Last news in Fakti

16 Септември, 2019 20:52 2 339 16

Четири матури в 10-ти клас

  • матури-
  • училище-
  • 10 клас

Електронните дневници достигат до всички родители

Четири матури в 10-ти клас - 1

Направените тази година промени са съвсем малко, но очакванията са да се използват много по-свободни методи за преподаване. Няма пречка това да се случи. Там, където човек ползва свободата си максимално, ще има най-добри резултати. Това каза в предаването "Плюс-минус" по „Нова телевизия“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на столичното 119-о СОУ – Диян Стаматов.

От тази година е намалена административната тежест за учителите, а и много от нещата вече са на електронен носител, добави той.

Електронните дневници достигат до всички родители. Така те имат достъп до цялата информация за детето им. Дори има риск да отегчим родителите с цялата тази информация, но тя е важна, заяви Стаматов, като посочи, че дори и електронният дневник да бъде хакнат, това ще е за кратък период от време и няма да създаде значителни затруднения за учебния процес.

По думите на Диян Стаматов, в новите учебни програми за четвърти и седми клас основният момент е осъвременяване на учебния материал.

Той уточни, че матурите по български език и математика в десети клас са задължителни, като добави, че по български език учениците ще учат как да напишат заявление за промяна на оценка или автобиография.

Освен двете задължителни матури, ще има и две по избор – по чужд език и по компютърна грамотност. При успешно полагане на тези изпити, учениците ще получават сертификат, съобщи Стаматов.

Той коментира и днешния протест на учители срещу наредба, според която трябва да посещават по домовете им ученици, които отсъстват.

Няма кой друг освен учителите да е водещ за привличането и дългото стоене на учениците в училище. Протестът сигурно има смисъл, най-вероятно определена група учители не са доволни от определени неща. Лошото е, че се случва в първия учебен ден, заяви Диян Стаматов.

Той уточни, че според наредбата посещенията ще се извършват от екипи от хора, в които участват не само учители, но и социални работници и медиатори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    14 1 Отговор
    Ако ви се е превидяло мутри, вместо матури, то положението не е на добре...
  • 2 Мъчите децата

    8 3 Отговор
    По добре не раждайте. Няма деца няма училище. Няма мъчение. Управете системата и тогава раждайте. Ще ви го кажа милион пъти докато не го запомните вие овце на обществото. Не раждайте управете системата и тогава раждайте , не раждайте управете системата и тогава раждайте , не раждайте управете системата и тогава раждайте , не раждайте управете системата и тогава раждайте , не раждайте управете системата и тогава раждайте.

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Студент

    16 3 Отговор
    Ей некадърници, вижте как учат във Финландия и как излизат с мозъци от там, тия вашите старовремски методи, хем са неефективни, хем ги карате да затъпяват. Това наблъскване на информация в незрели мозъци има обратен ефект, не го ли разбрахте ? 100 матури им дайте нафталинени гноми прости тъпи като четки.....
  • 4 Изглежда...

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мъчите децата":

    Изобщо не си учил, щом не знаеш как се пише ОПРАВЕТЕ, а не "управете" ,а повтарянето на едно и също е признак на беден речник...!📝

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КралиМарко

    8 0 Отговор
    Алоо , къде сте спали ...та сте пропуснали Другаря Премиер!На колко матури и изпити е бил!?Е, явно успешно ги е издържал, както е видно от всяко негово изказване.Па и с една прочетена книга , ставаш Премиер!Абе, Вие за кой правите тези Матури бре...що не пуснете цялото министерско войнство на тях, а и да ги оценяват Външни оценители/ не Българи, а Чужденци/.Е , тези резултати са нужни на нацията..
  • 7 месара

    1 0 Отговор
    съсипахте ги тия деца от учене бе 😂🤣
  • 8 Гост

    6 0 Отговор
    И през 10 матури да минат , същите НЕГРАМОТНИЦИ ще излязат !

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иян

    2 0 Отговор
    Ами отидете,г - н Стаматов в ромските къщи и убедете родителите да изпращат всеки ден децата си в училище.Много е лесно да се правят предложения зад бюро.И кога ще проумеете,че София е столицата ни , но не е България?Осигурете ежедневното присъствие на поне 5 ромчета,в чиито семейства се говори трудно б.ез., родителите са безработни, и тогава споделяйте "умните"си идеи.
  • 11 Ия-Ник

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Да,защото това е целта,заложена в началния етап на обучението.А матурите са оправдание на излишни разходи.
  • 12 Върви народе

    3 0 Отговор
    Все повече деца няма да завършват училище. Тези, които взимат решенията за матурите, по колко, какви и с какъв успех матури са правили, защо не проверите? Слабаци тройкаджии взимат решения за живота на децата.
  • 13 Учиш беге език

    2 0 Отговор
    Че после да ходиш да учиш тоефел😂😂😂и да се чудиш как да емигрираш и разбираш че си се родил на грешното място и си учил залудо грешни неща и език😂😂😂щот после не можеш да живееш като човек с образованието дето си получил😂😂😂много ма били за вазовия и останалите изтърбушлеци😂😂😂
  • 14 Циганката

    0 0 Отговор
    За кво ми е да уча като котенцето ше ме храни и ше ме направи милионерка у евро като ида дигам бажаци по клубовете у германско😂😂😂😂пък вие тука учете залудо и после да ровите у кофите😂😂😂
  • 15 Не раждаме

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мъчите децата":

    Аз съм на 42 годин и я карам на чакия още да не стане белята случаино че да са чуда що да правя😂😂😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове