Last news in Fakti

17 Септември, 2019 09:44 1 743 17

Цветлин Йовчев: Русофилите не са престъпници априори

  • цветлин йовчев-
  • русофили-
  • шпионаж

По думите на бившият председател на ДАНС, шпионажът е много трудно доказуем

Цветлин Йовчев: Русофилите не са престъпници априори - 1
Снимка: БГНЕС

Информацията по шпионския скандал от миналата седмица е недостатъчна и не могат да се правят изводи. Това заяви в „Тази сутрин” бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи – Цветлин Йовчев. По думите му не трябва всички русофили да се приемат за престъпници.

Единственият обвинен до този момент е Николай Малинов, председател на Движение „Русофили”. Той е пуснат под гаранция от 50 хил. лв. 10-годишна забрана за влизане в България имат Константин Малофеев и Леонид Решетников. Според прокуратурата Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане, а в хода на разследването е била установена и схема за изпиране на пари.

„Това доведе до едно силно разделение на обществото по този случай. Противниците на действията на прокуратурата, автоматично формираха негативно отношение към действията на службите. Също така – хората, които споделят русофилските идеи и тези, които са прозападно ориентирани се разделиха”, коментира Йовчев.

По думите му, за да има шпионство – на нашата територия е трябвало да има разузнавателна дейност, въпросният човек да е вербуван и той трябва, ръководен от тях, да извършва действия, които са опасни за обществото.

„Без това не можем да говорим за шпионаж. Именно това ще бъде предизвикателството пред следствието и прокуратурата – да докажат тази връзка. Ако се изнесе информация за вербуване, се създават допълнителни рискове”, каза бившият вътрешен министър и допълни, че хората, които споделят идеи на русофилите не са априори шпиони.

„Да споделяш идеи не е само право на хората, но и прави, което е защитено от Конституцията, стига тези идеи да не всяват омраза. Но ако той е приел да работи за чужда държава и в рамките на тези си действия, целенасочено, изпълзявайки указания – това е шпионство”, заяви Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС уточни, че ако поставиш себе си в услуга срещу заплащане - не се счита за шпионаж. Той добави, че в практиката си е разследвал многократно шпионаж, но те са били трудно доказуеми.

Според бившия шеф на ДАНС е необходима ефективна интеграция между информационните системи на службите в държавите членки на Европейския съюз.

По думите му липсата на добра комуникация е предпоставка за престъпления от терористичен характер или като случая с британския гражданин Даниел Хъл, който е лежал в британски затвор за педофилия, а сега е арестуван у нас за блудство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Соня Блейд

    11 7 Отговор
    Не всички русофили са престъпници обаче всички сороси са 100% престъпници срещу националната сигурност на РБ и срещу Света!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Borislav Popov

    10 4 Отговор
    Е, не са баш престъпници, национални предатели са, а националния предател - продажник = бетер от престъпник, по лощо престъпление не може и да има.
  • 6 Българин

    10 8 Отговор
    Русофилите са просто национални предатели, безродници и българофоби! Но според Йовчев не е престъпление!
  • 7 Умно село

    9 3 Отговор
    Когато кажат, че сестра ти е К*ва, а ти нямаш сестра та върви и се обяснявай.
    Поредният скалъпен к*р капан отвън за променяне посоката на вятъра, за да могат едни или други продажни зависими душици да искат повече присъствие. На никой не му трябва нормално работеща икономика, енергетика и здрав и читав народ.
  • 8 Калинката

    7 2 Отговор
    Завършила военно морското училище, подскачала ,от цвят на цвят ,не е компетентна. Но агресивна, до истерия, русофилка и българофобка.
  • 9 Тръмп

    5 6 Отговор
    Русофилите са с промити мозъци и вярват на Лъжите за комунизма,Лъжата че сме Славяни заедно с руснаците,а то Славяни никога не е имало,измислени са от Цезар Бароний и Мавро Орбини през 17-ти век!!!:):):)Вярват в Право Славието,а не в Правата Вяра и не правят разлика между Славие и Вяра,та са Криви в Сърцето и Ума!!!:):):)А който вярва в Лъжите,сам става Вреден за себе си и околните!!!:):):)Такова е и Русофилството,Вредно,Лъжливо и Подсъдно от Закона и Бога!!!:):):)

    Коментиран от #15

  • 10 Тръмп

    7 5 Отговор
    Да обичаш Чужда родина,а не Своята е Престъпление в най-тежка форма!!!:):):)Това е Мозъчно Увреждане и е равно на това да убиеш вътрешно Майка си и Баща си,от които си се пръкнал!!!:):):)Такива са и Русофилите!!!:):):)
  • 11 Хр Ботев

    5 3 Отговор
    Как да не е престъпление като само с подривна дейност се занимават в полза на матушката им РОССИЯ и в ущърб на България
  • 12 по големият проблем е

    2 3 Отговор
    да не осъзнаваш коя е причината да те има теб, майка ти, баща ти..., вместо някои си Хасан, Фатма и Мустафа , които по пет пъти на ден си бият челото в килимчето в удобна за манафите поза. Съжалявам, че не споделям подобни джендърски мечти.
  • 13 Нео

    5 2 Отговор
    В цялата дандания едно се изясни. Малинов се е срещал и говорил с висши представители на руското разузнаване и не за културните връзки между двете държави, а за пари и прокарване на чужда пропаганда - чиста проба безродие. Защо не се есрещал с посланици, културни аташета и хора от културата? Имал бил договори. Отдавна шпионите не крият пари под пейки и в тайници. Всичко минава през банки и най-големите престъпници си перат парите през банки. Помните ли случая с великия хидроинженер Доган. Той съвсем легално си получи парите, но за какво?!?
  • 14 One of us

    2 2 Отговор
    Едно стана ясно от интервюто на Цветлин Йовчев тази сутрин: шпионство (както той се изрази) очевидно е имало, но на службите ще им е трудно да го докажат. “Пари за оказване на влияние” и участие в хибридната война на Русия.
  • 15 стоян

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмп":

    До 9 ком =Браво -много точно описание =тия путкинофили искат да сме с руснаците и бедни като тях с минимална заплата от 280 лв =но това го премълчават =защо е толкова ниска
  • 16 зара

    1 1 Отговор
    а цецо пъпеша и неговото нпо - това ако не е шпионаж,
    - хора, живите мъртви ни завзеха...
  • 17 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРОЗАПАДНО МЕКЕРЕ- СЕ МОЛИ ЗА НЯКАКВА СИ ПОЗИЦИЯ !!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове