16 Септември, 2019 10:02 5 579 31

Защо Борисов решава медийни казуси с лични обаждания?

  • бойко борисов-
  • бнр-
  • сем-
  • силвия великова-
  • хоризонт

Изслушването на генералния директор на БНР в СЕМ трябва да е публично, категорични са от Асоциацията на европейските журналисти в България

Защо Борисов решава медийни казуси с лични обаждания? - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява изслушването на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) да бъде прозрачно, публично и предавано на живо. Медийният регулатор ще изслуша Костов в понеделник в 14 ч. във връзка със случващото се в радиото.

Още в петък АЕЖ призова Съвета за електронни медии, както и редица институции в държавата да вземат отношение по случая, тъй като обществото има правото да знае кой и защо взе решение за безпрецедентното прекъсване на излъчването на програма “Хоризонт”. По-късно същия ден прокуратурата обяви, че започва съвместна проверка с ДАНС, тъй като става дума за въпрос, засягащ националната сигурност.

Съветът за електронни медии е органът, който има правомощия да осъществява надзор над Българското национално радио в качеството му на обществен доставчик на медийни услуги. Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма “Хоризонт”, така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор “Правосъдие” от известната журналистка Силвия Великова. В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Костов за поста генерален директор.

В последните дни редица представители на други институции бяха далеч по-активни от СЕМ по отношение на кризата в радиото. Оказа се дори, че премиерът Бойко Борисов не подозира, че именно този орган избира генералния директор на БНР, а смята че това прави парламентът. Със сигурност с подобно впечатление са останали и други хора и това в голяма степен се дължи на пасивността на СЕМ в настоящия състав.

Затова сме убедени, че СЕМ трябва да полага повече усилия за публичност и живото излъчване на изслушването на Светослав Костов би било такова.

Не на последно място, бихме обърнали внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че решаването на подобни медийни казуси посредством лични обаждания от негова страна, не подхожда на държава, в която институциите работят. Вместо той да се занимава с това, би трябвало СЕМ да си свърши работата, а за да е ефективен съветът, е много важно какви хора изпращат в него Народното събрание и президентската институция.

Съвсем наскоро възникна скандал относно неподходящата и недостатъчна квалификация на излъчена от Народното събрание нова членка на СЕМ. Припомняме, че според закона членовете на съвета трябва да се ползват с висок професионален и обществен авторитет, а не да бъдат просто верни на управляващата партия. Ако Бойко Борисов наистина се интересува от темата, е добре да потърси отговор на въпроса дали парламентарната група на неговата партия е действала в интерес на обществото при гласуванията относно състава на СЕМ. Друг въпрос, който би трябвало да е сред темите за размисъл за Борисов, е дали председател на парламентарната комисия по култура и медии, излъчен от неговата партия, трябва да е човек като Вежди Рашидов, който в неделя в национален ефир отрече свободата на словото като ценност.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЗАЩОТО Е

    3 83 Отговор
    ТАРИКАТ,И МОЖЕ САМО ДА МУ ПРЪДНЕТЕ НА БОЙКОВИЯ.!!!

    Коментиран от #5, #28

  • 4 АБЕ ИМА ЛИ

    3 67 Отговор
    ВОЙ НА ОБЕЗУМЯЛА БЕСЕПЕРАСТИЯ.!!!

    Коментиран от #8

  • 5 Обикновен човек

    67 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАЩОТО Е":

    Ще дойде видов ден и за теб ГЪЗОЛИЗЕЦО!
  • 6 Хистори

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "червено тролче":

    Защо да са лъжи? Сходни статии има и в Нюз. Бг, 168 часа. И те ли са лъжи? Нещо си се объркал, май?

    Коментиран от #11

  • 7 АНЕНЕРБЕ

    55 4 Отговор
    През 2009 година Борисов дойде за да събори барбекюто на един цигански барон, който нагло и цинично заяви, че ТОЙ Е ЧОВЕКА КОЙТО РАЗПРЕДЕЛЯ ПОРЦИИТЕ В ДЪРЖАВАТА!!

    Естествено барбекюто не бе съборено , а НОВИЯТ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ НА ПОРЦИИТЕ В ДЪРЖАВАТА "даде" на ТЕЦ Дуган студеният резерв на ДЪРЖАВНАТА ТЕЦ -2 !!!

    БОРИСОВ СЕ ПРЕВЪРНА В ЕДНОЛИЧЕН ДИКТАТОР, КОЙТО ЗА РАЗЛИКА ОТ АХМЕД НЕ СЕ КРИЕШЕ И НАГЛО ЗАЯВЯВАШЕ, ЧЕ ТОЙ ДАВА ЕДНИ ПАРИ ЗА РЕШАВАНЕТО НА ДАДЕН ПРОБЛЕМ.

    Сякаш няма ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТА , сякяш няма ПАРЛАМЕНТ , да не говорим за измислената ОПОЗИЦИЯ начело на която стои една ПРИВАТИЗАТОРКА С КРИМИНАЛНИ ПРОЯВИ.

    МУТРАТА БОРИСОВ ВЗЕ ПОД ПЪЛЕН КОНТРОЛ ДЪРЖАВАТА, ПАРЛАМЕНТА , ОПОЗИЦИЯТА , МЕДИИТЕ И ВСИЧКО КОЕТО ВИ ДОЙДЕ НАУМ.

    ТОЙ ДАВА , ТОЙ РЕШАВА , ТОЙ Е БОЖЕСТВЕН в една държава в която и МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ е някаква отрепка изпълнявала функциите на ШОФЬОР на една от мутрите на прехода.

    Сега Борисов е подготвил и поставянето начело на ПРОКУРАТУРАТА на ТИП който директно носи наказателна отговорност за УМИШЛЕНИЯ ФАЛИТ на КТБ и криминалното предаване на атрактивните и ВЪЗБРАНЕНИ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА активи на фалиралата банка на руската банка ВТБ, на която ние БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ платихме задълженията към КТБ!!!

    НИМА ТОВА Е НОРМАЛНА ДЪРЖАВА?!!
    Считам, че е безкрайно НЕХИГИЕНИЧНО представители на Европа да прегръщат и потупват по гърба този ДИКТАТОР.

    ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕ ИЗОЛИРАН!!
    Мисля, че този процес на ИЗИЛАЦИЯ ве

    Коментиран от #16

  • 8 Хистори

    48 3 Отговор

    До коментар #4 от "АБЕ ИМА ЛИ":

    Троловете на Герб, имате ли касови апарати, свързани с Нап или ви броят кинтите на ръка? Не забравяйте, че платеното тролене е търговска дейност!
  • 9 Обикновен човек

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "червено тролче":

    Вече никой не ти се вързва на простотиите ,смени плочата че ставаш за смях! Едно и също под всяка статия в продължение на седмица и повече като развалена латерна!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АНЕНЕРБЕ

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "червено тролче":

    ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ВЪПРОСНИЯТ НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЗА КОЙТО ГОВОРИШ В ПИСАНИЯТА СИ НЯМА ДА Е ПРЕСТЪПНИКА ДОВЕЛ ДО УМИШЛЕН ФАЛИТ ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ БАНКИ - КТБ.

    Може би ще ми обясниш как наблюдаващият прокурор по делото КТБ образува наказателно преследване среку касиерите на банката за това , че са ИЗНЕСЛИ С ЧУВАЛИ ОТ ТРЕЗОРА сумата от 206 милиона лева!!

    Това обвинение предизвика паниката и масовото теглене на вложителите и като краен резултат и ФАЛИТА НА БАНКАТА.

    СЛЕД КАТО ИЗПЪЛНИ МИСИЯТА СИ ДОВЕЛА ДО ФАЛИТА НА КТБ , Гешев оттегли ОБВИНЕНИЕТО ЗА ОТКРАДНАТИТЕ ЧУВАЛИ С ПАРИ , все едно такова обвинение не е имало!!!!!!

    Само , че в резултат от "профисионалните" ДЕЙСТВИЯ НА ТОЗИ ТИП КТБ фалира , а държавата плати задълженията към вложителите на единият от големите акционери на банката - РУСКАТА БАНКА ВТБ!!!

    Защо професионала Гешев не повдигна обвинение срещу руснаците както направи това с Цветан Василев.
    Да приеме , че е ЗАБРАВИЛ!!

    ДА НО КАК ДА ПРИЕМЕМ, ЧЕ НЕ Е ЗАБЕЛЯЗАЛ ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА АКЦИИТЕ НА ВЪЗБРАНЕНИЯТ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА АКТИВ НА КТБ , оператора Виваком, който по един абсолютно престъпен начин стана собственост на руската ВТБ!!!

    МОЖЕ БЕ ГЕШЕВ ЩЕ КАЖЕ КОЙ ПОДПИСА ВЪЗБРАНЕНИТЕ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА АКЦИИ НА ВИВАКОМ ДА СТАНАТ СОБСТВЕНОСТ НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА РУСКАТА БАНКА - Спас Русев?!!

    Ако това такива такива като теб не го забелязват , то има директно изпържени от този диктаторски режим.
    Един от тях е барта на Урсула
  • 13 Винету

    35 0 Отговор
    Герберастите слагат знака без да са прочели мнението на читателя. Толкова заблудена пастмина няма никъде другаде. Още малко им остана. Седят на топлите местенце и пишат ли пишат.

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГЕРБерче

    19 0 Отговор
    Ами как иначе! Кой друг да решава освен нашият вожд-слънце?!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 психотерапевт

    19 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБерче":

    Отговора е, че си мисли, че е велик, иска да го имат за такъв. Оттам тръгват и простотиите и престъпленията, които върши. Има лош пример пред себе си - другаря Живков. Ако беше Спартак негов учител, нямаше да прави 95% от това, което прави. Това е поради свръхвисоко самомнение и понеже обкръжението му е от подмазвачи, за пари и пост, никой не му казва грешките. Соца тотталитарен, продължава. А патриотите вместо да оправят законите, искат казарма. Сбъркана държавна Калинкиландия е тук и няма оправия с тия. Ти му ревеш, че те боли, а то ти пуска кючек и вика радвай се?
  • 18 анонимен

    11 0 Отговор
    Е как що! ?? Щото е ГОСПОД!
  • 19 ДДРОнег

    22 0 Отговор
    В държавата на тиквата, нито една институция на работи без изричното обаждане на тиквоний и резултатът от работата винаги е според желанието на тиквоний !!!
  • 20 от страх

    22 0 Отговор
    защо тиквата си управлява сам служебния автомобил и прави жидео репортажи във движение ? Защо буда ръси безконтролно пари от бюджета и от излишъците за предизборни прищявки. Това си комунистически бай тошовски методи да ти се радват овцете дето гласуват за него. защо се вдигат предизборно заплати на администрация ? за да гласуват правилно от страх да не ги загубят . много въпроси имат да задават джурналистите , ама аз питам тях, защо чак сега, от страх ?
  • 21 Иван Иванов

    9 6 Отговор
    БНР спряло - голяма работа, кой го слуша... Страшно е няКОЙ да не реши еднолично да прави "профилактика" на ж.п. линиите без да спре влаковете! И те са национнална сигурност!
  • 22 Шуробаджанащина

    8 3 Отговор
    Решава ги, защото няма материал, на нито едно ниво в държавата. Защото се назначават кака и батко от всички партии без изключение, можещи и не можещи
  • 23 Гмо

    2 19 Отговор

    До коментар #13 от "Винету":

    Бойко Методиев Борисов е най-успешния премиер в най-новата история на БЪЛГАРИЯ..Да живее ГЕРБ.ТЯ ЩЕ НИ ИЗКАРА ОТ КАЛТА
  • 24 fraas

    11 0 Отговор
    най - мазния
  • 25 Диктаторът от Банкя

    7 0 Отговор
    Питайте радио Ереван, защо ?
  • 26 Мария Арнаудова

    2 10 Отговор
    Бойко е велик. А вие сте никой. Какво ще му направите ? Смешници ...

    Коментиран от #31

  • 27 Антисоциалист

    5 1 Отговор
    Господа, Асоциацията на европейските журналисти – България би трябвало да знае, че никой не може да се обажда публично по телефона, а само лично - гражданинът не е публика, а отделна личност; че е лично решение всекиму, дали обаждане да бъде публично оповестявано или не. Редно е и да се предупредят журналистите, че нямат, а и никой няма право! да нахълтват във фирми и организации без покана или предварително уговорена среща; нямат право да снимат гражданин без изричното му съгласие; да разпространяват позорящи някого измислици. Ако считат, че са открили нарушение на законността, да оповестят прокуратурата. И още... Забележете - агресивното поведение на шофьори по пътищата е забранено, а агресивното публично поведение на журналисти се насърчава и от самите тях се счита за положително! Редно е да се сложи край на агресивната диващина и безотговорност на свойствена на много журналисти. Редно да се търси съдебна отговорност за публични призиви, опасни за страната и народа ни като публично обявяване на "революционна ситуация"!. Редно е да се спре и чудовищно неграмотно изкривяване на българския език от малограмотни журналисти. Редно е да бъдат публично порицавани диващините им като "намаляне", вместо "намаляване", та и "ОБРАЗУВАНИЕ" вместо "ОБРАЗОВАНИЕ"!
  • 28 Стършел

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАЩОТО Е":

    Не тарикат, а МУТРА е точната дума.
  • 29 Behemoth

    8 1 Отговор
    Защото е пътят и истината и живота ......а племето е тъпо на квадрат и отгоре!
  • 30 XXXXXXX

    7 1 Отговор
    ЗАЩОТО В БГ ИМА ДВА ВИДА ИДИОТИ. ПЪРВИТЕ(ЗАВЪРШЕНИ МОРАЛНИ И ИНТЕЛЕКТУАЛНИ МАРГИНАЛИ), КОИТО ГО ИЗБИРАТ ЗА N-ТИ ПЪТ И ВТОРИТЕ, КОИТО МУ ТЪРПЯТ БАЙГАНЬОВЩИНАТА И ПЛАЩАТ МАСРАФА НА ПЪРВИТЕ.
  • 31 Рамбо

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мария Арнаудова":

    Не думай? Мери, ти надмина и Джордж Марков в подлизването? Точно затова твоят велик идол, но с единственното величие да лъже, вреди на българите и да лази и служи на поставилите го да им служи играчи, си развява велико кефа погазвайки всякакви закони, но иска ние да ги спазваме. Твоят велик се държи като бай Ганьо и се фукаляви трошейки народна пара. Велик, колко да е селик? Не смее да излезе като мъж в квартала да пие една бира. А Калоян с 4 придружители Стара планина минаваше и вълци вият в гората. Твоят велик айдъл няма никаква тежест уважение сред народа, то не се гради с подкупи и полицейщина, ни с лъжи,. Хората с него са заради келепиреца. И да кажеш, че съм враг на твоя велик, не е така, нито го познавам нито ще го видя, аз не движа, където величието ти. Просто гледаме делата на политиците. Засега малцина са добри. Твоя велик е велика излагация и вреди за нас. Но той сам се излага, никой не му търси кусури. Помиских, че е киборг, пратен от ЦРУ да ни мачка, но след два негови бисера бай Ганьовски, разбрах, че се лъжа. Никой не може да направи киборг бай Ганьо. Велик талант за това е. Права си... Велик е.... Бай Винету...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове