20 Септември, 2019 15:36 8 535 34

Бенатова с изповед във Фейсбук за таксито

  • миролюба бенатова

Бенатова се е отзовала на обявата за набиране на нови шофьори и е сключила трудов договор

Бенатова с изповед във Фейсбук за таксито - 1

Бившата журналистка от Нова ТВ Миролюба Бенатова потвърди публикациите, че кара такси и използва повода, за да пусне напоителен пост в своя профил във Фейсбук, съобщи TrafficNews.

Бенатова се е отзовала на обявата за набиране на нови шофьори и е сключила трудов договор.

Клиенти също споделиха впечатления как бившата топ журналистка се справя зад волана на служебната кола "KIA Seed". Тогава Бенатова отказа да коментира защо е сменила професията. Сега обаче пространно мотивира своя избор. Ето какво написа тя във Фейсбук под заглавие "Гласът на шофьора":

- Много са се подобрили услугите в България. Казва ми го немски гражданин, когото возя от Полиграфията до Аерогарата. Говорим на английски и той споделя, че е впечатлен.- Ето, преди не можех да си говоря с шофьорите, а сега мога. – допълва той.

Усмихвам се и отговарям, че друг път ще му обясня на какво се дължи този скок в сферата на таксиметровия превоз.

Някои от вас вече се досещат, че е част от баланса. Някъде другаде има срив. Ако ме питате мен, причината е в хлътването надолу в сферата на свободата на словото. Но коя съм аз, един шофьор, да разбирам от тези работи.

Служебният ми телефонен номер като шофьор на такси, завършва на 111. Когато започнах да го ползвам, бях в БТВ. После ми го взеха за малко, когато през 2013а напуснах. След това си го откупих и сега ми се стори удачно пак да ме представлява.

111 си е символично число. Докато сме на 111-то място по свобода на словото, аз имам свободата да питам от този номер дали съм спряла на точното място и да информирам, че съм пристигнала на адреса. Имам свободата да комуникирам с публиката аналогово. Камерно. Без ефир.

През юни ми предложиха да стажувам като журналист. Разбира се, нарекоха го по друг начин. Казаха, че искат да ме задържат в НОВА, но със стажантски договор, в никакъв случай трудов. При никакви обстоятелства да не съм в нюзрума, но да правя материали. Неясно как, но със категорично без да използвам оператори и монтажисти от телевизията. В средите на „Човешки ресурси“ наричат тези оферти отказващи. Предложение, което не можеш да приемеш, но после ще бъде представено като възможност. Хитро.

След 26 години в журналистиката, реших да стажувам на друго място. След като междувременно тук – там ми казаха, че няма място за репортер като мен. Имали желание, но нямали възможност. Разбрах ги. И потърсих поприще, в което още търсят хора.

За шофьори има места. Още.

Взех си изпита в ДАИ, издържах психото и кандидатствах в Yellow. Трудно беше да обясня защо след екрана искам да съм зад волана. В таксиметровите среди ме приеха с недоверие, но все пак ми дадоха шанс да опитам. Благодаря от сърце.

Някои още вярват, че разследвам или кроя нещо. Други /уж репортери/ повтарят под сурдинка опорката, че готвя някакъв проект. Даже блъсковият „Труд“ днес разказва по този повод, как по времето на СОЦ-а Петър Станчев от „Земеделско знаме“ измислил рубриката „Журналисти сменят професията“, стажантът Първан Стоянов станал таксиметров шофьор, а поредицата се радвала на голям читателски интерес. Хубав пример от тоталитарното близко минало. Неадекватен за днешния ден от имитативната демокрация.

Аз нямам работно място и рубриката ми се оказа излишна за българския медиен свят.

Като изключим „предложението“ от ПИК да правя рубрика при тях, от другаде не ми предложиха работа. Практикувам журналистика като хоби, което обичам с цялата си душа. И пиша за списания. От „Жената днес“, L’Europeo и „Мениджър“ се обадиха да ми предложат теми за писане. Единият текст вече излезе, другите предстоят. Благодаря и за тази възможност.

Наистина.

Никъде не ми предлагат да задавам въпроси. Този жанр в репортерството върви към закриване. Обикновените въпроси вече са екзотика, както имах възможност да отбележа след фурора от срещата ми с Цветан Цветанов в парламента. Питах го дали има телепатична връзка със своя бивш служител от ГЕРБ, така че да си извършат имотните сделки в един и същи ден, в една и съща нотариална кантора, на интересна стойност. Ц. така и не обясни от къде са му парите, но чувам, че си е намерил нова работа. Той ще е демократът на държавата и ще отстоява „евроатлантическите ценности“. Без имоти не става. Без личен асансьор, явно няма да е пълна демокрацията. Докато шофирам имам време да разсъждавам по този въпрос. Още не съм го осмислила съвсем.

Иначе, пиша от дете и нямам намерение да спирам. Но истината е, че днес работя като таксиметров шофьор. Плащам си всеки ден аренда за колата и други разходи. После започвам да изкарвам за себе си. Това е свободна професия. И повтарям истината на невярващите колеги – шофьори и пътници:

- Тук има места, а аз притежавам базисни умения по шофиране, ориентиране и комуникация. Търся си ново вдъхновение, смисъл и начин да съм полезна на хората. Отново.

Дали правя това, което умея най – добре. Не, разбира се. Дали съм си на мястото. Спорно е. Но като се огледаме наоколо и погледът ни се спре на момичето с аграрното образование в медийния регулатор, моето шофиране си е съвсем адекватно. Аз мисля, че се справям прилично. Сигурно и председателката на СЕМ така вярва за себе си.

Сега се уча да се ориентирам бързо във всички квартали на София, питам, когато навигацията ме обърка и се извинявам на пътниците, ако изпусна отбивката или не знам улицата, която ми казват. От репортерството съм научила, че когато не знаеш нещо, трябва да питаш. Практикувам го. Когато трябва мълча, не избирам най-бавната лента, връщам ресто, имам дребни, слушам неангажираща музика и колата е чиста. На този етап толкова мога.

„Дъното“, биха казали някои. Не, да си шофьор не е дъното. Понякога усещам гузната обществена съвест под формата на голям бакшиш. Отговарям, че това не индулгенция за гражданското мълчание. И връщам.

Бях добре платена като журналист на заплата. Не под масата. Сега изкарвам стажантска надница и съм удовлетворена, когато хората си тръгват умислени, вдъхновени, развеселени. И доволни, че са стигнали навреме, дори по-бързо от очакваното. Това ми е работата.

И да, има срамна работа. Но тя не е да отваряш багажник и да возиш комфортно хора от точка А до точка Б. Не е срамно да умееш да изслушваш, да говориш учтиво и да отговаряш, когато те питат защо си там.

Срамно е да те поръчват за поръчкови репортажи. Да ти пишат въпросите и да ти диктуват отговорите. Срамно е да убиваш за пари. Да обслужваш корпоративни и лични интереси зад маската на журналистиката. Да си ПР или ченге на щат като репортер, продуцент и директор на новини, е срамно. Да те държат за топките, а ти да задраскваш думи по тази причина, е смърт.

Мен не ме е срам всеки ден да заставам очи в очи с публиката. И продължавам да ѝ служа. Както мога. Днес е това.
Благодаря за доверието.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 59 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    92 1 Отговор
    Както НАПИСАХ И ПО РАНО ПО ДОБРЕ ЧЕСТЕН ЩОФЬОР РАБОТНИК ОТКОЛКОТО КУПЕН ЖЕРНАЛИСТ.

    Коментиран от #30

  • 2 123

    41 2 Отговор
    Ммммм, не е зле, хич даже!
  • 3 ДДРОнег

    70 2 Отговор
    Изповедта ми хареса .....
    Мрачна действителност, но тя е усмихната, въпреки гробаджийската атмосфера в България !!!
    Дано и ние устоим !!!
  • 4 Жоро

    49 1 Отговор
    Поклон
  • 5 Бай Ой

    8 44 Отговор
    Б.Х.
    Местя.

    Коментиран от #13

  • 6 ИЗРОДАР

    7 29 Отговор
    Миролюба, ща любя, докато не изстинеш!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гледач

    16 50 Отговор
    Доста евтин ПИАР си прави тая.Заради такива журналистки сме на последно място по СВОБОДА на словото.

    Коментиран от #12

  • 9 Госあ

    36 4 Отговор
    Изведнъж ще се окаже, че имаме най интелигентните таксиметрови шофьори - математици, химици, физици, биолози, инженери, учители, журналисти... к'во да кажа, булгаристан...

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мартин

    23 17 Отговор

    До коментар #8 от "Гледач":

    Заради мързеливи продажници като теб сме на последните места, това че пишеш с различни псевдоини не те прави по-важен. Ти имаш една от най-жалките професии, за пари да пишеш коментари в интернет. Колко си пропаднал, ходи си изпери осмърденият анцунг.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ели

    13 28 Отговор
    Толкова е журналист тая е гола вода ??.

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 15 Кака Минка е Амфетаминка

    6 5 Отговор
    И в новата професия има жълто... таксито

    Коментиран от #17

  • 16 Avatar

    10 2 Отговор
    Миролюба в тази фирма Свобода няма
  • 17 честно казано

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кака Минка е Амфетаминка":

    Има и добри репортажи като този за Бразилия например.
  • 18 Zle

    15 0 Отговор
    А защо разследващата журналистка не каже в таксиметровата фирма в която кара как рекетират шофьорите и колко са на трудов договор :) нито един :) сив сектор с лизинг на колите 260 лв на СЕДМИЦА и рекет към секи шофьор 40 лв месечно просто хей така и никой не работи легално на договор в тази мутренска таксиметрова компания на Делян пеевски

    Коментиран от #24

  • 19 Дидо

    11 2 Отговор
    Достойнството няма цена.
  • 20 Behemoth

    10 3 Отговор
    Е чи какво като кара такси ....пожарникаря кара жип....срамна работа няма....
  • 21 Гост

    13 1 Отговор
    Всеки търси начин да оцелее след гробаджийски изпълнения. Те са толкова гадни, като комунисти от соца. Аз избрах чужбина преди време. Успех Миролюба. Въпреки, че не й харесах репоража за Катуница преди години.
  • 22 Николай

    21 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Миролюба е ОК. Който не я харесва си е негова работа, имаш право да харесваш и да не харесваш. Успех Миролюба.
  • 23 Рашо

    6 7 Отговор
    Евтините и селски номера край нямат. След месец, може и миньор да стане.
  • 24 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Zle":

    Чакай де тя още е залена нека мине месец два да се отвори за какво става въпрос
  • 25 ГЕШЕВ

    9 1 Отговор
    ВСИЧКИ НЕУДОБНИ НА ВЛАСТТА /МАФИЯТА/ ЖУРНАЛИСТИ , ДА СИ СМЕНЯТ ПРОФЕСИЯТА ДОКАТО Е ВРЕМЕ , ЧЕ ПОСЛЕ ПОЧВАМ ПО СТО ТОЯГИ НА ГОЛО!!! ХА-ХА-ХА ...
    НАРОДЕЦО И ТИ СИ ТРАЙ ... , ЧЕ ПОЧНА ЛИ ТЕ ЩЕ МИ СЕ МОЛИШ КАТО НА ПАДИШАХА!!! ХА-ХА-ХА ...
    И ПОМНЕТЕ - МАФИЯТА НАЦИЯ НЯМА !!! ХА-ХА-ХА ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 sladkiya

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ели":

    taka taka Elke ,milucuk ,sladicuk
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 цв.цв. асансьрче

    2 0 Отговор
    Моля те ,кажи нещо по темата за бананите на бургаското пристанище.Рязко изчезна новината.
  • 32 Тонито

    3 0 Отговор
    Евала Мира пак ще си на върха
  • 33 Xa xa xa

    0 2 Отговор
    Винаги съм искал да я пляскам ама много
  • 34 Красналиев Русе

    1 0 Отговор
    Много грозна гледка няма толкова зависима журналист
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове