14 Септември, 2019 21:05 5 202 31

Арестуваха известен фотограф, снимал полицаи на протеста срещу Гешев

  • веселин боришев-
  • арест-
  • фотограф

Веселин Боришев изкарал една нощ в ареста на Първо районно управление в София

Арестуваха известен фотограф, снимал полицаи на протеста срещу Гешев - 1

Фоторепортерът на „Клуб Z“ Веселин Боришев беше задържан преди вчерашния протест срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. И изкара една нощ в ареста на Първо районно управление в София, съобщиха от медията.

Около 17 часа Боришев се намирал в градинката на хотел "Рила", където очаквал началото на протеста, когато видял струпване на полицейски части. Той тръгнал да ги снима, което предизвикало груба реакция от представителите на органите на реда.

И въпреки че Боришев им представил журналистическата си карта, той е бил задържан по указа за дребното хулиганство и отведен в Първо районно управление на МВР в София, разказа фоторепортерът.

Там едва към 19 часа успял да се обади на адвокат Николай Хаджигенов. Боришев е оставен в ареста на управлението през нощта. В 14 часа днес се е явил пред съдия в Софийския районен съд и е освободен.

Фоторепортерът е бил задържан по време на работа, при това той е удостоверил, че е журналист, е посочил пред съда защитникът му.

"Въпреки че отбелязах, че той е един от петимата най-известни фоторепортери в страната и няма нужда да го прави. Полицаите трябва да го познават", добави той.

"Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните. Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка", обясни адвокат Хаджигенов.

Той припомни, че полицаите твърдят всеки път, че не могат да бъдат снимани, но това не се отнася до случаите, когато те са на работа. Сега Веселин Боришев обмисля да съди полицията за полицейски произвол. "Още в понеделник ще подам жалба срещу задържането му", заяви и адвокат Хаджигенов.

„Клуб Z“ пита вътрешния министър: кой е издал заповед да се арестуват журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения?

И колко пъти досега журналисти са арестувани за това, че снимат полицаи? Или актът на полицията има за цел сплашване?


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ghia

    81 3 Отговор
    Страната на чудесата
  • 2 МАСОВА

    99 7 Отговор
    ГЕРБЕРАСТИЯ !
  • 3 Протест

    95 7 Отговор
    Гербаджииска демокрация , журналистите са тези който информират гражданите и снимането е в правото им.
  • 4 фил

    80 5 Отговор
    всички знаят че в първо Рпу в София работят най големите олигофрени!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Обявен за общодържавно издирване

    67 8 Отговор

    До коментар #4 от "фил":

    Във второ рпу са ненадминати. 100% долни бандити рекетьори в униформи. Изпращат ги на Централна гара София да рекетират и изнудват пътници с измислени проверки без протокол и основание. Униформени бандити и хиени с умствен капацитет на торен бръмбар!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 666®

    72 3 Отговор
    Но когато мутри, скинари и цигани заплашват мирните протестиращи на същия този протест, герберастката полиция не се намесва.

    Коментиран от #14

  • 8 венци

    20 75 Отговор
    Ама кой му дава правото да снима!? Какво като е журналист? Никой няма право да снима друг човек, без да му разреши! Никой! Всеки има свое лично пространство, дори и на работата!

    Коментиран от #12, #20

  • 9 Активист на БСП

    54 5 Отговор
    Фашизмът се завръща ! Хора,бдете !

    Коментиран от #31

  • 10 NikNay

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Спиридон Радев Попгрипен off":

    На смени текста бе в не само ника. . . .
  • 11 Обикновен човек

    53 3 Отговор
    Нещо много странна взе да става тази държава в последните дни,това е началото на края на мафията ГЕРБ!!!
  • 12 Васек

    52 5 Отговор

    До коментар #8 от "венци":

    Има си лично пространство само когато не е на работа! Полицая работи в "обществената сфера" и може да бъде сниман по всяко време докато е на служба! И не ни излизайте с тия "опорки"! Вече сте ясни на всеки!
  • 13 Мхммм

    56 1 Отговор
    Забраниха със закон комунизма, плюят по тази част от историята ни, не я преподават, но използват най-лошите й похвати, за да се задържат на власт и да се налагат...
  • 14 Плурализъм

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "666®":

    Това са либералните сили и свободата на мненията.Не е като на други места.Искахте полиция дето не се намесва и я получихте.Каквото повикало такова се обадило
  • 15 Западните Балкани

    35 5 Отговор
    Това ни чака след назначаването на Гешев за 1прокорор. Разправа с всеки, дори и безобидните, закрила за мафията (не виждаме Гешев да търси сметка за убийството на пътя до Своге, за Хитрино и за други безобразия на правителството), за ремонта в центъра на София - много по-скъп от потенциялния подкуп на кметицата от Младост и т.н.
  • 16 зуй

    6 15 Отговор
    Да каже какво се е случило в съда оже би е осъден наглоба и е съжалил или пък не.Нека разкаже .Иска уважение а не уважава другите като адвоката си

    Коментиран от #23

  • 17 5299

    14 34 Отговор
    Кое е това фотографче,че не мога да се сетя? Било известо .На кого?

    Коментиран от #28

  • 18 Мордекай

    11 30 Отговор
    Лъже , ще го видим дали ще заведе дело или ще си тръгне насран . Искал е да спретне някаква сензацийка най вероятно , а кръв по главата я палки на полицаи , нещо подобно , журналисти главанаци с лопата да ги ринеш
  • 19 Гост

    7 27 Отговор
    Адвокат Хаджигенов е най-долния, най-тъпия и най-наглия глуптоид, който някога съм виждал!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Усмивката

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "венци":

    Ти от гората ли идеш бе....???
  • 21 Усмивката

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    А какви други си виждал.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Митки

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "зуй":

    Неграмотник.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Койчо

    11 3 Отговор
    ДИКТАТУРА
  • 26 Кой68

    9 3 Отговор
    Трябвало да го познават-бил известен? Това зучи като-бил съм се напил, ама несъм се бил се напил.... Ареста е бил пресилен и безмислен. А адвоката сутрин мрази себе си, а през останалото време света-сблъсквал съм се с него.
  • 27 Кольо

    4 19 Отговор
    Каквито и комунистически простотии и пропаганди да съченявате , избори няма да спечелите вече, хората ви разбраха каква долна измет е КОМУНИЗМА , забележете, че нямате кандидати за кметове в няколко града и все по зле ще става, не твърдя, че ГЕРБ са идеални , НО СА ПО МАЛКОТО ЗЛО ! А ТАЗИ ДРАСКАНИЦА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА ПОРЕДНАТА ЕЛЕМЕНТАРНА ЛЪЖА ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО, КОЕТО ЗА РАДОСТ СЕ ТОПИ !
  • 28 Десо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "5299":

    На умните и интелигентните!!!
  • 29 Студент

    3 5 Отговор
    Фашистката нафталинени паплач си пази първобитния манталитет от преди 89-та , ей за тва всички, които са имали общо с нафталинената ера вън от парламента
  • 30 Е нема такава

    10 1 Отговор
    На това отговорът е ОСТАВКА!
    Не на корумпираното правителство!
  • 31 Бай Яни

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Активист на БСП":

    По добре Вашизъм от колкото комунизъм. Всички членове на БСП СА ТЕРОРИСТИ. 💣☠️
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове