Last news in Fakti

13 Септември, 2019 16:02, обновена 15 Септември, 2019 15:45 1 462 15

Инспекцията по труда ще следи за деца на полето

  • инспекция по труда-
  • детски труд-
  • земеделие-
  • реколта-
  • непълнолетни

Активизират контрола в селското стопанство във връзка с прибирането на есенните култури и старта на учебната година

Инспекцията по труда ще следи за деца на полето - 1
Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда активизира контрола в селското стопанство във връзка с прибирането на есенните култури и старта на учебната година. При проверките, освен за законосъобразно полагане на труд, специално ще се следи за непълнолетни на полето. Това съобщават от пресцентъра на Главната инспекция по труда /ГИТ/.

Въпреки че Инспекцията по труд няма задължение да се намесва, когато непълнолетните не работят, ще бъдат използвани всички възможности, за да бъдат подпомогнати усилията на държавата в лицето на Министерството на образованието и науката за връщането и задържането на децата в училище. Във всички установени случаи ще се информират Районните управления по образование, за да бъде задействан Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици.

Практиката към момента показва, че често идентифицирането е проблем, тъй като са без лични документи, а придружаващите ги възрастни отказват съдействие. В тези случаи обаче се търси съдействието на органите на полицията. Ако непълнолетните полагат труд без разрешение на Инспекцията по труда, се сигнализира и Прокуратурата, тъй като това деяние е квалифицирано като престъпление и се преследва по Наказателния кодекс, припомнят от ГИТ.

Подобни проверки вече бяха извършвани в края на учебната година, когато бяха установени единични случаи на непълнолетни на полето.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо не работят

    20 0 Отговор
    И един трактор не моат да запалят. Срам и позор са новите джендери.
  • 2 По правилно

    18 0 Отговор
    И справедливо ще да е родителите да получават по-голями доходи, а не децата да са принудени да работят! Отстранете причината и няма да се “ борите” със следствието! Какви хора сте?
  • 3 Ndidk4f

    9 0 Отговор
    Те там направо си крадат с каруци и бусове. Барабар с бащите и майките. Кво ще ходи на училище като крадените дърва 40 лв каруцата ,минус 5 на горския следящ зорко бройките . На това ли му искате трудов договор и за да не попадат под закон ,колкото и мижав да е ,точно малолетни пращат. От една страна го гледа баща му ,от другата кмета ,камерите наслагани в края на селата и резултат НИкакъв. Само парите от фирмата на братчеда на кмета ,която монтира камерите е на далавера. Кой ги гледа обаче и въобще работят ли ? Явно -НЕ , ама толкова за 400 000 лв Справка Аврен Варненско .
  • 4 Йозеф

    18 1 Отговор
    Правионо, нема да ги учите на труд и прехрана, от къде на къде ще работят и помагат, водете ги по гей паради, вземете им пастор да ги гушка, от работа никой не е забогатял.
  • 5 КралиМарко

    14 0 Отговор
    Тези от Агенцията, защо не следят масовото просене по заведения от малолетни!?Не ми се отвара дума за шмуркащите и пушещи малолетни в и около училищата!?Е, тези неща вземете да следите - а това по полето..то не е опасно, там се работи, а трудът е добродетел, които тези от това Бюро няма как да познават, че и те имитират дейност!

    Коментиран от #6

  • 6 Трон.

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "КралиМарко":

    Прав си приятелю по хубаво да работят на полето отколкото да се занимават с глупости ние като ученици едно време прес комунизма как сме ходили на бригади в помощ на селското стопанство и лятото сме правили отделно трудо дни и ни беше хубаво особено на бригадите септември месец отивахме с удоволствие не сме имали нужда от нищо и сме имали всичко а тия деца сега отиват да искарат някой лев за хляб и преживяване това е плачевната разлика едно време работихме като деца за кеф а сега децата работят за оцеляване това е демокрацията.

    Коментиран от #9

  • 7 Злобко

    6 0 Отговор
    Бойко искам да бера тикви и да правя тиквени фенери ......
  • 8 Много калинки - идиоти

    11 0 Отговор
    се навъдиха в тази територия. Едно време ходехме на бригади в селското стопанство лятото и есента и не беше проблем. Само с глупости се занимават. По-добре да проверят по кръчмите и ще се смаят от резултата.
  • 9 Заинтересован.

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Трон.":

    Така е и аз съм ходил на бригади едно време голям кеф беше явно сегашните управляващи искат момчетата са стават джейндъри а момичетата чалга певачки и влогърки , силиконаджийки и разни други простащини и затова надават на децата да работят някой друг ден данеби стоката да се увреди още като е млада.
  • 10 Ще събират пари,

    4 0 Отговор
    На ползу роду, от лозари и овощари. Другото е механизирано. Защо, когато ще взимат едни пари ,от някого, всички политически сили, са единодушно “За”. Но какво става с парите?
  • 11 Ааааах

    1 2 Отговор
    Къде бяхте кога бях на бригада да събирам грозде! И грозде беряхме, и разврат колкото искаш!

    Коментиран от #12

  • 12 Иян

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ааааах":

    Времето,за което говориш,беше чааст от разбирането за реално участие в реални условия на труд.Не коментирам правилно/неправилно.А "разврат"?Глупости.Поне в моята гимназия - НЕ.
  • 13 Турчин

    6 1 Отговор
    Аз до 8ми клас бях при дядо и баба на село. Когато няма училище ме водиха редовно на нивата. От училище не съм отсъствал. След това в града при нашите през лятото отивах на работа, нищо че бях непълнолетен. Отивах по собствено желание. Целта е да те научат на трудоспособност , не е до пари. Сега работя, не ме мързи и съм си добре.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Ходете при тъмнокожите , да видим дали ще вземете нещо . И да ги вкарате в училищата ,всичко е фиктивно само за да вземат помощи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове