21 Септември, 2019 15:11 2 214 24

Кой трябва да плаща първите три дни от болничния?

  • ваня григорова-
  • болнични-
  • теодор дечев

Коментират Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” и Теодор Дечев - директор „Индустриални политики”, АИКБ

Кой трябва да плаща първите три дни от болничния? - 1

„До 2010 г. първият ден от болничния се плащаше от работодателя, вторите два – от НОИ. През 2010 г. във връзка с бушуващата икономическа криза, след изключително тежки преговори, на отделен протокол като временна мярка беше подписано, че работодателите ще плащат тези пари. Тази 1 година стана 8 години. Договорът не се спазва”, заяви в предаването „Събуди се” по „Нова телевизия“ Теодор Дечев, директор на „Индустриални политики”, АИКБ.

„Този подарък в момента е от порядъка на 200 милиона лева, на НОИ изобщо не им се иска изведнъж това да им се стовари. Отнасяме се с пълно разбиране към това тяхно притеснение. Става дума за значителна сума пари”, коментира Дечев.

По думите му проблемът не е само в България, затова в много държави има период на изчакване.

„Той е различен – 1-2-3 дни. Няма европейски модел, няма световен модел. Това е период, в който не получаваш заплата. Има държави, в които първите 4 дни получаваш 80%, след това 6 дни – 40%, след това пак 80%. Хората се опитват по някакъв начин да се нагодят. Въпросът е да решим заедно какво да се прави”, заяви Дечев.

Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” промените ще се стоварят на гърба на работниците.

„Ако си поемем сами първите 3 дни, това означава, че когато имаме най-много нужда от средства, ще бъдем лишени от всякакви средства”, заяви Григорова.

„В Австрия периодът на изчакване означава, че продължаваш да си получаваш заплатата. Това не означава, че работникът остава без всякакви средства”, заяви Григорова. „Не е проблемът в това, че работодателят плаща в момент, в който работникът му е болен. Ако болният работник идва на работа, всичките му работници ще се разболеят. Има една по-висока цена, които бихме платили, ако не платим 3 дни болничен”.

Теодор Дечев обаче представи данни, според които през 2009 г. има исторически максимум от болнични листове – 2,7 милиона.

„През 2009 г. избухва кризата и има два ефекта. Обвиненията към работодателите са, че по време на криза работодателите подстрекават работниците да си вадят болнични листа, за да прехвърлят нещо на общественото осигуряване. През 2010 се споразумяваме. През 2012 има исторически минимум – 1,4 милиона листа по-малко. Тук не става дума изобщо за подстрекаване, а хората са силно фрустрирани и ходят на всяка цена на работа”, заяви Дечев.

„Проблемът е адски сложен. Няма как да се проконтролират лекарите. Не можем да криминализираме това нещо. Трябва да влезем в положението и на личния лекар – ако 2 пъти не ти издаде болничен лист, на шестия месец можеш да го смениш”, заяви Дечев.

„Когато са проучвали европейската практика, със сигурност са попадали на такава, при която работодателят или лекари правят проверка дали човекът си е вкъщи по време на болничен. Има практика, при която от осигурителния институт могат да поискат да се направи преглед при техен лекар”, коментира Ваня Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    26 0 Отговор
    Те даже не искат да те пуснат в болнични, а и да ти ги плащат ли?
  • 2 Бат Мишо

    26 2 Отговор
    Как е демокрацията и ГРОБ да ви питам....Извинявайте ако ви събуждам ...Спете рахат тва е само началото -после ще изчезнат и пенсиите щото храня 4 пенсионери без да ги познавам и 2 които познавам и 4 тъмнозелни -ма Путин е виновен житкайте си
  • 3 Valio

    6 1 Отговор
    Б.Б.
  • 4 Бат Мишо

    13 2 Отговор
    А споменах ли ви кът сее разболеете и кът потърсите специалист по касата и кажете аз съм осигурен и искам по каса како лечение настъпва в тоя болничен ....аз кът потърсих кадърен гастро във ВМА ми казаха да дода октомври ма ми го казаха май не ся ...ся въпроса за 1 мил долара- КОЙ ЩЕ ПЛАЩА БОЛНИЧНИЯ ОТ МАЙ ДО ОКТОМВРИ ДОКЪТ МЕ ВИДИ СПЕЦИАЛИСТА да ми опрай язвата

    Коментиран от #11

  • 5 Бат Мишо

    14 2 Отговор
    НЯКОЙ ОСВЕН МЕНЕ СЕЩА ЛИ СЕ ЧЕ ДОКЪТ НЕ ФАНЕМ СОПИТЕ ЩЕ СТАВА СЕ ПО ЗЛЕ ....ама говоря кът румънците - на дувара да ги наредим
  • 6 ВМА София

    15 0 Отговор
    Здравната каса се източва от болниците а не от болнични! Правят се скъпо струващи хирургични интервенции,и то с методи от миналия век,без пациента да се нуждае от операция а на всичкото отгоре се плаща от пациента за "избор на екип",което се явява,като законен рекет към пациентите.
  • 7 666®

    15 0 Отговор
    Да плаща НОИ с пари от заплатите на служителите си. Белким се сетят да вкарат някакъв контрол. Фалшивите болнични при по-голямо желание изчезват с 2-3 закона и як контрол. Що не го правят? Щот от такива се възползват най-често държавни служители. При частника изгаряш на следващия ден. Сиреч загуба няма.

    Коментиран от #13

  • 8 Бат Мишо

    9 4 Отговор
    зная аз и кой точи болници и кой изгони младите и лекарите в чужбина зная и кой пуска мангустите за убийство на бг след 3 г зная и кой ги пази с кордон като ни додея зная - Путин е ша знаш-сичко от него иди
  • 9 нека да ги плаща работодателя, но част о

    5 2 Отговор
    Нека да ги плаща работодателя, но и част от заплатата да се дава като бонус при пълен месец без отсъствия, така работодателя не е ощетен, държавата също. И никой няма да си взема измислени болнични.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НРБ

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Мишо":

    Що за неграмотен човек си или трол с уличен език ???? Но иначе " специалист " и даваш мнение? ????
  • 12 Истината

    6 2 Отговор
    Е, че доста хора злоупотребяват с болничните, и така страдат всички.
  • 13 Икономист

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "666®":

    И аз казвам да ги плаща НОИ , защото удръжката за ОЗМ / общо заболяване и майчинство / от заплатата всеки месец отива в НОИ !!!! Защо тогава толкова пищят за болничните ??? Не морално е , да си болен и да нямаш пари за и без това скъпите лекарства !!!
  • 14 Западните Балкани

    8 1 Отговор
    На кого плащаме здравни осигуровки? Той трябва да плаща. Но като Борисов е разградил държавата, за да може да се крадне наред, няма кой да наложи контрол.
  • 15 Иванов

    6 0 Отговор
    За калинките съм съгласен да не получават пари за вояжите си в Гърция, но за работниците с минимални работни заплати НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН.
  • 16 4567890

    3 2 Отговор
    ШЕФА ПИЧЕЛИ 100 ПЪТИ ПО-ВЕЧИ ОТ МЕН ОТКОЛКОТО ДЪРЖАВАТА. ТОЙ ТРЯА ПЛАЩА И ТО 2 ПЪТИ КАКТО ВИКА БАЙ МАНОЛ. КАТ НИ ЩЕ ДА ПЛАЩА ДА ОДИ У ТЕС ДЪРЖАВИ ДЕТ НИ ПЛАЩАЛИ 3 ДАНА. АМА КВИ ЗАПЛАТИ ДАВАТ? МАЙ НА ШЕФА НИ МУ ОТЪРВА ДАЙДИ ТАМ.УБАУ МУЙ ТУКА ЧИ ИСКА ОТ МАЙКА СИ П---А. И ТЪРСИ ПОТ ВОЛА ТЕЛИ.МА НЕМА ВЕКИ БАРАБИ! ИЗБЕГНАХА ОТТУКА! ДГД.
  • 17 Данчо шопа

    7 0 Отговор
    ала- бала ,пълни глупаци , няма друга такава , проста и разпасана държава като България
  • 18 За всяка болка има и билка

    8 0 Отговор
    Колко % от заплатата ( декларирана) отиват за здравни осигуровки? С колко % участва работодателя и с колко % работника, служител и тнн? Виждам че проблема е - във вноските към НОИ ! Работодателите искат да пестят от вноските също и от заплатите на работниците! Къде са профсъюзите! Те работят за олигархията! И защо се учудвате, че хората емигрират в чужбина? Никой не иска да е роб в собствената си страна!
  • 19 ха сега

    2 1 Отговор
    да ги плаща лекаря GP -то щото не се грижи човека да е здрав.
  • 20 БАРС

    4 0 Отговор
    В България да не се правят на ЛУДИ нали все гледаме повечето от гкрманците То там фирмата ти плащта 6 седмици 100% за 8 часа а останалите здравната каса.У нас в България се уляха тия бизнесмени нека да се научат или да ги научат да плащтат ако не в кауша.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 селянин 1

    3 0 Отговор
    Това го искат,мега работодателите,имат си и,,говорител,,в.велев..обаче на тоя напомнете,че не са три дни..а де факто са два дена платени от шефовете..ами просто е три дни по 70% са 210% или се плащат само два дена..абе нема ли кой дай да им каже,че ни праат на луди.
  • 23 Пацо

    1 0 Отговор
    Логично е да не плащаме и здравни осигуровки първите 3 дни на всеки месец,щом няма да ни плащат болничния
  • 24 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    1 0 Отговор
    Плановете ни ,бяха освен да източим хората и фирмите ,като за гуд бай да източим и здравната каса ,поне на нас така ни наредиха от Сащ ,ама ония стана по алчен от мене и сега не иска да делим ама аз ще го оправя и ще го облека с райрания костюм накрая само чакам сигнал от Вашингтон,ДА ГО ПРАТЯ В БОЛНИЧЕН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове