояване на ен Мъней!!
 • 22 Обяснение

  5 0 Отговор

  До коментар #13 от "Несъгласен":

  То търгашите призванието все от друг го търсите. Ресторантьорът защо да няма призвание? И да нахрани някой беден понякога...
 • 23 Зидара

  13 0 Отговор
  Родителите къде си защитават разглезените зомбита и предпочитат лигавото си дете пред този който го учи да е грамотен и със знания в живота.Тва е една от причините да няма учители в чалгария, да си записват малките лумпени в европа там да ги учат че да си джендър е нормално да им вливат "ценности" в плитките тикви та да им дойде акъла в главите. Или в Америка къде не се знае дали ще отцелеят до 5клас от некой решил да погърми с пистолет.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 гост

  5 1 Отговор

  До коментар #13 от "Несъгласен":

  Ние например си избрахме най-изискващата госпожа за начална учителка, искахме дисциплина и жената го показва. Хвали детето когато трябва, но го критикува когато не се справя, за да го стимулира, не са всички равни и изисква родителите да се занимават с децата си. Знаете ли, че в Китай детето е заето до 8часа с училище и след това сяда с родителите си и пише домашни и проекти още 3,4 часа, това им е системата, за да може родителите активно да участват в обучението на децата си и не е случайност, че Китай друпна изключително много и има огромен брой специалисти, които са високо интелигентни и с висок стандарт на живот. Всичко започва от образованието, племенника ми е в седми клас и пише по-зле и с повече грешки от моето дете, което е първи клас, представете си тези 6г. разлика какво безцелно лутане е щом детето нищо не е научило и нищо не са настояли да научи. Това е лошото, нивото на подрастващите.

  Коментиран от #35

 • 26 Фил

  9 0 Отговор
  Не искат да са учители, защото децата са непоносими и само те имат права. А са невъзпитани, не им се учи, образованието е съсипано нарочно, а сега пък - нямало кадри. Е как да има? Къде са пуцовете и техникумите? Но нали пък неуки чалгари лесно се манипулират.....

  Коментиран от #41

 • 27 Инфо

  14 0 Отговор
  Учители няма, но мутри, проститутки, наркопласьори, ало-измамници, контрабандисти, корумпирани съдии, прокурори, полицаи, министри и пр.мошеници колко щеш
 • 28 фппрл

  5 1 Отговор

  До коментар #6 от "гост":

  напротив..освен в София на другите места без връзки не можеш да станеш учител..лъжите на журналистите с години са едни и същи...колко секс пък искат от жените за да учителки и връзки си нямате напредстава

  Коментиран от #31

 • 29 пхффт

  5 0 Отговор

  До коментар #15 от "Бивш учител":

  продавачките в средни градове взимат средно 600лв и ги счупват от работа..ти си лъжец....1000лв😂
 • 30 Други науки

  1 0 Отговор
  Как ще има учители нали ББ ги кара да преподават други науки, друга Математика, друга История и т. н.
 • 31 Порно

  1 3 Отговор

  До коментар #28 от "фппрл":

  Това явно е било по времето , когато ти си била учителка , и преди да хванеш по древна професия.

  Коментиран от #32

 • 32 хпп

  6 0 Отговор

  До коментар #31 от "Порно":

  много си прост..аз съм мъж..ти явно живееш в друг свят..или нямаш познати учители да ти кажат истината😂
 • 33 1234

  1 6 Отговор
  Скоро ще има много свободни места и в общинските администрации или местата ще бъдат заети от хора които не са подходящи за тази работа, като в някои общини и в момента има такива и то доста. ГЕРБ им вдигна заплатите на даскалите, какво искат повече. В момента взимат между 1200 и 2000 лева и 3 месеца почиват през лятото, без да броим различните ваканции на учениците.
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор


 • 35 хахо

  3 0 Отговор

  До коментар #25 от "гост":

  Туй някъде си го чул или прочел във фейса.Ти в Китай бил ли си?Щото аз съм бил.Имат 10-ина града,които много са напред,ама всичко останало е мор и живее в условия от времето на Мао Цзедун.Тия в градовете къде са много напред бачкат по 10-12 часа на ден и едва ли им остава време да се занимават с отрочетата си,виж тия по бедните райони по-имат време,ама дечурлигата е предимно на улицата,не в училище и гърмят яко фойерверки и пиратки.
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор

 • 37 Един

  2 0 Отговор
  Няма, няма и да има: днес учители, утре лекари, после инженери, после работници и накрая и българи! ТАКА Е ПРИ "ДЕМОКРАЦИЯТА"!
 • 38 comment

  1 0 Отговор

  До коментар #9 от "некойси":

  Е, ти като си по-читав, защо не вземеш да станеш учител? За един прЕател питам.
 • 39 Димов

  2 0 Отговор
  Кой луд ще иска да стане боксова круша за непълнолетни сополанковци, с безкрайни права и протекции, и никакви задължения и отговорности. За обноски няма да говорим.
 • 40 Димов

  0 0 Отговор

  До коментар #17 от "Nona":

  Какъв процент от родителите на ученици могат да си позволят частно училище?
 • 41 Димов

  1 0 Отговор

  До коментар #26 от "Фил":

  И в това се крие отговорът. Необразована младеж -> прост народ -> лесна манипулация -> мафията вечно на власт. Схемата е ясна, като бял ден.
 • 42 Гост

  1 0 Отговор
  Попитали една жена защо станахте учителка: заради 3 причини казала тя юни,юли и август

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.