Last news in Fakti

11 Септември, 2019 08:05 2 053 6

МРРБ поиска 200 000 лв. за изораните дюни на „Смокиня“

  • смокиня-
  • дюни

Обвиняемите ще бъдат наказани само с глоба

МРРБ поиска 200 000 лв. за изораните дюни на „Смокиня“ - 1

Обезщетение в размер на 200 000 лева поиска Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изораните дюни на къмпинг „Смокиня“. В началото на годината Иван Нончев и неговия помощник 24-годишния Манол Пазвантов унищожиха дюните, които се намират в имота на Нончев.

От министерството предявиха иска по време на разпоредителното заседание по делото, което започна в Бургаския окръжен съд. Според защитата на обвиняемите за изравняването на дюните, министерството няма легитимация, защото случая трябва да представи акт за държавна собственост. А собственик на имота се явява Иван Нончев.

Съдът не уважи иска на МРРБ с мотива, че той е недопустим в конкретния случай. От ведомството могат да предявят граждански иск в отделен процес и по този начин интересите на държавата ще бъдат защитени.

„В обстоятелствената част никъде не е посочено, че има причинени имуществени вреди. В приложението пише, че щетите са за 40 лева и те трябва да бъдат възстановени. Това лишава по подзащитния ми от правото да бъде информиран в какво е обвинен“, заяви пред в. „Труд“ адвокатът на Нончев.

Според прокуратурата обаче, имуществените вреди са невъзстановяеми и неоценими. Дюната е унищожена и едва ли ще може да се възстанови в рамките на 10 живота?

„Обвинителният акт отговаря на изискванията на закона. В него е посочено точно с какви действия подсъдимите са извършили престъпленията, за които са обвинени и какво представлява обекта на престъплението – защитена територия и прилежаща територия и те имат възможност да организират защитата си.

Посочването на имуществени вреди обаче по никакъв начин не засяга интересите на подсъдимите, напротив – то е в тяхна полза. Предмет на настоящото дело, е унищожени ли са дюните или не, а не изследване на собствеността им“, заяви в съдебната зала съдия Катя Господинова.

Делото за дюните на къмпинг „Смокиня“ ще се гледа по реда на особените правила с освобождаване от наказателна отговорност. Това означава, че обвиняемите ще бъдат наказани само с глоба.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мюмюн

    29 0 Отговор
    Е как абсолютна държавна собственост се превърна в частна.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оня с рикията

    5 1 Отговор
    На смокиня убаво, ама да одат да проверат на плаж мушмула макя им и трън.
  • 4 БГ681

    5 1 Отговор
    Каква пародия на държава и право.Самите закони толкова са се изродили защото всичко е станало безобразно формалистично, тоест закона не оценява това което се случва и не се търси моралната вина а се гледа дали са спазени някакви бирократични стъпки ,които пречат да има справедливост. цялата крайбрежна ивица в това число и дюните са изключителна държ.соб. , а сега видиш ли ти били частна КАК!!! ДО КОГА!!! КОЙ Е ВИНОВЕН!!! а най-вулгарното е че тези индивиди ще получат само глоба за бруталната си вандалщина а освен това не могат с каквито и да е услия да възстановят това което се е градило със стотици години. Знаете ли живеем в страната на чудесата само че извратения вариант.....
  • 5 ССХ КЛУБ

    4 0 Отговор
    Няма и няма да има никога истински собственик и той да е частно лице и то в земя която е до морето и се нарича Дюни това е на Държавата няма как някой си селски дришльо да каже че има собственост там защото е лъжа която иска да я направи истина с фалшиви незаконни игри
  • 6 стоян

    1 1 Отговор
    Голям майтап от съда -за подравнени две купчини с пясък -глоба 200 000 лв -какъв е проблема пясъка пак да се събере на куп с багер-То за убийство глобите са по малки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове