18 Септември, 2019 20:23 1 714 30

Радев: Подкрепата ни за Македония да не е за сметка на историята ни

  • румен радев-
  • македония

 Следващият месец може да се окаже ключов в нашите отношения, каза президентът

Радев: Подкрепата ни за Македония да не е за сметка на историята ни - 1

България трябва да подкрепя Северна Македония в европейската ѝ интеграция, но не и за сметка на българската история и идентичност. Това заяви президентът Румен Радев във встъпителните си слова преди срещата си с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония.

Радев благодари на съпредседателите на комисията за положените досега усилия и положителните резултати в изпълнение на Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Въпреки това той изрази притеснения във връзка с последната среща на съвместната комисия, която не даде големи резултати, съобщи dariknews.bg.

,,Напредъкът във вашата работа е основен критерий за изпълнението на Договора за добросъседство. Последната среща на комисията буди безпокойство. Темповете на напредък на комисията изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на Република Северна Македония. Следващият месец може да се окаже ключов в нашите отношения, защото Съвета на ЕС може да вземе решение за започване на преговори за членство на Република Северна Македония. Ако вие можете да дадете гаранция, че в рамките на оставащия един месец комисията ще реши всички спорни въпроси - събития, личности, корекция на учебници, надписи в музеи, позиция на обществените медии, на паметни плочи, то българското правителство може да продължи с политиката си на безусловна подкрепа на членството на Република Северна Македония в ЕС'', коментира президентът.

,,Ако не можете да дадете такава гаранция, следва правителството да предприеме екстрени мерки за изработване на нова позиция с ясни критерии за защита на българския национален интерес, които да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония. И с тази позиция следва да бъде запознат и българския парламент. Няма да допуснем нерешени междусъседски проблеми да се внасят в нашето европейско семейство. България ще покаже отговорност за стабилността на ЕС. Не приемам тази интеграция да става за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета'', допълни още държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А дано

    25 6 Отговор
    поне веднъж да защитим националния си интерес, ама надали.
  • 2 Русороб

    18 10 Отговор
    Ами да не я бяха подарявали шумкарите начело с вожда Димитров тарабата, недоклатени пияндурници болшевишки

    Коментиран от #24, #28

  • 3 166

    12 5 Отговор
    "ИСТОРИЯТА" НИ ЩЕ Е ЗА СМЕТКА НА БЕЗРАЗБОРНОТО РАЗМНОЖАВАНЕ НА РОМЧЕТА, САМО ПЪЛНИ ИДОТИ НЕ БИХА СИ ДАЛИ СМЕТКА КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД 5-6 ГОДИНИ, ПРОДЪНВАНЕТО НА БЮДЖЕТА ЩЕ Е НАЙ-МАЛКОТО ЗЛО, ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕМ В ИСТНИСКА КЛОАКА, КЕНЕФ НА УЖАСИТЕ
  • 4 El pepi

    29 8 Отговор
    Румен Радев е №1 ;)

    Коментиран от #5

  • 5 Наблюдател

    9 24 Отговор

    До коментар #4 от "El pepi":

    Номер 1 Руска подлога е!

    Коментиран от #6

  • 6 El pepi

    16 5 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Не съм видял такова нещо ти си платен трол!!!

    Коментиран от #18

  • 7 Шаолина

    6 6 Отговор
    Сърбите имат право да съдят ООН за признаването на държава с името,, Македония " 1991г беше нарушен Ньойския Мирен договор който отрежда Западните покрайнини като компенсация на Сърбия за 1СВ!

    Коментиран от #8

  • 8 Русороб

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Шаолина":

    Тоест ти се застъпваш за проруска теза и про сръбска, но не и за българска.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Бесен Язовец

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Русороб":

    Хахаха тезата не про сръбска и про руска а ти цитира договора от Ньой! Ами ако турците обявят,, Санстефанския договор "за нищожен какво ще стане?

    Коментиран от #10

  • 10 Русороб

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Про руски интерпретации, погледни картине преди това и помисли кой сме били в тези войни та говориш пълни болшевишки глупости

    Коментиран от #12

  • 11 Бесен Язовец

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Русороб":

    И е редно ако Западните покрайнини се отделят от Югославия да се върнат на Р. България а не да се обявява област с етнически българи за нова държава! Не е много честно нали? И Русия няма нищо общо с разпада на Юг-републиката!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Русороб

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Ами нали и аз това казвам бре прекалено напрегнат язовец

    Коментиран от #16

  • 14 Въпроса е българи ли са или НЕ

    10 2 Отговор
    Ако се имат за българи нашата история е и тяхна. Ако се имат за нещо друго то те би трябвало да си имат собствена ИСТОРИЯ. Но след като искат нашата история за тяхна означава че си признават българщината. Лошото е че при такова управление и на баш българите им се ще да са Германци или други.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор
    1.Северна Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне СМ от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към СМ.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на СМ затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хаджи хаджи Българин

    2 3 Отговор
    Човек на място! Някой да си спомня Плювненлиев, аз лично със съжаление ; за истинските Българи! А не този ......л от форума, който се представя за Българин!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тръмп

    2 5 Отговор
    Само не ми я ясно,Защо Радев говори от името на Българското Правителство-Борисово,като не е от него и постоянно е на контра???:):):)Радев сънува,че е Говорител на Министерски Съвет!!!:):):)

    Коментиран от #22

  • 22 Трибъл

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Тръмп":

    Радев говори от името на народа а не от името на НПО както от донДуков 1!!!

    Коментиран от #29

  • 23 месара

    2 4 Отговор
    другарю Президент, ама те комунистите отдавна преиначиха историята на България!
  • 24 Ужасно незнание

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Пишеш, че си русофоб и за болшевики, които били пияндурници и подарявали... Хайде да погледнем историята и да се замислим, ако Русия след ВСВ не се беше застъпила за България, какво парче земя щеше да е останало българско? Нека не те затруднявам - без Тракия (претенциите на Румънците), без западните покрайнини (Сърбия), без Пирин и част от Родопите до Пловдив (Гърция), а само ще кажа, че 1-ва и 2-ра армия на Турция чака на вратата ни какво ще се реши м-у великите. А ти продължавай да "сееш" незнанието си.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Русороб

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ужасно незнание":

    Пълни глупости, руски приказки, знаем си историята, това че на теб така ти се привижда, не значи че е вярно.
  • 26 България ЕС НАТО

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ужасно незнание":

    Ако бяхме изкарали армията която е била над 600хиляди въоражена с най добрите оръжия Щяхме да ги опукаме Болшевиките и хода на историята на ВСВ щеше да е коренно различен Това го твърдят много военни експерти не е само мое мнение
  • 27 Пфу

    0 3 Отговор
    Защо политик, на който не му е работа ,се меси на историците?Защо ли - защото е руска подлога и трябва да пречи на македонците,А вие умници от форума, дали ще накарате македонците да приемат тезата,е са българи с това поведение?
  • 28 Плешив военен ретротъпанар

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Румен Грипенов е руско-бесепарска кукла на конци.
    Прилича на бай Тошо от 60-те и 70- те години на миналия век.
    И също като него е заклет комунист и кремълски слуга.
  • 29 Грешиш Требъла!

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Трибъл":

    пРезидент Хвърчилков говори от името на неговите ментори ген. Решетников и другарката Нинова.
  • 30 Кокич

    0 2 Отговор
    Към El Pepi - aко Р. Радев е N 1, жалко за България! ЧЕХЛЬО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове