Last news in Fakti

11 Септември, 2019 11:51 5 212 55

Премиерът избяга. Няма да говори за руските шпиони

  • русия-
  • шпиони-
  • шпионаж-
  • юрий борисов-
  • николай малинов

Народното събрание не гласува предложението, а председателят Цвета Караянчева коментира, че ще информира посочените хора да се явят пред парламента

Премиерът избяга. Няма да говори за руските шпиони - 1

Мини скандал се заформи в парламента, след като ГЕРБ поиска изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов в Народното събрание, за да дадат актуална информация във връзка с оповестените от прокуратурата обвинения срещу председателя на движение „Русофили” Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия.

В началото на днешното заседание на парламента Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, направи процедурно предложение „във връзка с вчерашния брифинг на прокуратурата да бъдат изслушани в Народното събрание председателят на ДАНС и министърът на вътрешните работи”, поради големия обществен интерес да изнесат актуална информация по темата пред народните представители.

След нея думата взе Филип Попов от БСП за България, който каза, че би следвало да дойде и министър-председателят, като отговарящ и за националната сигурност на България. „Моля той също да бъде поканен в Народното събрание да даде информация”, посочи Попов.

Вчера представителите на прокуратурата и правоохранителните органи изнесоха данни за ареста на председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, който е обвинен в шпионаж, както и за забраната руският гражданин Леонид Решетников да влиза в България. Днес Дариткова поиска на депутатите също да бъде представена актуална информация по случая.

Народното събрание не гласува предложението, а председателят Цвета Караянчева коментира, че ще информира посочените хора да се явят пред парламента.

„Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето външно министерство коментира”, заяви в началото на днешното правителствено заседание министър-председателят Бойко Борисов по повод шпионската афера.

„Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи на база следствието, което тече. Нещо повече, ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали във форума на Копринка”, посочи Борисов.

„Едни обичат Америка, други Русия, трети – Европа. Нашата политическа ориентация, много преди ГЕРБ да го има, е ЕС-НАТО”, подчерта премиерът.

Припомняме, че дипломатическият спор между България и Русия започна на 3 септември, когато от българското Министерство на външните работи заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението бе по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Реакцията на Русия не закъсня - от посолството ѝ у нас уточни, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България.

Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че позицията на МВнР за ролята на СССР във Втората световна война е безумна и настоя нейните автори да бъдат уволнени.

Кризата ескалира на 9 септември, когато стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение за шпионаж в полза на чужда държава на председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, а бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

На 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел.

Безспорно обвиненията в шпионаж имат връзка с местните избори. Около това мнение се обединиха политологът Румяна Коларова и социологът Кольо Колев.

Колев определи разследването като "Пунта Мара" и "шменти капели" и посочи, че само след два месеца цялата "пушилка" ще се е разминала. "Това е медийна бухалка, която се използва изключително за вътрешнополитически цели и частично за външни с оглед взаимоотношенията с Русия и надъхването на част от политическите избиратели".

Да се разследва доколко Румен Радев има отношение към руската намеса на президентските избори у нас през 2016 г. - за това настояват от Атлантическия съвет на България.

По-рано Радев оспори действията на властите по шпионския скандал и заяви, че тезата за шпионаж в полза на Русия била е "абсурдна и нелепа".

Посолството на САЩ у нас заяви, че България е в правото си да защити своя суверенитет от злонамерено влияние.

Повдигнатото обвинение не е основание да се търси колективна вина от цялото движение и проруски настроените хора в България, коментира бившият директор на ЦСБОП и член на ръководството на движение "Русофили" Тихомир Стойчев.

В същото време Стойчев не отрича, че "мощна държава като Русия, притискана от обстоятелствата, може да се превърне в опасност за България".

"Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления", обяви на брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова. Червените оценяват случилото се като провокация, не приемат воденето на свидетели с белезници.

Москва е готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили в България, съобщи председателят на комисията по международни работи на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Пес

    75 14 Отговор
    Начело с Мария Габриел ще станем конкурентноспособни на САЩ и Китай! И той горкичкият нямал никаква роля в този "процес"! Ами как ще имаш като режисьорите са от САЩ? Омразата към Президента остава без коментар.Най-лошото е не когато казваш,че черното е бяло,а когато започнеш да си вярваш,че е така!
  • 2 Асан

    6 52 Отговор
    Няма руски шпиони това е компло направено от Радев
  • 3 Монтгомъри

    19 4 Отговор
    Няма да говориш щото оркестъра сега свири!
  • 4 Ивайло

    43 1 Отговор
    Щирлиц:
    -Хер Мюлер, аз съм руски шпионин!
    Мюлер:
    - Не на мене тия, Щирлиц! Като чуете за съботник и веднага всички ставате руски шпиони!
    Хахаха!!! :)))
  • 5 El boko

    62 8 Отговор
    Протести тресат цяла България,а мутрата говори за обич. :)
  • 6 Парадокс

    61 9 Отговор
    Партията с най много шпиони и агенти ГЕРБ, обвинява най-голямата държава в Света за шпионаж. Агент Буда да си направи сметка, че от Русия само пари можем да взимаме от съвместни проекти, а заради американските ТЕЦ, плащане втория най скъп ток в ЕС и ни крадът златото.
  • 7 нанинани

    51 10 Отговор
    Този превърна МВР ,ДАНС и прокуратурата в политически бухалки!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Еее

    18 23 Отговор
    Русия е нашия по-голям брат.Има право да си шпионира у нас колкото си иска.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Истината

    18 15 Отговор
    Има си следствие и прокуратура! Не е работа на премиера или президента да дават изявления.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Само питам

    18 5 Отговор

    До коментар #9 от "Еее":

    А ти позволяваш ли на по-големият ти брат да спи с жена ти?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасанчо хайти специалист

    12 1 Отговор
    Како, ама ти госпожа ли си? То може ли да проверим
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Акхмет

    31 7 Отговор
    Няма какво да каже. Никой няма какво да каже, щито няма шпионаж, а л8в на вещици и тоталитаризъм. Анализът на политическата обстановка не е шпионаж, това го правят дори частните фирми решили да инвестират в дадена страна! Докато на владт е диктатурата на герб ще търсят и под вола теле, само и само да не подобрим отношенията си с Русия, защото на практика чрез герб у нас управляват сащ!
  • 19 В Левски

    16 2 Отговор
    Какво има да говори Бойко Тя работата е ясна От тук нататък ще говорят Следствието Прокуратурата Адвокатите и Съдът
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 присмехулНИК

    31 6 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    Да, съгласен съм с теб. В България трябва да сме българофили. Само че какво да правим с НПО-тата на САЩ и тези които допускат това да става? Ами с тия, дето продават златото на концесия и държавата ни взема една троха от цял самун? Какво да правим с тия, дето спират проекти от които не само ще станем по-богата, ами и ще станем фактор в тоя свят?
    Хайде, като каза "А" кажи и "Б", защото така е много лесно да се гледа едностранчиво!
    И кой е виновен, че в момента в БГ по-добре се знае чужд език (английски) а Българския се смята за пошъл и не се знае? Кой? Комунистите, Русия, СССР, Путин и т.н. ли са ви виновни?
    Много прозирате, това, платените ! Много. Явно не ви избират старателно! За да "промиваш" мозъци, самият ти трябва да имаш такъв! Жалко, че толкова пари харчат по вас! Жалко!
  • 22 Тръмп

    6 18 Отговор
    Българското Правителство отговори на провокативната съветска изложба с Изложба и Изобличаване на Съветски Шпиони в България по случай Тъмната дата 09.09.1944г.!!!:):):)
  • 23 Факт

    18 5 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    За краварите нищо не казваш!?

    Коментиран от #25

  • 24 Сесесере

    5 18 Отговор

    До коментар #17 от "Румяна Костова":

    Слава на САЩ !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тръмп

    6 10 Отговор
    Малинов е взел 1милиард лева от Малофеев за да прави Мая Манолова и Нинова,Революция и Незаконно сваляне на Правителството чрез Платени от Москва улични протести!!!:):):)Това не е шега работа и само малоумник и предател би участвал в това!!!:):):)Българите никога не са си правили гражданска война както Русия и САЩ за да се самоизбият в полза на друг!!!:):):)Прекалено сме хитри спрямо тях!!!:):):)

    Коментиран от #32, #33

  • 28 Тръмп

    4 14 Отговор
    Мая Манолова е последната надежда да бутнат Борисов,за да почнат да ни грабят другарите русофили от БСП!!!:):):)Радев не успя с Горивните протести,а и плана на Манолова е Разкрит!!!:):):)
  • 29 Тръмп

    5 15 Отговор
    Манолова е фалшива юристка без диплома и е учила в Москва за подривна дейност и саботажи против България и българите!!!:):):)
  • 30 Малеее

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Румяна Костова":

    Все едно говори Хамериканка...Такова настъпление,,,,
  • 31 Тръмп

    5 9 Отговор
    Парите от КТБ ги няма и за това им трябват спешно парите на Малофеев,за да ни спретнат с Манолова същия номер,като с Радев!!!:):):)Уж са Независими,но изцяло платени от Решетников и Малофеев!!!:):):)

    Коментиран от #35

  • 32 нервен ( разбивача на тролове )

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тръмп":

    Никога никога ли имаш предвид или за в някаква по-нова част от историята ни ? Щото нашата държава има сравнително дълга история и сме минали през какво ли не по няколко пъти
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тръмп

    5 13 Отговор
    Путин смята,че като си напазарува Радев и Манолова и ще превземат България,но вече са Разкрити и българите не сме дебили!!!:):):)

    Коментиран от #36, #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тръмп

    5 8 Отговор
    И 10милиарда да налее в България Малофеев,пак не може да ни купи!!!:):):)Мразим комунистите безплатно,както и поляци,грузинци,украинци и всеки който е бил техен роб през Комунизма!!!:):):)
  • 38 Тръмп

    6 8 Отговор
    Българите не са славяни и нямат нищо братско с Русия,Ние сме Тракийци!!!:):):)
  • 39 Аз се..

    14 5 Отговор
    Аз се чудех, защо Соломон Паси обикаля телевизионните предавания, като цветарка, а те готвели скандал с Русия. Сега и малкото милиони от турски поток няма да вземем, а ще мине през Гърция. Русия, Турция и Гърция ще изгладят отношенията си, а Турция ще ни погне за Кърджали и Русия при тази обстановка, заради Бойко, няма да ни защити.
  • 40 Чичо

    2 1 Отговор
    Let my feet back on the ground! (Beatles, "Help").
    Май тази песен са я написали за Бацо ливърпулците!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мордекай

    5 5 Отговор
    В България е спокойно и сигурно , няма протести , освен някое село за някое бунище или че има воден режим и естествено платените , но това са нищо сами по себе си , не е сериозно да се споменават дори. Нямаме емигранти , нямаме атентати и прочие , сигурна страна , предпочитана от туристи за почивка. Всичко това е благодарение на правителството и службите които отговарят за това. Премиерът си върши перфектно задълженията , не му е работа да говори по разследвания на престъпници и продажници . В парламента говориха хората които движат тия неща , които са в час и са вътре в разследването: председателя на ДАНС Димитър Георгиев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов , преди малко в народното събрание беше и главния прокурор Цацаров , който също говори по темата. Всичко което беше възможно да се каже без да се наруши конституцията и закона , беше казано , става ясно че човечето Николай малинов е подкарано по закона за пране на пари , при което разследване става ясно че му се плаща за да саботира собствената са страна. Нещастник и измекяр , като всички комунисти.
  • 43 Тръмп

    4 5 Отговор
    България е Майката и Бащата на Русия!!!:):):) България даде на руското дете Кирилицата за могат сега да ни Хулят с нашите думи!!!:):):) България даде на руските деца Православното Християнство за да ни Поробят сега с техния Вожд Путин!!!:):):)Не,нямат право да вдигат ръка срещу своята Майка и Баща, България!!!:):):)
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Румяна Костова

    4 10 Отговор
    Това е България, а не бивша руска губерния и тук или сте българофили или сте българофоби и си заминавате там откъдето сте дошли. Русофилството в Русия, а туркофилството в Турция. Тук официален и задължителен език е българският и бългaрoфилcтвoтo e зaдължитeлният eтaлoн зa вac. Като не го владеете добре, започвайте да го учите. Руcoфилcтвoтo мoжe дa бъдe eтaлoн в Руcия и никъдe другaдe, oщe пo-мaлкo в cувeрeннa и нeзaвиcимa Бългaрия. Абе верно ли русофилите са ви подкарали един по един за шпионаж в полза на Русия?? Не ми казвайте само, че сте си мислили, че ще ви награждават със столевки за шпионаж в полза на Русия, от ДАНС, ГДБОП, прокуратурата, полицията и Държавна Сигурност, въпреки че няма да се учудя, ако повечето от вас русофилите /хора с пилешки мозъчета/, наистина са очаквали ордени от българските правоохранителни органи, за шпионаж в полза на врага. Нищо добро не ви очаква оттук натам вас българофобите в тази държава и се замисляйте от сега, накъде, как и кога ще стягате куфарите??И не очаквайте специална покана от Москва за това и визи от врагът на България.Нека инициативата със стягането на куфарите и масовото изселване от България /по примера на един милион туркофили преди 35 години, които точно като вас сега се бяха наежили/, да бъде във вас. Бъдете така добри да проявите самоинициатива, за да не ви инициарме силово към така желаната ви дестинация.Към мене се обръщайте с ''моля госпожо'' ако искате да научите нефалшифицираната история на Бългaр
  • 46 az#ЛибераленКрах

    4 2 Отговор
    Хъбов размаха бухалките си в лицето на ДАНС и Прокуратурата предизборно!

    Друг шанс за успех за него на тези избори няма...
  • 47 Мемфис

    3 8 Отговор
    България е в ЕС и НАТО!Там са нашите приятели и интереси!
    Всички русофили и предатели да се съобразяват с този факт, в противен случай да го ДУ.ат!
    Подлостта на ушанките е безгранична.
  • 48 Казуар

    5 2 Отговор
    Борисов грубо шикалкави като каза, че ако е знаел, че русофилите ще вдигнат такъв шум за самолетите ф 16 нямало е да ги купува.
  • 49 Мемфис

    3 5 Отговор
    До заблудените русофили!!!
    Собствениците на т.н. американски тецове са руснаци!
    Стига лъгахте простият народ,който напоследък започна да се осъзнава.
    Крайно време е БКП и нейните мутанти реално да бъдат извън закона и антибългарските им действия да се наказват!

    Коментиран от #51, #52

  • 50 Бойко е главният МЮФТИЯ !

    3 3 Отговор
    Без негово ДОБРО , не се забърква голямо Ла/но !
  • 51 Той и Началний е руснак !

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Мемфис":

    И Сучкак а ти ? И ти си същият сорт !
  • 52 И Навалний е руснак

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Мемфис":

    И Березовски като теб.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 АНЕНЕРБЕ

    5 2 Отговор
    УПРАВЛЯВАЩИТЕ ВЕЧЕ СА В НОКДАУН.

    ПЪРВИЯТ УДАР ДОЙДЕ ОТ ЕВРОПА С НАЗНАЧАВАНЕТО НА КОМИСАРСКОТО МЕСТО НА МАРИЯ ГАБРИЕЛ.

    Позицията на Габриел в ЕС е на ДЕСЕТАТА от деветте дупки на кавала, която няма никаква връзка с останалите.

    Категорично ясно е, че от ЕС пари НЯМА ДА ДОЙДАТ!!!

    ШПИОНСКИЯ СКАНДАЛ с нищо не променя ситуацията, а само ги усложнява.

    БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ПОСОЧИ СВОЯ ВРАГ - РУСИЯ!!

    МАЛКО ЛИ БЕШЕ НА БОРИСОВ ВРАГ КАТО УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН , АМИ СЕГА И РУСКИТЕ РОЯЛИСТИ, които няма как да не създадат проблем с него на РЕПУБЛИКАНЕЦА ШАЛОМОВ - ПУТИН!!

    КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОТ ТОЗИ СКАНДАЛ?!!

    ЕСТЕСТВЕНО ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА , КОЯТО СЕ ОПИТВА ДА СЪБУДИ ЗАСПАЛИЯТ ОТ ЛЕТНИТЕ ЖЕГИ ЕЛЕКТОРАТ НА КОГОТО НИТО МУ Е ДО ИЗБОРИ , НИТО ПЪК ДО ТОВА КОГО ЩЕ ИЗБЕРАТ В ЗАДКУЛИСИЕТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ.

    ВСЪШНОСТ НА КОГО МУ ПУКА ЗА ТОВА КОЙ ЩЕ Е КМЕТА И КОЙ ЩЕ УСВОЯВА И КРАДЕ ДАДЕНИТЕ МУ ОТ БОРИСОВ ПОРЦИИ.

    НА НИКОГО!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове