11 Септември, 2019 07:51 35 595 37

Валя Ахчиева постави БНТ на колене

  • валя ахчиева-
  • бнт

Наказанието ѝ беше наложено от бившия генерален директор на медията Константин Каменаров в края на февруари

Валя Ахчиева постави БНТ на колене - 1

Софийският районен съд е отменил дисциплинарното наказание "предупреждение за уволнение“ на журналистката от БНТ Валя Ахчиева. Наказанието ѝ беше наложено от бившия генерален директор на медията Константин Каменаров в края на февруари, а малко след това бе свалено нейното предаване "Открито“, което се излъчваше от 17 години в ефира на БНТ.

Сега Ахчиева е възстановена на работа, като освен това БНТ трябва да ѝ плати 360 лв. за хонорар на адвоката ѝ и други 80 лв. разноски по делото за държавна такса. "Не коментирам решението на съда преди произнасянето на втора инстанция", бе лаконична пред Lupa.bg журналистката.

Според Ахчиева отстраняването ѝ от ефир e заради жypналиcтичecĸo paзcлeдвaнe зa нeзaĸoнeн бeтoнoв цeнтъp в c. Яблaнoвo, Cливeнcĸa oблacт. То трябвало да бъде излъчeнo нa 27 янyapи, нo e cвaлeнo oт програмата пo вpeмe нa мoнтaжa. Същият дeн Упpaвитeлния cъвeт нa БHT решава дa махне и "Oтĸpитo“ oт пpoгpaмнaтa cxeмa. Официалният повод, посочен от Каменаров тогава, бе разход от 960 лв. за лабораторно изследване на качеството на бетона, който се произвежда във въпросния център в с. Ябланово.

По време на делото си срещу БНТ Валя Ахчиева обясни, че не е нaпpaвилa paзxoд на телевизията, зaщoтo лaбopaтopиятa пoиcĸaла дa нaпpaви eĸcпepтизaтa зa БHT бeзвъзмeзнo, тъй ĸaтo тeмaтa имa "важна oбщecтвeнa знaчимocт".

Сега СРС намира за доказано по категоричен начин обстоятелството, че Ахчиева е договорила безвъзмездно извършването на лабораторните изследвания. Не вижда основание тя да бъде наказана заради нарушаване на трудовата дисциплина. И намира наказанието "предупреждение за уволнение“ за незаконно.

Междувременно новият шеф на БНТ Емил Кошлуков обяви конкурс за предаване за разследваща журналистика, което да се излъчва веднъж седмично. Валя Ахчиева също е подала своята концепция и участва в конкурса.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Синдикат на Ало Измамниците

    65 4 Отговор
    И каква беше връзката между заглавието и статията!!??

    Коментиран от #7, #33

  • 4 разума

    51 43 Отговор
    Това е истинската поръчкова разследваща журналистка.С това разследване помога на конкурента на фирмата. За тая работа си има контролни органи.По добре е да видим какво става в с. Кладница ,където същата журналистка иска да прави ВЕЦ и местното население негодува ,че ще остане без вода и ще се наруши екологията.

    Коментиран от #13

  • 5 пейо

    28 1 Отговор
    Връзката е да отвориш линка.

    Коментиран от #16

  • 6 никола

    74 7 Отговор
    те знаят че матерялите които позлват за алфалтиране са некачествени , едно такова изследване ще докаже всички лайна , затова са я махнали някой отгоре е заповядал некой тиквеник , но това е то тоталитарна държава комунистите правят каквото си искат няма свобода на словото .

    Коментиран от #21

  • 7 незнайко

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    Връзката е ТАЙНА . Ако наистина сега има чектен конкурс няма от какво да се притесвява Ахчиева. Тя е един от ФАВОРИТИТЕ .
  • 8 Ядеитн

    21 20 Отговор
    Махайте ги бре наред, кво толкоз ревете. Едно време га имаше саде първа програма и Работническо Дело по-малце ора ли бехме? Ех, да набарам власта ша разстрелвам наред. Страх, уважение и дисциплина липсват на народа.

    Коментиран от #35

  • 9 Въпросителни

    18 24 Отговор
    Безплатен обяд няма.Защо ще правят изследването безплатно.Някой гое платил това зрещу нещо.Въобще разследващата журналистика в България в частни медии и държавно контролирани е нещо което винаги трябва да се подлага на съмнение.По скоро са път за разчистване на лични интереси
  • 10 вили

    43 11 Отговор
    Ахчиева ,набутай го на суджуците и се не бой скоро народа ще въстане ще има шутове яки

    Коментиран от #34

  • 11 хахаха

    35 13 Отговор
    Шеф на БНТ е бивш затворник!
  • 12 хахаха

    22 9 Отговор
    Шеф на БНТ е бивш затворник!
  • 13 плевен

    34 5 Отговор

    До коментар #4 от "разума":

    Да приемем, че е поръчково предаване. И какво от това? Някой е платил да каже истината. За тази работа си има контролни органи, ама тях ги няма. Докажете, че лъже, а не че й плащат. Не ми пука как и защо се вадят кирливите ризи. Важното е да се вадят. Дано се намери журналист, да разкаже за нейният ВЕЦ. Дефиницията за компромат е: "Истина, която не бива да се казва."
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сгрешила е

    19 2 Отговор
    Трябвало е да подаде ПЪРВО молба за работа в ,,ДС,, и после началника на Кошлуков щеше да свърши другото.....
  • 16 Фактолог

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "пейо":

    Пейо, най е прав. Всичко вече е заради линк(овете). ... Лошо... Днес това се произвежда и от него се печели – кликвания! ... Няма кой да сади домат и пиперо, внасяме ги от турско, гръцко, че дори и американско, дето никне в лаборатории!! ... А я да си представим, че от този бетоновъзел с бетон е построен нашия блок и вземе та се срути, ако някой по силно кихне!!! ... Виновни сме, братя, че живеем некачествено, а не – че така се строи. ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Петкова

    28 4 Отговор
    Мога да кажа че е добър разследващ журналист.

    Коментиран от #26

  • 19 Курбанджия

    7 23 Отговор
    Тази беше се хвалила че го взема в кеф отзад.
  • 20 zeza

    9 9 Отговор
    утайката на поръчковата журналистика. 2013 та рина като кон за да обвини армията че наводни аспарухово и 10 се издавиха. Добре че нито военната
    нито националната прокуратура и се вързаха. Кошлука да я разкара че ще му забие нож в гърба тая злоба.
  • 21 Какво

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "никола":

    асфалтиране, когато става дума за поръчкова журналистика и бетонов възел? Или просто си тролиш?
  • 22 Ахчиева

    5 4 Отговор
    е поръчкова журналистка и за такива не трябва да има прошка!
  • 23 цвцв

    7 1 Отговор
    оня шеф пиенде,тоя бивш пандизчия и ще има кадърни журналисти-неподкупни
  • 24 Не ме

    3 3 Отговор
    занимавайте с тази поръчкова мърша.
  • 25 Коментар📝

    16 3 Отговор
    РАБОТИЛ СЪМ С ТОЗИ ЖУРНАЛИСТ.ИДЕЯТА БЕШЕ ДА МАХНАТ ВСИЧКИ КОЙТО ИМАТ ГЛАСНОСТ И СЕ ГЛЕДАТ РЕПОРТАЖИТЕ ИМ В ПРАЙМ ТАЙМ.БОКО СЕ ОПИТВА ДА ВЗЕМЕ ВСИЧКИТЕ ВЛАСТТИ КАКТО И ДА ПОДЧИНИ 4та ВЛАСТ.НО ТАМ КАДЕТО МИСЛИ ЧЕ Е ПОБЕДИЛ ТАМ ЩЕ ЗАГУБИ.НАПРАВИ ГРЕШКИ КАКТО И С ГЕШЕВ СБЪРКА И МОЛЯ ВИ НЕ ПИШЕТЕ ЧЕ НЕ Е ПОСТАВЕНО ЛИЦЕ ОТ ГЕРБ.ПАК ПИША И ТОВА СЪМ ГО ПИСАЛ ОЩЕ ПРЕДИ ДА КАЗВАТ СОЦИОЛОЗИТЕ ЩОТО СЪМ ДЪРТ И ПРЕПАТИЛ И РАЗБИРАМ НЕЩАТА PRO LEVEL ПАДНЕ ЛИ СОФИЯ В ГЕРБ ЩЕ УСЕТЯТ ЕФЕКТА НА ДОМИНОТО.
  • 26 Пенсионер

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Петкова":

    Никога не съм вярвал на Ахчиева , така като и на Кеворк Кеворкян.

    Коментиран от #28

  • 27 ахтън бахтън сесокера

    0 2 Отговор
    Ипудес на батеске?
  • 28 И си прав.

    7 6 Отговор

    До коментар #26 от "Пенсионер":

    Тази поръчкова мастия е срам за журналистиката!
  • 29 Махнете

    2 4 Отговор
    снимката на този урод, че като я гледам ми се повръща.
  • 30 Сашо Диков

    8 5 Отговор
    Е защо не излъчват нейни предавания!?Защото се страхуват!Оня наркоман Москов,вместо да лежи в затвора,си обикаля света на длъж и шир!Ама така е в Булгаристан!!!
  • 31 луддд

    1 1 Отговор
    става за бане
  • 32 Не ме

    1 4 Отговор
    занимавайте с тази пачавра.
  • 33 Borislav Popov

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    Че Герб държи на концесия кариери и бетонови възли!
  • 34 ДО 10

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "вили":

    Ахчиева да обясни, как при комунистите замени имотът си по чукарите, с апетитен в близост до София. Най-лесно е да обвиняваш, без да носиш отговорност за собствените си далавери. Забравихте ли, че на времето С. ДИКОВ прецака ФК и си прибра 900 000 лв. ПАМЕТТА Е КЪСА. НА ТОВА РАЗЧИТАТ И ЖУРНАЛИСТИТЕ, СЛУЖЕЩИ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА БКП/БСП, КОИТО ФАЛИРАХА И РАЗГРАБИХА Д-ВАТА. СЛЕДЕТЕ КОГАТО ГОВОРЯТ, КОЛКО ПЪТИ ЩЕ ПОВТОРЯТ "ЗА НАРОДА", "ЗА ХОРАТА"? ВЪЛЦИ, ОБЛЕЧЕНИ В ОВЧИ КОЖИ, СИ ОСТАВАТ ВЪЛЦИ.
  • 35 ДО 8

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ядеитн":

    За подобно изказване, по времето на бах ви Т. Живков, ги пращаха в БЕЛЕНЕ. Ти си луд за връзване. Лесно се пише, когато никой не те вижда и думите ти вървят преди мисълта, поради липса на мисъл. Няма работна ръка. Мързелива нация, но не смеете да го признаете. Забравихте ли, че ЧЕРНОБИШ съсипа дори и земята. Късата памет, собствената ви неграмотност и простотията ще ви унищожат. Те са до жив от и за тях няма лек."НАЙ-МИ Е ЛЕСНО ДА НЕ МИСЛЯ И ДА ОБВИНЯВАМ ДРУГИ ЗА СОБСТВЕНАТА СИ НЕВЕЖА ЛИЧНОСТ"!!!
  • 36 ШЕФА

    0 1 Отговор
    Валя е много добра .Малко поодъртя но стига да пуска още мъзга бих я изчаластрил.Има добри бутове и тяло.Ще я плякам с часове........
  • 37 София

    0 1 Отговор
    Валя Ахчиева все рови къде трябва и къде не. А защо не си признае за оргиите със 7 мъже които е правила на купон.Но пък може да и се възхити човек, скапала ги е от чукане и е искала още. Защо за това не коментира?!!? И понеже е ненаситна и от там идват тези нервни кризи в които е постоянно, и в вфир и извън ефир. Съвет Валя вземи най големият вибратор и не го изважда от вагината, и може и да си облекчи нервите! Щом 7 мъже не могат да те задоволят..?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове