26 Септември, 2019 11:21 1 324 14

Идеалният кмет за българите: Честен, местен и работлив ГРАФИКИ

  • тренд-
  • проучване-
  • местни избори

„Тренд“ представи нагласите на избирателите в началото на кампанията за местни избори

Идеалният кмет за българите: Честен, местен и работлив ГРАФИКИ - 1

Според българите полът и възрастта нямат значение за кмета на тяхното населено място. Важно е да бъде честен. Най-много би ги отблъснало в един кмет да бъде корумпиран. Едва 8% от българите смятат, че са подходящи да бъдат кмет, а 12% посочват, че ще се справят по-добре от настоящия кмет на тяхното населено място.

В контекста на предстоящите местни избори „Тренд“ зададе поредица от въпроси, които отразяват нагласите на българите по отношение на идеалния за тях кмет.

На въпрос дали мъж или жена е по-добре да бъде кмет на тяхното населено място, то в най-голям дял – 48% посочват, че полът няма значение. 36% обаче са на мнение, че е по-добре мъж да бъде начело, докато едва 10% биха искали жена. За жените в по-голям дял няма значение полът на кмета на населеното им място за сметка на мъжете.

Идеалният кмет за българите: Честен, местен и работлив ГРАФИКИ

41% са на мнение, че възрастта няма значение, но 40% от българите посочват, че кметът начело на тяхното населено място трябва да бъде млад. Регистрират се ниски стойности при опцията „възрастен“ – 14%. В Столицата в най-голяма степен възрастта няма значение, докато в областните и малките градове смятат, че кметът трябва да бъде млад.

Един от ключовите въпроси по отношение на тази тема е свързан с качествата, които кметът трябва да притежава. 24% от българите смятат, че кметът трябва да бъде честен. 14% са на мнение, че не трябва да бъде корумпиран, а същият процент от българите посочват, че трябва да познава хората и нуждите им. 10% посочват, че сред качествата, които кметът трябва да притежава са да бъде деен, енергичен, работлив. За българите е важно кметът да бъде също умен, отговорен, с опит.

Основното нещо, което би отблъснало в един кмет според 23% от българите, е да е корумпиран. 9% биха се отблъснали от това да лъже, да е неискрен, да е измамник, а 8% да бъде арогантен, показен, високомерен. Сред останалите качества, които биха отблъснали в един кмет, са безотговорност, да не работи за нуждите на хората, нехаен, ако не работи за града и хората и т.н.

Идеалният кмет за българите: Честен, местен и работлив ГРАФИКИ

Според 72% от българите е много важно и по-скоро важно кметът да е роден в същото населено място, докато само 21% са на обратното мнение.

За 69% е важно кметът на тяхното населено място да има деца, а 23% посочват, че за тях изобщо не е важно или по-скоро не е важно. Прави впечатление, че дори при най-младата възрастова група (18-29 г.) в по-големи дялове е важно кметът на населеното им място да има деца.

Сходни данни се регистрират и по отношение на владеенето на чужд език/ езици. 71% са на мнение, че по-скоро е важно и много важно кметът да знае чужд език. За живеещите в столицата в най-голяма степен това е важен индикатор.

Управленският опит се явява важен фактор за 88% от българите, като едва 7% посочват, че не е важно. Разпознаваемостта също се оказва важен индикатор, който не е маловажен за българите. 79% от българите посочват, че за тях е много важно и по-скоро важно кметът на населеното им място да бъде известен/разпознаваем. Опитът в частния сектор/ бизнес е важен индикатор за 50% от българите, за 36% изобщо не е важно или по-скоро не е важно.

Идеалният кмет за българите: Честен, местен и работлив ГРАФИКИ

По отношение на партийната подкрепа, то 42% посочват, че е важно кметът на тяхното населено място да бъде от партията, която подкрепят, докато за 39% това не е важно. Видно е от данните, че за по-младите хора това не е от такова значение, но с увеличаване на възрастта този фактор нараства.

В проучването беше зададе въпрос, дали българите смятат лично себе си за подходящи за позицията кмет. Едва 8% са на мнение, че са подходящи, докато цели 78% са на противоположното мнение. 14% не могат да преценят. Мъжете в по-голям дял смятат себе си за подходящи за сметка на жените. 12% посочват, че ще се справят по-добре от настоящия кмет, 9% са на мнение, че ще се справят по-зле. Близо 70% са на мнение, че тази работа не е за тях.

Визитка

Редовното проучване на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо идеалния кмет. Проучването е реализирано в периода 9-16 септември 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1007 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Шишарко

    10 0 Отговор
    Такива хора в България отдавна са в червената книга!

    Коментиран от #12

  • 2 Дедо

    7 0 Отговор
    Ако е работлив и честен ме може да е местен!
  • 3 ДОКО

    5 0 Отговор
    ДОПЪЛНЕНИЕ...ДА Е ОТ ГЕРБ И ДА Е СЪПРИЧАСТЕН С ДАЛАВЕРАТА И ДА СЕ ОТЧИТА РЕДОВНО..
  • 4 Ventura

    4 0 Отговор
    И от къде такива честни хора, като всички са политически обвързани?
    А това означава корупция.
    В това сме се убедили отдавна.
  • 5 волен сидеров

    3 0 Отговор
    ТЪРСИ СЕ ,де го
  • 6 Избори 2019

    4 0 Отговор
    Тука такива няма! Все отбор юнаци, драпащи за големия кокал– няма значение нито партия, нито независим(доказано е зависим от някого или определен собствен интерес), нито пол, нито млад или стар, а честните и почтенните са само в книгите.
  • 7 Танас

    2 0 Отговор
    Да,да и един мармот завива шоколада.
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Такъв НЕМА
  • 9 Байо ви

    1 0 Отговор
    Това е редка порода, дето в България е нема отдавна.
  • 10 Кой68

    1 0 Отговор
    Такова дзвер в България няма.........
  • 11 Най-добрия кмет е ЧОКО

    1 0 Отговор
    Бие, пали, танцува и граби наред! И който му се репчи, го возят до болницата!
  • 12 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Шишарко":

    Не дядо, не са в червената книга, просто честните и трудолюбиви хора, или не могат да се доберат до кметското място или сами не искат да се занимават с политика и да са кметове. Иначе, лично аз познавам много честни и трудолюбиви българи !
  • 13 Щукар

    2 0 Отговор
    ЧЕСТЕН,РАБОТЛИВ И МЕСТЕН. Изпущате нещо. Сега ,в днешните условия той или тя трябва да е дебел връзкар или пак да е мамина и татина щерка или мамино и татово синче,като мама и/или тати е в ръководството на голяма фирма или в местния Градски Съвет. Иначе в България не става. Връзки ма йна,връзки трябват.
  • 14 Пипи дългото чорапче

    0 0 Отговор
    Питайте Тита как .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове