19 Септември, 2019 20:52 3 079 60

Българите най-малко се интересуват в ЕС от климатичните промени

  • климат-
  • ес-
  • климатични промени

Световни климатолози потвърдиха, че летата в България и на Балканите ще стават все по-дъждовни

Българите най-малко се интересуват в ЕС от климатичните промени - 1
Снимка: БГНЕС

От всички европейци, българите са най-малко заинтересовани от климатичните промени.
Според „Евробарометър” само 10% от хората у нас смятат, че те са най- сериозният проблем пред човечеството като цяло.

Ние сме на последно място в класацията, която споделя това мнение. Малко повече, около 11% от гражданите на Латвия, Гърция, Хърватия и Румъния са на това мнение, съобщи бТВ.

Най-голяма загриженост сред европейците споделят хората в Швеция, Дания, Малта и Финландия.

Летата в България са все по-дъждовни, потвърждават учените. Как се е променил пътят на средиземноморските циклони през последните години – това наблюдение сподели българският метеоролог Красимир Стоев на колегите си от света на международна конференция в Копенхаген, посветена на климата.

„В следствие на това, че все повече циклони приемат южни траектории на придвижване води до увеличаване на валежите в целия Балканския полуостров”, каза климатологът.

Това е част от отговора на въпроса, който всички си задават това лято – защо е толкова дъждовно?

Освен циклоните, нашите метеоролози наблюдават и че намаляват случаите на фьон - топлият поривист вятър, който бързо топи снега през зимата.

Синоптикът Анастасия Стойчева е разработила индекс за прогнозиране мъгла. Откритието може да бъде в помощ на метеоролози от цял свят, защото измервания на температурите на въздуха във височина правят и самолетите.

Във фокуса на конференцията беше затоплянето на Арктика и последствията от това.

Смята се, че промяната може да доведе до зачестяване на екстремните явления и в нашите ширини.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дориян

    29 4 Отговор
    Добре, че тук, в България, няма урагани, защото според общоприетото разбиране трябваше да се казват Йорданка, Спаска, Иванка, Гинка...

    Коментиран от #15

  • 2 Анонимен

    13 47 Отговор
    Така е, тук 90% от болното психически население се интересува само от Русия и Путин

    Коментиран от #8, #58

  • 3 Сиромаха

    18 3 Отговор
    Ко ли ние наред че ура да ни е от пред?
  • 4 Също така

    34 2 Отговор
    Политиците най малко се интересуват от проблемите на народа...
  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    37 5 Отговор
    Ами!? Ние в България точно пък тия хипарски работи не мисля че са ни приоритет. Не е сякаш имаме някава свръхиндустриална държава тука. А виж САЩ, Русия, Китай и Индия имат. Накарайте ги тях да мислят а не нас.

    Коментиран от #10

  • 6 Начката

    12 9 Отговор
    Добре, че от българите нищо не зависи.
  • 7 Генади

    23 2 Отговор
    Щото сме най присобими, и съществуваме по дълго от околните
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 дебилолог

    19 7 Отговор
    Я, дебилите не били 80% ами само 10%
  • 10 Начката

    9 16 Отговор

    До коментар #5 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Сащ и Русия ли са виновни, че масово в БГ си махат катализаторите и карат дизелаци. Онзи ден излезна новина, че са открили черен въглерод от вътрешната страна на плацентата. Сиреч децата са уязвими към замърсяването от колите още в утробата.

    Коментиран от #59

  • 11 Чичето

    20 6 Отговор
    Гледайте "The Global Warning Swindle" (USA production). Забранен за излъчване в САЩ и Канада.
    После коментирайте за затоплянето, ако искате.

    Коментиран от #43

  • 12 бай Даньо

    12 9 Отговор
    Ма кво друго да очакваш от "вторите по интелигентност в света". Много са любознателни даже но се нтересуват от апартаментите на Цецо, колко милиарда открадна тоя мръсен циганин Костов и новата песен на Слави разбира се . Какво ти затопляне какво охлаждане!? Затопляме с карнобатска гроздова, охлаждаме с климатика на гоуфа ...
  • 13 При нас най-голямото зло са политиците

    18 2 Отговор
    Кога и да ги разчекнем ще им е късно
  • 14 Васил

    15 5 Отговор
    И за какво да се интересуват като в скоро време няма да има България а територия
  • 15 Гостилничаря

    7 14 Отговор

    До коментар #1 от "Дориян":

    Ооооо, това е въпрос само на време. Щом и торнада започнаха да се появяват, ще има и урагани, чеи други неща. Има ли нещо друго от което Ганчо да е заинтересован, освен от ракията и сланината!?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Точно обратното

    15 3 Отговор
    Става и ще става суша!

    Коментиран от #30

  • 18 Алфа Вълкът

    15 1 Отговор
    Къв дъжд бе в моя район вече 4-5г дъжд не виждаме от първите дни на Юни до към краят на септември. Днес пак не валя, както го даваха. Мучурица може я прецапаш с джапанките!
    Дори си мисля, че са отклонили някой ръкавите! Такава сила не съм виждал досега.

    Коментиран от #51

  • 19 ха ха ха

    22 4 Отговор
    Българинът е умно същество, той знае кога има смисъл да се тревожи ;)
  • 20 хонест

    12 8 Отговор
    Отивам и бачкам за 50 лева. Шефа ме осигурява на 20 ама бал с*м му майката, поне зимам повече кеш, апък и ме е бъзе да направя квот и да било щот той е човека с парите. Кат му влезна в офиса и си гълтам езика. Дейба и раутата.... После паля колата и карам с 90 в града не ебавам никой и нищо, в колата съм цар ! Живея в Пловдив и ме обли чепа, че е най-мръсния град в БГ.
  • 21 Климат БГ

    24 3 Отговор
    Какви климатични промени? За обикновените хора са важни ежедневните промени във все по–намаляващият им бюджет спрямо все по–нарастващите цени, такси, данъци и др.под. За шайката климатичните промени се определят от това колко повече ще прибере от програми, фондове и т.н.
  • 22 Анти милиционер

    25 2 Отговор
    Климатичните промени са Сорос. В България никой не бръсне Сорос за слива.
  • 23 Естествено

    25 4 Отговор
    Когато си най бедния в класацията на Европа и се чудиш с какви пари да изкараш месеца, какви климатични промени да те интересуват.Богатите държави нямат социалните проблеми на бедността.
  • 24 Гост

    33 5 Отговор
    Това е доста показателно, защото българите се борят за насъщния, а онези презадоволени либерасти искат да им е чистичко, но на чужд гръб. Норвежците си продават петрола, а забраняват ДВГ. Шведите пък толерират напускането на училище от 15 годишни, като онази Грета Тунберг - ами то и аз искам да обикалям света с платноходка и да си живея живота без да работя, като се срещам с всякакви лидери и плямпоря колко съм загрижен за климата. Това ли са ви ценностите, богатите държави да тормозят бедните със задължаване за ползване на "еко" технологии? Нагли и двулични измамници!!!
  • 25 ха ха ха

    23 4 Отговор
    Престанете с тия глупости!

    В изявление от 1975 американците заявиха, че през 2015 г. на земята няма да може да се живее.. вече сме 2025, докога ще вярвате на тия идиоти?

    Температурите спаднаха с градус и половина през последните две години, но никой не ви съобщи за това нали? Важното е, че ви вдигат данъците, заради глобалното затопляне :D ... все пак е бизнес за милиарди, а и вече няма какво да се краде - Русия не дава! :(
  • 26 Behemoth

    6 4 Отговор
    Само новия внос му и майката!
  • 27 чедо на мутреландия

    17 3 Отговор
    Нащите промени са започнали преди 35 години.Така ни изтрещяха икономически промени,че няма как сега да гледаме климатичните промени,защото тъпунгери, народа гледа да си плати сметките на изедниците и долу-горе да си изкара сносно месеца до другото заколение на другия месец.Та на мен не ми остана време да си помисля ,защо аджеба не падна капка дъжд и гледам да съм здравословно горе- долу добре и да мога да бачкам за тоя дето духа.Докато можем ще се мъчим и толкоз.Да са ни живи и здрави децата и дано те да имат спокойствие в наша мила родина.
  • 28 Явор

    20 2 Отговор
    Най-много реват страните около Алпите, защото се топят ледниците,а с тях и приходите от туризъм.Изкарват си го на такива,като нас с непосилни и безсмислени квоти за вредни емисии. Плащаме луди пари за квоти,после избухва вулкан и обезсмисля всичко,защото бълва пушилка за десет държави,като нашата,напълно безплатно.А промяната на климата е започнала преди 11 000 години, с разтопяването на Беринговият проток.
  • 29 Ввв

    18 2 Отговор
    Ха сега като антропогенният фактор е водещ,защо озоновата дупка се стеснява?!Нещо учените вече се пообъркаха с лъжите,ама карай,плебовете я чули я не....
  • 30 То затова

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Точно обратното":

    цяло лято в Централна севрна България не е капнала и капка дъжд. Откъде ги измисляте тези простотии?

    Коментиран от #35

  • 31 Реалист

    10 3 Отговор
    Те българите гладни бе къф климат:))))
  • 32 България е мъртва

    25 1 Отговор
    Абе ние тук си имаме по-сериозен проблем.Управлява ни най-големият идиот в световната история,ние ще изчезнем преди да се стопят ледниците.
  • 33 През соца,

    7 6 Отговор
    Ни казваха По-добре бедни, отколкото война и че всеки момент, ще свърши нефта. Сега пък глобално затопляне, а не отчитат изменението на полюсите и влиянието на планетите. Ама за това не могат да събират пари. Че климата ще се измени, но не от замърсяването! До България ще стане пустиня. Ние ще се запазиме.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 да бе

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "То затова":

    Юни и Юли се разби да вали, ма на него не му капнало лятото :D

    Коментиран от #42

  • 36 Amix

    13 4 Отговор
    Само джендърите се интересуват от климатичните промени...
    И тротинетки
  • 37 Сахара

    11 3 Отговор
    Била плодородна, сега пустиня. Софийското и радомирското поле били езера. Имало много ледници в България . Та се питам, добре, че не е имало еколози, политици и наивници. Тогава сигурно също е имало огромно замърсяване и са източвани едни пари! П
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Марио Ангелов

    2 6 Отговор
    Българите имат най-голяма вероятност да не оцелеят да промените.
  • 40 Яна

    13 5 Отговор
    Какво ли производство са имали динозаврите,че са променили климата и измрели?
  • 41 Viktor

    15 2 Отговор
    Дреме ми на дедовия! Нали живеем ден за ден. Нали тука горите боклука на ЕС, значи допринасяме за опазването на околната среда. Пари падат от това! Който изкара пари гледа да ги инвестира в чужбина, в Барселона, защото тука е гето, което се командва от мутри и боклуци. От една пропаднала държава, управлявана от мутри какво може да се очаква.
  • 42 Бай Яни

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "да бе":

    Ти в коя България живееш бре, опс, по точно в коя част на БГ живеете моля. За къкви дъждове говорите. Щото при нас чак земята взе да се напуква от суша. Тез с дъждове на плашат🤫😁😁😁😁😁💣☠️6797
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГосТ

    7 5 Отговор
    Еми просто племе. Много просто 😂 Само прИмиерО като видиш и ти стаа ясно 😆
  • 45 Miroslav Dimitrov

    3 5 Отговор
    Ами то се иска интелект за това...
  • 46 богаташчето

    5 4 Отговор
    Много мъка имало по света. Бедните се тревожат за климата, за да можем ние, богатите, да сме финансово красиви. Да продължават бедните да се тревожат за дизелите, озоновите дупки, пластмасите - ще им измислим още тревоги. Поздрави от дивите Малдиви

    Коментиран от #54

  • 47 Име

    10 0 Отговор
    Как точно ги взимат тия данни? Аз въобще не съм виждал нещо по различно от преброяването. Във един блок ли живеят изследваните? Май са в един, и според поръчката и изследването
  • 48 некойси

    8 1 Отговор
    Еми нормално, когато мислиш за оцеляване някакси климатичните промени ти остават на заден план.
  • 49 Боли ни уя за климата

    10 1 Отговор
    щом нема пари да живееш нормално и се чудат кви данъци още да ти сложат че щом имаш пари за храна това е недопустимо и трябва и тях да ти ги вземат щото развитието на държавата ни се съревновава с развити държави като сомалия
  • 50 Мен не ме интересува

    6 2 Отговор
    Климата. Мен ме интересува парата и как да забогатея по честния начин. Не ми пука за глобалното затопляне.
  • 51 Плюс един

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа Вълкът":

    Аз съм в друг регион, точно 50 дни от последния дъжд. От предпоследния 90
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Правителството

    3 1 Отговор
    Ще ни унищожи,много преди климата,разбира се че най-малко ще ни дреме
  • 54 Ти си у малашевци

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "богаташчето":

    Объркал си се,не малдиви,а МАЛАШЕВЦИ хахаха
  • 55 Рошко Плевнята

    3 3 Отговор
    Ние с глупости не се занимаваме . На нас ни дайте да купуваме на двойни-тройни цени Ф-16 също така да създаваме програми за повишаване на такси и данъци , за тотално унищожение на пенсионери . Ето това сме ние .
  • 56 Voxdei

    5 0 Отговор
    90 % от хората са погълнати изцяло от собственото си оцеляване, вие говорите за война с прашки. Нещо повече - от една страна не можем да се справим с битовите сметища около градовете, а явно този боклук ни е малко, та си внасяме от чужбина. Тъй че да се говори за отношението на българите е към климатичните промени е най-малко цинично с оглед начина ни на живот, диктуван от партийната номенклатура, "достойни наследници" на някогашната червена такава
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    И ти потвърждаваш твърдението си.
  • 59 НАТО ВЕЦ

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Начката":

    Явно чавето е от африканец и за това са открили "черен въглерод", демек графит. Ако беше от бал, щяха да намерят "бял въглерод", демек диаманти ;)))))
  • 60 незнайко

    2 1 Отговор
    Защо да се интересуваме ? И без промени в климата ни НАБУТАХА в трета глуха и ни тъпчат с некачествена храна !!! Избиха овцете, кокощките, после свинете, сега и с кравите нещо се мъти и ни доставят замразено месо за преработка !!! Нито салама е салам, сиренето под всякаква критика, киселото мляко го правят кой както реши, хляба ядеш и не може да те засити, НО ВИЖДАТЕ ЛИ КАКВИ ТЕЛЕВИЗОРИ , ХЛАДИЛНИЦИ, ПЕЧКИ, КОЛИ И ДРУГИ НИ ДОСТАВЯТ !!! Да живее ДЕМОКРАЦИЯТА която младите много харесват !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове