2 008 50

Арестът на Юрий Борисов бил заради връзки с Решетников и олигарх

Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл, пише в анализ за движение "Русофили"

Арестът на Юрий Борисов бил заради връзки с Решетников и олигарх
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин от жилището си бе изведен с белезници журналистът, бивш главен редактор на "Дума" и бивш депутат от БСП, Юрий Борисов, днес един от активните участници в движение "Русофили".

Председател на организацията е Николай Малинов, бивш депутат от БСП, бивш издател на в. "Дума", който се смята за връзка с руски кръгове около ген. Леонид Решетников и руския православен олигарх Константин Малофеев.

Ген. Решетников е скандална за България фигура, която десните у нас подозират в намеса в изборите за президент. Той е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на руското външно разузнаване, бивш председателя на Руския институт за стратегически изследвания. За него се твърди, че е бил резидент на КГБ за България.

Малофеев пък искаше чрез Николай Малинов да закупи телевизия TV7 и News7 и да направи тв канал на руското православие с аналитична насоченост, а News 7 да играе ролята на новинарска телевизия.

Малофеев е един от най-доверените олигарси на президента Путин, името му е в санкционния списък на САЩ.

Той, заедно с ген. Решетников е създател и водач на набиращата в Русия популярност организация „Двуглав орел”, която си е поставила задача да възстанови монархията и обяви Путин за цар. Името му протича и в секретни разработки на специалните служби.

Самият Николай Малинов и ръководеното от него движение "Русофили" поддържа тесни връзки както с института на Решетников, така и със сдружение "Империя" на митичния Малофеев.

А пък Юрий Борисов е дясната ръка на Николай Малинов в движение "Русофили", който от своя страна ръководи Стратегически център за анализи към "Русофили".

Тази сутрин разследващите са търсели в дома на Юрий Борисов именно документи на движение "Русофили", иззети са компютъра и телефона на Борисов, прегледани са и останалите компютри у дома му.

От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Разследващите са се интересували дали от центъра на ген. Решеников и от сдружението на Малофеев е имало финансови потоци към движение "Русофили" в България.

Официално договори за сътрудничество между организациите в Русия и в България няма, но влиянието е налице.

Наскоро зам.главният прокурор Иван Гешев обяви: "Адвокатските кантори, една от които е на защитник на Цветан Василев, са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ", имайки предвид именно Малофеев. Руснакът е в сериозни връзки и с Цветан Василев, като за последните няколко години се появиха редица публични доказателства за близките бизнес отношения между двамата.

Българските служби подозират Малофеев в близки контакки с банкера-беглец Цветан Василев. "В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Ние имаме и международни задължения", заяви Гешев на 7 януари 2019 година.

Разследването срещу Николай Малинов и Юлий Борисов е от няколко месеца, научи Епицентър.бг. Съдебното постановление за ареста на Борисов е от 2 септември т.г. и е във връзка именно за контактите на българските "Русофили" с т.нар руските проимперски кръгове.

"Движението на българските русофили, предвождано от бизнесмена Николай Малинов, преследва политическата цел за връщането на България в орбитата на Русия. Това гласят част от изводите в статията "Паметниковата обсебеност на българските русофили". Сайтът „Кода“, за който работят няколко реномирани англоезични журналисти, публикува в края на миналата година тази статия от канадския публицист Майкъл Колбърн, посветена на българските русофили и тяхното национално движение начело с Николай Малинов.

„Според Николай Малинов 35-хилядното Национално движение на русофилите е просто културна организация, голям клуб, който строи паметници и организира фестивали, за да напомня на българите за дълбоките им исторически, културни и езикови връзки с Русия“, пише авторът и цитира своя събеседник: "Днес Русия има духовен план за спасяването на Европа - чрез традиционните ценности и силната държава в един многополюсен свят".

Майкъл Колбърн припомня, че Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл.

"Леонид Решетников, когото Малинов нарича свой приятел, по време на службата си в СВР (руското външно разузнаване) беше известен като „краен ястреб“. Той ежегодно прави класация на "русофобските чуждестранни журналисти", а наскоро заяви, че "е време Русия да се върне на Балканите".

Решетников и Малинов имат и общ приятел - руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна.

През 2015 година Малинов и Малофеев с обединени усилия се опитаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев казва, че връзката му с Малинов е "много близка" - и предсказва "брилянтно бъдеще" за русофилите.

Но това "брилянтно бъдеще" все още се чака. Превземането на TВ7 в крайна сметка се провали, а телевизията беше закрита.

В последния си годишен доклад "Русофилите" признават "финансови затруднения", но в същото време твърдят, че през последната година даренията и спонсорите са се увеличили. Официално обаче не огласяват подробности“, пише още авторът.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Хрониките на Евразия

  24 27 Отговор
  Член 100 и нататък , много ми харесва .. Крайно време беше , да започне да се прилага .. 100 години предателство стигат !

  Коментиран от #17

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор

 • 3 стоян

  23 34 Отговор
  Най после да хванат един комунис предател на българските интереси работещ за чужда държава
 • 4 onq s konq

  29 15 Отговор
  В мутромилиционерската държава на пожарникаря никой не е застрахован. Опичайте си акъла и слушкайте.
 • 5 Този коментар е премахнат от модератор

 • 6 Българин

  27 23 Отговор
  Самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си да съществуват национални движения Туркофили или Американофили, които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове.

  Коментиран от #37


 • 7 Врачка

  24 10 Отговор
  Обикновен похват да се хвърли нещо за обсъждане от обществото, като междувременно се отклонява вниманието от важните теми. Случайни работи няма!!!
 • 8 ссвввввт

  11 26 Отговор
  Айдее, почнаха ви един по един. Скоро денги нет, червенотиквеничковчета :)
 • 9 Елена

  12 13 Отговор
  А руския шпионин Бойко Коцев, кога ще го приберат от Москва или другарите от АБВ са недосегаеми?
 • 10 Българин

  10 22 Отговор
  Беше им дадена възможност да станат българи.те отказаха и останаха руска пета колона.съответно,идва време за разплата
 • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

  12 21 Отговор
  А льотчика Радев, КОГА???

  Коментиран от #18

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 onq s konq

  10 19 Отговор
  От целия бивш Източен блок България беше НЕСРАВНИМО ПОВЕЧЕ ЗАСЕГНАТА ОТ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ И СТЕПЕН НА ПОДТИСНИЧЕСТВО.Това неминуемо доведе до трайни изкривявания в Съзнанието на Народа ни,като решаваща бе безпрецедентната ИДЕОЛОГИЧЕСКА АТАКА И ФИЗИЧЕСКО ОТСТРАНЯВАНЕ/концлегерите Белене и Скравена,въдворяване на наказателен труд в Урановите мини,Психиатрични "клиники-душегубки"/.Затова и КРАЙНО ВРЕМЕ Махалото на Историята да отиде в другата крайност,т.е. като Страна членка на ЕС и НАТО да докажем че с ТВЪРДА РЪКА И БЕЗКОМПРОМИСНО сме в състояние да разчистим Държавата си от УПОРИТИТЕ РУСКИ ОТРОВНИ ПЛЕВЕЛИ,вкоренили се здраво у нас.Пък разни русофилски екземпляри могат да си пишат с МОЯ НИК/тоя с ном.4/ каквото си искат -изобщо не ме бърка:)

  Коментиран от #38

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор

 • 15 Костя Копейкин

  11 13 Отговор
  Колеги стана напечено,да ходим в Беларус да заработваме,тук взе да им идва акъла ще ни окошарят.
 • 16 МИХАЙЛОВ

  24 13 Отговор
  ....ТОЧНО ТАКА ЗАПОЧВА НАЛАГАНЕТО, ПРИЛАГАНЕТО, РАЗВИТИЕТО, УТВЪРЖДАВАНЕТО И ТОТАЛНАТА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА.... ...КАКТО НЯКОГА БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ СТАНАХА СЪЮЗНИЦИ И ПОДЛОГИ НА ХИТЛЕРОФАШИЗМА... ...Е СЕГА ПОНЕ Е СИГУРНО, ЧЕ МАФИОТСКО-ФАШИСТКАТА ХУНТА - ГЕРБ НЯМА ДА РЕПРЕСИРА, ЗАПЛАШВА, ТЕРОРИЗИРА, АРЕСТУВА И ИНКВИЗИРА ПОНЕ ЕВРЕИТЕ ...И НЯМА ДА ГИ ДЕПОРТИРА В КОНЦЛАГЕРИТЕ... ...НО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ КОИТО ОБИЧАТ РУСИЯ И СА ПРИЗНАТЕЛНИ И БЛАГОДАРНИ НА РУСИЯ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТА ОТ ХИТЛЕРОФАШИЗМА И РЕШАВАЩАТА РОЛЯ НА РУСИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО ...ЩЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ АРЕСТУВАНИ, ЗАПЛАШВАНИ, ИЗНУДВАНИ, УНИЖАВАНИ, РЕПРЕСИРАНИ И ТЕРОРИЗИРАНИ... ...ФАШИЗМА ОТНОВО Е ТУК... ....ЧЕСТИТО НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕ...

  Коментиран от #19, #32

 • 17 Ердоган

  9 6 Отговор

  До коментар #1 от "Хрониките на Евразия":

  Я ше ви оправа пак ше играе ятагана ама вие си знаете
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

 • 19 Психиатър

  10 11 Отговор

  До коментар #16 от "МИХАЙЛОВ":

  Михайлов, хапчетата!
 • 20 Живков

  11 9 Отговор
  Малко врагове на народа изтрепах
 • 21 Чаушеску

  11 8 Отговор
  Ако те бяха свитнали като мен сега България щеше да бъде нормална държава.
 • 22 БСП ДПС Евророма

  6 8 Отговор
  Крайно време беше!!
 • 23 Димитър

  12 9 Отговор
  Фашизмът надигна глава у нас отново. Този път обаче никой няма да ни помогне и да ни освободи, защото сме черни неблагодарници. Диктатурата ще ни смачка като народ под аплодисментите на "свободния" и "демократичен" запад, а територията ще бъде поделена и разкъсана.

  Коментиран от #26

 • 24 1944

  9 9 Отговор
  предатели - така се наричат русоробите у нас.
 • 25 Бай Яни

  7 12 Отговор
  Ред е на Сидеров, най-върлият русупотански шпионин. От утре започва хайката за русофили. ЮРИ БОРИСОВ е първият шпионин русофил. Смърт за тези идиоти. България за Българите.
 • 26 1944

  8 8 Отговор

  До коментар #23 от "Димитър":

  фашизъм налага любимата ти расийска кочина. европа е друга бира, не за евразийски варвари.
 • 27 Другия с коня

  8 11 Отговор
  В кръчмата в нашто село става много интересно като четем Факти....Може да.съм прост,обаче тука има по-паметливи и напомнят,че и Атака,и АБВ,и БСП и други искаха да отидат в Европарламента с Идеята на първо место да отпаднат САнкциите на Русия......Значи Българите да се борим срещу санкциите на Русия.....Това ако не е Държавна измяна,то кое е .....Няма да се борят за Интересите на България в Европалрамента,а ще отстояват Интересите РУСИЯ......и то в избори в България......Ами наздраве и мезете блажно в най-черния ден на Окупация от Съветската Армия ....Мезете блажно,за да не става страшно....

  Коментиран от #43

 • 28 Истината

  5 7 Отговор
  Споко бе русоидчета, само профилактика. Юрата са го освободили ама баш русофила Младенов е в кауша!
 • 29 Сестра Рубла Копейкина

  5 5 Отговор
  Подождите меня..Сейчас рзгонялся на лодку до Кримь
 • 30 Кан Крум ювиги

  4 1 Отговор
  Чакайте сега ще Ви дам закони
 • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

  9 0 Отговор
  Да-а-а, интерконекторната газова връзка с Гърция е фактор, а не само журналистическа новина!!!
 • 32 Без аналог!!!

  4 10 Отговор

  До коментар #16 от "МИХАЙЛОВ":

  Дядо ми е бил в лагера до Ловеч преди 9-ти септември и доживя до сериозна възраст . Общо взето загиналите в подобни лагери комунисти се броят на пръсти и това е според статистиката на БКП . Дори според статистиката на същите тези БКП екзекутираните от народният съд са хиляди . Това което дойде след 1944-та по-малко тоталитарен режим ли беше ? Абе пий си хапчетата бе човек!!!
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор

 • 34 Дгд

  8 4 Отговор
  Екшън инспириран от Американците

  Коментиран от #50

 • 35 Само питам

  5 11 Отговор
  Русофилчета, нещо престанахте да пишете с обичайните си никове. Да не би да се изплашихте да не дойдат и за вас? Спокойно, вие ще бъдете прибрани последни!

  Коментиран от #42

 • 36 Anadolu Manaf

  1 9 Отговор
  плешиво , мустакато човече с малки , злобни , свински очички....
 • 37 обективен

  4 0 Отговор

  До коментар #6 от "Българин":

  Ти сляп ли си?Такива движения за които говориш отдавна съществуват.Това че не се събират по язовирите не значи че ги няма.
 • 38 Да няма после малка бях не знаех

  8 1 Отговор

  До коментар #13 от "onq s konq":

  Очаквай скоро бухалката на Ердоган в зад ни ка си. Русия няма все да ни вади от батака , заради такива по лу ид ио ти като тебе.
 • 39 А соросоидите кога

  10 0 Отговор
  Всички, взимали пари от америка за българия и всякаквите други чужди фондации когабше ги арестувате да проверите дали не са се поставили в услуга на САЩ?
 • 40 Народен съд

  7 0 Отговор
  Много правилно предупреди президента че улицата ще помете властта. През последните години забелязваме все повече признаци на авторитарната диктатура - медиите са озирпирани от властта, няма свобода на словото, срещу журналисти се водят измислени дела и заповеди за арести... няма да ги бъде оше дълго тия и пак ще има народен съд
 • 41 ЦРУ

  0 6 Отговор
  ПОЧНАХМЕ ГИ ! Който и русофил - българомразец да хванеш - ВСЕ Е ЗА ЗАТВОРА за шпионаж ! Сега СЛЕДВА - ИЗГОНВАНЕ на НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ т.н. дипломати от Руското посолство / КАКТО навремето Ив.Костов ИЗГОНИ 4 т.н. дипломати за АНТИБГ ДЕЙНОСТ / !
 • 42 Ми нЕма да те чакам

  5 0 Отговор

  До коментар #35 от "Само питам":

  Ми нЕма да ви чакам да дойдете ... и ние можем да стреляме . Да ти кажа, че го пуснаха човека без да го обвинят , щото няма за какво. Ше ви еВа у фашингтонските помияри , нещо много почнахте да си разпасвате пояса. После да не квичите пак, че Народният Съд не бил демократичен ...може и да не е демократичен, с оглед вашата представа за демокрация, но е справедлив.

 • 43 Я се събуди

  5 0 Отговор

  До коментар #27 от "Другия с коня":

  Като отпаднат санкциите срещу Русия , ЕС ще има пълномащабна търговия с Руската Федерация ... айде сега въпрос с повишена трудност. Ако се повиши търговският оборот на една икономическа организация с един контрагент, дали няма да се повиши стокообменът с този контрагент и за всички членове на организацията в дадения случай за членовете на ЕС ... очаквам отговор. И още по -труден въпрос ние член на коя организация сме ? ПС. Пий си аповете и слушай чичко доктор, че инак, че те копаме.
 • 44 Polit zatvornici !?

  2 0 Отговор
  Zig Hail ! Das ist FASHIZAM !
 • 45 Този коментар е премахнат от модератор

 • 46 Захари Стоянов

  1 1 Отговор
  Левски е казал За предателите куршум
 • 47 Този коментар е премахнат от модератор

 • 48 Токин

  1 1 Отговор
  Отново прозира сянката на фараон Цветан Василев, който поддържа тесни отношения с Русия!
 • 49 Стамболов

  0 0 Отговор
  Договори за сътрудничество между движение русофили и руската страна няма. Няма и да намерите - защото договори се сключват тогава когато има две страни. Тук две страни няма. Движение русофили и русия са една страна. А президента Радев е издигнат и избран именно от тази страна. Няма нужда от договори. Апропо, да запитам президента Радев като главнокомандващ на русофилите: Кога "улицата" ще помете властта?
 • 50 Стамболов

  0 0 Отговор

  До коментар #34 от "Дгд":

  Интересна поговорка: "Гузен негонен бяга". Не питайте коя е партията на русофилите която се визира в обвинението по чл. 105. Партията която ще поведе улицата да свали парламента, правителството и властта. Дни преди прокуратурата да повдигне обвинение по чл. 105, президента открито, от високата трибуна на парламента и по всички медии, заплаши, че улицата ще помете правителството и парламента. В момента в който прокуратурата повдигна обвинение по чл. 105 - кой излезе на улицата да иска оставките на прокуратурата: ДАЙ БЪЛГАРИЯ.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.