Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 19:54 11 850 73

На какво ще разчита новият проект на Слави?

  • слави трифонов-
  • партия-
  • няма такава държава

Слави Трифонов застъпва засилено гражданско участие като основно послание на партията

На какво ще разчита новият проект на Слави? - 1

Учредяването на партията на Слави Трифонов „Няма такава държава“ в събота повдигна редица въпроси от начина на формиране до наименованието ѝ. Имайки предвид медийната кариера на екипа, очакванията бяха за гръмко отразяване на старта. Въпреки че това не се случи, „политическият продукт“ на Слави Трифонов е една от основните политически теми. Той успя да предизвика коментари от юристи в лицето на проф. Огнян Герджиков до самия премиер.

Това заяви в интервю за Novini.bg политологът Теодора Йовчева, която коментира горещата новина от последния уикенд - учредяването на партията на Слави Трифонов "Няма такава държава". Създаване на партия от популярно лице от развлекателния бизнес не е нещо ново. Доналд Тръмп, известен с риалити форматите си в САЩ, стигна до Белия дом. Украинският актьор Володимир Зеленски стана президент на страна, разкъсвана от проблеми. Италианският пример обаче предлага най-подробната картина. Популярният комик Бепе Грило създава интернет блог през 2005 г. и от тогава започва да конкурира както политиците, така и медиите. Популярността му се разраства през различни движения и акции докато не се стига до основаването на партията „Движение 5 звезди“ (M5S). Формацията набира сила от 2009 г., а днес е дори основна управляваща партия в Италия, каза още политологът.

„Политическият продукт“ (както основателят му го нарича) на Трифонов е част от тази тенденция на навлизане на популярни лица в политиката. Основните заявки на партията и на други подобни е демонтиране на „политическата класа“ и заместването ѝ с нещо ново. Обикновено на политическата класа се противопоставя волята на гражданите като неин изразител е новата партия. Точно заради това Слави Трифонов застъпва засилено гражданско участие като основно послание на партията. Повече инструменти на пряката демокрация като възможност за директно участие на гражданите като начин за премахване на политическата класа. Тук обаче се появява и уловка. За премахването на „старите“ елити с празни обещания, се предлага заместването им с нови медийни елити. Тези нови елити не са политически, но се стремят да бъдат такива, добави Теодора Йовчева.

От друга страна, основните послания на екипа се оказват проблемни - като намаляването на броя на народните представители. Най-силното оръжие на Слави Трифонов - намаляването на партийната субсидия - беше отнето. След като парламентът прие намаляването на субсидията за партиите на 1 лв. за глас, той на практика обезсили едно от централните искания на новия проект. Въпросът с избирателната система също беше внесен за обсъждане. За разлика от въпроса със субсидиите, тук не се стигна до приемане на предложението, формулирано на референдум от екипа на Слави Трифонов. С времето обаче техническият въпрос за избирателната система беше фокусиран около преференциите. Преференциалното получи повече гласност сред гражданите като измести варианта на избирателна система, предложен от екипа на предаването, коментира политологът пред медията ни.

Оказва се, че новият проект започва с обезсилени заявки. Все пак той ще разчита на социално напрежение и грешки на всички политици. Вероятно ръководният екип ще избягва да се позиционира в ляво или дясно доколкото всички политици са „виновни до доказване на противното“. Моментът за успех на проекта както италианския и украинския пример обаче изглежда пропуснат. Все пак потенциалът му може да расте и както партията на комика Бепе Грило, да изкача своя шанс във властта, завърши Теодора Йовчева.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дежа вю

    37 11 Отговор
    Това вече сме го гледали.
  • 2 Анти милиционер

    58 24 Отговор
    На простия ма'риал чалгари и селяни. 90% добитък.
  • 3 Ще разчита

    33 11 Отговор
    на идиотите, но тъй като те са разпределени между няколко партии, така че ще види колко за него
  • 4 Фен

    64 26 Отговор
    Разчита на безмозъчни тъпанари, които да гласуват, и на щедро финансиране от олигарси, чиито интереси да прокарва! Какъв граждански проект, като организацията му е тайна като масонска ложа?

    Коментиран от #10

  • 5 Гоуст

    47 17 Отговор
    Въпросът е: Кой стои зад този"проект. Кой го финансира и какви очаква да са резултатите от него. Слави е само лице.
  • 6 vvv

    29 6 Отговор
    В България има голям потенциал .Защото по медиите има хора които нямат кво да кажат ,не са били част от народа ,а на разни ясли .Не разбират въобще ква е реалността .Това се отнася и до медиите и до политиците. Така че ако се дадат повече възможности на хора които имат кво да кажат или предложат поне за медии има възможности .За политически партии е по сложно .Българина все пак е ориенталец .Него го интересува да може да строи я незаконно ,я легаизирано незаконно ,да взема едни пари от проекти от държавна ясла или от ЕВРОПА . В България се цени селския тарикатлък при избори .А държавата е средство чрез което другите да ти платят вишия кетап или разбитата инфраструктура от високото строителство . Или направо да не ти бутнат куптора както е в махалите .Но това са дефектите на демокрацията - АНАРХИЯ С БАНАНИ .
  • 7 The best Sales MA

    1 10 Отговор
    F/A - 18 Hornet the best
  • 8 Поредна драма

    40 18 Отговор
    Само чалгар не беше водил стадото,но явно е време...
  • 9 Behemoth

    34 14 Отговор
    Според мен за Славиту ще гласуват хора с две книги ...прочетени....има напредък ...
  • 10 Голем смях

    32 33 Отговор

    До коментар #4 от "Фен":

    Що бе,тия които гласуват за тиквоча,Курнелия или Атака и ДПС много ли са умни.За дебелия войвода или за аптекаря ли да гласуваме?Слави ще помете дебилния ни псевдоелит.И Рейгън беше актьор ,но унищожи империята на злото СССР и освободи Източна Европа от азиатските орки.Вечна му памет.

    Коментиран от #12, #51

  • 11 Тръмп

    16 19 Отговор
    Като свършат парите от Решетников и КГБ,ще отиде в небитието при Барека и Воленчо!!!:):):)Ясно като бял ден!!!:):):)А сравнението със Зеленски е докато не разбрахме,че е Откраднал логото на образуванието си от Украйна!!!:):):)Такава партия няма да има!!!:):):)Ясно???:):):)

    Коментиран от #18

  • 12 Гост

    14 10 Отговор

    До коментар #10 от "Голем смях":

    По принцип не харесвам коментарите ти, но тук съм 100% съгласен с теб. Сложих ти +.
  • 13 Плевенски лешпер

    30 14 Отговор
    Аве тоя едно семейство не можа да създаде , а държавата ще оправя , мъка мъка !!!
  • 14 Ще гласувам за Славуца

    23 14 Отговор
    Искам цял свят да ни се смее.

    Коментиран от #48

  • 15 хи хи

    13 6 Отговор
    Много е ЕНТЕЛЕГЕНТЕН с тия цаки...
  • 16 гост

    17 6 Отговор
    Надявам се,че този проект няма да се окаже като този на Бареков.След като представи политическата си платформа ще реша дали да гласувам за него.
  • 17 Saladrex

    27 14 Отговор
    Бягайте далече от тоя ,не е добър човек!
  • 18 Гост

    23 22 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмп":

    Ти Слави не го мисли, той пари има достатъчно. Толкова години се задържа в ефир, и стана институция. Направи няколко свои формати, няколко на бТВ, и всички успешни, доказал е че с каквото се захване, винаги успява. Пък вие го наричате чалга и т. н. Слушайте Чайковски и Лили Иванова, но на Слави не може да стъпките и на праха от обувките му.

    Коментиран от #21, #35, #66

  • 19 Русуфил

    8 8 Отговор
    На чудо и безплатни чалга сеири.
  • 20 ха ха ха

    13 8 Отговор
    на пари от сорос и америка срещу Бъглария... тотално са изпаднали вече, щом ни издигат тоя болнав оръфляк ;)
  • 21 ха ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ха де, как стават тия работи?... цял живот в еврейски медии :D
  • 22 Що питате

    15 9 Отговор
    Ще разчита на простотията, баце! След като изпростиха народа сега ще го управляват чалгарите. Слави, президент, президент, олееее....
  • 23 Ежко Бежко

    15 2 Отговор
    Ако публикува политическа програма, обяви как и с какви точно стъпки ще защитава националния интерес, как и с какви конкретни действия ще подобри образование, здравеопозване, бизнес средата и социалната политика ще има моя глас. Ако заговори като всички останали покаже същата алчност, наглост, безотговорност и некомпетентност ще плюя на него!
  • 24 Наблюдател

    25 8 Отговор
    Той и Ивайло бил Свинар, ама станал цар..... Въпросът е как
    Слави ще ни върне държавата и народа да е народ, как ще спре соросоидите, дето ни тровят и ни унищожават , земеделието,,, животновъдството, зеленчукопроизводството... Как
    Слави ще направи така, че икономически да дръпнем напред...... Как ще задържи младите и как ще се увеличи населението на България........ Как ще възроди селата и спре потока на мигрантите........ Може ,,,,,,,, само по един начин........ Преврат и смяна на всички,,,,, административни органи....... Умни хора има...... Много....... А бе единствен Гешев ли е в тази държава , други няма ли.... Толкова кадърни и честни прокурори има ...... Крайно време е народа да си избира и министрите и прокурора...... В България умните винаги са били проблемни..... Честен човек никога не прогресира...... Никой няма да ни оправи ако не се вземем в ръце и метлата голямата
  • 25 Ханко от село Осеня

    13 5 Отговор
    На балъци забравили бареков
  • 26 Капутдудукоф

    12 5 Отговор
    В България е пълно с шарани , има и една приказка че мъжко дупе един път се е.б.е но в България направо им пръснахте халките

    Коментиран от #30

  • 27 Вова

    13 5 Отговор
    Много просто бе "разбирачи". Слави разчита на съвременните комуникации(социални мрежи), съответно на хората(около 2,5млн.), които го подкрепиха на референдума, едната от точките, в който беше за електронното гласуване. Всичко останало е повярвайте ми, много кадърен екип, стратегия, а не забравяйте че скоро ще стартира телевизиониият му проект. Кой ще го финансира? НИКОЙ - много добре го знам, освен парите които ще получи за предизборна кампания, които за предостатъчни за кампания водена по умен начин.
  • 28 Колю

    7 6 Отговор
    Всеки шоумен в политиката... Става политически шут на ясла... Дори ние имаме достатъчно примери. Такива хора не живеят в държава, просто си търсят публика за шоуто. Много ми е интересно, какво ще е логото на тази пропиляна мъка.
  • 29 Кой68

    5 8 Отговор
    Опит за пренасяне на TV-шоу във политиката чрез плагиатство като начало на "герба"на партията....ЦИРК.
  • 30 Бат Колю

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Капутдудукоф":

    А навън е пълно с такива, които предпочитат високомерно да гледат сеир и да не правят нищо да подобрят нещата в България. Е, могат само да ни обясняват колко сме тъпи...
  • 31 Зоро

    17 4 Отговор
    Слави само с един концерт близо до избори и ще обере мнозинството, следван по социалните мрежи. Това не може да стане при КУрнела, Тиквата, Болен и т.н. Представяте ли си Тиквун да запее, КЪрнела да танцува, Болен на му е бек вокал, а пък Доган да блъска кючеци отстрани....няма как да стане!
  • 32 Чичак

    11 3 Отговор
    на какво да разчита? Има няма 2 милиона гласа. Максимум
  • 33 Грамотен

    14 4 Отговор
    Към всички платени тролове: Ако Трифонов е такъв измекяр и неудачник, защо просто не го оставите да се издъни?
    Направи ли го, край с него така или иначе! Оставете го да го видим какви ще ги надроби и лесно ще го съдим....

    Коментиран от #34, #39

  • 34 Бат Колю

    5 6 Отговор

    До коментар #33 от "Грамотен":

    Да, по-зле едва ли може да стане.
  • 35 Тръмп

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Славун е станал "институция" над Конституцията и професорите по Право ли???:):):)Точно това го издава,че е селски хитрец който го очаква Сблъсък с Интелект и Мъдрост,каквито качества придоби българския гражданин и селянин!!!:):):)Та нека Го Боли,а на хората им през дедовия за Славун и ево Тимуровска Команда!!!:):):)Ако не вие Ясно,ке ви се Изясни скоро при Регистрацията!!!:):):)
  • 36 Тръмп

    4 6 Отговор
    Славун имал "кадърен екип" от сценаристи???:):):)Плоски са,но това не е кадърност,защото политиката не е виц и шоу,а работа като всяка друга!!!:):):)
  • 37 Ю Кортес

    6 6 Отговор
    Ще разчитат на чалгари и шарани.
    Има ги много
  • 38 Тръмп

    7 6 Отговор
    Украинците като му спретнат едно дело за Крадено Лого и ще го питам колко пари ще му останат на "богаташа" Славун???:):):)
  • 39 Колю

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Грамотен":

    Лесно ли ще Ви е Господине... Вие кого осъдихте до сега? Децата растат... Не чакат.

    Коментиран от #46, #58

  • 40 Тръмп

    10 4 Отговор
    Да крадеш Украинско лого,да спориш с Професор за кое е законно и да си Заключиш Гостите за "добре дошъл" криейки се,като мишка от медиите е типичен Чалгарски маниер,чики-рики без разум никакъв,но с огромни претенции,че Слънцето се върти около твоя дирник!!!:):):)Смех в Залата!!!:):):)

    Коментиран от #49

  • 41 Лален

    9 1 Отговор
    Слави отвори пътя щом " няма такава държава" е възможна без значение дали ЦИК ще я регистрира или не, на следващите им избори ще инициирам партия - България извън НАТО!!! Живи и здрави и в името на България! Пари не искам, беден живях досега и беден ще умра. За България!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Селски пияница

    12 4 Отговор
    Я сакам да му кажем да не разчита на мене.Щом нема такава държава,значи нема и такава партия.И те така.

    Коментиран от #59

  • 44 БОНГО БОНГО

    4 3 Отговор
    Аз го казах преди проф. Герджиков, сега допълвам Славуне аз те подкрепих преди , но ти се оказа не само прост, но и тъп, още на старта се спъна, а тези от твоят екип да ти бяха завързали връзките на обувките. Ивайло Вълчев,Иво Сиромахов,Евгени Димитров,Илия Илиев,Иван Стоянов,Кристиан Илиев,Евгени Йотов това са хората които трябва да слушаш, недей бъди рогач политиката е тънка работа.
  • 45 Коце маца

    5 9 Отговор
    Той с учредяването на партийката вече приключи,загуби електората.
  • 46 Батката

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Колю":

    Човекът има предвид да го съдим с думи и хули, а не в съд.
    Иначе да, осъден политик у нас няма...
  • 47 Да да

    6 1 Отговор
    ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В РАЗВИТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА. БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА. ЗАКОНИТЕ ДА СА ЗА ВСИЧКИ. ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА.
  • 48 Опа

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ще гласувам за Славуца":

    На тебе със сигурност
  • 49 Опа

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Тръмп":

    Тръпчо, Тръпчо, а този професор по кое време е станал професор, май по татово.? Това не ти ли говори нещо?
  • 50 Реалист

    10 3 Отговор
    АКО СЛАВИ ТРИФОНОВ ОБЯВИ ПУБЛИЧНО ПРЕД МЕДИИТЕ ЧЕ ЩЕ ВКАРА В ЗАТВОРА ПОНЕ 100 ЧОВЕКА ЗАЕМАЛИ РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ ПРИ ПРЕДИШНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА КАТО ЗАПОЧНЕ Задължително С жан виденов и иван костов ТОГАВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО
  • 51 Бате

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Голем смях":

    Я виж бате, прост но точен коментар и подкрепян, дори и от (Гост). Е пишете и мен, писна ми от тъпите псевдо политици управлявали ни до сега
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Георги

    7 2 Отговор
    До там е докарахме ,че всички ни се смеят и ни се чудят как може да сме толкова глупав народ ,че все избираме едни и същи при полужение ,че нищо неправят! Това е нещо ново. Незнам дали ще е успее, но другите са доказали,че немогат(неискат). Според мен незаслужават доверието на народа при полужение ,че толкова много го изтормозиха през годините !

    Коментиран от #64

  • 54 Злостър

    5 4 Отговор
    Като видях кой е представителят му в гр.Дупница,политическият проект на Слави,за мен угасна преди да е изгрял.
  • 55 На какво разчитали

    4 6 Отговор
    Ще разчитат на пари от Масква Проруска формация

    Коментиран от #56

  • 56 Опа

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "На какво разчитали":

    Леле разбирач, умнико оправи си Българския първо

    Коментиран от #61

  • 57 месара

    3 5 Отговор
    аре стига с тоя селски прът чалгар бе!
  • 58 Митака

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Колю":

    А, ти кой осъди бееееее оФцо?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Густо Майна

    4 4 Отговор
    Ейиии, разцепихте се бе майна! От Царя насам кой ли не се вясва да Ви(ни) "спасява", ама такова плюене и нелицеприятно коментиране не е било!!! То не са сини, червени, пембени, журналисти и журналя, социолози и социопати, тролове и орки... Слави не може да Ви смогне лиги да бърше. Само още Митко Пайнера не се е вкл., а пък Слави нали според Вас е от "неговите"?! Голям страх нещо друса всичкото паразит по държавното дърво. Що така?!

    Коментиран от #62

  • 61 Щр ви оправи

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Опа":

    Като ти пее Славчо и му хвърляш гюбеци тогава ще викаш Опа

    Коментиран от #68

  • 62 мислещ

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Густо Майна":

    Викаш, "От Царя насам кой ли не се вясва да Ви(ни) "спасява", ама ние да продължаваме да си вЕрваме и да не се бунтуваме много срещу поредния очеваден мръсник?
  • 63 Валка

    5 2 Отговор
    Слави и хората които стоят зад него целят дестабилизация на България.
  • 64 Да да

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Георги":

    Иване, И.Вазов го е казал " Прост народ, слаба държава" .
  • 65 Ханов

    3 1 Отговор
    Като гледам ще разчита на ку-ви и пе-сти. Пълна трагедия. Този е по-зле и от Марешки и Бареков взети заедно.
  • 66 Ved

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Кви пръсти те гонят , да не си мислиш , че тоя ще ти оправи живота. Ще си напълни селската мутра ,чалгарска и ще си щрака с пръсти. И ще се радва на балъците гласували за него. Ще слуша долната си музика и ще върти гюбеци.
  • 67 Зик

    2 1 Отговор
    Ще разчита на тъпи фенове, и задръстени ЧАЛГАРИ. На идиоти без мозък , луди и безмозъчни .
  • 68 Бате

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Щр ви оправи":

    Приятел 20години постоянно викаш опа и явно искаш да продължаш
  • 69 Опа

    1 0 Отговор
    Е вие до сега хвърляхте гюбеци на Доган, значи знам кого да питам как се вика опа
  • 70 БАРО

    0 0 Отговор
    Даже няма да коментирам да живее Маями
  • 71 Грую

    0 0 Отговор
    Тези политически проекти са безпредметни. нали и ГЕРБ беше подобен проект? Само че на практика нищо не се промени, а даже дозабатачиха доста държавата с тази политика "А напред ,а сега назад. А това ще оправим , а пък няма. Няма да правим АЕЦ , ще правим АЕЦ. В действителност никой не върши нещо, променящо картинката и никой не носи никаква отговорност за случващото се. Ей това липсва или по, точно много добре носят отговорността и я занасят някъде , където никой не може нито да я види, нито да я намери. Ще се намерят ли в крайна сметка такива, които да извършват реални промени и да си носят отговорността след това за тях?
  • 72 Eliasram

    0 0 Отговор
    http://mysite.ru
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове