Last news in Fakti

6 Октомври, 2019 20:23 3 405 23

Огнян Минчев: България се отчуждава от Северна Македония

  • огнян минчев-
  • северна македония

В наш интерес е регионът да бъде интегриран, да сме в добри отношения с нашите съседи и да бъдем интегрирани в обща икономическа система и в една система за сигурност, подчертава той

Огнян Минчев: България се отчуждава от Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

„Позицията на българското правителството спрямо Северна Македония не се отличава от позицията, която в латентен вариант се поддържа през последните 30 години и която не е донесла нищо за националния ни интерес“.

Това каза политологът Огнян Минчев в предаването "Неделя 150" по БНР.

Той изрази съжаление, че страната ни продължава да поддържа гледни точки, които досега не са донесли особени резултати. „Като тази гледна точка с фиксирането само върху историческата тема. Когато фокусираме двустранните отношения само върху тази тема, създаваме предпоставки за отчуждаване, не за сближаване, и рискуваме по-нататъшно отчуждение“, коментира политологът.

По думите на Огнян Минчев страната ни трябва да има подход, който да обезсили позициите на традиционната пропаганда и да се опита да превърне македонците в по-близки за нас хора. „В наш интерес е регионът да бъде интегриран, да сме в добри отношения с нашите съседи и да бъдем интегрирани в обща икономическа система и в една система за сигурност. Ако направим стъпки в обратната посока, то от това ще се възползват силите, които са заинтересувани от разделението на региона, от поставянето му в нестабилна ситуация и в позиция на сблъсък“.

Минчев е категоричен, че България няма нужда да прави компромиси, защото въпросът е в това кога кой въпрос можем да поставим. „Ако антибългарската интерпретация на македонската история, която беше в основата на пропагандата в продължение на десетилетия, бъде изчистена, всичко останало е въпрос на време. Идентичността не е нещо, което се променя с декрет, дори и да можеш да го декретираш“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    39 0 Отговор
    То пък така наречената Северна Македония като е започнала да се сближава с България....
  • 2 семейство

    34 1 Отговор
    Г-н Минчев , не знаеш ли , че семейството прилича на държавата. Когато детето казва на майка си , че тя не е неговата защото съседа му е казал това , какво да прави тя. Толкова ли ти е трудно до го асимилираш.
  • 3 сноу

    28 5 Отговор
    Тоя дебел съсел току надникне откъде му сипват в чинийката ,и веднага обръща теслата в другата посока...
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 2 Отговор
    В България доста хора са изненадани от действителното положение на нещата в БЮРМ. Това е като един вид шок за мнозина българи, но по-добре е да се знае реалността.
    Част от хората там, дори искат пак да се върне Югославия…………
    Това потвърждава, че……авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината , е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.
  • 5 Жоро

    8 9 Отговор
    Само ЦСКА а не македоня
  • 6 кнаус 485

    28 0 Отговор
    През август в Кефалония имах проблем със семейство македонци около 50 годишни,страшно арогантни,нагли и с космическо самочувствие,истински примитиви ,а иначе изглеждаха интилигентни хора...за пореден път се убедих,че са лоши хора и страшно настроени срещу България....винаги когато съм бил в Македония съм виждал не добро отношение към нас,изключение правят персонала на хотелите и митничарите
  • 7 Кет Балу

    35 2 Отговор
    Те ни плюят,ние мислим,че дъжд ни вали.С такива приятели врагове не ни трябват.В тази измислена държава половината са албанци а другите „братя“са с със сръбско самосъзнание.

    Коментиран от #12

  • 8 Умберто

    30 5 Отговор
    Вариант за сближаване с Македония не съществува.Какво предлагаш,да им правим свирки ли?Само гърч за тая сган.
  • 9 Шопо

    16 3 Отговор
    Тоя хипопотам пак е получил запис от ,, Козяк,,
  • 10 плевен

    16 6 Отговор
    Че кой приема на сериозно Минчев като политолог. Той е тонколоната на DW в сайта. Казали са му "Македония в НАТО!", и той се помъчи по три различни начина да ни го внуши. Ако му кажат "Македония в Албания!"-ще намери аргументи и за това. Не го съдя. За това му плащат- това говори. Само не мога да проумея, няма ли по- авторитетен "политолог", от преподавател по научен комунизъм?
  • 11 некойси

    11 2 Отговор
    То всъщност не беше ли Македония държавата (територията), която е била отчуждена от България?
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Кет Балу":

    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония
  • 13 Огнянов знаеш ли го Ония

    13 2 Отговор
    Дето обявиш -" Аз ще се женя " казал Попитали го " За кого и Тя съгласна ли е ? А той - " Тя не знае и още не съм я намерил . Те Макетата никога няма да си променят акъла. Защото го нямат.
  • 14 Македонецо

    4 7 Отговор
    Има такива българи като Минчев които расъждават свестно. Всички други, политици предимно, изкарват политическа пропаганда в ущърб на обикновения български гражданин. Само за сведение, Франция въпреки че беше против разширяване на Западен Балкан, на края, след разговор с Берлин съгласи се да се започне с преговори на Македония за влизане в ЕС. Вашингтон, а не София тегли конците. Спете мирно. Всичко ще е наред.

    Коментиран от #23

  • 15 искрен

    3 1 Отговор
    Огняне, подложи се на доброволна евтаназия в Белгия, направи го заради хората...поне веднъж постъпи правилно...
  • 16 Митьо

    7 1 Отговор
    Не знам дали се отдалечаваме, но е хубаво те да се сближават, че не признаят ли, че говорят български и че допреди 70-80 години са били българи, няма да видят ЕС.
  • 17 Боре

    0 1 Отговор
    И от Македония си разбирал !?
  • 18 Боре

    1 1 Отговор
    И от Македония си разбирал !?
  • 19 Арим

    0 1 Отговор
    Дали се осъзнават или не се осъзнават,вече е без значение.Мисля,че не се интересуваме от тях и не ги уважаваме.
  • 20 Опа

    2 0 Отговор
    Я се надупи, разтвори по широко бузки и опа
  • 21 Анонимем

    5 0 Отговор
    Ти не нормален ли си, ти Българин ли си. Не не си от такива като теб тази държава страда. Предатели това го няма нито при Гърците нито при сърбите. В България винаги ще се намери някой да я предаде. МАХАЙ СЕ.
  • 22 Скараджия

    4 0 Отговор
    Г-н Минчев защо не се откажете вие от майка си и защо до сега не сте взели македонско гражданство предател мръсен .Какво предлагате г-н Минчев да признаем че макетата говорят на македонски и да се откажем от всичко българско ли . Г-н Минчев внимавайте защото ако не сте запознати с историята на ВМРО запознайте се рано или късно наказваме предателите.
  • 23 Скараджия

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Македонецо":

    Македонецо знаеш ли колко бързо ще ти вернем българското самосъзнание . Твоя дядо какъв е бил бре мръшляк македонец сърбин или българин
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове