9 Октомври, 2019 17:07 1 859 25

Фандъкова ще възстановява Княжевския лифт

  • йорданка фандъкова-
  • местни избори-
  • княжевски лифт-
  • витоша

Близостта на Витоша до София е най-голямото предимство на града ни. Нашата задача е да подобрим достъпа до планината, обясни кметът на София на среща с Националния борд по туризъм

Фандъкова ще възстановява Княжевския лифт - 1
Снимка: ГЕРБ

„Догодина ще завършим реставрацията на минералната баня в Банкя и започваме възстановяването на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Защитих те да бъдат предоставени на общината, за да можем да се погрижим за тях, тъй като това са знакови сгради, които се рушаха“, това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова на среща с Националния борд по туризъм, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Тя подчерта, че баните ще бъдат превърнати в съвременни балнео и СПА центрове, които да се ползват както от столичани, така и от туристи.

„В момента изграждаме и първия общински аквапарк със закрит басейн с минерална вода, който ще бъде пуснат до края на годината“, допълни Фандъкова.

На срещата, организирана по покана на Националния борд по туризъм, Фандъкова представи стратегия за развитие на столицата като туристическа дестинация. „Преди 10 години София се възприемаше само като административен и делови център. Възможностите за туризъм бяха подценявани. В последните години се регистрира огромен интерес към София и ръст на туризма“, коментира Йорданка Фандъкова. Тя разказа, че общината инвестира в разкриване на археологическото богатство на Древна София и допълни: „в последните няколко години бяха отворени Музеят за история на София, Западната порта на Сердика, Триъгълната кула, Музеят на Ларгото, изградихме подземен музей под храма „Света София“ и др.“.

„Близостта на Витоша до София е най-голямото предимство на града ни. Планината дава както възможности за спорт и почивка, така и за туризъм. Затова нашата задача е да подобрим достъпа до планината с повече градски транспорт и възстановяване на лифтовете. Имаме механизъм за възстановяване на Княжевския лифт. След серия от проверки през 2018 и 2019 г. дадохме предписание на собственика да възстанови съоръженията. В случай на отказ започваме процедура по придобиване на трасето от общината“, обясни Фандъкова.

„През последните години София успя да запази постоянна тенденция на годишно увеличение на броя на туристите, посещаващи столицата“, коментира Красимир Гергов, председател на УС на НБТ. За 10 години чуждестранните туристи са се увеличили с 10%. София влезе в класацията на Мастъркард „Global Destination Cities Index в Топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 - 2016 година.

Д-р Поли Карастоянова, изп.-директор на Националния борд по туризъм, посочи, че Бордът ще продължи работа за развитие на конгресния туризъм в София и подкрепя общината в подготовката на събития и представянето на бранда „София“ в света. Целта е привличане на висок клас туристи в столицата.

Фандъкова заяви, че подкрепя създаването на Българско конгресно бюро, което ще даде тласък на развитието на конгресния и събитиен туризъм в София. „София е подготвена за домакинство на големи събития и трябва да използваме всички възможности за привличане в столицата на повече конгреси, конференции и изложби. Провеждането на европредседателство в София е пример за успех в това отношение“, обясни Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    22 7 Отговор
    Няма ли кой да я бутне от лифта.
  • 2 Софиянеца

    22 6 Отговор
    А 12 години спа ли или само краде, че нещо много почна да обещава преди изборите!!! Не останха пари за лифт защлто плаща пейки по 9000 лв бройката и прави площадки от 150 квадрата с асфалт по 50 000 лева!
  • 3 Винаги преди избори

    18 4 Отговор
    се сещат за такива обекти и после тишина.
  • 4 12345

    20 7 Отговор
    Развързаха торбата с лъжите. Лифтовете на Витоша няма да бъдат възстановени скоро, защото зелените екоактивисти не дават. Така, че само малоумник може да повярва на такива обещания.
  • 5 Софиянец

    14 4 Отговор
    И по един кавал на всеки ще направи дружинната само още един мандат да изкара.
  • 6 Джон Уик

    16 6 Отговор
    Копаят 15 км. Метро 12 години по 1,2 км на година!!!??? Лифт ще прави тая ?
  • 7 да попитам

    7 5 Отговор
    От сливенския ли ще я командироват ?
  • 8 Няма да го направят, защото

    17 5 Отговор
    няма далавера. Сега далаверата е комисионните покрай застрояването. За този лифт 50 г. никой не се сети, та сега ли?
  • 9 ДОМ НА ПОКОЙНИКА

    14 5 Отговор
    Що не ходи да се снима в,, Западния парк" целия е разкопан и не се работи обаче 12 000 000 лв. потънаха уж за осветление!!! Седнала днес да се снима, по разни градинки в разни западнали квартали Свобода!!

    Коментиран от #14

  • 10 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    ДАЛИ МОЖЕШЕ ДА ГО ВЪЗСТАНОВИ / БЕЗ ИЗБОРИ/ ПРЕДИ 8-9 ГОДИНИ !!!! " ЕХ ТОДОР ЖИВКОВ ЛИФТ - ВОЗИЛ СЪМ СЕ НА ТЕБ - СКЪПИ МОЙ " !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 От Щаба на ГЕРБ

    15 6 Отговор
    Фандъкова: ще възстановя Княжевския лифт, ще направя магистрала до Луната и ще спра да Крада само ма изберете отново (:
  • 12 Професора

    8 5 Отговор
    Йорданка понба да пуска софияци по пързалка, а още снегът на е завалял!
  • 13 бял

    10 4 Отговор
    Да беше се сетила докато беше кмет,герберски боклук
  • 14 Софианеца

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "ДОМ НА ПОКОЙНИКА":

    Този,, Западен Парк" трябваше да е готов миналата година одължиха срока сега до 14 Октомври а той си седи разкопан! Преди да го разкопаят поне ставаше за разходка, сега и затова не става, обаче Люлин, Захарна Фабрика, Илинден спът и спът!!!

    Коментиран от #25

  • 15 Помнещ

    13 5 Отговор
    Ти да видиш, БЕЗСРАМИЕТО продължава!!!!!
  • 16 Всички мераклии

    3 4 Отговор
    Започнаха на думи да я правят мегаполис софето,жалкари...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ачко

    2 3 Отговор
    Браво
  • 19 Госあ

    5 2 Отговор
    Помия мръсна, колко време беше кмет ? Витоша тъне в разруха. Освен Княжевския лифт ,сега разбрах че и Драгалевци е окончателно спрян. Помияри - неуки и неграмотни. Лъжат като цигани, а народа -прост и гласува.
  • 20 Nik

    3 1 Отговор
    Много се радвам,че баните в "Овча купел" и "Горна баня" ще бъдат превърнати в СПА-центрове!Мисля,че това,което е обещала Фандъкова ще го изпълни!
  • 21 Nik

    2 2 Отговор
    Тукашните простаци-"коментатори",ще се "спукат" от яд,че кметицата,ще възстанови емблематични бани в София и "Княжевския лифт"!Ще ги познаете по "пяната" в устите им,по неграмотните им словоизлияния,по безкултурието,вулгарността и цинизма!Това са едни безнравствени неграмотници,които само обиждат,без идеи и предложения за развитието на града!Тотални нихилисти,отричат всичко хубаво,което направи Фандъкова и СОС,за София!Смешни и жалки в опитите си да дискредитират кметицата с някакви "цени за пейки и площадки" и други подобни глупости!Покажете фактури господа олигофрени,покажете достоверни данни!Покажете кой е корумпиран,поименно с факти!
  • 22 княжевеца

    2 2 Отговор
    ще гласувам за Данчето
  • 23 Дондел

    2 0 Отговор
    Нищо ново; всичко се прави с пари, а което не може с пари се прави с мноооого пари. Голямата разликата за кандидатите за кмет на София е възможността за се привлекат капитали и да се използват рационално. До сега социалистите не правеха нищи съществено матариално е защотото тези, които имат и дават пари (капитали) не ги искат и тека ще бъде още много години. Само с добри намерения не става, не се лъжете, че Майчето Манолова може да направи нещо добро за София; лошото минало не се изтрива лесно.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 пенЦионер

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Софианеца":

    А какъв беше само западния парк в моето детство. Виенско колело, самолет който се въртеше вертикално, кривите огледала, люлките и още много атракции и след разходката ни водеха в ресторант градината на парка с музика на живо и похапвахме вкусни кебапчета и пийвахме лимонада. Ех минало незабравимо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове