8 Октомври, 2019 08:32, обновена 8 Октомври, 2019 08:34 3 817 21

Затягат контрола при кандидат-шофьорите

  • кандидат-шофьорски-
  • кандидат-шофьори-
  • даи-
  • автомобилна администрация

От ДАИ предвиждат използването на GPS тракери по предварително зададени маршрути

Затягат контрола при кандидат-шофьорите - 1
Снимка: БГНЕС, архив

От Автомобилна администрация обмислят въвеждането на по-строг контрол при обучението на кандидатите за шофьори. За да има равнопоставеност на сложността на маршрутите, по които ще кормуват изпитваните, се предвижда използването на GPS тракери по предварително зададени маршрути.

Друго от подготвените изменения е, чрез GPS да се проследява до колко коректно се осъществява обучението и дали кандидатите получават целия набор от часове за теоретично и практическо обучение.

В момента теоретичният изпит е 40 часа, а практическият - 31, каза Дамян Войноски от ДАИ пред БНР.

"Това нещо ще бъде избирано от софтуера, съответният маршрут, който трябва да бъде изминат за издържане на изпит. Също така работим и върху система, която да може да осъществява контрол върху провеждането на самото обучение. Ние искаме да въведем такава система за контрол на обучението, която да може да се контролира чрез джипиес къде е карал, по кои часове, кой е курсист, да може да се идентифицира курсистът, който получава часовете и съответно инструкторът, който му ги дава".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    30 1 Отговор
    След като"затягат"контрола,значи ще УВЕЛИЧАТ РУШВЕТА!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лора, внимавай...!!!!

    4 9 Отговор
    Мисля, че ДАИ това което искат да въведат е по добре и по контролиращо...!
  • 4 Не искам такава книжка...!

    12 0 Отговор
    С рушвет, мерси...!
  • 5 Миризлив пор

    19 2 Отговор
    "не е важно какъв цвят е една котка черна или бяла, важното е да лови мишки" стара приказка на китайски философ. Или по друг начин казано не ми пука кой и как обучава и изпитва, важното е тези с книжките да не създават проблеми като излязат на улицата. Толкова ли е трудно да се направи анализ при КОЙ изпитващ от коя школа е най-голямата концентрация на проблемни шофьори?
  • 6 ии бреее

    8 0 Отговор
    изпита е 40 часа теория и 31 часа практика
  • 7 Давид

    14 3 Отговор
    Глупости на търкалета . Камерите , които се поставят по време на изпита може да предават GPS данни . И как по точно чрез този GPS ще осъществят контрол ? Не е ли по добре камери на педалите на инструктора и обучаващия се . А не е ли по добре контрол на самите служители . Камери на ревера , които да се наблюдават от МВР и ще видите с тези заплати , как ще напуснат всичките . Вместо камери и GPS в колите . И по евтино ще е . Но в държавата искат да има корупция , черни каси и приток на пари отвсякъде .

    Коментиран от #9

  • 8 Кой69

    7 5 Отговор
    Кога и инструкторите ще бъдат "затегнати"?Инструктора обучава кандидат шофьора,а май е обратното.Самите инструктори трябва да преминават през 3 или 5 години на "ограмотяване"и да имат атестация.......
  • 9 Миризлив пор

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Давид":

    Добре де, аз така чух една жена да обяснява на друга - нейното хлапе не можало да вземе книжка 5 пъти и... в схемата - на "определен човек" му се издава фалшива лична карта с данните на идиотчето, той кара после се явява на изпит с тази лична карта, после от ДАИ му издават документа че е успешно изпитан той го предава на идиотчето и... идиотчето ходи с неговата си лична карта и си взема изкараната законна книжка от КАТ. Сам си отговори при тази тъпа схема колко и контроли да сложиш прверки ако ще да спират колата да проверяват дали няма всичко да е законно. Ако обаче се прави анализ на изхода и се проверяват инструктори/проверяващи по тази схема ще изскочат схемаджиите и на никой няма да му се рискува.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Dir

    6 4 Отговор
    Инструкторите/школите и методиката на преподаване да се проверяват. Курсиста ако си е "платил", чакай го да учи, но ако няма рушвет, тогава иска или не ще трябва да учи . Сутринта 20 секунди мига левия мигач на учебната кола и накрая зави в дясно. Този инструктор за какво е в колата?
  • 12 Старото ремарке,, игор,,.!

    3 0 Отговор
    Сто пъти да кажеш в коментар,, идиот, а ти самия да си такъв..! Дано Бог вижда, а пък аз да взема книжка от раз по новите правила...!
  • 13 Smoka Smuk

    1 3 Отговор
    Аз си карам без книжка, не че ще мога и да я изкарам (нямам право от закона)
  • 14 гост

    2 5 Отговор
    А защо просто не пускат тест-персонажи и като се окаже, че някой инструктор мами да му взимат лиценза и книжката доживот? Същото както с камерите в ГТП, когато не искат да наложат реални мерки, пишат само глупости и то скъпоструващи, които всеки пункт си лъже и мами както си иска.
  • 15 Каруцаръ

    4 0 Отговор
    Докато има изпити в Айтос и Ямбол, примерно, няма как да има равнопоставеност!
  • 16 късно е вече..

    3 0 Отговор
    Отдавна трябваше да се затегне контрола, а не сега когато се изтрепа маса народ.
  • 17 Шофера

    5 0 Отговор
    Книжка кола не кара малумни

    Коментиран от #19

  • 18 Шофера

    1 1 Отговор
    Книжка кола не кара малумни
  • 19 Но дърти чували..!

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шофера":

    С картофи вози... Хахаха...!
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    ДАИ СА КОМПРОМЕНТИРАНИ

    Коментиран от #21

  • 21 9999

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И това няма да помогне!!!Пак ще измислят няква врътка и пак ще си има рушвети.Лично присъствах на изпити,на които тези с купените книжки си знаеха и маршрутите по който ще минат и по време на изпита.И Даяджията и инструкторите си помагаха на курсистите и със жестове и със управлението .Така,че за кво говорим.Винаги го е имало и винаги,ще го има!!! Такава ни е държавата-Престъпна и корумпирана!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове