Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 15:51 1 873 25

АБВ: Ясно да посочим какво е „обща история“ със Северна Македония

  • румен петков-
  • северна македония

Смятаме, че е важно да се работи системно и в срок от една година да бъдат извършени промени в учебниците

АБВ: Ясно да посочим какво е „обща история“ със Северна Македония - 1

Настояваме спешно да се договори текст, с който да се дефинира понятието „обща история“. Това се посочва в позиция на ПП АБВ относно дефинирането на понятието „обща история“ на България и Северна Македония.

„Като подчертаваме фаталното скъсяване на сроковете до предстоящото заседание на Европейския съвет, на което се очаква решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз; като отчитаме, че Договорът за приятелство между България и Северна Македония създаде относително позитивен климат, но се видя, че не дава гаранции срещу посегателствата на Скопие към българската история; като отбелязваме видимата безплодност в работата на мултидисциплинарната смесена комисия, произтичаща от липсата на ясен политически мандат; като изразяваме своето безпокойство от опитите на определени среди да отложат решението на проблемите за неопределено време в хода на преговорния процес, по отделните глави: настояваме спешно да се договори текст, с който да се дефинира понятието „обща история“, посочват от АБВ.

От партията предлагат на вниманието на правителството примерен вариант, който да бъде обсъден с кабинета на Северна Македония:

„Общата ни история има своите корени в Средновековието, развива се чрез борбите ни през Възраждането до средата на ХХ век, защото тогава населението от днешните територии на България и Северна Македония има единно българско национално самосъзнание, цели и идеали. Това се отнася с пълна сила за революционните борби, включително и за характера на Илинденско-Преображенското въстание. В резултат на дългогодишни социални и политически процеси в годините на територията на днешна Северна Македония се оформя нова общност и ние признаваме тази различност.“

„Смятаме, че е важно да се работи системно и в срок от една година да бъдат извършени промени в учебниците, да се преустанови езика на омразата на македонските медии и фалшификациите на историческите факти. Подкрепяме членството на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО, но сме убедени, че проблемите за общата ни история трябва да бъдат решени, за да не бъдат „пренесени“ в Европейския съюз, но което е още по-важно – защото го дължим на паметта на предците ни“, заявяват от ПП АБВ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    10 0 Отговор
    Македония да си гледат 30 годишната македонска история. Те казват че българи няма в Македония. Щом е така, значи няма и обща история.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 До кога ще се каните

    7 0 Отговор
    Като гърци за стане !? Плашип/тарници !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    Цът! Цът! За Ангорски договор да си чувал? Сигурно не си защото Турция дори не си е направила труда да го прочете, какво остава да го спазва.
  • 6 тттт

    1 8 Отговор
    Гоце не беше ли КГБ доносник/интригант точно по линия "Македония"?
  • 7 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    ГОЛЯМА ГЛАВА -МАЛКО МОЗЪК !!! НИЕ ИМАМЕ ОБЩА ИСТОРИЯ И С ТУРЦИТЕ И С ГЪРЦИТЕ И С РУСИЯ !!! САМО С АМЕРИКАНЦИТЕ НЯМАМЕ ОБЩА ИСТОРИЯ / ИЗКЛЮЧВАМ ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА НИ СЕКСУАЛНА ВРЪЗКА ДНЕС / !!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Тафтяни тюфлеци

    4 0 Отговор
    А не политици !
  • 9 Омръзна ни да ни мърлявите живота

    3 0 Отговор
    Съд !
  • 10 Гаргара е всичко това

    4 0 Отговор
    А не полити !
  • 11 Истината

    4 6 Отговор
    Наследниците на националните предатели от БКП, които първи признаха под диктовката на Москва съществуването на македонска нация и език още през 1934 година и се съгласиха, че съществуват и тракийска и добруджанска нации нямат моралното право да говорят за Македония. но като едни истински руски еничари до последно ще се борят да се изпълни руският план за осуетяване на членството на Македония в ЕС и НАТО.

    Коментиран от #12, #14, #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 onq s konq

    6 1 Отговор
    Пак празни приказки. Всъщност българското правителство одобри кандидатурата и клекна на северомакедонци и албанци. Прав излезе Иво Христов. Всичко ни се спуска отгоре.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А 1878 г. Берлин да не би

    1 2 Отговор
    Да имаше Х в Г/зъ та ни осякоха на Княжество и автономия ? А и Македония не я вклюиха ? Бисарк е голям приятел на България ? И в Първата световна в знак на благодарност Воювахме с него срещу Русия - 100,000 убити , 100,000 пленени , и 12,000 кв. км. Територия отново отнета. Данке Дойче Данке ! 30 години Репарации . Септемврийско въстание. Фердинандовата монархия ги заля в кръв. Фердинанд подави в кръв войската завърнала се от фронта. Фердинанд върна всичко що българина освободи 1914 та година . И Македония също! Данке ма/на Дойче ! Херцлих Данке ! Мама ви дева !

    Коментиран от #23

  • 16 Кой68

    1 1 Отговор
    Може да е пикал във фонтан,но казва някои неща които са логични?Трябва наистина да се знае за "общата"ни история със С.Македония от къде започва и къде свършва/евентуално/.Това с този "договор"и анекса нищо не се разбира и североМакедонците си го шляпат както намерят за добре.И наистина влязат ли в EU ще засилят риториката си спрямо нашата Българска история.Жалко че отново нямаме свободна външна-вътрешна позиция и политика?Сега е още по -зависима отвън/САЩ и ЕС/ отколкото преди......
  • 17 НИЩО

    2 0 Отговор
    не зависи от нас! А трябва!
  • 18 На майка ти пъпката

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Мама ти дева !
  • 19 От Запада само линия за НАРОДА !

    0 1 Отговор
    А от Русия в национален мащаб - щедро дарове , От които вече и помен не остана.

    Коментиран от #20

  • 20 От Запада само злини за НАРОДА !

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "От Запада само линия за НАРОДА !":

    А Русия дарове и любов ! От даровете и помен няма. Разграбиха ги хайдутите западноевропейски.
  • 21 Подкрепяме Скопие и Тирана за ЕС

    0 0 Отговор
    Един едно а друг - друго !
  • 22 Екатерина Захариева пък подкрепя

    1 0 Отговор
    Скопие и Тирана за ЕС ! Ти ся , Ко ш каиш , а ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Съдба , изправени пред Война

    0 2 Отговор
    Ние винаги сме срещу РУСИЯ ! 1914 и 1941 и сега ! Все сме от е/абата страна ! Съдба да му е/еш ма/ката ! А после Русия се мъчи да ни разпознае като свои . А що за дивеч сме - народа е едно а администрацията друго. Която пак ще се присламчи както винаги подло и коварно .
  • 25 нож в гърба

    2 1 Отговор
    Сега се чудим как да оправяме Руските Мизерии които направиха от Българите Македонска нация и Държава
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове