Last news in Fakti

20 Септември, 2019 08:49 5 980 52

Първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника

  • болнични-
  • работник-
  • нои

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични

Първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника - 1

50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт.

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателската организация беше домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

Размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява,

заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

„От 1,350 млн. болнични листа през 2012 г. до 2,750 млн. болнични листа през 2018 г. Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове“, обясни Иванов.

Според него нормативната уредба поощрява използването на тази възможност: „При едно лице, което ползва болничен лист от 3 дни в един месец, и лице, което не ползва болничен в рамките на този месец, възнаграждението се намалява с 3%“.

Той подчерта още занижения контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания:

„Това се явява една златна среда за развиване на тази дребна корупционна практика“.

Васил Велев: Това е кражба

„С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник“, мотивира се председателят на асоциацията Васил Велев и подчерта, че така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно.

„Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си“, допълни Велев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    95 9 Отговор
    пак хорицата прецакани... после се чудят що никой не им работи :D
  • 2 Това, който го е предложил

    81 6 Отговор
    На въжето. Гадни робовладетеля олигарси не нормални.
  • 3 Този

    75 3 Отговор
    Значи повече никакво разболяване четвъртък и петък.. Какви са тези работи само 3 дни болнични. Я си се разболей като пич за един месец.. Болна е държавата само че и се нуждае от болничен
  • 4 Обективен

    76 5 Отговор
    А колко е минималната заплата в тези ,,редица европейски страни"?
  • 5 Гост

    77 3 Отговор
    Тъпотии след тъпотии! За да се избавим от въшките, ще си запалим къщата! Има инспекция по труда, на която част от задълженията и правата е точно проверката за действителността на издадените болнични листа! Като се установи нарушение - прокуратурата. В противен случай, хората ще ходят болни, ще заразяват свои колеги, които също ще боледуват и бизнеса ще загуби още повече пари!

    Коментиран от #29

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 666®

    34 0 Отговор
    Клиника прави фиктивна операция и си взима парите от касата. Всеки месец дава болничен на служителя ти и той доволен. Измама от горе до долу, но шест месеца никой не може да направи нищо по закон. При 200 доказателства, че операцията е фиктивна, НОИ не си мръднаха пръста. Само ми изтупкаха пълна ревизия......
  • 8 Мислене

    53 2 Отговор
    Не е редно да страдат коректните служители, които си взимат болничен когато са болни. Това е нещо съвсем естествено и е право на служителя. Трябва да се ударят само фалшивите болнични, т.е. контролът би следвало да е на ниво лекар, а не работник.
  • 9 ДЯДО

    43 1 Отговор
    А по- добре ли ще е за работодателя ако болния отиде на работа и зарази още няколко свои колеги? Кой ще му работи тогава? Няма ли това да му се отрази още по зле? Ще спести някой друг лев и ще се набута с няколко стотин поради липса на работна сила. Ама акъл трябва за това а не евтин на брашното и скъп на триците.
  • 10 DDR

    43 2 Отговор
    Няма да спрат да се подиграват с народа, от ден на ден стават все по - нагли. По време на 500 годишното турско робство е оцелял българина, но имам големи съмнения, че ще оцелеем сега. Като се има в предвид, че за 30 години населението намаля с 2 000 000. Какво искат тези "народоизбраници", защо толкова играят с търпението на народа???

    Коментиран от #24

  • 11 MObile

    39 2 Отговор
    След това се чудете защо нямало кадри.
  • 12 666

    31 2 Отговор
    А скамеики за 10 000 ев. не екражба.
  • 13 Morgoth

    29 2 Отговор
    Като има работодатели, които дават отпуска само когато те решат - в мъртвия сезон за фирмата, когато и хората няма къде да идат на почивка ще има и измами. Ако първите 3 дни си ги плащаме ние това само ще накара хората да си вземат по-големи болнични, а тези които наистина са болни ще страдат заради значително по-малкото които са отишли на плажа. Това със сигурност не трябва да се приема!

    Коментиран от #21

  • 14 Гост

    26 0 Отговор
    Няма проблем. Опа - има. Няма кой да работи а умниците искат още по-зле да станат нещата. Няма проблем! Опа...
  • 15 Густав

    29 0 Отговор
    Ако съм богат работник да е за сметка на работника. Цял свят знае за българина, че е работещия бедняк. Ненормалници
  • 16 Удар върху бюджетните,

    17 2 Отговор
    Те са които взимат краткосрочни болнични! В частнят сектор, дребният и среден бизнес, не се взимат такива болнични, защото кой ще работи!?
  • 17 Кожухаров

    34 1 Отговор
    Увеличил се бил броя на болничните ??!! Първо че скапахте хората да ви бачкат по 12-13 часа на ден за едната минимална заплата ! И второ че всичките тия бизнесмени в хранителновкусовата промишленост изпотровихте хората и те за това и боледуват !!!!
  • 18 ТнТ

    39 1 Отговор
    Както е тръгнало айде да вземем да им плащаме на роботодателите понеже им работим...

    Коментиран от #23

  • 19 Точи и Меси

    37 2 Отговор
    И сега какво ? Хората ще ходят на работа с хапчетата в джоба ? По времето на бай Тошо нямаше клинична пътека. Докато не се оправиш си лежиш в болницата до пълно оздравяване. А после ако се налага - санаториум. За това поколението от онова време сега е по на 80 години - живи и здрави. А поколението от демокрацията е скапано и болно и мре като мухи.
  • 20 Julio

    7 6 Отговор
    Проблема с тридневният болничен има няколко аспекта. НОИ не си прави труда да ги контролира защото не му бъркат в бюджета, което е предпоставка за сериозна злоупотреба (и е донякъде оправдано да си пести усилията). Чист факт е и че има огромно натрупване на болнични в предпразнични дни и традиционно ваканционните периоди. Миналата година над 10 % от персонала ни се оказа болен на Черният петък. Елате ме убедете че са били истински болнични. От друга страна превръщането им в неплатен отпуск ще накара сума хора да се влачат болни на работа което също е неприемливо. Разумното решение е да се намали размера на обезщетението на максимум 50 %.
  • 21 ???

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Morgoth":

    По добре е всички да вземат болнични по 10дни в най-големия пик на работа.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ???

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ТнТ":

    Ама да не мислиш, че работодателят ще ги вземе -той е толкова добър, че чужди пари не взема. 😋
  • 24 Кратун

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "DDR":

    Защото ги търпим.ФАКТ.А защо никой не попита"бизнеса" като се работи в събота,че някой и в неделя,защо не се плаща по 150% над надника.52 седмици в годината това са си почти два месеца.Сега реват за 3 дни.D.
  • 25 Гербераси долни

    17 0 Отговор
    В нашата страна доста неща са странни ,някой чул друг че ще си взима болнични без да е болян и веднага работодателя излиза с предложение първите три дни да не се плащат ,по тази логика ,аз чух че на бензиностанциите лъжат ,но не приемат закон първите три литра постъпили в резервоара ми да са безплатни или чух че в много предприятия закъсняват заплатите или "режат" извънредния труд и предлагам първите три дни те да ни плащат ,а ние да не ходим на работа.
  • 26 Стоян

    14 0 Отговор
    Това ми звучи като старата поговорка:"Проблема на давещия се си е лично негов проблем!"Супер наглост,работодателя печели пари по средством ТРУДА НА СЛУЖИТЕЛЯ!Заболяването не е по желание,а форсмажорно обстоятелство,колкото по бързо се вастанови служителя-толкова по скоро "шефа му" ще започне да изкарава пари от ТРУДА МУ!За това работодателя трябва да плаща ВСИЧКИ БОЛНИЧНИ!Но да се следи стриктно за злоупотреби и при доказано фалшиви,потърпевшата фирма да съди директно лекаря издал фалшивия болничен!Като осъдят един лекар на конфискация на имуществото и фалшивите болнични рязко ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ!
  • 27 Коментар📝

    16 0 Отговор
    Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.ТОГАВА ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ ОТ ИЛИ ПОНЕ ПО 1500€ СРЗ И МНР 900€.ДА НЕ ТРЪГНАТ ПАК ХОРАТА ПО УЛИЦИТЕ.НЕ СТИГА ЧЕ ВИ РАБОТИМЕ БЕЗ ПАРИ И ЗДРАВЕТО НИ ВЗИМАТЕ А Й ДА СИ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА.
  • 28 Боби

    2 0 Отговор
    Добър ден.
  • 29 goni

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Напълно прав си! Като вземат да идват на работа и почнат да кихат и да кашлят с противогази трябва да ходим! Казвам му на един махай се! Ще ни заразиш всички! А, той: не съм чак толкова болен! Абе, иде ми да тегля една, ама ще ме изтрият!:)
  • 30 Другата страна

    10 0 Отговор
    Като казват , че има държави където първите дни са за сметка на работника , защо не казват , че има и държави където първите 6 седмици за сметка на работодателя
  • 31 гост

    11 0 Отговор
    По-добре е даже работникът да плаща на работодателя , че е го наел на работа.
  • 32 нЕма такава държава

    9 0 Отговор
    Само едни истински олигофрени могът да седнат и да измислят подобна простотия. Помислете за минималната заплата и за пенсиите на хората. Ебалници.
  • 33 Тони

    9 0 Отговор
    Направо целият болничен да си плаща. Абе, ако може и сам заплатата да си плаща ще е най-добрият работник. Дори мисля, че и майчинството трябва бебетата да си го заплащат.
  • 34 РАБОТОДАТЕЛ

    2 2 Отговор
    ДА ГО ДУХА МОДЕРАТОРА
  • 35 theoldman

    5 0 Отговор
    Защо не дадете право на фирмите да си наемат дедективи, който да следят работниците, които са със съмнителни болнични.
    И защо примерно болните от сърце, които при нстинка трябва да отидат на лекар защото не мигат да пият всякакви лекарства трябва да страдат заради колегите си мошенници?
    3. Да дигнат заплатите и да увеличат платения годишен отпуск - ама те искат само да лапат!
    Не става за да получиш трябва да дадеш и това важи както за работовземаш така и за работодател.
  • 36 овце ли сме все още

    8 0 Отговор
    Ами тогава да спираме да плащаме здравни осигуровки!? Какъв е смисъла?
    Повечето болнични са за три дни обикновено.
    Ако имаме по тежък проблем пак се плаща на лекарите иначе не си мърдат пръста!?
    Ако го приемат това трябва да сме големи овце стоим и да гледаме!
    Проблемът е в здравната система, Здравната каса се източва брутално, лекарите не се контролират, какво правят, може и да 20 стента да ни сложат и няма проблеми.
    Другарят Велев така е свикнал, той е комунист и хората за него са само тор и работна ръка, която трябва да бъде шибана до припадък.
  • 37 бобо

    2 0 Отговор
    Ми то и сега е така.Част от заплатата се оформя като премия. И когато се разболееш, те ти плащат болничния, но ти отрязват същата сума от премията. В същото време, никой не иска да преследва лекаря, който пише фалшивия болничен.
  • 38 олеееееееее

    3 0 Отговор
    Прави са - много се краде и злоупотребява у нас. Лично познавам човек, който най-редовно си плаща на един доктор ,вкарват го да лежи 5 дни в болница(само на документи) и после му дават 10 дни болнични.Тва го прави поне 4 пъти в годината.
  • 39 ц ц

    5 0 Отговор
    Боууже ,а колко хора се водят само фиктивно на работа в държавния сектор?
  • 40 Този

    6 0 Отговор
    Ако ще правят всичко както е във другите европейски държави да започнат със заплатите първо.
  • 41 Пацо

    4 0 Отговор
    Яз предлагам за Първите 20 работни дни да не ми се удържат здравни осигоровки
  • 42 Иво

    6 0 Отговор
    Моля поставете го на дебат този въпрос и ще видите, че просто хората са болни. Тровят ни с некачествени храни, въздуха е замърсен с наддопустимите концентрации на вредни вещества, водата е с примеси.
    После болничните били фалшиви, не искат да приемат, че българския народ е много болен.
  • 43 Мартин

    7 0 Отговор
    Да въведат механизъм за отказ от здравни осигуровки. Не ми трябват промоциите в някакви дупки смело наричани болници, нека аз да решавам как да си разходвам парите за здраве.
    С тия закони, не знам от къде ще докарата работна ръка, те и негрите ни подминават с пренебрежение, а уж идват от страни с войни.
  • 44 Бате Ачо

    6 0 Отговор
    Абе тези направо прекаляват. Най ниски заплати получават българите, а сега, отделно че трябва да плащаш в болницата и аптеката, защото здравеопазването ни е на "топ" ниво, а че няма и да получаваш нищо. Е за какво са ни осигуровките тогава - само за "ромеите гласоподаватели". Ако и това стане, изнасям се от тая държава.
  • 45 Грую

    2 0 Отговор
    То няма да е зле по повод на задаващата се поредна криза не само болничните , но и осигуровки и заплати да са си за сметка на работника. Какво сега ще товарите работодателите с толкова разходи и после ще разправяте ,че не били конкурентноспособни! Не знам дали знаете кога капиталистическия свят е бил най-уплашен от комунизма? Ще ви светна. По време на бригадирското движение - когато някой работи за една манджа и едно парче хляб на ден, каквито и глупости да извършиш пак ще си по-конкурентно способен от другия, който трябва да плаща пълен размер на осигуровки и заплати. Има и един друг пример по времето на валийството на Мидхат Паша, когато е обявил търг за изграждане на мост над река Янтра при град Бяла и Кольо Фичето дал в пъти по-ниска цена от чуждоземните инженери, че пашата го повикал и загрижено го попитал дали не си е направил криво сметката, а той му отговорил: "Нали има данък ангария. Ти ми накарай селяните с волските коли да ми возят безплатно камък и материали, а за другото не му мисли".
  • 46 fhsf

    0 0 Отговор
    Може ли да изброите тази "редица от европейски страни"? ;)
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 БГбгБГ

    3 0 Отговор
    Да въведат възможност за отаз от плащане и ползване на здравоопазване а не само да ти събират здравни усигоровки пък като имаш нужда от лекар пак си плащаш и тия където са били внесени до сега да можеш да си ги изтеглиш на куп то нестига че заплатата жалка ми и 100 лв и повече отдръжки за кво.
  • 50 Тодор

    5 0 Отговор
    Ей, че алчен бизнес, после се чудят защо нямат работници! По цял свят на богатите взимат повече, защото са богати само при нас е обратното, затова ще бяга народа!
  • 51 Валери

    0 0 Отговор
    Ами това е целта на някой..........!
  • 52 простите неща са гениални

    0 0 Отговор
    За да има болничен има две страни - едната която го иска и едната която го дава. Решението е лесно, а уж в парламента са все умни хора. Глоба 10 000лв за лекаря и 10 000лв за работника. Кой от тях ще се прави на тарикат ако знае че ще олекне с десет бона. За лекаря ще има и бонус. Ако го направи освен пари му се отнемат лекарските права за една година. С едни болнични не може да се справят, пък ходят на конференции за ядрени бомби, климат, въглеродни емисии, тероризъм, имигранти, болести, епидемии.......ха ха хах ахаааа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове