28 Август, 2019 16:16 1 410 2

Под 120 мостове и виадукти складират гуми и сено, отглеждат крави и кокошки (СНИМКИ)

  • мостове-
  • виадукти-
  • гуми-
  • боклуци

Размерът на средствата за почистването на боклуците се уточнява и в момента се изготвят допълнителни задания към пътните управления

Битови и строителни отпадъци, гуми, складиране на сено и отглеждане на животни под съоръженията са основните констатации от извършените проверки на мостовете по републиканската пътна мрежа. До 23 август са проверени 3 808 съоръжения. Нерегламентирано използване на пространството под мостовете и прилежащия им сервитут има при 120, съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, съобщиха от АПИ.

Работата на експертите продължава и предстои на установените нарушители, съвместно с компетентните органи - РИОСВ и общините, да се съставят актове по Закона за административните нарушения и наказания. Санкцията за физическите лица е от 200 до 500 лв., а за юридическите от 1000 до 3000 лв. Там, където нарушителите не може да бъдат открити ще премахнем неправомерно струпаните отпадъци за сметка на бюджета, подчерта Терзийски.

Размерът на средствата за почистването на боклуците се уточнява и в момента се изготвят допълнителни задания към пътните управления. Прогнозата е, че ще отидат не по-малко от половин милион лева. За съжаление вместо за текущ ремонт и поддържане на пътищата, за изкърпване на настилките, за обновяване на маркировката на второкласната и третокласната мрежа и за обезопасяване на участъците ще трябва да ги хвърлим за почистване на боклуци, които недобросъвестни граждани, фирми и организации са разпръснали, подчерта Терзийски. Апелирам гражданите да не изхвърлят битовите и строителните си отпадъци не само в сервитута на мостовите съоръжения, а въобще на нерегламентирани места, защото за да бъдат предотвратени последиците от техните действия се бърка не само в нашия джоб, но и в техния включително, заяви Терзийски и подчерта, че опазването на околната среда зависи не само от институциите, но и от всеки български гражданин.

Разчистването на пространствата около някои съоръжения започна и целта ни е премахването им да приключи до средата на септември, каза още председателят на УС на АПИ.

Голяма част от установените нарушения са под съоръжения, които са в населените места или в непосредствена близост до тях. Например захвърлени автомобилни гуми са открити под моста при 17-ти км на път III-208 Провадия - Дългопол и община Провадия е уведомена да ги премахне. Строителни материали и механизация са констатирани и под съоръжението при 63-ти км на път III-609 в Дряново.

През летните месеци някои замеделски стопани използват пространството под мостовете за временно складиране на бали със сено и слама или за отглеждане на кокошки и овце. Пространството под съоръжение над река Бели Вит на път III-3701 в Тетевен е било обособено за отглеждане на животни като мястото е било оградено с греди, дъски и талашитени плоскости. На същия път само че на съоръжение на сто метра от първото е направен кокошарник. Временните селскостопански заграждения вече са премахнати. Обособени пространства за отглеждане на животни са открити и под моста в село Крушаре на път II-53 Сливен - Ямбол. Сено е намерено и под надлез на път II-23 Кубрат - Русе в Русенска област и на път II-48 Омуртаг - Котел на територията на село Тича.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    3 0 Отговор
    Само да попитам - тези от АПИ не са ли длъжни да осъществяват контрол? т.е. тези нарушения не са от вчера, ако се окаже че някой е "контролирал" само на хартия и е писал "няма проблеми" защо все още е на длъжност и не му е потърсена съдебна отговорност?
  • 2 Ни чул ни видял

    1 1 Отговор
    Чували сме , че са се складирали под мостове, и стотици тонове италиански боклук , който се е палил, и унищожил съоръжение за много десетки милиони левове . Държавата нехае , а АПИ подгони кокошкарите . Там имало бала сено , другаде 5-6 гуми. Овчарчето "Калитко" си запалило огънче под моста , със сутрешният вестник "Чук Чук " , и 5 шепи суха трева , да си сгрее пръстите , след което пикал в огъня , да го угаси , изправете го пред прокурор , да лежи в затвора, за това тежко престъпление.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове