16 Септември, 2019 20:03, обновена 16 Септември, 2019 20:35 6 146 30

Експерт: Горивата у нас поскъпват до дни

  • горива-
  • бензин-
  • дизел

Саудитска Арабия вече загатна, че до няколко дни може да възстанови една голяма част от добива на петрол

Експерт: Горивата у нас поскъпват до дни - 1

Бензиностанциите ще се възползват от случващото се и ще вдигнат цената на горивата следващата седмица. Това прогнозира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

За тази седмица той не очаква поскъпване в българските бензиностанции.

„В краткосрочен план очаквам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия вече загатна, че до няколко дни може да възстанови една голяма част от добива на петрол. Има няколко големи рискови фактора. Единият е, че вероятно тази геополитическа криза няма да се свърши само с тези удари.

Саудитска Арабия вече загатна, че е готова да нанесе ответен удар. Един потенциален удар срещу Иран означава най-малкото временен регионален конфликт. Това ще доведе до чувствително повишение на цените на петрола в много по-дългосрочен план. Отново се връща на преден план геополитическият фактор при цените на петрола“, коментира Владимиров.

Той е категоричен, че не е в политически интерес нито на САЩ, нито на Иран да започват война, която да преначертае картата на Близкия изток. И двете страни нямат интерес от конфликт, смята Владимиров и припомни обаче, че в миналото емоцията и липсата на трезва оценка на последствията са водили до сериозни конфликти.

От гледна точка на търсене и предлагане Доналд Тръмп е прав, каза той и добави: „Има достатъчно петрол. Световната икономика влиза в една слаба рецесия и търсенето на петрол намалява. Дългосрочно нямаме проблем, структурен проблем няма“.

Според него обаче сделката между ОПЕК и Русия вероятно ще се разпадне, поне в краткосрочен план.

Повишението на цените на суровия петрол има негативен ефект върху световната икономика, подчерта Мартин Владимиров.

„Ако това увеличение на цените се задържи в дългосрочен план, очаквам, че това ще доведе до няколко десети процента намаление на БВП на света, но засега е твърде рано да се прогнозира“, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колоездач

    35 15 Отговор
    Нека, нека. Не разбирам какво ви пука, нали пак за 20лв ще зареждате?
  • 2 Borislav Popov

    62 6 Отговор
    Откакто управлява мафията на ГРОБ нямам кола и живея в парка под пейките! :(

    Коментиран от #26

  • 3 Йосарян

    21 5 Отговор
    Гладна Зима, ще да е за има Месия! АВЕ ИДИОТИ.

    Коментиран от #27

  • 4 бсд

    9 45 Отговор
    3-4лв е поносимо за БГ все пак всяка година се дигат заплатите
  • 5 И сега се почва

    69 0 Отговор
    Вдигаме ток, парно, хляб и др. хранителни продукти, лекарства и всичко друго което може да се увеличи.
  • 6 Активист на БСП

    30 10 Отговор
    Сега остава само другаря Путин да вдигне и цената на газта !!!

    Коментиран от #19

  • 7 Онзий

    55 1 Отговор
    От много години Българите караме най скъпияте горива в ееропа,с еднасредна заплата купувАме най малко гориво
  • 8 Анонимен

    75 0 Отговор
    Долен лъжец. Ефектът на такова събитие върху цените на горивата се проявява най-рано след 3 месеца. Такова скоростно поскъпване е държавно покровителствана СПЕКУЛА.

    Коментиран от #11

  • 9 Цв.

    30 6 Отговор
    Слава на Шайката !
  • 10 Брах ви лайката гербаджийска

    54 2 Отговор
    А така и тротинетките с регистрация и данък че да ома боко клоуна от къде да лапа
  • 11 Съгласен

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Все пак има някакви запаси от гориво което е закупено на по - ниска цена. И докато се продаде ще мине време преди да купят гориво на по-високите цени за да може, и те да го дават по - скъпо.
  • 12 Киро гела

    49 0 Отговор
    Как ни подготвят от няколко дни медиите та да ни го набият по-безболезнено

    Коментиран от #23

  • 13 боцмана

    40 1 Отговор
    Ще поскъпне и ползването на вертолети , за богоизбраните. Тогава ще трябва да се бъркаме по дълбоко за да им плащаме глезотиите . Превоз с хеликоптер до болници , с правителствен самолет на незнайни футболни отбори и всички прищявки и капризи на управата.
  • 14 Кой68

    32 0 Отговор
    А нима са паднали сега?????Тук само се дига и не пада....
  • 15 Аз отдавна съм минал на каруца

    22 7 Отговор
    Не разбирам за какво са ви коли като не можете да си позволите с мизерната ви заплата да си заредите колата? Това не мога да го разбера.
  • 16 Жоро

    31 0 Отговор
    На тоя експерт бих му наврял маркуч и бих го заредил без пари
  • 17 Злобко

    40 2 Отговор
    Да правят бензина 10 лв. литър че да хващаме ножовете и в парламента инъче няма оправия.
  • 18 Палете бензина

    15 2 Отговор
    Нито мутрите ще карат нито Бойко Борисов. Теглете един куршум на Газпром и гледайте яко гърмежи. Резнете ТЕЦ АЕЦ , и там си топлофикация. И готово. Животът продължава.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този експерт

    9 0 Отговор
    може ли да го вържете на която и да е бензиностанция и да видите, какво ще му се случи?
  • 21 ХХХ

    13 0 Отговор
    Е що да поскъпва? Нали като падаха цените на петрола разни ,,експерти" ни обясняваха, че горивото няма да поевтинява защото от цената 1/4 ли беше се определяла от петрола, пък другото било акцизи и незнам какво си!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пушкин

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Киро гела":

    Абсолютно...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българче

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Значи си егати несретника.Откато управлява ГРОБ българина има по две, та и по три коли и ги кара на фона на цените на горивата и на всичко отгоре ходи и на почивка в Гърция с кола по два пъти в годината.А мафията я създаде БСП по руски модел още 90-те години.
  • 27 Изненадан

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Йосарян":

    Ама коя зима ще е, че последните 10 години все това слушам пък гладната зима така и не идва?
  • 28 ТОДОР ЖИВКОВ ОТ ОТВЬДНОТО

    4 0 Отговор
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ПРОПАГАНДА , И УМИШЛЕНО ДА ВДИГАТЕ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА , ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА СИ ЖИВЕЯТ ЖИВОТА , ГОРИВАТА ИДВАТ ОТ УКРАИНА И В НЕФТОХИМ БУРГАЗ /ЛУКОИЛ/ И НЕГОВО ПОСТАВЕНО ЛИЦЕ Е ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ , КАКВА САУДИТСКА АРАБИЯ ВИ ГОНИ , ВДИГНЕТЕ ЛИ ГОРИВАТА ОЩЕ ЕДИН ПЬТ , ВТОРИ ШАНС ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ДА ИМА ,КАТО УПРАВНИК , ЗАЩОТО НАРОДА ТОГАВА ЩЕ СИ КАЖЕ ТЕЖКАТА ДУМА , СТИГА ВЕЧЕ, НАИ СКЬПИ ГОРИВАТА СА НИ НЕ САМО НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ НО И В ЦЯЛА ЕВРОПА , И ДРУГИ ДЬРЖАВИ В ЕВРОПА , ВЗИМАТ РУСКИ ГАЗ И ГОРИВА , СТИГА ПРАВЕТЕ ПРОПАГАНДА ПРЕСТАНЕТЕ НАИ НАКРАЯ ЧЕ ЖИВОТА Е КРАТАК И БЬРЗО СИ ОТМИНАВА , НО НЕКА ХОРАТА ГИ ОСТАВЕТЕ ДА СИ ПОЖИВЕЯТ ТОЗИ ЖИВОТ , НЕДЕИТЕ ДА КАРАТЕ ХОРАТА ДА СТРАДАТ ОТ ВАЩЕ НЕДОУМИСЛИЦИ , КОЕТО ЩЕ Е В УЩЬРБ НА НАРОДА ., ЗАМИРИСВА МИ НА УВОЛНЕНИЕ , В ПАРЛАМЕНТА , И ДА ВИ КАЖА И ДРУГО , БОИКО МОМЧЕТО РАБОТИ В МОМЕНТА , МА МАЛКО МИ Е ГЛУПОВАТИЧАК, АИДЕ ВЕСЕЛО И УМНАТА .
  • 29 Георги

    5 0 Отговор
    Нашите изроди само това чакат !Някой да каже нещо ,и айде горивото нагоре.Алчните гъзове как ще изпуснат печалба.
  • 30 Георги

    4 0 Отговор
    Нашите изроди само това чакат !Някой да каже нещо ,и айде горивото нагоре.Алчните гъзове как ще изпуснат печалба.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове