2 039 24

Варна има най-модерния крематориум

Пещта е последен модел от етажен тип с усъвършенствана технология

Варна има най-модерния крематориум
Мария Атанасова

Варна вече има един от най - модерните крематориуми в Европа, съобщи „Варна24“.

Ултрамодерното съоръжение, чието строителство започна през миналата година, е е с РЗП от 1200кв.м. и е изграден върху терен от около 8450 кв.м. в съседство със "Западен гробищен парк“ - Тополи. Техническото съоръжение е на немската фирма ИФЦВ, най-големият производител на такава техника в Европа, съобщи днес управителят на фирмата "Крематориум Инвест“ ООД Кирил Стоянов.

"Голямата вяра в добрите идеи ни помогна да реализираме нашият проект, въпреки трудностите, които не бяха малко. В началото това, което започнахме беше само една мечта, а днес вече е социална отговорност, тъй като мярката за едно модерно и цивилизовано общество е отношението към неговите покойници.

Това, което ние сме изградили дава възможност на тези, които изпращат близките си, да им отдадат нужната почит в последният им път. По-голямата част от вас, присъстващите тук, се занимават с този вид дейност и знаят, че да се говори или пише за погребалните услуги като за бизнес, без това да звучи неудобно, никак не е лесно. Строителството на обекта започна на 28 май 2018 г. , когато беше първата ни копка. Сградата се състои от административна част, модерна зала за провеждане на траурните церемонии, зала за раздаване, голямо хладилно помещение и зала за кремиране.

Пещта е последен модел от етажен тип с усъвършенствана технология. Технологията, гарантира на 100%, че в урната попада единствено праха от костите на починалото лице. Кремацията отговаря на европейските норми за отделяне на вредните емисии. Нашият проект е фокусиран не само върху пазара, клиентите и техните потребности и предпочитания, но и върху опазване на околната среда и осигуряване на възможност на хората да изпратят достойно близките си в последния им жизнен път.

„Благодаря на Господ за милостта и щедростта му, благодаря на ръководството и екипа на Община Варна в лицето на кметът Иван Портних и главният архитект на града Виктор Бузев, на екипът от архитекти и строителната фирма, благодаря и на нашите германски партньори, които инсталираха и предоставиха една от най-добрите техники в света за извършване на кремация. Нека си пожелаем здраве, добро партньорство, смели мечти и безкрайни хоризонти!", каза на откриването днес управителят на Крематориума Кирил Стоянов.

Работният процес в „Крематориум Варна“ е напълно автоматизиран с компютърно управление, което при необходимост позволява дистанционна диагностика от завода в Германия.

"Крематориумът решава един сериозен проблем за големите градове и в частност Варна, където са изчерпани местата за гробищни паркове. Кремацията е бъдещето за Европа. Тя навлиза все повече като основен метод за погребване. В Източна Европа все още е алтернатива, но в Западна е основен метод. Вече законът позволява прахът от урната да се съхранява в дома ни.

Всеки може да отдели кът от дома си, където да съхранява тленните останки на свой близък. Има хора, които предпочитат да положат урната в стар гроб. Виждали сте по филмите как аристократичните семейства имат специално място в дома си за урните на близките си, други предпочитат да разпръснат праха им на любимо място за починалия. Урната може да бъде съхранявана и в изградения при нас и колумбариен парк. Той носи наименованието "Варненски могили" и е направен като отделни могили, където лицето е с бял масив и с ниши, покрити с черни гранитни плочи.

Специфичното е това, че урните са немски, алуминиеви. При нашите кремации използваме шамотна плочка с идентификационен номер на починалия, така че ако нещо се случи с алуминиевия надпис и той се заличи или има няколко урни в гроб, по номера може да се разпознае коя урна на кого е. Този номер ние съхраняваме в база данни завинаги. Имахме огромен интерес към изграждането на крематориуми в Бургас, Русе и Благоевград, но на практика от това няма нужда, тъй като нашият крематориум може да поеме нуждите на половин България. При нас има готовност да се окаже и психологическа подкрепа на близките, знаете, че раздялата с близък човек и много болезнен момент за всеки", сподели неотдавна за Varna24.bg Кирил Стоянов.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Менгеле

  19 1 Отговор
  А за колко ли време ще може да обработи квартал Максуда крематориума щом е немски би трябвало да е с двойно предназнацение?

  Коментиран от #22, #23

 • 2 Това е подръка на ББ за ВАРНЕНЦИ.

  17 4 Отговор
  То се видяло на къде ни водят. София се къпе в разкош а Варна в крематориума. Да благодарим ББ.

  Коментиран от #3

 • 3 Иво

  4 12 Отговор

  До коментар #2 от "Това е подръка на ББ за ВАРНЕНЦИ.":

  Кат` не ти изнася, майна - бегом в Сев. Корея! Или хващай Балкана - както казваше навремето видно Старозагорско генералче/ шумкарче!
 • 4 Мартин

  20 1 Отговор
  Да изпратят най-видните политици да го изпробват за да сме сигурни, че работи правилно.
 • 5 Тиквата

  10 2 Отговор
  Кой каза, че няма позитивни новини ?!
 • 6 Траурна агенция,, Светъл път,,

  6 1 Отговор
  Какво му трябва на човек 2000 евро за ковчег и 500 евро за мястото.

  Коментиран от #8, #15


 • 7 Холдинг,,Гроб"

  7 1 Отговор
  Първите клиенти са от София!Всичко от жълтите павета на вагоните и да пробват придобивката!!!
 • 8 Каръка

  2 1 Отговор

  До коментар #6 от "Траурна агенция,, Светъл път,,":

  Много са Ви скъпи ковчезите,да няма някаква грешка?
 • 9 Нудист

  1 1 Отговор
  Бях във Варна, но не го посетих. Ако знаех, че го има, щях да отседна там :)
 • 10 onq s konq

  0 2 Отговор
  Е по това се различавам от вас ТИКВИ ТАКИВА-щото виждате в съоръжението единствено начин за обработка на човешките останки,а аз - Възможност за захранване на определен брой жилища в района с Частно парно вследствие отделяната топлина:)
 • 11 Как би било Прекрасно ако нас ни няма

  3 0 Отговор
  Земята ще се очисти от Наввлеци и Сган ! Какво щастие. Циганите ще останат - те с Електората . Виж как банята английският Педофил а Цацаров не го аестуа както Юрий Борисов ?
 • 12 vasik atanasova

  8 2 Отговор
  ДА СЪС ЗДРАВЕ ДА СИ ГО ПОЛЗВАТЕ
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 Дгд

  2 0 Отговор
  Въпрос: Зимата сградата как ще се отоплява?
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Ало, Бойко

  1 0 Отговор
  Варна има отново тайна завера. Отново входа са Салтанат е затворен за определени хора . На тъмно без никакви обяви даже в медиите се наложи забрана по непубликувани решения, непубликувани списъци с цел отново предизборни цели. Малоумните съветници или съдии забраняват и затормозяват работата на държавни институции намиращи се там . Наглостта е стигнала до там, че не се пропуска и лайнарката да очисти септичните ями. Ще газите говна скоро по путеката на здравето.

 • 17 кметчета разни

  1 0 Отговор
  Кой е тоя заместник кмет на Варна , който спира работата на държавна структура в местността Салтанат ? Да излезе с името си пред медиите и да обоснове защо не се пускат служебните автомобили на НИМХ Варна на собсвеният им паркинг. Защо се затормозява работата на една държавна институция от някакъв си временен кмет с посредстени възможности. До кога некадърници ще стоят на управленчески постове ? кого прикрива и за кого работи, за гражданите ли или за някаква шайка ?
 • 18 Умно село

  1 0 Отговор
  Абе колкото и да е модерен е КРЕМАТОРИУМ. Да го оставят да работи само за ВИП персини от политическия небосклон, та да се свърши тази звезди! Много са завалиите и навярно няма да прегрее от работа, все пак е НОВ!
 • 19 Некои политик да го сефтоса😂😂

  0 0 Отговор
  Колко побира
 • 20 Troy

  2 0 Отговор
  Не във Варна, а в града на ТИМ...
 • 21 РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА БЛАГАТА

  4 0 Отговор
  За ВАРНА ще има удобства само в ЗАДГРОБНИЯ ЖИВОТ но първо трябва да сме МЪЧЕНИЦИ за да ни пуснат в Рая. А по време на режима на Бойко сме си точно МЪЧЕНИЦИ от бога забравени до тук ни магистралите БОЙКОВИ стигат ни милиардите БОЙКОВИ ни ИНВЕСТИЦИИТЕ , ни небостъргачите, ни метро си имаме. Някъде в бъдещето ВАРНА ще ВЪЗКРЪСНЕ като феникс но ще помним този коварен режим - БОЙКОВИЯ. След като му свърши мандата на разточителство за едни а за нас изгнание ще изгрее и нашето светло бъдеще. Това че сме способни и сами да се справяме ни спасява все още от КРЕМАТОРИУМА.
 • 22 Хитлер

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "Менгеле":

  Няма как да стане брат, защото така наречения шеф е не само немец но и евреин
 • 23 Хитлер

  1 0 Отговор

  До коментар #1 от "Менгеле":

  Няма как да стане брат, защото така наречения шеф е не само немец но и евреин
 • 24 ПРОЕКТ Освиенцим

  1 0 Отговор
  ЕХ ЗА КАКВО НИЕ ГЛАСУВАХМЕ, А ТЕ КАКВО НИ ПОДГОТВИХА.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.