Last news in Fakti

12 Септември, 2019 13:44 1 796 14

Шпиони и терор – заплахи за България за 2018 година

  • шпионин-
  • кибер-
  • кибертерор-
  • терор-
  • национална сигурност

Сривът на Търговския регистър и регистъра на юридическите лицата с нестопанска цел през 2018 г. е пример за реализиран риск в информационната сфера

Шпиони и терор – заплахи за България за 2018 година - 1

През 2018 г. са се увеличили честотата, обхвата и разнообразието на киберпрестъпленията в България. Това се посочва в доклада за състоянието на националната сигурност за миналата година, който влезе във вниманието на депутатите.

Актуални остават деянията, свързани с нерегламентиран достъп и хакерски атаки към интернет сайтове на лица, държавни и частни организации, потребителски профили в различни социални мрежи и нерегламентиран достъп до пощенски кутии, се посочва в доклада. Като основни заплахи се сочат вирусите и шпионските програми и зловредни кодове. Запазена е тенденцията към нарастване на киберизмамите, в това число посегателствата от типа "социално инженерство" и phishing, чрез които се цели придобиване на неоторизиран достъп до системи или информация, чрез които се предоставя възможност за опериране с чужди банкови сметки, кредитни карти и др.

Сривът на Търговския регистър и регистъра на юридическите лицата с нестопанска цел през 2018 г. е пример за реализиран риск в информационната сфера. В резултат на неправомерния достъп бяха блокирани важни за обществото системи. Друг вид заплахи за сигурността са свързани с миграционния натиск към България. През 2018 г. тенденцията за неговото намаляване се запазва. Заявените трансфери са 424, а реално осъществените са 85 (за сравнение през 2017 са осъществени 418 трансфера от заявени 1111).

В контекста на вътрешния ред и сигурност се сочи противодействието на чуждите специални служби. За тази цел се прилага широк инструментариум в непосредствено сътрудничество със съюзническите и партньорските служби. Те са в непрекъснат режим на уведомяване и провеждане на съвместни операции. В доклада е отделено внимание на противодействието на екстремистката дейност, където водещ е превантивният подход. Чрез него компетентните органи, в това число ДАНС планират и провеждат мероприятия за предотвратяване на екстремистки действия, отбелязва news.bg.

Отбелязана е превенция на риска от тероризъм. Създадени са механизми за междуведомствена координация с цел проверка на всеки сигнал, съдържащ признаци на терористична дейност. В тази връзка от изключителна важност е дейността на Националния контратерористичен център в ДАНС. Чрез него се осъществява непрекъснат обмен на информация в режим 24/7 с компетентните органи на други държани от ЕС и НАТО.

През 2018 г. със заповед на председателят на ДАНС са наложени принудителни административни мерки на 15 лица, съпричастни към терористична дейност.

Реалистичен е докладът за националната сигурност, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов и бивш заместник-министър на вътрешните работи. Изключителни са успехите в борбата с контрабандата през 2018 г. Има увеличение на разкриваемостта на престъпността, изтъкна още депутатът. С 15% са намалели жертвите на пътя.

Докладът в реалистичен, аналитичен, похвали Ципов. Георги Кръстев, секретар на съвета по сигурността на МС също защити доклада. Няма никакъв нюанс, стремеж за скриване на всякакъв проблем в нашата страна, подчерта той. Също така дебатите по доклада били важни.

Докладът бе приет с 97 гласа "за",47 - "против", 10 гласа "въздържал се".

Припомняме, че 9 септември стана ясно, че бившият главен редактор на в. Дума" Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел, а председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава.

По време на брифинг на службите стана ясно, че разследването е започнало от подозрения за пране на пари. Вчера бе обявено и че на Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, се налага забрана да влиза в страната за срок от десет години. Решетников стана особено известен у нас, когато се разбра за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод съгласуване на номинацията на Румен Радев през 2016 г.

Коментарите на настоящия скандал с "Русофили" обвързаха действията на службите с предстоящите в страната местни избори.

Премиерът Бойко Борисов тази сутрин категорично отрече да има пръст в разработката и работата на службите.

С коментар преди това се включи и президентът Румен Радев, който поиска неоспорими факти.

По-рано днес стана ясно и че от днес руснакът Константин Малофеев също е със забрана да влиза у нас за срок от 10 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    10 3 Отговор
    А защо със Сидеров и неговите неизяснени връзки с Мурафеев не биват проучвани.Подхожда се избирателно .Има достатъчни данни вероятно но ги крият с цел по нататъшното му неутрализиране.А нима не могат да проучат и Доган.Но знаят също ,че и той добре ги е проучил и ги държи с досиета ,а може би и още нещо.....

    Коментиран от #3, #5, #10

  • 2 Онзи

    12 1 Отговор
    ТОВА ПРАВИ групировката гроб !!!
  • 3 Усмивката

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Усмивката":

    Малофеев ....забележка
  • 4 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    ЕЕХ ...ПЕТКО ВОЙВОДА ...ЕЕХ СТАМБОЛОВ ...НО ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ... И СЕНАТОРИТЕ И "КОННИЦИТЕ" И ИМПЕРАТОРИТЕ СА ПЛАТИЛИ ЗА СМЪРТТА НА СПАРТАК !!!!!!!!!!
  • 5 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Усмивката":

    Явно на Борисов му е по-изгодно да го държи изсъсо и да ползва ибрикчийските му умения. Иначе определено Болен е за затвора, по-точно за затворническата психиатрия!
  • 6 Bubbles

    15 2 Отговор
    А защо само Русия?
    Ок да приемем че настина са шпионирали, заслужават си санкциите. ОБАЧЕ дали САЩ не шпионират също? Та военни бази, та НПО-та, та разни измислени дипломати и други твари си завират огромните носове във вътрешните работи на държавата...
    Това какво е? Защо никой не казва и дума?

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 АНЕНЕРБЕ

    8 2 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ: "БОРИСОВ НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ В КОЙ ОТБОР ДА ИГРАЕ"...... Според германския разследващ журналист Юрген Рот, Борисов е агент на руснаците............В края на 2007 г. Борисов получава орден "Ломоносов" в руското посолство в София (в присъствието на шефа на службата ФСБ Николай Патрушев)............На същата среща са наградени хора от политиката и бизнеса, както и български културни дейци. Така например шефът на Лукойл-България и близък приятел на Борисов - Валентин Златев получава орден "Александър Невски" първа степен........ Борисов , Цацаров и Гешев носят персонална отговорност България да плати задълженията на руската банка ВТБ към фалиралата КТБ , а после да предоставят на руснаците и най скъпият от активите на КТБ - възбраненият в полза на държавата оператор ВИВАКОМ......... Къде са ЩАТСКИТЕ СЛУЖБИ?!! .......Нима не са забелязали престъплението на тези трима облечени във власт лица - БОРИСОВ , ЦАЦАРОВ И ГЕШЕВ !!!...... Или и АМЕРИКАНЦИТЕ може би като нашите са агенти на Кремъл?!
  • 9 антрашпиц

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Bubbles":

    Абе ориентирай се бе момче.Сега е модерно да се лиже на запад.
  • 10 АНЕНЕРБЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Усмивката":

    КАК ЗАЩО? ..... И пигмеят Сидеров и циганина Доган и Борисов и Цацаров са АГЕНТИ на руснаците.........
    НИЕ СМЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ЗАДУНАЙСКАТА ПРОВИНЦИЯ, КОЯТО Е МОСТ НА РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ С БИБЛЕЙСКИ ИМЕНА ЗА ЕВРОПА И СВЕТА........ Виж случаят КТБ в който никой не продума нищо против руската банка ВТБ която е единият от акционерите на КТБ....... Благодарение на БОРИСОВ , ЦАЦАРОВ И НАБЛЮДАВАЩИЯТ ПРОКУРОР ГЕШЕВ , българската държава плати задълженията на РУСКАТА БАНКА , а техните представители в лицето на Спас Русев и Милен Велчев придобиха собствеността върху най скъпият от активите на КТБ - възбраненият оператор ВИВАКОМ!!! ........Как възбраненият ВИВАКОМ стана собственост на РУСКАТА БАНКА бе господа БОРИСОВ , ГЕШЕВ и ЦАЦАРОВ. ........ Защо го играхте трите маймуни ??? .....ЗАЩО И АМЕРИКАНСКИТЕ СЛУЖБИ МЪЛЧАТ ПО СЛУЧАЯТ?? ...... Да не би и те да са кашарини за да не забележат ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО извършено от тези три лица?!!
  • 11 100

    2 0 Отговор
    2018?! не сме ли 2019?
  • 12 vvvvv

    3 0 Отговор
    Шпионите са в главите само на определени хора от кръга на свинете и Бойко. А за срива на държавността са виновни същите. Нещо не пишете истината, а само преразказвате небивалици на политиците.
  • 13 фалшиви новини

    1 0 Отговор
    Не съм чел тази сатия,но най голямата заплаха за последни 30 години са управляващите.От 9млн.сега сме под 5млн. Това ако не престъпление срещу България...
  • 14 политолог

    2 0 Отговор
    за да се спаси българия и българската нация трябва спешно да се приеме ззд и населението трябва щателно да се филтрира с оглед заздравяване на националната сигурност
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове