10 Октомври, 2019 08:59 1 774 28

Съдиите, освободили предсрочно Полфрийман: Няма основания той да е в Бусманци

  • полфрийман-
  • джок полфрийман-
  • бусманци

Решението на Апелативния съд подлежи на незабавно изпълнение

Съдиите, освободили предсрочно Полфрийман: Няма основания той да е в Бусманци - 1

Постановеният на 19.9.2019 г. съдебен акт за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение. Това се посочва в позицията на съдиите от Апелативния съд, публикувана на сайта на институцията във връзка с публични изявления, в това число и прессъобщението на Прокуратурата на Република България от 8.10.2019 г. (което отразява изявление на главния прокурор пред австралийския посланик, съдържащо твърдение за незаконност на състава на САС).

Посочва се, че позицията е написана и мотивирана като "съдии, конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, считаме за свой неотменим дълг да информираме обществото".

В позицията се посочват още, че инициираната процедура за възобновяване на делото от главния прокурор не променя факта, че решението на Апелативния съд подлежи на незабавно изпълнение."Всякакви спекулации досежно изпълнението на съдебния акт, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред", заявяват Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева и посочват, че ако са налице други основания за задържането на Джок Полфрийман, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция.

"В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", посочват съдиите.

В позицията на тричленния състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева също така изрично се заявява, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, заради висящото производство пред Върховния касационен съд.

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември след решение на Софийския апелативен съд (САС). Решението бе коментирано от различни политически партии като проблематично, а ВМРО и "Атака" го атакуваха по различни линии - от протести пред Съдебната палата, до сигнал във ВСС за състава, както и искане до главния прокурор за спиране на дейността на БХК, което обаче отхвърлено като несъстоятелно.

Паралелно с това Джок Полфрийман се обяви за задържан от властите в общежитието в Бусманци, макар и СГС да отхвърли като несъстоятелно искането на адвоката му да се отмени забрана за напускане на страната, наложена му още през 2007 г. През годините на Джок Полфрийман има наложена още една забрана, чието обжалване тече в момента. Паралелно с това обаче има и заповед за експулсиране на австралиеца от страната. Заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че Джок Полфрийман остава в дома за настаняване на чужденци в Бусманци до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност.

Преди седмица стана ясно, че Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия. Вчера управляващият посолството на Австралия в Атина Джон Филип е уверил, че вече е издаден паспорт на Полфрийман. Той беше в София и проведе последователни срещи с правосъдния министър Данаил Кирилов, с главния прокурор Сотир Цацаров и в МВнР.

Външният министър Екатерина Захариева заяви по време на срещата си с австралийския посланик, че случаят "Полфрийман" е консулски и не трябва да се политизира, нито да вреди на двустранните отношения. Тя призова българският съд да бъде оставен да си свърши работата, но заяви също така, че обществената реакция е обяснима.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джок полфрийман

    4 8 Отговор
    В Бусманци е мойто либе Митьо крика как ме перка по англосаксонската дупара охххххх
  • 2 ДДРОнег

    12 9 Отговор
    Тоя австралопитек плати ли си кръвнината ?!
    Ако не , тогава никакви права не трябва да има !!!
  • 3 онзи

    9 3 Отговор
    Сложете го в парламента или министерски съвет...мястото на Ц.Ц е вакантно,може да го насадите там...човеко е безимотен и не може таса да седи...Той идва от демократична страна,ще трябва да си направи лифт до бърлогата-селско е вече асансьор да те вози до колибата в 21век сме все пак....

    Коментиран от #26

  • 4 Давид

    17 6 Отговор
    Правителството може да обвини НПО организацията , която се бори за точи човек като вредна за България и , че се меси във вътрешните и работи с цел разделение на населението . И да я изгони . Както и останалите НПО . А дали трябва да си изтърпи наказанието , защо всички медии като вашата не попитат за мнение почетния Лютви Местан . Така би било честно .
  • 5 Съдиите

    9 7 Отговор
    Да кажат защо са отхвърлили мнението на управата на затвора, че полфрийман.не изпитва разкянаие за случилото се и не се е поправил и не заслужава предсрочно освобождаване. Да кажат как стигнаха до обратното заключение.
  • 6 ???

    3 5 Отговор
    Сега Сидеров да отиде да се сбие с него.
  • 7 САП

    4 7 Отговор
    Няма абсолютно никакво основание вие да бъдете съдии.
    За съжаление юрист е човек, който е учил пет години да изкривя истината според желанията на, който му плаща.
    Господа съдии вие явно сте забравили, кой ви плаща. Щом вашия работодател народа е явно недоволен от вашите решения. Следва уволнение.

    Коментиран от #16

  • 8 Тръмп

    3 6 Отговор
    Наглите "Съдии" се Осъдиха сами на Публично Порицание!!!:):):)Наглите "Съдии" са мръсни и червата!!!:):):)

    Коментиран от #13

  • 9 Полу фрий мен

    4 5 Отговор
    Наистина май няма такава държава, където шепа продажници подчиняват целия държавен апарат на външни интереси, дори и когато се касае за подобни дела на частно ниво.
  • 10 Умно село

    5 3 Отговор
    Защо доктор когато е допуснал лекарска грешка му отнемат правата,
    а за съдия не става? И всичко благодарение на НПО.
    Европа дава препоръки , а НИЕ на 100% приемаме и правим всичко и превърнахме държавата в ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ТЕРИТОРИЯ или ЛАБОРАТОРИЯ.
    Това НПО-тата у нас са като, ТЪРТЕИ НАСТАНИЛИ СЕ В ПЧЕЛЕН КОШЕР.
    Само лапане и изгода.
    Въобще кому са нужни?
    Ако държавата си е на място, защо и са тези търтеи и кърлежи?
    Те самите бъркат и свалят и правителства.
    Защо се допуска да се регистрират нови и нови такива ракови образования?
    https://www.ngobg.info/bg
    Подкрепата за НПО Портала е осигурена от
    Фондация „Америка за България“.
    Е? Не става ли за намеса?
    Дълга е масата на промяната, но на нея са седнали и лапат много
    А когато е сладко, става още по сладко !
    Така , че промяна Х*Й!
    Само ще се сменят някъде внучетата на старите Чавдарци.
  • 11 Пол е невинен

    5 1 Отговор
    Бегай брачето ми веднага на самолета и да те нема от таз скапана страна

    Коментиран от #27

  • 12 Страсбург

    3 1 Отговор
    На кого биха дали 20 години за убийство в меле, освен ако не е убил син на комунист! На Монов му се ще да удуши убиеца на синът си с голи ръце бленува да бъде партиен секретар "Народна република България", но не става Брато!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    3 1 Отговор
    На това му се казва "разделение на властите"! И външното министърка го дооформя - въобще не било съдебен спор, а консулски. Еееевала!
  • 15 Обикновен човек

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Страсбург":

    Браво за коментара!Сега комунистите се наричат демократи ,Гербаджии и т.н ,но в душата си остават все същите ,жадни за кръв и за власт кръвопийци !И не знам защо си мислят че светът трябва да се върти около и за тях вечно?

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "САП":

    Ами ясно е кой плаща - Австралия. И после ще се тупат в гърдите пред своите как може да оказват влияние върху ей-такива малодушни държави и да ги карат да си газят собствените закони.
  • 17 Страсбург

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Обикновен човек":

    Да, но сега ще осъдят България, демек за пореден път джобовете ни ше олекнат! Но сумата ще е нищожна в сравнение с изочването на държавния бюджет!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Обикновен човек":

    Е, те са се пръкнали след септември '44 - та, нали? Преди това никога не е имало жадни за власт "кръвопийци". Е, имало там някакъв "кръволок Цанков", ама то нали...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ми много ясно

    1 0 Отговор
    Че няма основания да е в Бусманци един невинен човек освободен от българския съд. Отвлечен от държавата по комунистически модел.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бих гласувал за Полфриймън

    1 0 Отговор
    Вместо за всички номенклатурни шантажници не способни да ръководят държава и не компетентни като експертите си с купените дипломи.
  • 24 Ако някой иска да сасипе държавата

    1 0 Отговор
    Всичко което трябва да направи е да подкрепи тези които я управляват сега. Те си вършат работата перфектно в тази насока.
  • 25 ПаблоЕско

    1 0 Отговор
    Прилича на Хр. Ботев на тази снимка
  • 26 Междодругото идеята ти е добра

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "онзи":

    Но само че бартер ЦвЦв да отива на мястото на Полфриймън
  • 27 ГОСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пол е невинен":

    Абсолютно си прав...Пол им изкара кирливите ризи на тия измекяри.....
    Сега се чудят,как да излязат от кереча,в който сами са се набутали......
  • 28 Задържането на Полфриймън

    1 0 Отговор
    Е незаконно. Освободен от българския съд и достойният съдя гн Калпакчиев. Заслужава тази държава да бъде осъдена в Страсбург и след като платим обезщетение знаете от кой трябва да си търсим рестото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове