Last news in Fakti

20 Септември, 2019 17:10, обновена 20 Септември, 2019 20:20 3 353 41

Освобождаването на Полфрийман драматично закъсня

  • полфрийман-
  • джок полфрийман-
  • затвор-
  • освобождаване

Възмущението от това освобождаване е първа новинарска тема и очевидно ще остане такава поне още ден-два

Освобождаването на Полфрийман драматично закъсня - 1

С пълното съзнание, че предизвиквам скандал, налага се да заявя, че решението да бъде освободен предсрочно Джок Полфрийман е не просто правилно - то е драматично закъсняло.

Слушам масовата истерия, към която се притури и Борисов, и осъзнавам, че щетите върху психиката на българите са чудовищни и вероятно необратими. Това коментира във „Фейсбук“ Весислава Танчева.

Възмущението от това освобождаване е първа новинарска тема и очевидно ще остане такава поне още ден-два. Но не виждам случаят да се обсъжда по същество, а по канените в студията гости съдя, че темата ще бъде набутана в клишето "съдията-мръсник пусна на свобода убиец на готин пич".

За да стане ясно колко дълбоко е заблуждението по тази тема, ще разгледам фразата дума по дума, но първо ще припомня, че записите от охранителните камери пред злополучната дискотека изчезнаха мистериозно още по време на делото!

Съдията е Калин Калпакчиев. Известен с опозиционните си изказвания срещу ръководителите на правосъдната система и прокуратурата и острите си критики срещу безумните им действия.

"Убиецът" Джок от 12 години твърди едно и също - че е жертва на съдебна грешка, в която прокурори и съдии отхвърлят неговата версия за случилото се. А тя се разминава драстично с официално приетата!

Той не отрича, че е употребил оръжие срещу Андрей Монов, но твърди, че го е направил в условия на самозащита, след като е опитал да продотврати друго престъпление с вероятен мотив омраза.

Според него той наблюдавал група агресивни младежи, които повалили на земята мъж от ромски произход. Намесил се да спасява падналия и е нападнат от група от 16 до 20 души. Той ранява двама от тях, единият - Андрей Монов - по-късно умира.

Жертвата може да е бил чудесен син и приятел и съчувствам искрено на родителите и близките за загубата.

Но в нощта на убийството - случайно или не, той е част от футболна агитка, известна в София в расистките и нацистките си изстъпления, която обижда и напада човек.

Версията на прокуратурата, приета от съда е, че той не е участвал в това нападение, ако имало такова. Бил само страничен свидетел.

Възможно е. Но е вярно, че съдът така и не проверява дали това е вярно или не. Факт е, че после Андрей се оказва най-близо до Джок Полфрийман, за да попадне в него ударът с нож... Факт са също организираните от българските националисти и същата агитка протести и шествия в подкрепа на съдебното решение.

И накрая, с изключение на бТВ, не чух друга медия да припомня основен елемент от разследването, който най-вероятно е причина за съпътстващата го съдебна слепота и последвалите странни решения на прокуратурата.

Баща на убития е Христо Монов - бивш сътрудник на Държавна сигурност; по време на убийството – заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето, а впоследствие и депутат от БСП в 42-рото Народно събрание, където е председател на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

По време на неговото депутатстване (2013 г, премиер е Орешарски) Главният прокурор Цацаров отказва да спази споразумението с Австралия и да прати осъдения да излежава присъдата си там.

Това обяснява и грозната реакция на Цацаров вчера, който отказа коментар, защото каквото и да кажел, щяло да бъде крещящо неуважение към съдебния състав.

Все едно ние не знаем какво му е отношението към Калпакчиев и без друго.

Надвам се, сега разбирате как от една и съща страна на пропагандната барикада се оказаха Корнелия Нинова, Цацаров, Борисов и вся осталная националистическа .....

Съжалявам за погубения млад живот! Знам, че по нашето законодателство терминът "самозащита" е повече от спорно уреден и ако сред нападателите на Полфриймън не е имало хора с ножове, дори да бяха признали, че се е защитавал, съдиите пак щяха да го осъдят на някакъв срок затвор. Но никога няма и да научим, както стана ясно след изчезването на записите.

И все пак, присъдата нямаше да е 20 години. И нямаше периодично да попадаме в абсурдното оспорване правото на извършителя на престъплението да се поправи, даже и в български затвор.

Ясно, че изразявам непопулярно мнение, спестете ми нравоученията. Очевидно не ми е за първи път, така че няма да го променя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    34 16 Отговор
    Изрод!
  • 2 Така ли

    41 19 Отговор
    Чакайте сега бе, соросоиди журналисти! Нали уж за насилието нямаше оправдание или това важи избирателно? Второ, след като уж е бил нападнат ром, защо той не се е оплакал в медиите или полицията за това? Трето, ако бащата на убития младеж беше някой журналист, пак ли щяхте да оправдавате убийството, или да ревете за "репресии"?

    Коментиран от #39

  • 3 Нямам

    45 14 Отговор
    навик да нося ножове в себе си, а на австралиеца за какво му е бил нож, като е кротък човече?

    Коментиран от #12, #13

  • 4 Morgoth

    53 8 Отговор
    Сега вече навързвам нещата. Значи Полфрийман твърди, че убийството е било при защита на циганин и след това БХК го номинират за човек на годината. Ясно значи каква е причината, няма случайни неща :)
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    40 14 Отговор
    Значи тръгвам и трепя някой на улицата и после казвам, че съм защитавал циганин и ето ме,ЧОВЕК НА ГОДИНАТА???
  • 6 да,бе

    11 27 Отговор
    Е, браво г-жо!България все още не се е удавила!Има надежда!
  • 7 Не така

    26 7 Отговор
    Танчева, ти за колко се поправи? Ако беше твоето дете,какво шяха да пишат– майка съдия , баща едикой си– чисти като сълза и безпартийни, но детето им се оказало в неподходящия момент на неподходящото място и случайно загинало, прободено от друг, защитаващ трети.
  • 8 Порно

    30 9 Отговор
    Факт е ,че циганина не се появи. Факт е , че убиеца е размахвал нож преди това. Ама да си заслужиш гранта е по важно. А дали съдията е честен борец за справедливост или част от една от групите борещи се да овладеят съда ?
  • 9 Ама научил си е урока

    23 5 Отговор
    Биеха циганин и го защитих! Един абориген не остана за музея в Австрия от вас човеколюбивите, ама за циганина се сети!
  • 10 чукча

    3 9 Отговор
    по стандарт 5 години са максималният период в който човек може да прекара затворен без ментални отклонения
  • 11 Възмущението от справедливостта

    9 20 Отговор
    Джок Пол Фриоймън е невинен и е натопен и е доказал че е било самозащита.Или другия или той такава е била ситуацията.
  • 12 Защото

    11 12 Отговор

    До коментар #3 от "Нямам":

    по закон е позволено до 8см да носиш нож за самозащита и то точно това се е случило хората в развитите държави знаят че могат да използват средства за самозащита а не да стоиш като мишок и 15 човека да те убият от бой теб

    Коментиран от #16

  • 13 ???

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Нямам":

    Защото е гледал "Дънди крокодилът". Защото съм виждал как чужденци си вадят валутата от слиповете при обмяна, понеже по едно време имаше наръчник от какво да се пазят в България. Затова и терориста, който се взриви в Сарафово впоследствие беше лесно да се коментара, че е съмнителен, но е пълно с такива като него, който не се отделят от багажа си.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Алфа Вълкът

    22 2 Отговор

    До коментар #12 от "Защото":

    Иди в Гърция, Холандия, Великобритания, Германия и го покажи тоя нож 8см на някой полицай и като те пуснат, кажи как е в развитите държави!
  • 17 бай Даньо

    5 19 Отговор
    България би имала повече шанс с такива хора като Весислава.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 От Пирдоп

    6 2 Отговор
    ,, И си викам дано ,дано , дано" ,а вие ,защитниците убийци сами се сетете какво ,,ДАНО , ДАНО! А за ,,съчуствието" към роднините на на жертвите просто ЛИЦЕМРИЕ!
  • 20 Лош Лош Матрял

    8 9 Отговор
    "Слушам масовата истерия, към която се притури и Борисов, и осъзнавам, че щетите върху психиката на българите са чудовищни и вероятно необратими."Абсолютно точно казано.Искат справедливост но когато справедливоста не им изнася са против много хора лесно маниполируеми явно.
  • 21 Справедливо ли е

    7 10 Отговор
    ако всички вие които ревете че бил убиец и заслужавал да гние в затвора и тн а ако всеки един от вас беше на негово място тогава какво
  • 22 Казуар

    12 3 Отговор
    Не стана ясно какво точно е станало. Полфрийман е бил сам, а те са били няколко души и едва ли той ги е нападнал. Медиите коментираха само Полфрийман.

    Коментиран от #23

  • 23 ???

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Казуар":

    По важно е друго. Той е бил сам и е ясно, че той е убиецът. Ако него го бяха пребили и беше умрял мислиш ли, че щяха да осъдят някой или още щяха да умуват кой е нанесъл фаталния удар?
  • 24 Шопо

    9 1 Отговор
    Абе знаех си,че има и циганин замесен в тая смърт ! Там където има циганин ,винаги има смърт...
  • 25 Кой68

    12 1 Отговор
    Знам едно и съм го виждал:когато отроче на някой магистрат го хванат с наркотици или извърши ПТП със жертва/и започва една амнезия,отводи на съдий/прокурори и ходатайстване/заплахи.Да не се забравя че законите ги "създават"с помоща на юристи?За убийци,изнасилвачи и рецедивисти да няма милост.Бяха ли го пратили в Австралия едва ли и година щеше да излежи...НЕ ВЯРВАМ НА БЪЛГАРСКИЯ СЪД.ПРАВОТАТА Е НА СТРАНАТА НА ИМАЩИЯ ПАРИ И ОБЛЕЧЕНИЯ ВЪВ ВЛАСТ....😱😱😱😱🖕
  • 26 Цвъки асансьора

    9 6 Отговор
    Танчева....засрами се бе боклук
  • 27 Янко еасилев

    7 8 Отговор
    Този съдия който е пуснал този убиец от затвора му пожелавам да изпита същт удвлствие като родителите на убито момче а същто да да даде Б О Г да изживее и неговия адвокат. До кога ще сме роби на чужденчите идващи в БЪЛГАРИЯ да се напиват и правят безчинства
  • 28 бай Даньо

    9 4 Отговор
    Цигaнитe cъщo ca хoрa и нecпocoбнocтa нa държaвaтa дa ce cпрaви c цигaнcкия прoблeм нe мoжe дa oнeвeнявa нeчия aгрecиa и дa вмeнявa винa нa aвcтрaлйци пoпaднaли нa пътя нa тaя aгрecия. Нe cтaвa тaкa c aгрecия нa пaрчe. Cтaвa кaтo cи избeрeш прaвилнитe пoлитици a тe зaрaбoтят пo плaн зa рeшaвaнe нa прoблeмa мeтoдичнo. Пoдoбнo рeшeниe върви в Румъния нaпримeр - изринaхa гeтaтa и ги пaтрoлирaт c брoнeтрaнcпoртьoри и aхa e мръднaл цигaнинa oтивa в зaтвoр. Тaкa нa цигaнитe в Румъния им ce прeдcтвят три избoрa :

    1 Cтaвa хoрa в Румъния
    2. Oтивaт в зaтвoр в Румъния.
    3. Oтивaт в Дуиcбург , и тук двa пoд избoрa:
    a) cтaвaт хoвa в Гeрмaния
    б) oтивaт в зaтвoрa в Гeрмaния

    Тoя плaн мнoгo ли e cлoжeн зa прилaгaнe!?
    Вceки cи нocи пocлeдcтвиятa, eй хoрa. И никaкви пoлитици нe c aвинoвни зaщoтo в Бългaрия никoгa нe ce пoяви cъглacиe oкoлo нaккaвa идeя кaквo дa c eпрaви c цигaнитe и ceгa ce въртим в кръгoвe. Другo ми нaпрaви впeчaтлeниe зaщoтo cъм зaбрaвил пoдрoбнocтитe или мoжe би тe ca прикривaни умишлeнo oт oбщecтвoтo кoгaтo cлучaя бeшe aктуaлeн. Aкo бългaритe нe бяхa тaкивa cтрaхливци тo ceгa щeшe дa имa eдин убит acтрaлиeц и eдин цигaнин ... кaк тaкa ce изпрaвил cрeщу 16 души и убил eдин и рaнил oщe някoлкo, бe aлo пoceркoвци!? Кoлкo cмe жaлки бългaритe!?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 В Ирландия

    9 4 Отговор
    Ако носиш нож отиваш на съд , за пистолет без патрони - директно 3 години , ако е зареден 5 години без никакви оправдания като - не е мой или сега го намерих и т.н. да не си го пипал или вдигал от земята , това е лежиш от до . В БГ ни колят , стрелят и хайде на свобода след някоя и друга годинка АЛООООО , тъпаци политици и всички други помияри закони трябват железни , щом си с оръжие значи си за пандиза . Като е искал да спаси циганчето е трябвало да звънне на 112 а , не да се прави на защитник с нож в ръка . Срам за всички управлявали България от 89г до сега , превърнаха държавата ни в страна от третия свят , в някаква африканска Република където белия идва да се забавлява , може да ни коли , да ни убиват с камъни , да пребиват възрастни жени с ритници в главите и какво ли още не . Национални предатели управници и техните продажни "журналисти " . Всички вие сте ПОЗОР .
  • 31 АМИ

    3 4 Отговор
    ПРОСТО ДА СЕ ПОВТОРИ ВЪРХУ ТВОЕТО ДЕТЕ...................И НА ТЕЗИ, КОИТО ТЕ ПОЗДРАВЯВАТ С ПОЗИЦИЯТА-------------------ЕДВА ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕШ ИСТИНАТА!!!, А НЕ ХОРАТА ДА СТРАДАТ, ЗАРАДИ БОЛНИ МОЗЪЦИ, КОИТО НАСАЖДАТ УРОДЩИНАТА ЗА НОРМАЛНОСТ!
  • 32 истината боли

    7 2 Отговор
    Мистериозно изчезнаха записите от района на св. неделя. Как така се оказаха повредени/неизползваеи навсякъде? Лесен отговор - татко Монов с връзките в МВР няма да позволи на синчето ултрас да бъде петнено името. Защо не уважиха показанията на девойката с Фрийман, а по "телевизтора" обикалят да говорят "СВИДЕТЕЛИ", които дошли по-късно ? Защото тези, които са били на място с алкохола в кръвта (от употребения преди това в едно небезивестно място - заведенийце дето се събират "подобни на тях"). Много факти са скрити или изопачени и в друга държава Полфрийман нямаше да влезе в затвор, а групичката "МЪЖЛЕТА" дето са такива като са повече ...а за мангала... Да бяха отишли във Факултето да набият някой циганин наркодилър, а?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Антисоциалистт

    5 4 Отговор
    Господа, в неравна схватка с мерзавци г-н Полфрийман е защитил достойнството на друг човек, а после и своя живот в бой с 16 насилници и мерзавци. Най-достойните от дедите ни са правилили тъкмо това - убивали са насилниците. Поведението му и в боя с мерзавците, и в затвора заслужава уважение. В боя не е лазил пред врага, а в затвора се борил за човешките права на затворниците. Изправя се срещу мерзавците - надзиратели, провокиращи затворници за да ги пребиват след това. При освобождаването си, независимо от гнусната съдебна несправедливост извършена над него, благодари на съдията, поне частично възстановил справедливостта. Чест и слава - и на австралийски герой, и на българския съдия Калин Калпакчиев, противопоставил се на слугинската правосъдна система. И двамата рискуват живота си в неравната борба за човещина. Да подкрепим двамата герои - и австралийския, и българския - от това се боят насилниците ни!
  • 35 Браво

    4 4 Отговор
    Великолепна статия. Истината над всички емоции.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 пиян ром

    3 1 Отговор
    Не съм чул някой чужденец да е убил циганин,защото убиват българи..Кой е този сигано - ром нападнат от агитката..Дори и така , това ли решение с нож в гърба.
  • 38 Никой

    0 0 Отговор
    Хора за издаване на ефективна присъда по чл 116 би трябвало да има мотив за убииството
  • 39 Димитър

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Така ли":

    Бащата на убития Монов е бил депутат от бсп. Изчезнали са записите от камерите. Всеки човек има право на саможащита. Австралиеца е бил заобиколен от 15 агресивни младежи. Някой попадал ли е в такава ситуация. Автора на статията е прав всичко е било комунистическа постановка.
  • 40 Браво за статията това е журналистика

    1 2 Отговор
    Много е трудно да се четът подобни статии реални и обективни защото никой почти не ги пише
  • 41 Коментар

    0 2 Отговор
    Цитирам: "31 АМИ
    24ОТГОВОР
    ПРОСТО ДА СЕ ПОВТОРИ ВЪРХУ ТВОЕТО ДЕТЕ...................И НА ТЕЗИ, КОИТО ТЕ ПОЗДРАВЯВАТ С ПОЗИЦИЯТА-------------------ЕДВА ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕШ ИСТИНАТА!!!, А НЕ ХОРАТА ДА СТРАДАТ, ЗАРАДИ БОЛНИ МОЗЪЦИ, КОИТО НАСАЖДАТ УРОДЩИНАТА ЗА НОРМАЛНОСТ!"

    Ами най-вероятно нейното дете и на онези, които я подкрепят няма да попаднат в група 15-16 агресивни злобари, които бият един.
    2. Предлагам ситуации:
    Група 15-16 бият сам човек.Ти минаваш. Какво правиш? Заобикаляш и отминаваш по-бързо.
    Ако е ром, включваш се и ти към групата.
    Ако е твоето дете, вадиш ножчето и... когото докопаш.
    Е, хайде, да те видим, българино! Давай!, псувай! Нали това най го можеш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове