4 906 49

Цв. Василев: Слугинската прокуратура пак ми приписа апокалипсиса на държавата

Що се отнася до моето „участие” в тъпо изфабрикувания „шпионски” скандал – дори Малинов го отрече в последните си медийни изяви. Същият Малинов, който на парламентарните избори се беше появил в листата на Атака от Обединени патриоти, не само доказано финансирана от Кремъл, ами и официален коалиционен партньор в сегашното правителство на Борисов, защити се банкерът

Цв. Василев: Слугинската прокуратура пак ми приписа апокалипсиса на държавата
Мария Атанасова

Банкерът Цветан Василев публикува личната си позиция във връзка със замесването на името му в т.нар. шпионски скандал, който се вихри от няколко дни у нас. Василев коментира връзката му с Николай Малинов, съдбата на дружествата ”Дунарит”, ”Авионамс” и ”Виваком”, обявени от прокуратурата, че са били предназначени за руската шпионска централа.

В навечерието на ре-старта на фарса, помпозно наречен „Дело за източване на КТБ”, при очакваното досадно излияние на претенциозно наречения основен свидетел, територията беше разтресена от грандиозен, според прокуратурата и службите, „шпионски” скандал. Разконспирирана била група, която от 2010 г., та чак досега действала, за да отклонява България от демократичните ѝ релси и да поставя под заплаха евроатлантическото ѝ развитие. Естествено, за автентичност моето име беше напоително анонсирано от доблестната прокуратура.

Държа да подчертая, че не за първи път слугинската прокуратура се опитва да ме замеси в „подривни” схеми, целящи „ апокалипсиса” на държавата. През 2018 г. по неполучено и до днес от моите адвокати обвинение, което е по-мъгляво и от обяснение на Бисер Лазов, ми беше издадена нова Червена бюлетина на Интерпол във връзка с „нарушаване на публичния ред” и „подриване на мира“. Същата беше свалена от Централата на Интерпол – действие, премълчано услужливо от българските власти. Съдейки обаче по съпътстващата какафония от свинско-фекални фанфари, този път цацо-дизелът цели да покаже, че злодеят е „закован”. Услужливо са информирани партньорски служби, посолства и медии с водещ анонс – „Разбихме проруската структура в евроатлантическа България”. Похвали и насърчителни одобрения валят отвсякъде. Кой е в авангарда обаче? Известният със срещите и снимките си с руския си колега Чайка действащ главен обвинител на територията и уникалният, единствен и неповторим кандидат да го замести, обменял опит с Русия. С много сричане при четене на банални откъси от дипломна работа по политически науки на средно равнище, двамата доведоха до знанието на обществото, че са разкрили група, шпионирала в полза на Русия, която „естествено“ била спонсорирана от мене. И това всичко било доказано от някаква докладна записка на руски език от баш „шпионина“ Малинов.

Малко фактология за късопаметните

Държа да отбележа, че активите, които съм бил предоставил безвъзмездно на руските другари на Малинов, които според него, а и според Цацаров и Гешев, „предствлявали 9% от БВП” (иначе от уж пирамидата КТБ), бяха под контрола на КТБ до нейното принудително затваряне на 20.06.2014 г. КТБ бе срината след изкуствената криза в резултат на действията на същата тази прокуратура, инспирирани от един корпулентен рейдър. Нито за момент тези активи не са били поставяни в каквато и да било зависимост от Русия, независимо от финансовото участие на ВТБ Капитал. По онова време нямаше нито един представител на руснаците в управителните органи на оперативната компания, за разлика от ситуациата след затварянето на банката, когато веднага бяха набутани резидентите на ВТБ братя Велчеви. Да не говорим за сегашното състояние с присъствието на агенти от Люксембург и Цюрих, доказващи непрозрачността на акционерната структура и вероятното участие на скрити български интереси в нея. Тук въобще не повдигам въпроса за мениджмънта на Дунарит и Авионамс, който винаги се е осъществявал от български експерти.

Въпросът, кой подложи на риск тези активи, представляващи част от системата на националната сигурност на страната, очевидно не е удобен за подчинената на корпулентния мафиот слугинажна прокуратура. Още повече, че тя е негов съучастник в разбиването на банката. Правителствата на Орешарски, Близнашки (Плевнелиев) и Борисов 2 не проявиха и капка държавническо мислене и отказаха възстановяването на изкуствено лишената от ликвидност банка, въпреки че имаха на разположение всички нейни активи, включително и стратегическите – същите, които са предмет на този измислен от милиционерите на корпулентния рейдър шпионски скандал. Междувременно имах възможност да се убедя в „добрите” намерения за защита на интересите на кредиторите на банката от страна на управляващата фалита на КТБ шайка. Някои от основните активи на банката като Петрол, заводът за хартия в Костенец, Техномаркет, заводът за стъкло „Рубин”, заводът за строителни изделия „Гипс” и пр. бяха буквално откраднати по време на квестурата. След скандалното решение на парламента – пореден трик на Борисов за размиване на отговорността за фалита на банката – за нейната ликвидация, посрещнато с аплодисменти от всички партии от политическия спектър, аз взех решение да опитам да защитя поне онази част от активите ѝ, която все още не беше открадната. Да ги защитя, защото още през лятото на 2014 г. главният им свидетел и основен помагач в кражбите на активи беше опитал да овладее управлението на Дунарит и Авионамс чрез подставени лица, близки до корпулентния депутат-бизнесмен, както и до един напомпан приятел на премиера.

Така се стигна до контакта с финансовия „гуру” Пиер Луврие и неговия фонд CFG Capital, опосредстван донякъде от лицето Малинов. Всъщност, абсолютна лъжа е, че съм го молил и съм го търсил за този контакт. Инициативата беше изключително негова и очевидно не е бил воден от други подбуди, освен от личния си интерес, който вероятно е пречупвал и през своите политически амбиции. Беше ми ясно, че целта на шайката на корпулентния е да кешира и граби. Моята цел беше да бъдат спасени някои от най-важните активи, придобити с финансиране от КТБ, като бъдат рефинансирани техните задължения, включително и главно към банката в размер до 940 млн. евро. Това е широко прокламираната от всички „обективни” медии „сделка за 1 евро” от февруари 2015 г. Предполагам, че доблестната прокуратура разполага с екземпляр от този договор и е наясно, че няма никакви подаръци за руски стратегически центрове и партньори на Малинов, защото сделката е възмездна. Иначе не бих си представил почти петгодишното им мълчание по този въпрос. С това естествено и тезата на мутромилиционерите за някакво мое участие в „шпионската” завера рухва моментално.

Всъщност, илюзията ми, че фондът на Луврие има сериозни намерения да изпълни финансовите си ангажименти по договора, се изпари много бързо – още след малоумната му пресконференция в София и последвалият му опит за тотално овладяване на бордовете на Дунарит и Авионамс, налагайки хора, които много бързо бяха идентифицирани като гравитиращи около Петър Манджуков, ерго корпулентния му благодетел. Тогава Виваком беше недостъпна за Луврие поради сложната структура и блокиращата квота на владеещите несобственици от ВТБ.

Отстранени от двете дружества (абсолютна лъжа е, че Малинов бил уговарял руските си благодетели да оставят Гебрев да се оправя, тъй като по това време Гебрев не е имал нищо общо с Дунарит), малиновите хора останаха да контролират люксембургската компания SHCO79, притежаваща опосредствано около 43% от акциите на Виваком. На тази компания, регистрирана на мое име, бяха прехвърлени акциите на предишния акционер на Виваком Бромак Телеком Инвест – също моя еднолична фирма – с единствена цел предпазване от кражба от страна на Лазов в полза на корпулентния. Прехвърлянето беше с допълнително финансово условие – люксембургската фирма да плати на Бромак Телеком Инвест 120 млн. евро след евентуална продажба за изплащане на финансирането на придобиването на акциите от страна на КТБ. Съвсем скоро стана ясно, че Луврие нито има средствата, нито желанието да рефинансира каквото и да било. На всичко отгоре той беше засечен на среща с корпулентния, след което е започнал нерегламентирано търгашество с ВТБ, което е документирано. Така на него му се наложи да прехвърли по нареждане на своите босове акциите на люксембургската фирма на Косарев и Empreno Ventures.

Къде са сега „подаръците“ за руската шпионска централа, възлизащи на 500 милиона евро според обвинението, което цитира спомените на Малинов?

Дунарит – благодарение на мениджмънта и на Гебрев, продължава да е водещо предприятие от военната индустрия, независимо от многобройните опити на корпулентния с помощта на държавни органи и институции да сложи ръка върху него. Друг е въпросът, че загрижените за активите на банката институции и самата прокуратура (според Гешев стойността му била 360 млн. лева) не допускат увеличението на капитала му, независимо от съдебните решения, а по този начин и плащането на 60 млн. лева в масата на несъстоятелността. В същото време, бдителната прокуратура си затваря очите пред бруталните действия и кражби на активи на банката от фирми на корпулентния по вземания, за които самата банка води дела в съда за отмяна. По моя оценка, щетите за банката само от тези сделки, свързани с Дунарит, от фирмите ДИ ПИ Инвестмънт и Виафот надхвърлят 30 млн. лева. Това обаче не е проблем за Цацаров и Гешев, както не беше проблем и опитът на корпулентния за овладяване на Дунарит през офшорка, при положение че през 2014-2015 г. министърът на икономиката в Борисов 2 Лукарски се опита да вземе лиценза на предприятието с мотив, че е собственост на офшорка. Вярвам, че ще дойде ден, в който на тези и много други въпроси ще отговарят всички замесени в този престъпен сговор лица.

Авионамс – предприятие, което беше приватизирано в състояние на буквално технически фалит през 2008 г. и превърнато в модерен завод чрез придобиване на всички необходими лицензи за ремонт на хеликоптери МИ17 на въоръжение в армиите на НАТО, в резултат на което и подписало договор на стойност над 180 млн. долара с НАТО. То беше буквално заграбено от държавата за смешната цена от 14 млн. евро, при положение че имаше интереси от стратегически инвеститори, предлагащи 2-2,5 пъти по-висока цена от тази на държавата. Мога само да предполагам какви са били целите им, след като знам за воаяжите на доверено лице на премиера до Москва с искане за посреднически договор по повод Авионамс и ремонта на 36 машини по договора с НАТО.

Виваком – известно е, че през 2017 г. руско-българският бандитски консорциум придоби Виваком на срамната цена от 700 млн. евро (330 млн. платени за мостовия заем от 150 млн. евро на ВТБ и за старите акционери) плюс текущото към онзи момент задължение на компанията (около 370 млн. евро) по облигационната емисия, реализирана през 2012 г. Реалната стойност на компанията е 1,2 милиарда евро, което беше доказано наскоро от консултантската компания Лазард при анонса за стартирането на продажбата ѝ. Тези обаче „спечелени” от инвеститорите 500 млн. евро се оказаха мираж, заради твърдата позиция на Косарев. Това очевидно изнервя както руската част (ВТБ е с голяма експозиция), така и българските „партньори” (не говоря за мюрето-гешефтар). И да не би някой да си помисли, че институциите в държавата са се загрижили за масата на несъстоятелността на КТБ. В така наречената ескроу сметка ВТБ „благородно“ са оставили на дотогавашните акционери не повече от 120 млн. евро, които още са блокирани и не се разпределят, независимо от писменото нареждане на Бромак Телеком Инвест полагащата се част от тези средства – 43.3% или около 52 млн. евро да бъдат платени по сметка на фирмата в КТБ. Още по-голям е проблемът с 33.3 % от акциите, платени от ТЦ-ИМЕ, но претендирани незаконно от ВТБ. И всичко това в резултат веднъж на удара срещу банката и втори път – на неадекватните действия на управителката на ТЦ-ИМЕ, също така активен лъжесвидетел в хора на прокуратурата.

Всъщност, драмата е в нереализираните 500 млн. евро печалба, вероятно предварително разпределени между явни и скрити „акционери”.

Вероятно съществува и друга причина за съшития с бели конци шпионски скандал – течащите разследвания и предстоящи съдебни дела в САЩ (заседанието по делото РИКО е насрочено за 29.09.2018 г.), в които корпулентният е главно действащо лице, при това с ясно доказани руски връзки, една от които през Виваком. Очевидно по негово разпореждане, българските власти, и в частност прокуратурата, се опитват чрез този шумно огласен скалъпен сценарий да убедят американските власти (не знам как си представят, че ще убедят щатския съд, защото там няма ушевци и бушевци), че той не е „руска” креатура. Ощо повече, че собственик на Виваком де факто сега е санкционираната от САЩ ВТБ, а българските власти можеха да спрат многократно тази срамна сделка – чрез КЗК, КРС, дори и КПКОНПИ. Очевидно, не са счели, че има заплаха за националния интерес.

Що се отнася до моето „участие” в тъпо изфабрикувания „шпионски” скандал – дори Малинов го отрече в последните си медийни изяви. Същият Малинов, който на парламентарните избори се беше появил в листата на Атака от Обединени патриоти, не само доказано финансирана от Кремъл, ами и официален коалиционен партньор в сегашното правителство на Борисов. Изводите си ги правете сами!

Цветан Василев – нито русофил, нито русофоб

България
Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Иван Гешев корумпираното

  52 17 Отговор
  Мустак, ти създаде чудовището Пеевски, което ти източи банката, т.е. нашите пари. Всичките тези мутри, туморът ГЕРБ, Малинов, партия Простака... ти ги създаде с финансирането си. Какво повече да говорим.

  Коментиран от #18, #39, #40

 • 2 Сам ги покани на пиршеството ти

  50 3 Отговор
  Като не знаеш как се краде не го прави. Другите не създадоха апетитни фирми тук като теб а си скриха парите по островите на тлъсти сметки. Те са хитри. Ти сам ги предизвика да те разкъсат. Те видяха много тлъста и апетитна плячка която няма защита нито от групировки нито партия.

  Коментиран от #3, #20

 • 3 Иве

  29 0 Отговор

  До коментар #2 от "Сам ги покани на пиршеството ти":

  За съжаление си прав но само тъпак крие така пари умният човек ги използва да се развива и работи с тях.
 • 4 месара

  11 35 Отговор
  тоя що още диша?!

  Коментиран от #5, #31

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор

 • 6 Тръмп

  24 29 Отговор
  Когато Русофилския кораб потъва,плъховете бягат,крещят и се хапят един друг преди да се удавят!!!:):):)

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 Тя истината

  33 7 Отговор
  Истината за “матрияла “ е друга Г-н Василев... надявам се, дано е скоро да се случи промяна... страхът тресе прасетата... и всички се продават... кой за много, кой за малко... не искам да съм лош пророк, но ... те чакат смъртта ви... тогава няма да има кой дори неистово и с всички сили да се опитва да докаже нещо... фактите говорят... няма кой да чува... а да разбира още по- малко...
 • 9 Дгд

  38 5 Отговор
  ЦВ е тотално прав!
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор

 • 11 Тоя с тея пари

  20 8 Отговор
  Да направи преврат и да изтрепе сички и да завземе власта
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 Дгд

  20 4 Отговор
  Всички коментиращи по-горе и по-долу от мен са влизали в банка да внесат или изтеглят някой друг лев, или дребна банкова услуга. Един няма и хабер какво е банка, и как се управлява. Но типично за БГ матриала всеки, както е готов за министър, така е готов и за банкер. Прости хора... Само едно... Защо държавата не си мръдна пръста да оздрави КТБ? Защото..защо да оправяш нещо, което е направено с политическа власт, породено от известни на всички финансови интереси и лица стоящи във високите позиции на власта

  Коментиран от #16, #21, #32

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Тя истината

  8 0 Отговор

  До коментар #14 от "Дгд":

  Не бъдете толкова сигурен в словоизлеянията си в първата част на незавършения ви пост... а относно... “защо” ... отговорите тепърва ще ни се поднасят...
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 Jacques Yves Moineau

  3 4 Отговор

  До коментар #1 от "Иван Гешев корумпираното":

  Ти май си слънчасал!!
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор

 • 20 Jacques Yves Moineau

  13 1 Отговор

  До коментар #2 от "Сам ги покани на пиршеството ти":

  Ами явно човека не е искал да краде! Как ти се струва такава версия?
 • 21 Дгд

  29 2 Отговор

  До коментар #14 от "Дгд":

  По-точно, защо да оправяш нещо, което целенасочено си съсипал, за да се облагодетелстват публично известни фигури. Не е ли 'странно', че името на ЦВ, прокуратурата го замесва в какво ли не??? А да знаете защо Гешев ще стане гл прокурор? За награда, той е първият прокурор по делото КТБ. А знаете ли защо Пламе Георгиев не го разследваха а го пратиха консул в Испания. За награда, той е прокурора по делото Мишо Бирата.
 • 22 qwerty

  7 20 Отговор
  Сръбската правораздаяателна систена е нещо уникално. Колко мина, откак го пожелахме обратно? Скоро ще се вози в багажник в писока София.
 • 23 Матей

  22 4 Отговор
  Ей тия гербаджии лъжат с вдъхновение,забъркаха такъв тюрлю-гювеч от ченгеджийска фантастика,че учудиха света и околните галактики.Ц.Василев пък в ролята на финансист на революцията.Тия с всяко свое действие показват какви са,обвинявайки другите,представяйки ги според своите представи и разбирания,показват ,че самите те са точно такива,предатели и чужди агенти,безпринципни нагаждачи и слагачи.
 • 24 Тръмп

  4 8 Отговор
  Да сменим имената на русофилите с руски и да ги пращаме към Сибир с Нов Възрожденски самолет!!!:):):)
 • 25 Нео

  5 25 Отговор
  Този крадец първо да върне парита, пък после да разказва конспиративните си теории.

  Коментиран от #45

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор

 • 27 анонимен

  8 18 Отговор
  ЦЕЦКО И ТИ СЕ ПРАВИШ НА УЩИПАНА МОМА! ! ЩО НЕ СИ ДОЙДЕШ В БГ АКО ТИ Е ЧИСТА РАБОТАТА!?? БЪДИ МЪЖ! !!!

  Коментиран от #44

 • 28 чиче

  0 3 Отговор
  забравил си , нафтекс петрол на петрол беше 7 по големина фирма у бг!
 • 29 Ах ти

  2 14 Отговор
  Хлъзгав шаран такъв
 • 30 Барбой

  3 13 Отговор
  Колко пъти е споменал думата прокуратура тоя гьон!
 • 31 Ноунейм

  10 0 Отговор

  До коментар #4 от "месара":

  За да просвещава неграмотните като тебе!!! За съжаление мисля си, усилията му са напразни......
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор

 • 33 шоп

  4 13 Отговор
  Абе тоя мустакат пръч кога ще престане тия мнения да ги дава от Белград или от Патагония и ако е невинен защо не дойде в България и да дава интервюта?

  Коментиран от #34

 • 34 корупцията

  11 0 Отговор

  До коментар #33 от "шоп":

  Е защо да дойде в България? Да разчита на справедливост от управляващия режим или от корумпирания съд! Смях!
 • 35 За простаците от БГ

  13 1 Отговор
  Вие ако сте на негово място ще се върнете ли , нали мутренската прокурорска милиция ще го линчува по американски модел , в ареста със спазени човешки права , докато изнесе и покаже всички истини по развитието на КТБ и тогава независим съд БГ ще го осъди справедливо заедно със Пеевски Борисов и други мафиоти БГ-ски. Или както е казал мъдреца , най-големият проблем на земляните е простотията , а на Ганя простотията и СТРАХА!!! Утре Грешев ще ви лашка яко , оти сте прости и страхливи , както той си знае , и да не ми се оплаквате после!!! Вазов го е рекъл "Народ ли си - мърша ли?!"
 • 36 Без аналог!!!

  0 0 Отговор
  въпреки че върти и суче нещата както на него му изнася , не мога да отрека че има доста верни неща в това , което казва . Не че го оневинявам , човекът си е мошенник , все пак напълно съзнателно допусна ВТБ да върти далавери в България като го използва за прикритие , а след това те заедно с корпулентния го сготвиха .
 • 37 Политолог

  1 3 Отговор
  ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БОКЛУЦИ В БЪЛГАРИЯ
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор

 • 39 цистит

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "Иван Гешев корумпираното":

  тоя трябва да го гръмнат
 • 40 аххахаха

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "Иван Гешев корумпираното":

  когато разбереш значението на думата ликвидност, всичко ще ти стане ясмп
 • 41 Този коментар е премахнат от модератор


 • 42 Зайко Байко многознайко

  3 0 Отговор
  Цветанов, Цветанов, не ми е жал за теб, сам вкара вълка в кошарата, жалко за вложителите. Заслужилият мултак Веждичката успя да си вземе с двата милиона за които орева орталъка а редовите вложители, както се казва, гризнаха дръвцето.
 • 43 NSDAP

  3 2 Отговор
  Това е до всички руски еничари: Българите са траки,генетично близки с италианци,северни гърци,западни турци(без паника ще обясня за Западна Турция),Южно германци,испанци,португалци и южни французи.Имаме само 5% източноевропейска кръв,но за сметка на това тракийската ни е 49%,а алпийската 25%.Близки сме до западните турци,защото те са българи!Византия никога не е съществувала като държава.Византия винаги е била българска държава.Всъщност,сраженията между българи и византийци са груба фалшификация.По-важното обаче е следното: Моите деди са мюсюлмани от Бурса(Западна Турция).Те винаги са ми казвали,че сме българи,но аз за всеки случай реших да си направя тест.Струваше ми 110$ и излезнах чист българин.Имах само 1,6% тюрска кръв.След това накарах и един бг турчин с когото сме приятели още от деца да си направи теста и хоп....И ТОЙ СЕ ОКАЗА СЪС ТРАКИЙСКА КРЪВ.Не искам да правя конфронтации,просто искам да разбера защо турците в България,а и в Западна Турция отричат своят явен произход,след като това го доказа и една швейцарска лаборатория?Не е срамно да се наречеш българин!Спартак,Ахил, Александър Велики,Максимилиан....вижте само какви хора сме дали на историята!Ами свастиката?Адолф Хитлер защо си мислите,че се е молил на цар Борис 3 България да е в тристранният пакт?1936,1939 и 1941 година,Адолф Хитлер буквално моли царя, България да се включи със войната на страната на Германия.Да не говорим,че Йоан Авентин пише през 17 век за българският произход на баварци
 • 44 Този коментар е премахнат от модератор

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор

 • 46 Дгд

  6 1 Отговор
  Както и плюете ЦВ, истината е че 2 лица (основно) фалираха КТБ, от което станаха още по-богати. Надали има разумен човек да си помисли, че 1 човек може да заграби активите на 1 банка... Ама то ниско умни хора в Бг колкото искаш
 • 47 вуте

  2 0 Отговор
  а бе крадец като си толкоз отворен защо не се прибереш в българия а се криеш като плъх
 • 48 КУРнинов

  2 1 Отговор
  Преврата НЕ успя товаришч Василев рано или късно ще те екстрадират в България и ще си платиш за всичко което открадна !
 • 49 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

  1 0 Отговор
  Тоя ко се оплаква ,да се радва ,че не го укаушихме за дълго в пандиза с боко и пеевски бяхме решили освен да го ограбим ,ами и да му пуснем по едно или две дела за организирана престъпна група и за трафик на дрога и щеше да получи едно 30години ,ама айде пак сме хора даже го уставихме да избяга ,че да си разделим парите и активите по равно макар ,че дебелака от дпс открадна най много за мен останаха трохите боко го знаем 40-50%си ги иска и той сега почна с недвижимите имоти ,ама е тъп купува ги на пазарни цени ,не се научи да изнудва продавачите да ги взима на 50% от цена

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.