Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 19:20 1 444 26

Премиерът разговаря с Майк Помпео

  • майк помпео-
  • бойко борисов

Балканите, ЕС и двустранните отношения

Премиерът разговаря с Майк Помпео - 1

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Те обсъдиха стратегическото партньорство между България и САЩ, което и според двамата е отлично и следва да продължи да се развива така и занапред. Помпео изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е направил много добри неща за България.

Държавният секретар на САЩ поздрави премиера Борисов за модернизацията, която правителството реализира в сферата на отбраната и за спазването на поетия ангажимент към НАТО - 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. Според Майк Помпео, българският министър-председател би могъл да окуражи колегите си в НАТО и Европа също да се ангажират със спазването на тази евроатлантическа цел. Държавният секретар на САЩ изтъкна също така ползата от съвместните учения, които се провеждат в България.

Майк Помпео поздрави министър-председателя Борисов и за сериозната работа по отношение на диверсификацията в енергийната сфера. „Ние строим газови магистрали, по които да тече газ от различни източници и създаваме по-конкурентна среда“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят запозна държавния секретар на САЩ с етапа на изграждане на интерконектора с Гърция. Борисов посочи още, че страната ни вече получи първите доставки на втечнен природен газ от САЩ през месец юни. По отношение на АЕЦ „Белене“ премиерът отбеляза, че за реализацията на проекта държим да има широко международно участие.

По време на разговора бяха обсъдени добрите резултати от сътрудничеството по линия на сигурността, борбата срещу контрабандата и трафика на хора. Помпео благодари за усилията на България по всички тези теми, а министър-председателят Борисов заяви, че за страната ни е важно да следва своите евроатлантически ценности. Борисов и Помпео обсъдиха също така и добрите оценки за бизнес климата, които бяха дадени по време на годишната среща на министър-председателя с Американската търговска камара и посолството на САЩ в България в началото на настоящата седмица. Премиерът Борисов изрази надежда, че доброто сътрудничеството на страната ни с американските компании ще продължи занапред и ще се разширява.

Министър-председателят Борисов и държавният секретар на САЩ обмениха мнения за Балканите и развитието на региона. По отношение на Република Северна Македония Помпео акцентира върху приноса на премиера Борисов за развитието по пътя към членство в НАТО и ЕС, до което е достигнала към момента тази страна.

В рамките на разговора премиерът Борисов и държавният секретар на САЩ Майк Помпео обмениха мнения и по отношение на процесите, които текат в Сирия, като българският министър-председател изрази тревога относно ситуацията в тази страна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    37 0 Отговор
    Оплодителя на тиквата, пак ние ша го ядем, колко сладко сладко го гледа, повръща ми се
  • 2 Преводач

    25 1 Отговор
    Разговаряха на жесто мимически език!
  • 3 Бивш канадец

    39 3 Отговор
    Демек - Главната Мутра е получила нов пакет заповеди. Ужаааааас!
  • 4 Агент Харолд

    21 7 Отговор
    Страх го е Бойко от американците. Открито уж е с тях, но всеки здравомислещ българин знае, че Бойко е пионка на хората от ДС, които са най-големите предатели на Българската държава. Не знам какво правят ЦРУ, а не търпят тея национални предатели от ДС, които съсипаха българската държава
  • 5 Анти милиционер

    31 1 Отговор
    Мутрата е питал какво да говори за Турция.... муахахахахИстински чистокръвен милиционер от Школата на МВР в Симеоново

    Коментиран от #16

  • 6 Кой68

    25 0 Отговор
    Вярното е:Получи особено ценни указания/ОЦУ/....
  • 7 Лекар БГ

    23 2 Отговор
    Цялата тази боза КОЙ я публикува?Самият Тупанбаши или ПР-ката Му?Абсолютна пропаганда тип"Гьобелс".
    Помпео посети Балканите,заобикаляйки София."По телефона"кой кого е потърсил?Не много бавно,но сигурно, Булгарбаши изпада в дипломатическа изолация.Но,лъже както винаги,че е международник,уважаван от"голУемите".Самолетите ги платихме.Делата в САЩ,тепърва ще се стартират.За едни 68 млн.долара.И по Магнитски.Боко е пътник.
  • 8 Ахахах

    31 1 Отговор
    Заглавието трябваше да бъде:
    Премиербабаит получи заповеди и нареждания от началниците по канален ред и козирува!
  • 9 позата я знаем

    21 1 Отговор
    Държеше ли си палците на краката по време на разговора?
  • 10 отегчен

    21 2 Отговор
    Стратегическото ни партнъорство е чудесно.Платихме 2 млрд. за несъществуващи самолети (предварително) и веднага след това каубоите затегнаха визите за българи...Не ,че някой е преритал да ходи в кравария ама важен е жеста ! Те са длъжни да покажат колко много ни уважават и обичат !!!

    Коментиран от #11

  • 11 Агент Харолд

    1 18 Отговор

    До коментар #10 от "отегчен":

    Мога да ви кажа, че 90% от българите, които някога са били в САЩ биха предпочели да останат там. Вие, най-вероятно, сте от по-старото поколение, закърмено от комунистическата пропаганда. САЩ е 100 години пред Русия във всяко едно отношение и горе-долу толкова по-напред от България. Но така е научен човекът - да мрази, без да проучва и да казва истината, без да я е видял дали е такава.

    Коментиран от #13, #19

  • 12 Чичо Гошо

    12 1 Отговор
    На какъв език говори Бойко по телефона?

    Коментиран от #14, #26

  • 13 не ям на чужда трапеза

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Агент Харолд":

    Ти у ред ли си , нормален ли си , имаме си Родина , проблемът е , че САЩ я съсипват и подчиняват на интересите си най-безскрупулно . За това иде реч , не им отричам достиженията , но не за сметка на други държави и народи.
  • 14 на запис

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Чичо Гошо":

    Телефонът сам си говори ''Yes''
  • 15 Behemoth

    9 1 Отговор
    Малиииииии тоя контактува на ниво министър....Прейте сметка колко сме им важни....
  • 16 по точно

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анти милиционер":

    старши по маркучите!
  • 17 Centurion

    10 1 Отговор
    Нашия си е супер тъпак,той езици не знае,но най вероятно са му казали да стяга багажа,щото скоро ще има съдебно решение по закона Рико!!!
    То няма да е в полза на
    Борисов,нито на Пеевски!Предстои и смяна на Американският посланник,който чувам ,че детайлно се запознал, със структурата на Мафията в България. Облаците ще се сгъстят над главите на нашите герои много скоро!!!Имат да връщат пари на Руснаците по Южен поток,и скоро ще загубят американската благосклонност.Всъшност Пеевски я няма отдавна!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Лален

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Агент Харолд":

    Аз пък мога да ти кажа че съм от младото поколение никога не съм бил в щатите или турция и пари да ми дават няма да ида в тия гнили дупки. И да ти кажа ако си ходил там не се връщаи в България, точно тия дупки ни съсипаха с подлогите си като Боко, Костов, Станишев, Местан и много др. Стоите си там мишки нали напуснахте кораба и се надяваите да ви подмине пороя които идва. Говориш за омраза но тая дума се чува само от вас.

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Ехооооо

    9 0 Отговор
    Некой знае ли кога ще настаняват хакраварските ядрени ракети у нашата мила родина.
    Само питаме,за да знаем кога да си обираме крушите от милата ни родина.
  • 21 Бре

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лален":

    Браво пич така е нооооо кораба е потънал веч и нии не сме виновни за това.
    А инач за тез 2_те дестинации си прав и аз не бих живял там.
    Първата защото съм христянин.(нищо против турците)
    Втората щото не мога да живея с рекетйори и терористи.
    А за Бг.е ясно прогонват ни умишленно.
  • 22 Помпеото дано му е казал

    8 0 Отговор
    Да вдигне заплатите на хората че ще остане без народ тая държава като емигрират всички.
  • 23 Гнида

    3 0 Отговор
    Охос , баце олиз карварас аноз ...... ?
  • 24 Истината

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Лален":

    На българина все някой му е виновен! Българина е мързелив и за това страната е на това дередже!
  • 25 onq s konq

    5 0 Отговор
    Поредния рапорт от банкянския тарикат. Помпео в прав текст казва„ Ще има още да плащате„
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове