Last news in Fakti

15 Октомври, 2019 17:03 12 009 13

Камен Алипиев официално е освободен от БНТ

  • камен алипиев-
  • бнт-
  • освобождаване-
  • висше образование

Бил в болнични, когато се е случило

Камен Алипиев официално е освободен от БНТ - 1
Снимка: БГНЕС

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

Това каза в предаването "Преди всички" на БНР спортният журналист Камен Алипиев – Кедъра. Той потвърди, че е узнал по пощата, докато е бил в болнични, за освобождаването си от БНТ:

„Аз съм наивен и никога не съм участвал в такива игрички, а просто видях в пощата си листче за препоръчано писмо, отидох в нашия пощенски клон … и си подписах документа, докато ми извадят писмото и разбера, че е от телевизията, вече беше доста късно да реагирам по какъвто и да било друг начин. Няколко дни по-късно бележката е върната в управление на „Човешки ресурси“ в Телевизията. Те ми се обадиха и казаха: „С това приключват нашите взаимоотношения, ще ти платим една заплата обезщетение“. Аз им казах „Хора, аз съм в болнични“. „Ами, нищо, добре“. В края на месеца ми преведоха това обезщетение заедно с дните отпуск, които имах“.

Алипиев е помолил съпругата си, която също работи в БНТ, да върне служебния му телефон.

Все още не е обмислял дали да съди БНТ

„Имам още около 20 дни до срока от два месеца след получаването на това предизвестие по пощата. Колебая се, защото на мен целият ми живот е в телевизията. Аз съм започнал там през зимата на 1987 година като асистент-режисьор, нямах навършени 21 години. Израснал съм в коридорите на телевизията. Това е целият ми живот. Аз лично искам да се пенсионирам в БНТ, защото това е мястото, в което са работили и родителите ми, и аз.

"Не искам нито да съм герой, нито да съм жертва. И Ахил е имал пета. Ето, имах ахилесова пета, уязвим съм. Нямах диплома. Те ме удариха заради това. Имаха основание по някакъв начин. Остава ми, естествено, обидата", каза Кедъра.

Записал е магистратура в НСА

„Аз се амбицирах и съм записал магистратура в НСА. Не завърших в края на 1994-а - една от най-хубавите години в живота ми не само заради Американското лято, а защото тогава се роди дъщеря ми. Живеехме по квартири и трябваше да си изкарват пари. Просто полека-лека интересът ми към завършването на висшето образование поизчезна. Интересно е, че до този момент на моя престой в БНТ никой не е спекулирал с това. Всички знаят за това много добре, не съм го крил. Сигурно е немарливост да си зарежеш образованието по този начин и да не вземеш въпросната ценна хартийка, която аз още не притежавам. Притежавам само удостоверение, защото дипломите се издават по-бавно. Може би трябваше някой да ме амбицира. Ето, те ме амбицираха“.

Не иска да кандидатства като начинаещ спортен журналист с новата диплома

„Защото мисля, че това е унижение“.

В момента Алипиев не очаква предложения за работа.

Алипиев още не е получил предложение от друга медия. Шегува се, че няма и книжка, за да кара такси. „Искам първо да си почина и да си проветря главата“, казва Кедъра.

„Лошото е, че в момента няма кой знае колко много хора, с които да се работи в спорта. Не съм само аз този, който си тръгна. Около мен се вдигна повече шум, защото бях изгонен публично, но си тръгнаха още четирима души от спортната редакция само в рамките на последните два месеца. Да не говорим, че имаше и хора, които си тръгнаха преди това“.

Завръщане в БНТ?

„Никога не казвам никога, но мисля да изчакам, да видя, да се огледам и да видя каква е ситуацията… В БНТ от години има нужда от рестартиране на системата. Като цяло практиките в телевизията са такива, че те не карат хората, които работят там, да се чувстват добре. Системата в БНТ от 1998-а година насам е такава, че не стимулира активността на хората, защото не се вземат хонорари, взимат се символични ДМС-та… Материалното не е толкова важно, но и много рядко можеш да усетиш уважението за това, което си направил“.

Коментар за случилото на Националния стадион „Васил Левски“:

„Поредните объркани хора, които са манипулирани, както много хора в българското общество, от непрекъснатите скандали, от ужасяващото политическо говорене на разни войводи и други такива деривати. Съответно дойдоха, свършиха си работата и бяха изгонени от стадиона. Guardian днес има заглавие, в което се припомня, че България е подкрепила фашистите по време на Втората световна война, което е изключително гадно за всеки един от нас - много болезнено припомняне, но хората са изключително чувствителни на тази тема...Това, което стана вчера на стадиона, за съжаление, не беше неочаквано и е плод на развитието на държавата ни в последните няколко години, колкото и лесно да е да се оправдават нещата с държавата“.

България вече два пъти е санкционирана за подобни неща и Алипиев очаква този път да има „доста тежки санкции, които ще бъдат и финансови и с косвени финансови последствия“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Артист

    37 14 Отговор
    Започнал през 1987 като "момчето на тати," като много други в телевизията. Някои са вече четвърто поколение на хранилка там.

    Коментиран от #4

  • 2 келеша

    24 11 Отговор
    мисли,че е вечен!Метла....
  • 3 Съпри Частен

    24 7 Отговор
    Айде, сега ще събираме капачки и за тоя...
  • 4 Гост

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Артист":

    Добре, мястото е свободно. Защо не се пробваш ти?

    Коментиран от #8

  • 5 Онзи

    22 19 Отговор
    Стига сте писали глупости, Камен Алипиев е един от малкото кадърни спортни журналисти, останали в българските телевизии. Успех, Камене, дано скоро пак да те видим на малкия екран!
  • 6 Жоро

    26 9 Отговор
    Кошлуков пак изпълнява поръчка
  • 7 Казуар

    15 1 Отговор
    Юлий Москов има ли диплома, защото по време на Живковизма нямаше.
  • 8 СЕМка

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Може ти пък да се пробваш, ако можеш така да си променяш гласа като Каменчо - от спокоен към креслив. Само да не злоупотребяваш и ти с болничните.
  • 9 Реститут

    15 7 Отговор
    Абе искал да се пенсионира в БНТ,както баща му,да назначи освен жена си и децата си,та и те да се пенсионират там.На това се казва наглост, обичаш работата си,но прецакваш колегите като си взимаш болнични с месеци,без да ти ИМА НЕЩО.Точиш безочливо здравната каса .Айде в лево.
  • 10 Йордан

    8 1 Отговор
    Хванал 1 не става за гледане вече, освен бездарниците на Бобо Чалгаря, и Стани богат, която вече се излъчва в събота и неделя.
  • 11 БТВ и Нова - какво друго?

    9 2 Отговор
    Единственото интересно за гледане Стани богат не го спряха, още няколко съботи и недели в 7 вечерта ще го дават.
  • 12 Troy

    6 4 Отговор
    " Аз лично искам да се пенсионирам в БНТ, защото това е мястото, в което са работили и родителите ми, и аз..." - Типичния държавен служител. Всичко му е наготово и държавата му е длъжна. Ми като си толкова добър що не си в частния сектор ?
  • 13 Роднината

    6 1 Отговор
    БНТ като всеки един държавен "мастодонт" си е една роднинска структура. Явно в случая е имало по-нуждаещи се роднини и е трябвало да освободят Камен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове