13 Октомври, 2019 20:17 10 326 17

Педофили "обработват" деца до гола снимка за 7 минути

  • педофил-
  • онлайн тормоз-
  • социлани мрежи-
  • чат

Всеки четвърти малолетен/непълнолетен е жертва на онлайн тормоз

Педофили "обработват" деца до гола снимка за 7 минути - 1
Снимка: Shutterstock

Средното време, за което педофил „обработва” в социалните мрежи едно дете, за да получи негова гола снимка, вече е около 7 минути. Преди 7 г. средно му е отнемало няколко седмици. Времето сега е много скъсено, тъй като децата вече са масово в социалните мрежи. И ако не успее за кратко да привлече някого, педофилът преминала към следващата набелязана потенциална жертва. Затова е изключително важно родителите да научат детето да се съмнява при всяка покана за приятелство кой точно стои отсреща и да владее конкретни стъпки, за да провери дали афишираната самоличност е истинската.

Това предупреди Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Той води в Пловдив „Родителска среща” на тема „Деца, смартфони и смартродители”, цитиран от вестник "Марица".

Да не попаднат децата им в капана на педофили се оказа и основният страх на родителите, които дойдоха на срещата. Елица Павлова има дете на 2 г. и 10-годишен син. Момчето още няма мобилен телефон, а маминия у дома ползва за електронни игри. В класа също има споразумение да не се ползват джиесеми. На семейна приятелка с първокласник, за когото също важат същите правила, обаче скоро се случило в междучасието детето да гледа клипове с неприлично съдържание на телефона на по-голямо дете от училището. Безпокои ме липсата на информация и, ако детето ми попадне в капан, дали би споделило с мен, призна майката.

„Педофилът вече не е чичко с потник на 40 г., възрастта падна много – до 22 г. и обикновено това е мъж, който може да е семеен с деца, на добре платена работа и с много добро име сред съседите. Той развива психологически усет и умения как да си изгради този имидж, които 5 висши образования не могат да дадат”, предупреди Георги Апостолов. И посъветва като превенция родителят да знае паролата на децата под 10 години. Четирите стъпки да се провери дали отсреща стои реален човек или измислена самоличност, са: да се проверят името и снимката в Гугъл, да се пусне мейлът в търсачка – за да се види във връзка с какво съдържание излизат те, както и да се зададе контролен въпрос, на който детето знае отговора.

Често поканите за приятелство в социалните мрежи се приемат автоматично без никаква проверка, дори от възрастните. Така се стига до това в един профил на педофил да има средно между 2700 и 7000 деца, посочи Георги Апостолов. Опитите на човек със задни мисли могат да бъдат пресечени, ако детето се научи да следва няколко прости стъпки. Важно е да не приема прехвърляне на разговора в Скайп или Вайбър, защото там контролът е по-малък, може да се трие, не остава следа от комуникацията, и има възможност веднага да се включи видео. Въпрос „Имаш ли камера?” също трябва да светне лампа в съзнанието на детето. Ако то не задейства тези защитни бариери, много бързо се преминава към темата за секс, от която децата вече не изпитват притеснения, предупреди Апостолов.

Ако родителят разбере, че тече такава комуникация, не бива да заема мястото на детето и да влиза в разправия с човека от другата страна, защото той ще прекъсне връзката и ще изтрие следите. Правилното поведение е да се прекрати общуването на детето и да се подаде сигнал - в ГДБОП, в НЦБИ, на линия 124 123 или на safenet.bg.

Организаторите на „родителската среща” посъветваха семействата да не разчитат изцяло на програмите за родителски контрол, защото в един момент децата се научават да заобикалят ограниченията. Не върши работа и „шпионажът” с измислен профил, защото това също рано или късно се разкрива и тогава рухва доверието, а е най-важно именно то да бъде изградено – за да сподели детето с майката или бащата, ако някой го притеснява в мрежата.

В момента онлайн тормозът е най-популярната разновидност на психическия тормоз за детето в училище. За разлика от другите, той е 24 часа и остава невидим, но злепоставя в много по-широк кръг и затова причинява по-тежка травма у детето. Най-масовата практика е съученици да създават групови чатове във Вайбър или Фейсбук „Еди кой си е гей” или „Еди кой си е смотан”, даде пример Ралица Михайлова, психолог от Асоциация „Родители”. Правят се също фалшиви профили, в които се постват злепоставящи снимки. За всички е ясно, че това са колажи, но въпреки това се постига унижение и злепоставяне.

Изследване показва, че всяко четвърто дете у нас на възраст от 9 до 17 г. вече е било жертва на онлайн тормоз, а между 18 и 20 на сто от тийнейджърите са го упражнявали, посочи Георги Апостолов. На практика всички на тази възраст са въвлечени по някакъв начин, защото виждат съдържанието, което се разпространява.

При сигнал на горещата линия на Асоциация „Родители” 124 123, която таксува по 15 ст. на разговор, консултантите там съдействат за свалянето му от социалните мрежи и предлагат психологически подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    33 7 Отговор
    Спира се интернета на децата и проблема е решен,и без това им промива мозъка!!!

    Коментиран от #16

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    19 5 Отговор
    Вината е на родителите, мързи ги дори да кажат на децата си да не се събличат пред чужди хора, какво да говорим за възпитание?
  • 3 Behemoth

    19 6 Отговор
    Ама снимката надупена ,ли е?Щот те сега ги гледам пред блока са много отворени от първи клас още...не шъ са виновни чичковците по потник май ...а тъпите им родители....
  • 4 Какво да се направи

    13 3 Отговор
    Колко детско порно има в тъмната мрежа сигурно че направо не можеш да си представиш. Все пак хората използват 5% от информацията в интернет. А хакерите като педофилите използват 95% от информацията в интернет.

    Коментиран от #5

  • 5 Kirumo

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Какво да се направи":

    Това, че 95% от информацията била в тъмната мрежа е доказано, че са необосновани митове. Иначе е факт, че там има много нелегални неща.
  • 6 телефона

    2 0 Отговор
    аз тоя телефон дето са го дали за първи път го чувам , ами ако спешно реша да се обадя щото е сега се е случило какво не мога да звънна 112 дето и самите деца вече го наизустиха

    Коментиран от #11

  • 7 Само питам

    11 1 Отговор
    Знаете ли колко хора качват публичн множество снимки на децата си във фейсбук?

    Коментиран от #8

  • 8 Пилотът Гошу

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Какво се чудиш, като хората масово са идиоти.
  • 9 Bubbles

    10 4 Отговор
    Абе целите на тия срещи сигурно са добри, ОБАЧЕ и родителите и така наречените ЕКСПЕРТИ пропускат най важното : Ами какво става ако няма чичко/лелка/батко/кака а чавето самичко е решило да става порно звезда?
    Не един и два пъти съм споменавал възрастите на които днешната младеж започва да практикува креватния спорт, освен това сайтовете за онлайн видео чат тип periscope са пълни с пикли и пикльовци на по 10-12 години които си поддържат собствени чат стаи където се гологъзят БЕЗ НИКОЙ ДА ГИ КАРА камоли пък да ги насилва. Така че НА ПЪРВО МЯСТО родителите трябва да отделят време на децата си и ТЯХНОТО ВЪЗПИТАНИЕ колото и да не им стига времето заради многото ангажименти, да не ги помпат със самочувствие без покритие и добре да ги запознаят с опасностите на интернет, да го научат стоят далече от КОЧИНИ като фейсбук и най важното да не им пука кой какво говори за тях.
    На края но не последно място е много важно как се държим ние с тези които са попаднали в ръцете на някой извратеняк, защото отношението на околните съсипва психиката много повече от самото преживяване на контакта с такъв екземпляр.

    Коментиран от #17

  • 10 Bubbles

    6 2 Отговор
    Апропо да добавя че и във фейсбук вече може да се трие кореспонденцията в чата едностранно и за двете страни в разговора без да се оставят следи.
  • 11 МАГАРЕ

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "телефона":

    Обаждането струвало 15 ст. вместо да е безплатно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Съмнения

    0 0 Отговор
    Децата живеят в света, който сме им създали. А той не е в цветя и рози. Всички знаем това. И те ще минат през своя свят, както ние -през корона вируса. Едни ще го преодолеят, други ще се спъне, а трети ще загине. Законът на джунглата е заобиколим само в диктатура. А ние лицемерно заявяваме, че е обратното -така е по безопасно за нас. Ако имаме авторитет пред своите (поне) деца, ще съумеем да ги предпазим поне от лъвовете. От лисиците -едва ли.
  • 16 Що бре

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    По добре ли е, да научават истините "на живо", вместо през нета? И дали домашният карцер е полезен за общественото реализиране на наследника ти?
  • 17 Бе то

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Bubbles":

    Хубаво се обръщаш към родителите, ама мама "легнала си вади хляба", тати -на социЯл... Рожби на демокрацията... Как да те послушат, като самите те нямат това, което ги караш да дадат?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове