Last news in Fakti

21 Септември, 2019 16:47 2 762 17

Шефът на “Подкрепа“: Двойни надници за първите 3 дни болнични!

  • болнични-
  • подкрепа-
  • димитър манолов

Трябва да се проучи и европейската практика, където няма такива злоупотреби

Шефът на “Подкрепа“: Двойни надници за първите 3 дни болнични! - 1

Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи разходи за лекарства”. Това заяви шефът на „Подкрепа” Димитър Манолов. По думите му, и двете предложения са равно отдалечени от адекватното решение на проблема, обобщава Plovdiv Now. Но пък е абсурдна идеята на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ да се криминализира всеки болничен лист. „Ако има измама с фалшиви документи, то измамникът е този, който откликва и ги издава, а не който ги ползва”, категоричен е Манолов.

Според данни на АИКБ, 50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични.

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в това поне първите три дни от болничния да са за сметка на работника, по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

С работодателите неведнъж сме водили разговори по този въпрос, направили сме предложения, стига те да поискат да ги чуят, каза още Манолов. Той е съгласен, че с болничните се злоупотребява, до „епидемия” се стига особено в случаите, когато има някаква селскостопанска кампания – да се обере гроздето, да се изоре нивата. Тогава рязко нараства броят на „болните”. А желанието да се излъже системата е станало част от културата на българина след прехода, когато е започнало масовото отричане на всичко.

„Аз също смятам, че това е нечестно и трябва да се спазват правилата. Но трябва да се намери най-адекватният подход”, посочи Манолов. Той даде за пример някои предприятия, в които синдикати и работодатели са се договорили да посещават на място болните, за да проверят състоянието им.

Трябва да се проучи и европейската практика, където няма такива злоупотреби.

Според Манолов идеята не работодателите, а Националния осигурителен институт /НОИ/ да плаща първите три дни болнични също няма да е работеща, защото това ще доведе до дефицит в бюджета му.

„Ние отдавна сме направили нашите предложения на правителството, включително и по въпроса за болничните. Време е да ни чуят”, каза още лидерът на „Подкрепа”.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    18 4 Отговор
    СМЕШНИК.
  • 2 Риалити

    11 2 Отговор
    Работя, в детската градина има карантина поради шарка, от училището връщат другото дете, защото някой е донесъл въшки, близките ми са на другия край ня България, а тате е на другия край на света. А сега де?

    Коментиран от #10

  • 3 Факт

    9 3 Отговор
    Този е формен иди, от.
  • 4 така така

    18 3 Отговор
    Е и в кои сектори на бълхарският бизнес са тези злоупотреби, в преобладаващите комундер капиталистически фирми в които заплащането е 10лв. над минималната заплата а работата е "на корем".
  • 5 onq s konq

    13 4 Отговор
    Прочетох само началото на Статията,ТОЧНО ДО ИЗРЕЧЕНИЕТО на Манолов:"Ако има измама с документи,то измамникът е този който ги издава,а не който ги ползва".Нека да се опита "Шефът на Подкрепа" Манолов да пробва ДА АДВОКАТСТВА в Съда на някой Подсъдим "за ПЛАСИРАНЕ НА ФАЛШИВИ ПАРИ" СЪС СЪЩИЯ ДОВОД- Че вината изобщо не е на Разпространителя,а на ПЕЧАТАРА на фалшивата валута!:)Та въобще и изобщо ЗА ТАКИВА ПРОФСЪЮЗНИ ЛИДЕРИ говорим...!
  • 6 койо не работи не трябва да яде

    15 1 Отговор
    тез от профпаразита, какво работят, какво произвеждат и какви заплати получават ? На колко сеусигуряват и колко болнични и отпуски ползват заради профаниоанално заболяване. Хайде мили разследващи журналистчета да започнем от там. Кой кого храни и колко му е голама задната дупка, демек заплатата.
  • 7 Другия с коня

    19 0 Отговор
    Единствените,които имат правата да защитават работника и неговите доходи пред Капиталиста-работодател са Професионалните Съюзи....Къде те имат създадена Организиционна структура....В коя частна фирма.....За 30 години колко стачки организираха за повишаване на доходите на Пролетариата.....Но всеки месец от всяка заплата им се превеждат по 8 лева...по 4 милиона работещи....Профсъюзите получават всеки месец 30 милиона лева,за да Не правят Нищо......30милиона на месец.......

    Коментиран от #11

  • 8 4567890

    6 0 Отговор
    ТЕ СИЧКИТЕ БОЛНИ СИМУЛАНТИ -ПА У ГРОБИЩАТА ЧАКАШ РЕД ТА ЗАРОВЯТ. КО НЕ ТИ СА ЧАКА-МИНИМУМ 500.ЛВ. И СИ ГОТОФ НА ПЪРВА ЛИНИЯ-У ЛОЖАТА
  • 9 Иван

    14 6 Отговор
    Болнични се вземат най- вече заради неспазване на условията на труд,прекомерното натоварване на работника и никакво разбиране от страна на работодателя.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Червен чакал

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Другия с коня":

    Абдал при комунизма нямаше защита на работника от никъде проф съюза беше за парлама а болнични се взима ха по всяко време също и се правиха много самоотлъчки защото на никой не му пукаше Заплатите бяха мизерни навсякъде
  • 12 322

    5 1 Отговор
    Който иска да прай бизнес, трябва се научи да плаща, а не да създава сдружения на всички не искащи да плащат на служители и работници и да се правят на жертви пред 240 човека дето знаят схемите им до кост дето се вика. Всички знаем, ние работещите, че тия две групи хора си правят законите да са облекчение за тях. Знаем, че човешкия мозък има двойнствено мислене, така е и в човешките дела, за да има победител, трябва отсреща да има победен, за да е сладък живота на един, много трябва да гладуват, всеко милионче заработено, зад него има стотици измамени,да не казвам кой го е казал сигурно се досещате.
  • 13 ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ

    3 2 Отговор
    Проблема явно не е в тези три дни болнични. Но се замислете защо се повдига? Това е за пореден сигнал към VW и други инвеститори да бъдат отказани завинаги. Първо от преди една година като се появи сигнал че VW проучва и нас за инвестиция. Веднага започнаха с оплюването че работната ръка е супер некачествена и неквалифицирана. После започнаха да плюят по университетите. А накрая като видяха че не хваща декиш и това започнаха с мантрата че изобщо няма никаква работна ръка. И като разбраха че VW се ориентира към Турция се спряха малко. Но сега явно усещат пак нещо и излизат с болничните за да се откажат съвсем VW от България. Това е родния бизнес с ултра старите технологии който загробва България.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ":

    ФВ отдавна е избрал Турция и вече оглеждат райони. Само тук Ви правят на балъци.
    Всички драсканици тук за шансове ФВ да дойде у нас е пълен популизъм, граничещ с фантастика.
  • 15 Който не работи не храни бкпдгд комунета

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ":

    Да нека волксваген да се откаже от булгаристан в противен случей ще сгреши освен това ако мислите че ще дават големи заплати се лъжете.Ние африканската държава БГ сме рекламирани от собствените ни управляващи пред европа и света като евтина работна ръка.Само покрай изборите цената ни се вдига след тях ставаме отново ненужни.
    К...Р за бизнес кръговете живеещи на гърба на народът и за всичките синдикати които не защитават българският работник а своите интереси. и К...Р за цензурата.

    Коментиран от #16

  • 16 Аз живея и работя в Англия

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Който не работи не храни бкпдгд комунета":

    Тук се връщам да изхарча някой лев по к..ви и наркотици ма даже не мисля повече да се връщам че нивото на всичко е паднало до неузнаваемост
  • 17 Палко

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: .......по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.
    Да бе, ама като ги стигнем по доходи! Ами като няма да плащате първият ден, намалете и здравните осигуровки! Това е лобизъм в полза на ненаситният "бизнес"!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове