13 Септември, 2019 15:43, обновена 13 Септември, 2019 15:51 2 807 17

Десетки журналисти подкрепиха Силвия Великова и свободата на словото

  • силвия великова-
  • бнр-
  • хоризонт-
  • свобода на словото

Скандали след външен натиск в БНР?!

Десетки журналисти подкрепиха Силвия Великова и свободата на словото - 1

В рамките на по-малко от 24 часа ръководството на Българското национално радио отстрани и върна водещия на сутрешния блок на програма "Хоризонт" и съдебен репортер - Силвия Великова. Мнозина нейни колеги - журналисти, видяха опита за свалянето ѝ като ход, продиктуван от външна политическа намеса. Явен ход срещу свободата на словото, който ги вдигна на протест пред сградата на БНР. Така десетки колеги от различни медии се обявиха в подкрепа на Великова.

Временното ѝ отстраняване идва след решение на новоназначния изпълнителен директор Николай Кръстев (подал оставка часове по-късно, малко след разразилия се скандал), който обясни, че в основата на освобождаването на Великова стои длъжностната ѝ характеристика.

Според Кръстев рoкaдaтa в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва oт тoвa, чe в прoгрaмaтa липcвa oбeктивнo и бeзприcтрacтнo oтрaзявaнe нa чacт oт тeмитe и cъщo тaкa, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“, като в ефир тя призовала слушателите да вземат участие в протест.

УС на БНР излезе с позиция, че споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантирал, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването "Преди всички" на програмата.

Между 6 и 11 часа днес "Хоризонт" спря излъчване в цялата страна, което е прецедент в историята на радиото. Съветът за електронни медии се самосезира и в момента се води проверка на случая.

Самата Силвия Великова не присъства на протеста, за да не бъде обвързана с неговата организация.

Скандалът отекна и в политическите среди. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е позвънил лично на Великова, за да разбере какво се е случило.

"Не само, че не е упражнен натиск от моя страна, но направих всичко възможно… Когато научих вчера за свалянето на Силвия Великова, аз ѝ се обадих лично. Може би от 20 години (се познаваме), когато бях главен секретар (на МВР), тя беше криминална журналистка, отговаряше за МВР, после и като кмет, и като премиер, даже и на празници винаги сме се поздравявали, вярвам, че тя ще го каже. Като чух за тази глупост, която са сътворили, обадих ѝ се все пак тя да ми потвърди, тя ми каза. Разпоредих, защото аз не го познавам директора на БНР и никога не съм го виждал, освен ако някъде случайно не е заставал до мен. Но нито съм участвал или казвал нещо за избора. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси, обаче съм и председател на партия, което ме прави и шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избор, че ако не оправи това безобразие, днес сутринта няма да дойда в Русе, а ще отида в парламента и ще поискам парламентарната група да му вземе оставката или да му поиска оставката. Какво повече да направя… Имам чувството, че го правят нарочно...", бяха думите на Борисов.

От БСП пък използваха момента и излязоха с остра декларация в защита на свободата на словото. Лидерът на левицата в опозиция Корнелия Нинова разкритикува премиера, че изказванията му се разминават.

"Вчера беше опозицията, днес е журналистиката. Утре на кого ще запушите устата? Мракобесие и диктатура в 21 век в сърцето на Европа...", възмути се Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    32 5 Отговор
    България отново е 111-та по свобода на словото!!!
    От общо 180 държави. :)
  • 2 Ф 16

    25 7 Отговор
    37 дни чакам новите 8 изтребителя f-16 block 70 платени предварително чрез облигационен заем взет от Боко тиквата и шкембе войвода и парламента в размер на 2,208 милиарда лева лихва за отчетния период в размер на 8 милиона лева в полза на американската икономика и администрация и управление на човешките ресурси и президента на САЩ барак Обама
  • 3 Да бе да

    34 5 Отговор
    Баце пак се прави на ударен с мокър парцал. Пак не знае, пак друг виновен.... Изводите са поне няколко 1. Не знае какво става в държавата - слаб премиер 2. Зависим е от групи, които си разиграват коня - слаб политик 3. Иска да е добре с всички и те да го харесват - слаба личност 4. Никой не го пита за ключовите назначения - не го бръснат за... Епа все убави изводи.
  • 4 Европейка

    11 30 Отговор
    Кoй cлушa тoвa тъпo рaдиo?! В БНР нямa и eдин журнaлиcт c някaкви кaчecтвa..., дa нe гoвoрим някoй дa cлушa тъпoтo прeдaвaнe...

    Зaкрийтe тoвa тъпo рaдиo, пълнo e caмo c хрaнтутници, кoитo aкo cтe хoдили дa пуcнeтe рeклaмa при тях, щe ви ce лeпнaт и вceки eдин oт тях щe ви ce жaлвa и щe прocи дaрeниe, рaзбирaйтe пaри, щoтo тe нямaли.... ми пaзaрнa икoнoмикa, нaй-нeкaдърнитe e лoгичнo дa oтпaднaт, нe cмe длъжни кaтo дaнъкoплaтци дa издържaмe eдни нeкaдърници!!!
  • 5 125

    9 24 Отговор
    То пък едни журналисти - много е велика тая Силвия Великова. Целия свят покрай нея се върти - няма, няма и стане център на света. Като другарката Бенатова, Шикерова и пр. т.нар журналисти. Искат си Корнела и БСП, но не сте познали. В България няма свобода на словото? Да - има СЛОБОДИЯ, има фалшиви новини- затова сме на 111 място. Искате си олигарсите, защото те плащат! Безинтересни сте!!!
  • 6 ЪРП

    18 5 Отговор
    БРАВО ЖУРНАЛИСТИ!!!!!
    НО ИСКАМ ДА ВИ ПИТАМ .......ЖУРНАЛИСТИИИ....СПИТЕ ЛИ ???....ДОКАТО ПЪЛЗИ АНТИБЪЛГАРСКА, АНТИ КОНСТИТУЦИОННА И ДИВАШКА И МРАКОБЕСНА ДИКТАТУРА ????.......СПИТЕ ЛИ???......СПИНКАЙТЕ СИ
  • 7 бат петьо свиленград

    10 18 Отговор
    кога ще изгонят аналния бугатир Волгин
  • 8 КралиМарко

    13 5 Отговор
    Няма значение името на журналиста.Има значение доказаният натиск.Националното Радио и Националната ТВ трябва да са еталон, но уви там тотално се назначават удобни на властта зависими марионетки за директори - примера с Кошлуков е показателен.Е, кой нормален и свестен журналист и човек ще остане да слугува на такива началници!Истината ли, тя много отдавна я няма - в нашето тоталитарно общество Първо загива - ИСТИНАТА!Тук в тази територия , никой не казва истината, а у8добно и мазно лъже и маже за да се харесва и върви напред.Фалшивите новини - ми те са навсякъде и се изричат само и единствено от Фалшивите политици!
  • 9 bnr

    12 1 Отговор
    Прасетата все повече затъват в тъпотиите си.
  • 10 Гюнай шен кючека

    9 1 Отговор
    Територията на абсурдите.
  • 11 Нео

    5 7 Отговор
    Срамно е, че толкова малко журналисти са излезли в нейна защита. Но пък може би те знаят, че не може да ползваш медията в която работиш още повече в държавна медия за изразяване на свои лични пристрастия. Ако почне всеки така да прави какво ще стане??? Точно за това армия и полиция са деполитизирани. Държавната медия трябва да дава възможност за изразяване на различни мнения, но не и работещите в тази медия. Противното ще доведе до хаос и пълен субективизъм. Е шефът е подал оставката, а Великова е въстановена. Дано това потуши страстите! Политически ангажираните журналисти нямат място в обществената медия. Руската подлога Волгин е сред тях!
  • 12 висок

    6 2 Отговор
    Е добре де, тази журститутка разбрахте ли в колко НПО-та е на хонорар? Тя свободна журналистка ли е или говорител на плащащите НПО-та? Направила 5-6 издънки и като я отрежат, реве че и запушвали устата.... язък за БНР и него превзеха НПО-шките!
  • 13 Анонимен

    9 3 Отговор
    Хей, ПР-диариите на Герб, още ли не сте изпратили пернишките ръгбисти, маскирани като журналисти? Гербаджиите са като излезли от роман на Алеко Константинов...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АНЕНЕРБЕ

    10 1 Отговор
    Г-н БОРИСОВ,

    Може би и бившият собственик на НОВА ТЕЛИВИЗИЯ - Ханс - Холгер Албрехт НЕ ПОЗНАВАТЕ??

    Да но сестра му УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН ви познава добре.
    Колко ли пъти е идвала при вас за да ви МОЛИ да не изпържвата брат и на когото КЗК отказа сделка за продажбата на телевизията за 620 милиона евра.

    Нова телевизия я купи ПРАВИЛНИЯ ЧОВЕК - ДОМУЗчиев и първото нещо което направи е да започне да уволнява журналисти които сигурно не сте познавали и чували.
    Навярно иметО на ГЕНКА ШЕКЕРОВА не ви говори нищона вас , но споменаването му на КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА предизвиква истински ужас.

    ФИЛМА НА ГЕНКА ШЕКЕРОВА ЗА ХАИТЕ И ОКРАДЕНИТЕ СТОТИЦИ МИЛИОНЕ ЕВРА ЕВРОПЕЙСКИ ПОМОЩИ ИЗВЪРШЕНИ ПО ВРЕМЕТО НА ОТГОВАРЯЩИЯТ ЗА ТЯХ КОМИСАР КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА , ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ЗАБРАВЕНИ И ВСЕ ОЩЕ НА СА РАЗСЛЕДВАНИ!!

    Време е да си спомним за ХАИТИ , за филма на Генка Шекерова и за това което сътвори една ЕВРОКОМИСАРКА отговаряща за тези помощи!!!

    Времето на КРАДЕНЕ СВЪРШИ господа - другари!!
    Време е за въдворяването ви на едни места злъчни и спокойни!!

    Коментиран от #16

  • 16 АНЕНЕРБЕ

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "АНЕНЕРБЕ":

    ФИЛМЪТ НА ИЗПЪРЖЕНАТА ОТ ДОМУЗчиев журналистка ГЕНКА ШИКЕРОВА "Хаити... Все още в очакване" Е ЕДНА ЖЕСТОКА ИСТИНА за това къде отиват милионите, събрани в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити?

    Сред тези стотици милиони са и помощите дадени от ЕС за които е отговарял тогавашният комисар г-жа КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА!!!

    КЪДЕ СА ОТИШЛИ ПАРИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ ДАДЕНИ В ПОМОЩ НА БЕДСТВАЩИТЕ В ХАИТИ госпожо Георгиева.

    Надяваме се някой някога да ви зададе този въпрос ?!!

    Не е човешко да ОКРАДЕШ и обречеш на смърт милиони нуждаещи се от помощ ХАИТЯНИ!!
  • 17 NikNay

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Жоржи Радев":

    Глад, а? 12 еднакви коментара с 12 различни имена . . . . .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове