Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 19:47 1 662 13

България се присъединява към европроект за пътната безопасност, ЕК плаща

  • пътна безопасност-
  • войната на пътя-
  • транспорт-
  • младен маринов
България се присъединява към европроект за пътната безопасност, ЕК плаща - 1
Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в официална церемония в Брюксел, с която бе дадено началото на Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа. Събитието беше домакинствано от действащия комисар по транспорта Виолета Булц и изпълнителния директор на Европейския съвет по безопасност на транспорта Антонио Авеносо, съобщиха от МВР.

По-рано днес, българска делегация участва в експертна дискусия по пътна безопасност, инициирана от ЕС. В рамките на работните панели бяха представени мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура, за справяне с главните причини за смърт на пътя, както и такива за подобряване на пътната безопасност в населени места и защита на уязвимите участници в пътното движение. В дискусията се включи заместник-директорът на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК Матю Болдуин.

Информация за проекта на ЕК за подобряване на пътната безопасност

Проектът е иницииран от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия и Европейския съвет по безопасност на транспорта (ETSC). ETSC е организация със седалище в Брюксел, имаща за цел намаляване броя на смъртните случаи и тежките наранявания в следствие на пътнотранспортни произшествия. Организацията поддържа индекс за всяка държава членка, който се оформя от поведението на участниците в движението, инфраструктурата, МПС, политиките в областта на пътната безопасност като цяло.

Поканени да се включат в проекта са шест държави членки, с най-добър потенциал за подобряване на показателите за пътна безопасност (България, Полша, Литва, Гърция, Румъния и Португалия).

Проектът е с времетраене от 3 години (2019-2021 година) и има за цел подобряване на сътрудничеството между държавите членки в прилагането на иновативни и ефективни мерки за повишаване пътната безопасност. Предвижда се провеждането на работни семинари, посещения на чужди експерти и др. Крайният резултат следва да допринесе за дългосрочната цел на ниво ЕС – намаляване на смъртните случаи и тежките наранявания в следствие на пътнотранспортни произшествия с 50 % до 2030 година.

Финансирането ще бъде изцяло за сметка на Европейската комисия, без съфинансиране от страните участнички.

На среща в София на 4 юли 2019 г. представители на всички ангажирани ведомства (МВР, МТИТС, МРРБ, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, ИА “Автомобилна администрация” и Агенция "Пътна инфраструктура") на високо политическо ниво изразиха готовността на България да се присъедини към проекта. За точка за контакт по проекта от българска страна беше определена Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    11 1 Отговор
    А европроект за пътната настилка кога ще направите?

    Коментиран от #10

  • 2 Димов

    13 0 Отговор
    Щом ЕК плаща, наште първи се присъединяват.
  • 3 JJIvanov warning

    3 2 Отговор
    Нагли престъпници увредиха тежко Европа и Земята чрез принуждаване на милиард водачи да увреждат тежко денем и нощем Земята ни с включени бели високо вредни режещи скенери инсталирани на автомобили вместо доказано безвредни жълти фарове. Особенно жестоки са уврежданията над Балканите заради принуждаване на водачите да купуват и лепят тежко терористични холограмни оръжия на предни стъкла .Увредените тежко биосферни охрани не се лекуват.Опита на Охраната да издуха огромните увредени обеми над Черно море може да доведе до изригване на тежко вредни вкл взривоопасни газове съхранявани в обема на Морето в Момента

    Коментиран от #5

  • 4 JJIvanov Внимание

    3 2 Отговор
    Охраната предупреждава за еманации на исключително опасни газове по Маришкия разлом вкл в Тракия и в Софииското поле.

    НА всяка цена да се ЗАБРАНИ движението с включени фарове през деня вкл с включени бели скенери и скенери против мъгла денем и нощем.Има риск от откатна срещу повърхноста реакция на големи региони..

    Еманациите са видими и чуваеми. Може да се ползват и снимани кадри от тежко вредните НЕЗАКОННИ камери с които се облъчват уж за "Сигурност" регионите.Подайте инфото на Столичен инспекторат София веднага Еманациите се следят автоматично от сателити..

    Коментиран от #11

  • 5 Поп Богомил

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "JJIvanov warning":

    Ти ходил ли си на училище ? Изведнъж ли разбра , че врялата вода пари и че в Черно море има сероводород. Къде ви направиха такива олигофрени ? Мале, мале, тежко на този, който наеме такива "капацитети" на работа.
  • 6 Наще лакоми гъзове

    1 1 Отговор
    Веднага са готови да лапнат пари
  • 7 Гайда до гайда и

    1 1 Отговор
    Тъпан до тъпан ! Да не повярваш че има толкоз с галоши и с ризи и вратовръзки !
  • 8 мисляси

    3 1 Отговор
    Нашите мили другари от ГЕРБ пак ще се нагушат здраво. А на клетите водачи ще наслагат нови ограничения на скоростта, от 40 на 30 км в час и ще наслагат нови камери за залавяне на нарушителите. Не вярвам в положителните резултати на тази идея, защото ГЕРБ свеждат всичко до глоби и опорочават всичко до което се докоснат.
  • 9 Гост

    3 1 Отговор
    Свежи средства за гербажиите по банковите им сметки
  • 10 цун кай го

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    да беше ги викнал по комунистическо
  • 11 Карлуково

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "JJIvanov Внимание":

    Бързо да го кажеш на чичо Доктор докато не е станало късно
  • 12 Брах ви лайката гербаджийска

    1 1 Отговор
    Ще им дадат пари за още камерки, а путищата кога ще оправите и кога ще се разкарат 25 годишни таратаики по улиците които дори нямат еърбези
  • 13 шестица

    2 0 Отговор
    Е,щом ЕК плаща,ще се присъединят много лапачи. Но жертвите няма да намалеят и войната на пътя ще продължи. Не се ли промени съзнанието на шофьорите,нищо няма да се промени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове