Last news in Fakti

20 Септември, 2019 18:51 1 272 12

До 100 000 лв. глоба от КРС за БНР заради спрения ефир

  • бнр-
  • радио-
  • лого

От БНР не са предоставени доказателства за наличие на технически проблем, наложил прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт”

До 100 000 лв. глоба от КРС за БНР заради спрения ефир - 1

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е издала на Българското Национално радио (БНР) разрешение за ползване на радиочестотен спектър за аналогово радиоразпръскване, по силата на което радиото е длъжно да осигурява непрекъснатост на излъчването от предавателните станции на територията на цялата страна.

Това съобщават от КРС.

На 13.09.2019 г. КРС извърши проверки във връзка с преустановяване на излъчването на програма „Хоризонт” на БНР, в хода на които е установено, че БНР е нарушило условията на издаденото от КРС разрешение.

На 13.09.2019 г. инспекторите на КРС констатираха прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт” и извършиха проверка в БНР.

От БНР не са предоставени доказателства за наличие на технически проблем, наложил прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт”.

Констатирано е, че и двете програми на БНР „Хоризонт” и „Христо Ботев” използват един и същи оптичен пренос между БНР и „НУРТС България” ЕАД, който на 13.09.2019 г. не е бил прекъсван. Не е констатирано прекъсване на излъчването на програма „Христо Ботев”.

При извършената проверка в „НУРТС България“ ЕАД беше установено прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт” на територията на цялата страна от 64 предавателни станции. Констатирано е, че на 13.09.2019 г. в периода 09:00 ч. до 17:00 часа е предвидена годишна техническа профилактика единствено на РРТС „Белоградчик“, РРТС „Ивайловград“ и РРТС „Трещеник“.

В хода на проверката беше установено, че на 12.09.2019 г. в 9:26 ч. техническият директор на БНР е изпратил електронно съобщение (e-mail) до началника на отдел „Радиоразпръскване” на „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД с искане да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт” на 13.09.2019 г. на територията на цялата страна за времето от 06 до 11 часа поради профилактика на студийния комплекс.

На 12.09.2019 г. от „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД е изпратено електронно съобщение до техническия директор на БНР, че няма да се подава сигнал на програма „Хоризонт” в исканото време. На 13.09.2019 г. в 8:07 ч. , отново чрез електронно съобщение, от техническия директор на БНР е поискано възстановяване на сигнала на програма „Хоризонт” в 10:20 ч.

От „БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ” (БТК) ЕАД е поискана информация има ли регистриран сигнал от БНР относно оптичния пренос между БНР и „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД. Констатирано е, че към 14:54 ч. на 13.09.2019 г. за предходните 48 часа в БТК не е постъпил сигнал от БНР.

Комисията установи, че не са били налице нормативно установени основания, които да дават право на БНР да прекъсне излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г., в периода от 06:30 часа до 10:30 часа.

Въз основа на описаната фактическа обстановка, на 17.09.2019г. на БНР е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение.

На 20.09.2019 г. изтича 3-дневният законов срок за възражение от страна на нарушителя срещу констатациите в акта, след което следва издаване на наказателно постановление.

Предвидената санкция в Закона за електронните съобщения за извършеното от БНР нарушение е в размер от 10 000 до 100 000 лева.

На 16.09.2019 г. КРС предостави материалите от извършената проверка на БНР на Върховната касационна прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    16 0 Отговор
    Айде, пак ние ще плащаме!

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Хаха лудницата

    12 0 Отговор
    Ам че кой ще плати тая глоба , държавата на държавата ли ????
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тези

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    са идиоти, а народа плаща за идиотията им.
  • 5 Глупости

    5 0 Отговор
    Крс кво общо има със физиката и радио спектъра че ги е приватизирала😂😂😂и вика те са мои 😂😂😂а извънземните кога ше бъдат глобени че пращат непозволени сигнали от космоса😂😂😂
  • 6 Ефект

    8 0 Отговор
    Все едно да направиш дупка в морето - нищо. Като с нап.
  • 7 русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Че кой друг?:))) Бе забавлявай се!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 въвибъвгъзъ

    6 0 Отговор
    И кого глобявате тъпаци , БНР е национално. Глобете и съдете , да лежат по затворите , тези , които предизвикаха изключването , ама тези истинските , дето наредиха звънкането по телефона на директора на радиото.
  • 10 Последния софиянец

    1 1 Отговор
    Да работят без пари докато изплатят глобата.
  • 11 Явор

    0 0 Отговор
    Току виж повишили пенсиите на пенсионерите с пари от глоби на държавни учреждения(5милиона от Нап-аджиите 100 000 от радиото) ,, Вервайте ми"
  • 12 Научиха се

    0 0 Отговор
    Как да връщат пари в бюджета, т е да не ги дават. Наказани ще бъдат работещите в радиото затова, че са протестирали и подкрепили колега, като им резнат от заплатите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове