28 Август, 2019 15:05, обновена 28 Август, 2019 15:11 6 975 41

Дипломатическото дружество за назначаването на Пламен Георгиев: Невежество!!!

  • бдд-
  • българско дипломатическо дружество-
  • дипломати-
  • пламен георгиев-
  • консул

Защо г-н Георгиев не се върне в прокуратурата, щом е заловил много престъпници и е запорирал милиарди?! Той няма никакъв дипломатически опит

Дипломатическото дружество за назначаването на Пламен Георгиев: Невежество!!! - 1
Снимка: БГНЕС

Българското дипломатическо дружество е силно възмутено от назначаването на Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия. Оттам посочват, че подобен ход на правителството свидетелства за явна некомпетентност и невежество. Според БДД по този начин "за пореден път се нарушава Закона за дипломатическата служба, тъй като т. нар. „политически” или „външни” назначения за службата не могат да бъдат повече от 20% във всеки един момент (чл. 24, ал. 3 от ЗДиплС). За информация на правителството, а може би и на МВнР, от 15 генерални консули, каквито има България в момента, 8 са външни/политически назначения, т.е. над 50%".

БДД би желало да посъветва кадровите служители в МВнР да намерят начин за колективна защита на техните права vis-a-vis пълзящата политизация на службата, произвола на агресивната посредственост и „цунамито” от политически и шуробаджинашки назначения в министерството и особено в мисиите в чужбина, съветват още в изявлението си от дружеството.

Ето пълният текст на позицията на БДД и останалите им аргументи против назначаването на Георгиев за консул:

След 10-дневно мълчание правителството накрая ни уведоми за съображенията си за назначаването на Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия. Досега нито МВнР, освен едно сухо съобщение, нито министърът на външните работи, нито правителството публично защитиха избора и назначението си.

БДД е удивено и възмутено от пламенната защита и от обосновката за назначаването на Пламен Георгиев като Генерален консул във Валенсия.

Поради това бихме искали отново да възразим срещу това назначение и да повторим и допълним аргументите си:

Първо, за пореден път се нарушава Закона за дипломатическата служба, тъй като т. нар. „политически” или „външни” назначения за службата не могат да бъдат повече от 20% във всеки един момент (чл. 24, ал. 3 от ЗДиплС). За информация на правителството, а може би и на МВнР, от 15 генерални консули, каквито има България в момента, 8 са външни/политически назначения, т.е. над 50%.

Второ, назначаваното по този начин лице трябва да е „изявена личност, което се ползва с безспорно добро име и авторитет” в България (чл. 24, ал. 2, т. 2 от ЗДиплС). Не само от негативната реакция на сънародниците ни във Валенсия спрямо назначението, но и от публичната информация, не се забеляза въпросният г-н Георгиев да отговаря на условията на този член.

Трето, по отношение нивото на владеене на испански от г-н Георгиев, бихме искали да цитираме, какво означава А2 според Общоевропейската референтна езикова рамка:

„A2 - Може да разбира изречения и често използвани изрази, свързани с основна и семейна информация, пазаруване, местоположение, работа. Може да общува по теми свързани с ежедневни, рутинни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати въпроси. Може да опише с прости думи и изрази своето минало и непосредственото си обкръжение, може да задава въпроси по теми свързани с неща от първа необходимост. Може да води кратък разговор, въпреки че обикновено не разбира достатъчно, за да може да го поддържа.”

Консулската дейност и защитата на интересите на българските граждани и работата със съответните испански институции изискват предимно владеене на съответната правна и юридическа терминология т.н. това е юридически език, който във всяка страна е значително по-сложен от обичайния разговорен. С „А 2“ може само да се предполага каква комуникация ще осъществява бъдещия генерален консул.Така че сме „спокойни”, че г-н Георгиев поне ще може да пазарува, ще може да задава въпроси по теми, свързани с неща от първа необходимост и че ще може да води кратък разговор. Имаме сериозни съмнения относно това дали и как ще се справи в ситуация, в която български гражданин трябва да получи определена защита пред испанските власти, но да се надяваме, че испанските институции няма да го тормозят с дълги разговори, а българският гражданин да му мисли.

И какво всъщност ни отговориха управляващите на тези аргументи?

– че няма значение, че въпросният човек не притежава НИКАКЪВ дипломатически опит, но е заловил много престъпници, запорирал е милиарди и т.н. Тогава ние не разбираме защо г-н Георгиев не се върне в прокуратурата, за да продължи да върши тази полезна за обществото дейност? Или да оглави например ДФ „Земеделие”, където бяха констатирани редица недостатъци, които са именно неговата „силна страна”? Защото отивайки във Валенсия той няма да може да разгърне тези свои умения, а и държавата няма да може да се възползва от тях, тъй като те не попадат в сферата на работа на генералния консул.

– че професионалният опит и експертиза изобщо нямат никакво значение за управляващите и не играят никаква роля в кариерното развитие на държавните служители, а в случая специално на дипломатите. Затова сме сигурни, че действащите дипломати в МВнР също се питат дали не е по-добре да учат и да започнат да ловят престъпници, за да могат да бъдат назначени за генерални консули? Защото явно, че ако си един обикновен дипломат в МВнР няма значение дали имаш дипломатически опит или не, дали знаеш или не знаеш езика на държавата, в която отиваш, дали работиш или не работиш, просто трябва „някой” да те хареса, за да те назначат за генерален консул.

Очевидно високите критерии, изискванията за професионален опит и качества, периодичното оценяване на работата, които са заложени в Закона за дипломатическата служба, Наредбата за кариерно развитие на дипломатическите служители и обстойните други нормативни актове, регулиращи Дипломатическата служба, се отнасят единствено за кариерните дипломати и служители на МВнР, но не и за външните политически назначения. Нима за самото правителство, което прави такива назначение „законът - това е врата в полето“?

С една дума това е поредното доказателство, че в нашата държава голяма част от управляващите работят това, за което не са учили и което не знаят.

Българското дипломатическо дружество отново призовава правителството за отмяна на назначението на г-н Пламен Георгиев за Генерален консул във Валенсия, а МВнР да се противопостави и на това и на всякакви подобни назначения.

Във връзка с последните назначения на случайни „дипломати” в чужбина, БДД би желало да посъветва кадровите служители в МВнР да намерят начин за колективна защита на техните права vis-a-vis пълзящата политизация на службата, произвола на агресивната посредственост и „цунамито” от политически и шуробаджинашки назначения в министерството и особено в мисиите в чужбина.

ПРИЗОВАВАМЕ И ЗА ТОВА ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА СЕ БОРИМ СРЕЩУ НАЛАГАНЕТО НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА, НЕВЕЖЕСТВОТО И НЕГРАМОТНОСТТА В БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА И НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ!!!

При обща политическа воля и молба от страна на политическия елит, БДД е готово да представи своята експертиза и виждания за драстични поправки към настоящия или за изцяло нов Закон за дипломатическата служба.

Членовете на БДД са готови да споделят информацията си за принципите и практиките в нормалните държави и наши партньори в строителството на професионалната дипломатическа служба, да предложат премахване на т.н. политическа квота при назначаването на ръководители на мисии, да определят задължителни прагове за заемане на ръководна длъжност зад граница, да предложат гаранции срещу създаването на „каста- ръководители на мисии” и „емигранти на държавна издръжка”, да засилят критериите и степента на отговорност на ръководителите на мисии и др. Вярваме, че българското общество и нашите сънародници в чужбина ще подкрепят подобна инициатива.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съюз на Архитектите

    97 1 Отговор
    Пламен Георгиев има добър вкус относно обзавеждането на тераси!
  • 3 приятел на приятел

    105 2 Отговор
    Е че то на човека не му трябва испански повече от това да пазарува и да си почива ! Някои ако си мисли, че става въпрос за работа... нееее това е награда за заслуги и омерта връчвена му лично от Дон Боколеоне от фамилия Гербераси !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Bahti

    9 2 Отговор
    Хубави са пожеланията. Аз па Искам Сви... Ка
  • 6 Гражданин

    48 1 Отговор
    Ще говори испански като пакстански емигрант от 5г.в България български! Да, не, една млеко двама Нес и трима Кафе моля .
  • 7 гост

    92 1 Отговор
    Във всяка една нормална правова държава този мазник нямаше никога повече да заеме държавна работа, дори като чистач, само заради накърненото доверие в институцията. У нас го повишават в консул?!? Това значи само едно, че е изпълнил функцията си на бушон и е покрил когото трябва, преквалифирането му е награда за добре свършената работа.
  • 8 БГ работи

    54 0 Отговор
    Кучето си лае, керванът си върви, дипломатическото дружество се възмущава, а Пламчо стяга куфарите за Валенсия (там ще си доучва испански, но никой не се е родил научен). Едно време имаше звания като "Герой на социалистическия труд" и др.под. Явно социализмът отдавна е отминал, но наградите за заслуги са останали в наследство.

    Коментиран от #9

  • 9 Тринити

    33 1 Отговор

    До коментар #8 от "БГ работи":

    Така е защото кучето което лае е беззъбо!
  • 10 Смях в залата

    74 3 Отговор
    Нямал опит! Да не би министърката с очилцата да има опит? Да не би вицепримеерката на местото на Симеонов да има опит. Целта на Бойко е да нямат опит, за да изпълняват каквото им се каже.
  • 11 Престъпника от Банкя

    54 3 Отговор
    ДОЛУ ГРОБ!
  • 12 Кратунчучуна

    44 1 Отговор
    Какво не му харесвате на Пламенчо?Я вижте какъв е министър на правосъдието съм ви назначил!
  • 13 Поздравления за ДД

    48 0 Отговор
    Много смела позиция, но ако не бяха я изразили, щеше да е срамно за всички бг дипломати. Професионалисти, които не искат да си замълчат пред нарушенията в закона. А не могат ли да изпратят уведомление до прокурора за нарушения в прилагането на закона и той да се самосезира?

    Коментиран от #14, #23

  • 14 Истината боли много...

    25 0 Отговор

    До коментар #13 от "Поздравления за ДД":

    Прокурор на прокурор око не вади....
  • 15 Дядото

    38 1 Отговор
    Абе ей НЕКАДЪРНИЦИ....докога ще ни крадете че и замазвате с ФЕКАЛИИ ,а то смърди та се нетрае....А!?!? и се награждавате с консулски служби ...доблестни българи а,,!?!? Бойко имаш седмица да го изгониш тоя крадлив наглец на СЕЛО да сади домати иначе ,ти ще го ОТНЕСЕШ....С ВСИЧКИ НА ПЛОЩАДА !!!! Иначе ние отрудените дето бачкаме за да си живеете вие в ЛУКС сме"ЛОШ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ" така ли....така ли...А .¿!??
  • 16 А,де ...

    30 1 Отговор
    ''С една дума това е поредното доказателство, че в нашата държава голяма част от управляващите работят това, за което не са учили и което не знаят.''

    Коментиран от #18

  • 17 А БДД?

    5 7 Отговор
    Да, да и те , са назначени, от политиците!

    Коментиран от #24

  • 18 -...-

    26 0 Отговор

    До коментар #16 от "А,де ...":

    Ако си готвач, учил за шивач, няма да те вземат в никой ресторант. Но пожарникар, за министър-председател ... . Нормално. Резултатът - ''Растем''.
  • 19 Външно икономическо дружество

    3 33 Отговор
    КАКВИ сте Вие бе,мърши завършили през комунизъма МИО, щотобяхте Мазни комунисти,мърши скапани

    Коментиран от #25

  • 20 Гост

    25 0 Отговор
    Нека този палячо да се яви на тест по английски,защото съм сигурен,че нивото му не отговаря на С1,ами е като на повечето в държавната администрация-ходил.на курсове,платени от Държавата,а изпита как го е изкарал само той си знае.
  • 21 гост

    28 1 Отговор
    Вместо в панделата ген. консул във Валенсия, бах тая работа.
  • 22 мдаа

    29 2 Отговор
    ТОЯ ЩО КИРЛИВИ РИЗИ Е ИЗПРАЛ НА ГЕРБАВИТЕ, КАК НЯМА ДА ГО НАГРАДЯТ!
  • 23 Явно

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Поздравления за ДД":

    Консулството ни във Валенсия е преминало от Министерството на външните работи към Цацаратурата и Гешефтатурата.
  • 24 Я пак

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "А БДД?":

    я напиши тази глупост!
  • 25 Е, не може всички

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Външно икономическо дружество":

    да са мазни крадливи герберасти!
  • 26 Гост

    22 0 Отговор
    Не им завиждам на служителите в посолството,тоя ще ги смени всичките и ще назначи свои хора
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Валери Valencia

    24 1 Отговор
    Браво за позицията, браво за точно написаната статия ! Не спете братя, мафията се възползва от това !
  • 29 ПЕНКО

    2 14 Отговор
    КАКВО ОЗНАЧАВА -ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО !?!?!? МОЖЕ БИ -"СДРУЖЕНИ ДИПЛОМИ" ИЛИ "ЗАЕДНО ЗА ДИПЛОМИ" ИЛИ " ДИПЛОМИ СЪС ЗНАЧЕНИЕ " ИЛИ "ДРУЖЕСТВО НА ДИПЛОМИТИТЕ"!?!?!? НЯМА ЛОГИКА ДА Е СВЪРЗВАНЕ С ДЪРЖАВНАТА ДИПЛОМАЦИЯ НА МВнР !?!?
  • 30 Боко назначава

    13 1 Отговор
    Боко назначава, боко уволнява, само боко пари може да “усвоява/присвоява”
  • 31 8484

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    МИЛИАРДИ награди има пламен терасата!
  • 32 йони

    3 11 Отговор
    SAMO GERB!!
    Duhajte supata!
  • 33 Коко

    3 4 Отговор
    Не разбирам защо се възмущават дипломатите,толкова години им пускат парашутисти,че трябва да са наясно с назначенията в милата ни родина.
  • 34 Лекар БГ

    15 0 Отговор
    Каквото и да си пишем,каквото и да се говори-тази Власт е нагла и арогантна. Мутро-милиционерски режим на простци. Пацо Терацо е малка брънка от цялостното безобразие.
  • 35 Мафията ГЕРБ

    15 0 Отговор
    Сертификатът на Пламен Георгиев, издаден от фирма Никанор, е пълен с елементарни лексикални, граматични и правописни грешки. Текстът не може да е изготвен от испанист. Най-вероятно е превод чрез Google Translator.
  • 36 Киро

    6 0 Отговор
    Ей, не мога да повярвам,че тази държава на мижитурки има такива смели хора!!!Браво!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Народ

    5 0 Отговор
    НАРОДЕ СПРИ ТАЗИ ПАСМИНА, ЩО РАЗРУШИ И ОГРАБИ ЦЯЛ НАРОД
  • 39 Nasko

    3 0 Отговор
    Заловил е само няколко милиона а службата му у похарчила повече
  • 40 ВАЗЕЛИНОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ

    7 0 Отговор
    Държава БУХАЛКА!
    Както е тръгнало ще ни прекръстят на РУПУБЛИКА ай СИК тир.
    РОБЕРТО САВИАНО:Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре.
  • 41 чичо Пей

    1 0 Отговор
    Въпиющите злоупотреби с морала, закона, исторически установената обществена нравственост,както и елементарното възпитание това са само бледи щрихи от политическият облик на ПП Герб и начина по който тя управлява държавата и се гаври със съдбата на всеки един българин. Време е българинът да каже- стоп на всичко това!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове