2 604 40

Приеха декларацията за Македония и Албания

В проектодокумента се изтъква, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония

Приеха декларацията за Македония и Албания
Снимка: БГНЕС

44-ото Народно събрание прие декларация за Северна Македония и Албания, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" декларация гласуваха 129 народни представители, "против" - 4 и "въздържали се" - 1, с което тя бе приета. Народните представители подкрепиха редакционната поправка на лидера на НФСБ Валери Симеонов в декларацията за възстановяване на българските военни гробища в Македония.

Проектът на декларация бе входиран на 9 октомври и бе подписан от почти всички парламентарно представени сили. Подписите си под текстовете на декларацията са положили председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова, депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов и Полина Цанкова – Христова от „Воля“.

Основни моменти в приетата декларация са, че България запазва последователната си подкрепа за поставяне на реалното начало на процеса на присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания със започването на преговори на двете страни.

В проектодокумента се изтъква, че българският парламент ще продължи да следи за напредъка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както и за прилагането на Закона за малцинствата в Албания.

Чрез декларацията Народното събрание призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., да се придържат стриктно към чл. 8 от Договора, а именно към „обективното, основаващо се на автентични и основни на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития, да се въздържат от действия, които се свързват с опити за подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на т. нар. „македонско малцинство“ в България, включително и в международни организации като Съвета на Европа и многостранни формати.

С текстовете 44-ото Народно събрание призова официалните представители на Р Северна Македония да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните от югославския комунистически режим и всички репресирани заради българското си самосъзнание, да се придържат стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза по отношение на официалния език на Република Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, като същите бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове.

Вносителите предлагат още парламентът да призове югозападната ни съседка да се прекрати всякаква форма на „говор на омраза“ по отношение на България и на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, включително в медии, надписи на паметници, паметни плочи и др.

С текстовете се отправи призив и към официалните представители на Република Албания: да приемат своевременно вторичното законодателство, относно прилагането на Закона за малцинствата, да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава книжовния български език като майчин, да преведат преброяването на населението, съгласно на най-високите европейски стандарти.

С декларацията си 44-ия парламент се обръща и към настоящото и всяко следващо правителство и всички български институции да следят стриктно за изпълнението на условията от настоящата декларация по време на преговорния процес с Република Северна Македония и Република Албания. На тази основа и при тези условия, 44-ото Народно събрание подкрепя започването на предприсъединителните преговори на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания. На вниманието на депутатите се предлага в тази връзка да подкрепя, приетата от Министерски съвет днес Рамкова позиция.

България
Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Уил Стивънс

  12 3 Отговор
  Шефът ми е от Прилеп Македония и веднага ми вдигна заплата на 790 лв.

  Коментиран от #17

 • 2 тттт

  11 22 Отговор
  Браво! Ако враговете ни не "подлеят водица", скоро пак ще сме в една държава с Македония. Дано час по-скоро се присъединят към нашето европейско семейство!

  Коментиран от #8, #25

 • 3 ййй

  26 13 Отговор
  С много важни теми се занимава Борисов.. Цял свят говори за нова криза, за екологични проблеми, работещи бедни, а той седнал да се занимава с макетата и гипскартона им
 • 4 me be re

  17 12 Отговор
  Само така, пълна подкрепа за приемане в ЕС, по-голяма прееб_вка няма как да им направим.
 • 5 Гледания от други

  14 1 Отговор
  Голяма тъпня
 • 6 onq s konq

  18 3 Отговор
  Шмекерът Заев цъфти от радост. След като влязат в ЕС ще потекат мед и орехи от Брюксел. Ще има много за усвояване.

  Коментиран от #24


 • 7 Орце Камчев

  9 5 Отговор
  Не мой да е верно да откраднете македонската история, култура и език. Като ви наредят от Горе всичко ке приемете и оро ке ни играте.

  Коментиран от #22

 • 8 Браво

  10 3 Отговор

  До коментар #2 от "тттт":

  Ще ще, колкото сме в една държава с Германия, Холандия, ....

  Коментиран от #12, #15

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 АхахахХ

  13 2 Отговор
  Не мога да разбера защо издържаме всички ние данъкоплатците тези скъпи политици, които реално изпълняват волята на други държави, а не на нас назначилите ги! Бобо, разбери, не ви назначават мутрите, а ние, данъкоплатците!
 • 11 Кой68

  15 1 Отговор
  Ще следи чакайки нареждане от Вашингтон и EU...Толкова слаби и без характер политици?
 • 12 Томас

  8 5 Отговор

  До коментар #8 от "Браво":

  А не сме ли ? Някой да ти пречи да отидеш да живееш там или да работиш ? По какво се различават твоите възможности от тези на останалите граждани на ЕС ? това, че си легнал по гръб с отворена човка си е твой проблем. Такива ги има на всякъде.
 • 13 Благодетел

  14 5 Отговор
  Как се стигна до сегашното положение, при което хора, чиито дядовци не са си представяли дори, че са нещо друго, освен българи, днес с пяна на устата обиждат и мразят собствената си народност? Македонската нация е единствената в света, която знае точната година на своето раждане – 1934. Тогава Комунистическият интернационал (Коминтерн) под вещото ръководство на Йосиф Сталин (и не малката помощ от безродника Георги Димитров) съчиняват теорията за македонска нация, с което да минират българската държава. Подобни идеи са съчинявани и преди това, основно от сърбите, които освен македонците по подобен начин се опитват да създадат „шопска нация“, като стъпка в отцепването и претопяването на тези части от България. Никой българин не трябва да забравя, че комунистите – включително българските – са в основата на това днес милиони българи да са забравили произхода си и ефективно да са откъснати от националното тяло. Много лесно може да се докаже и този факт, защото през времето на НРБ до последно се издават книги, в които изрично пише, че всеки български комунист трябва с всички сили да поддържа правото на национална независимост и самоопределение на македонците. http://ndlev . org/news /2019/06/20/ нашата-позиция-относно-македония/
 • 14 и ТЕ ТАКА

  3 0 Отговор
  Добре,че НИЩО не зависи от нас в тоя ЕС.
 • 15 тттт

  3 7 Отговор

  До коментар #8 от "Браво":

  Някои отдавна сме граждани на Европа, вие по-дъртите си чакайте Бай Тошо да стане от гроба да ви оправи.

  Коментиран от #35

 • 16 без думи

  6 1 Отговор
  ПРЕ-ДА-ТЕ-ЛИ !!!
 • 17 хаха

  1 0 Отговор

  До коментар #1 от "Уил Стивънс":

  А самолета вдигнали ти го?
 • 18 Давид

  5 0 Отговор
  Прочетох внимателно коментарите . Ние българите не сме от вчера . Няма как полуненормални хомосексуално ориентирани садисти да ни диктуват правилата . Ние си имаме наш начин да решаваме тези проблеми . Вижте ни развъдниците за кучета и ще разберете , че сме добре запознати с генетиката . При нас се раждат учени , ясновидци , инженери за които вие може само да мечтаете . Ние сме страната с най малко дегенерати . Може да сме малко но сме умни и здрави генетично . Ще ви контролираме докато не влезете в релси .

  Коментиран от #20

 • 19 Пилето каца веднъж на рамо

  7 1 Отговор
  Сега ни бяха в ръцете, можеше да си поискаме всичко което ни се полага и те нищо нямаше да могат да направят, ама нали трябва да се правим на меки и толерантни.
 • 20 тттт

  1 2 Отговор

  До коментар #18 от "Давид":

  Да не забравиш да звъннеш на мама да ти плати нета, че ще ти го спрат, а не бива такъв елитен екземпляр да загуби поле за изява на почивките между научните му открития.

  Коментиран от #21

 • 21 Давид

  4 1 Отговор

  До коментар #20 от "тттт":

  Ние българите не се крием . Излизаме с лице и реално ip , дали мама или тате ще плати нета създаден от твоите господари се борим с цената на живота си . И не се срамуваме , че дегенерати като твоите шефове ни оставят без работа и не се продаваме за жълти стотинки . Щом излизам с лицето си ти и господарите ти рекламиращи падението на жените в Адам и Ева сте свършени . Това сме ние българите . И вие само може да завиждате и пречите но накрая ние побеждаваме . Ние сме наследници на богинята майка а вие кои сте ? ;) Измет . Излагате се с информация , която сам искам вие да имате и коментирате . Аматьори .

  Коментиран от #23

 • 22 А бе,

  4 0 Отговор

  До коментар #7 от "Орце Камчев":

  хибрид българо-сръбски, я оди да носиш баклава на шиптърите, че ако не сме ние ще се казвате Западна Албания!
 • 23 тттт

  0 1 Отговор

  До коментар #21 от "Давид":

  Ако действително моите господари са те оставили да мизерстваш, излиза, че сам Господ и вселената са те наказали. Като те чета, разбирам напълно мотивите им.

  Коментиран от #29

 • 24 Хитрата сврака

  5 0 Отговор

  До коментар #6 от "onq s konq":

  България направи всичко по силите си за признаване и оцеляване на Република Македония и за нейното приобщаване в НАТО и в ЕС, а Скопските сърбомански яничари се опитват с хитруване и измами да легитимират в тях антибългарската родоненавистническа доктрина на сърбомакедонизма. Време бе да научат поговорката "Хитрата сврака с двата крака"!
 • 25 Наивник

  4 0 Отговор

  До коментар #2 от "тттт":

  Ти вярваш ,че ние сме равноправни в ЕС ? Ние сме жалки КОЛОНИИ , които следва да разшири Пазара им и ликвидира Конкуренцията. В името на това - ние не произвеждаме свободно и не изнасяме плодове , зеленчуци и зърнени храни. За това не ни се дава шанс да изнасяме и задоволяваме вътрешният Пазар с мляко , яйца и месо. Задушават и личното ни стопанство. Вместо свое сега ще купуваме и ядем тяхно. Такава с Капиталистическата същност - ПЕЧАЛБА НА ВСЯКА ЦЕНА ! Тук живота е жесток , брат сестра няма , едно семейство, дружен съюз са приказки за наивници. Днес има световна криза и Запада търси КОЛОНИИ КОИТО ДА ГО ОБЛЕКЧАТ ! И това сме ние - НАИВНИЦИТЕ КОИТО ТЕ ЩЕ БУДАЛКАТ с помощта на нашите предатели - държавниците.

  Коментиран от #26, #28

 • 26 тттт

  0 2 Отговор

  До коментар #25 от "Наивник":

  Абе що всички лузъри говорите в първо лице мн. ч.? Знам, че аз съм равноправен, за теб не знам и не ме интересуваш.

  Коментиран от #34

 • 27 мани мани

  3 0 Отговор
  албания да взима косово, ние вземаме макетата пак, сърби и гърци да го духат!
 • 28 тттт

  0 2 Отговор

  До коментар #25 от "Наивник":

  До преди малко твърдеше, че сте най-умните и талантливите, а сега, че сте най-смотаните. Последно? Нали голем генетик беше, що те ползват за пачавра всички тогава. Даа е психарите объркани.
 • 29 Давид

  3 0 Отговор

  До коментар #23 от "тттт":

  Не бъди нагъл . Имаш информация защото аз съм решил да я имате . Иначе мога като осталите да ползвам програми за да се скрия . Не това е целта ми . Петър Дънов не се криеше нали . Чети внимателно какво пиша и ще разбереш . Търпелив съм но не и глупав . Няма смисъл да водим монолог . Спора ни е необезпечен . Аз не търся пари .

  Коментиран от #32

 • 30 незнайко

  2 0 Отговор
  Къде са били останалите 100 представители в народното събрание ??? Затова ли им плащаме ??? Хора опомнете се !!!

  Коментиран от #31

 • 31 незнайко

  2 0 Отговор

  До коментар #30 от "незнайко":

  Правят си ГЪРГАРА с нас !!!
 • 32 тттт

  0 0 Отговор

  До коментар #29 от "Давид":

  Ти вземи намери себе си първо. Това най-добронамерено ти го казвам, защото знам, че глупостите ти не са от лошотия.

  Коментиран от #37


 • 33 Орце Пръдлевски

  0 0 Отговор
  Продажници и слуги на ,, Козяк,, !!!
 • 34 Най - трудно се освобождава ония РОБ

  1 0 Отговор

  До коментар #26 от "тттт":

  Който си мисли че е свободен !Най

  Коментиран от #36

 • 35 Шопо

  0 0 Отговор

  До коментар #15 от "тттт":

  Боли ме матрикуката на кого си гражданин! Дедо ти на село още рупа кромид и чеснов лук !
 • 36 тттт

  0 0 Отговор

  До коментар #34 от "Най - трудно се освобождава ония РОБ":

  Не знам къде ви ги набиват тези клишета, ама спрете да ходите там. Свободата и робството са абсолютно личен избор. Пък ти като си си наумил, че си роб и мижитурка, чакай някой да дойде да те освободи. Затова и в някои затвори има повече свободни хора, отколкото в някои офиси примерно. Не е до обстановка и обстоятелства, ами е в картуната.

  Коментиран от #38, #39

 • 37 И прасето на дядо Петко

  0 0 Отговор

  До коментар #32 от "тттт":

  Си мисли че е най - щастливото прасе и дядо Петко е най - добрия стопанин , докато един прекрасен ден разбере че няма на къде и за Коледа на масата дядо Петко свинско е яде ! РАЗБИРАШ ЛИ ГО ТИ ТОВА , бе щастливо прасе ?
 • 38 Щастливо прасе

  0 0 Отговор

  До коментар #36 от "тттт":

  От ножа не ще се спасиш ! Кризата се задава за всички и връхлита като лавина. За какво е тоз ЕС, защо Кралицата дава заден ход, защо са тези санкции по целия свят. А ти си щастливо прасе което днес още получава порция суроватка и шепа ярмичка. Но ще увиснеш като суджук за западна гранична. Теб кой те има , там на запад за човек бе наивник.
 • 39 Ветеринар

  0 0 Отговор

  До коментар #36 от "тттт":

  ЕЛА ДА ТИ БИЯ ПОДКОЖНО ЕДНА ОТРЕЗВИТЕЛНА БЕ МОМЧЕ.
 • 40 Българин

  0 0 Отговор
  ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.