16 Октомври, 2019 06:00 2 867 38

16 октомври 1912 г. Бомбардираме Одрин

  • одрин-
  • бомбардировка-
  • балканска война

Славата на българската авиационна мощ

16 октомври 1912 г. Бомбардираме Одрин - 1
Снимка: Министерство на отбраната

На 16 октомври 1912 г. след полета на българския военен самолет „Албатрос” над турските позиции и Одрин, поручик Радул Милков се завръща като първия летец в света, извършил боен полет и хвърлил бомби над противника. Неговото аеропланно отделение край Свиленград, на което е командир, включва храбри и готови за саможертва български орли – офицери, редници, доброволци, авиомеханици.

Славата на българската авиационна мощ, която започва от Одринската епопея, е свързана неразривно с името на летеца подполковник Радул Милков. Той е командир с вродено хладнокръвие и безстрашие, със завладяващо умение да командва и вдъхновява подчинените си с личен пример. Радул Милков завършва 26-и випуск на Военното на Н.В. училище през септември 1906 г., а през 1912 г., след конкурс, постига заветната си мечта – заминава на обучение за летателна правоспособност. С отличен успех полага пилотски изпит, получава знака за правоспособност (бревета) на Германския императорски авиоклуб. С обявяването на Балканската война е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение на летището край Свиленград. Одринската епопея започва с пристигането на поручик Радул Милков от Берлин, за да поеме частта си на готовото вече летище.

Рано сутринта, на 15 октомври, с влак пристигат първите пратки български самолети. Всички заедно разтоварват сандъците с крилете на славата за българските орли и сглобяват с техническа вещина и по усет първия български „Албатрос”. Командирът лично полита в небесата, за да изпробва мотора... На слизане от самолета той взема непоколебимо решение – с техническите възможности на редник Стоян Терзийски и с неговия фотоапарат е възможно изпълнението на неподозирана бойна задача. „Албатрос” отново полита, но този път на борда са двама – командир и редник, с цел аерофоторазузнаване над турските позиции и укрепления. Височината на полета е пределно ниска и обходът е съвсем кратък – за да се пести време и рискът да е по-малък. Вечерта няколко снимки вече са готови, но все пак ветровитото и облачно време, сумракът на залеза, си казват думата.

На другата сутрин командирът и редникът посрещат първите лъчи на слънцето отново над турските позиции.

На 16 октомври 1912 г. сутринта са готови нови снимки – този път превъзходни като качество.

Пак на 16 октомври 1912 г., към 9 часа сутринта, на летището пристига генерал-майор Симеон Янков, поздравява поручик Милков и му възлага задачата за разузнаване на противника. Поручик Таракчиев, балонист, изявява желание също да лети. Двамата се качват на самолета, вземат и бомби. За поручик Радул Милков разузнаването вече е сторено, по-важната цел е да се бомбардира противника.

Два часа по-късно на летището са посрещнати първият боен летец в света поручик Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев. Между посрещачите е и първият аерофотограф за разузнаване в световната бойна история редник Стоян Терзийски.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    40 6 Отговор
    ВЕЛИКИ СМЕ!ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ!ВЕЛИКА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 681

    42 6 Отговор
    Поклон пред делото на героите!
  • 4 въйй

    8 12 Отговор
    Ашколсун
  • 5 Никой

    9 2 Отговор
    Хасане, скрил си се нещо...

    Коментиран от #9

  • 6 Хасан

    7 2 Отговор
    още спи

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Онур

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Хасане, нали се разбрахме този месец ти да си жената!

    Коментиран от #11

  • 11 И брат му Шнур

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Онур":

    Хасан мълчи защото сутрин му заклещват нещо в устата.
  • 12 нервен ( разбивача на тролове )

    8 3 Отговор
    Че съм най-големия родолюбец тука е ясно обаче черно на бялото не мога да кажа ...в какво отношение сме първи при положение че на 1 ноември 1911 Джулио Гавоти прави бомбардировка от самолет с ръчни гранати над турските позиции край Триполи по време на тяхната война с измаилтяните ??

    Коментиран от #16, #20

  • 13 NSDAP

    11 9 Отговор
    Ако не беше Русия,която насъсква Сърбия,Гърция и Румъния срещу нас,днес турция нямаше да я има,а Босфора щеше да е български.Вечна слава на Царство България и на великите наши немски братя,които във всички войни се бият редом с нас,включително и срещу Византия!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "NSDAP":

    С тази разлика, че твоите немски "братя" винаги са продавали оръжие на Османската империя, с което оръжие османците са стреляли и убивали българи! Да оставим настрана факта, че и те са били против Съединението на България. Така че, по-кротко с тези "братя"!

    Коментиран от #17, #33

  • 15 Иван

    2 5 Отговор
    до Публикувано във факти.бг:
    Да ви имам славата😂 ТИ СИ СОРОСОИДЕН ТРОЛ .СМОТАНЯК ТАКЪВ

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 NSDAP

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Това е лъжа,измислена от руските еничари!!!Да не говорим че в България кланетата не са извършвани от турци,а от евреи.Захари Стоянов: Руският ботуш боли повече и от турският.Христо Ботев: Да бъде проклета онази минута,когато руският ботуш е стъпил на българска земя.Георги Сава Раковски: Ах тая проклета Русия.... Васил Левски до Любен Каравелов и Христо Ботев: Абе любене,Абе Ботьо,чух че вие искате да извикате мръсният казашки ботуш тук..... Доколкото до Сан Стефано-този договор не е за България!Сан Стефано определя границите на Гърция,Сърбия и Румъния,но не и на България!!!На берлинският конгрес ни се определят границите и там Бисмарк се застъпва за България и благодарение на него се ражда княжество България!!!Ако не беше Бисмарк,щяхме да паднем под руско-славянско робство,което е МНОГО,АМА МНОГО ПО ТЕЖКО ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО.

    Коментиран от #23, #25

  • 18 NSDAP

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Славяните на сапун!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 8473

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Така е, но прочети повече и ще разбереш защо сме първи.

    Коментиран от #32

  • 21 Ал та фанах Атаопънах

    4 1 Отговор
    Когато сме имали по-модерни от американците изтребители. 100 години по-късно какво стана?
  • 22 Гост

    4 4 Отговор
    Много ни бива да се хвалим...
  • 23 ГосТ

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "NSDAP":

    😂 к' во да кажа...нали знаеш 😂😂😂 Ама си вервате. И как няма, с мозък на пиле...
  • 24 В чии ръце е сега

    1 1 Отговор
    Одрин?

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "NSDAP":

    Кое точно е лъжа?! Че германците са продавали оръжие на Османската империя?! Че са били против Съединението на България?! Кое е лъжа?!

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "В чии ръце е сега":

    Ясно е в чии е, но причината за това /а и не само Одрин/ е онзи наш немски "брат" /по мое му престъпник/ Фердинанд, който така яростно защитава #13 NSDAP.
  • 28 Усмивката

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Хасане ,османските пълчища дошли на Балкански полуостров ,като какви ги определяш.
  • 29 Абсурд

    1 4 Отговор
    А сега ходите до Одрин да си напазарувате истинско турско кисело мляко, сирене, кашкавал и тоалетна хартия за миризливите си задници!)))

    Коментиран от #30

  • 30 Усмивката

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Абсурд":

    И се завръщат пак отново тук в България .Половината турски изселници реват за България.България преживява труден период ,окупацията от руската болшевишка машина и нейните врени наследници заселили се по виските етажи в държавата не дават нужната свобода за развитие на свободен пазар и икономика.За това не бива да плюеш по народа ,който няма вина.
  • 31 NSDAP

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Всичко което казваш е лъжа.Ти си руски еничарин!!!Стефан Стамболов правилно е казал,че Русия,а не Турция е враг #1 на България.Русия ни пороби през 1944 и до днес ние сме руски роби,и сме троянският кон в ЕС и НАТО.Като не ми вярваш,виж в интернет как Бойко Борисов и Путин се прегръщат и целуват.Виж как Бойко Борисов и Решетников пият заедно шампанско в руското посолство.В управлението на държавата, всички до един са свързани с БКП и ДС.А в учебниците по история знаеш ли какво пише?Че пра българите били тюрки,които са се били претопено в морето славяни и че българският език сме го взели от славяните.Русия и до днес. И пише историята и е крайно време да ги изритаме от България тази гнусна монголо-татарска руска пасмина!!!
  • 32 нервен ( разбивача на тролове )

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "8473":

    Първи в какво ве брат ?

    Коментиран от #36

  • 33 нервен ( разбивача на тролове )

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Чакай малко чакай ....кой точно оръжия от въоръжението на османската армия са немски само ми кажи ??? Нали като не забравяш че Германия се появява на картата на Европа само 5 години преди априлското въстание !!!

    Коментиран от #34

  • 34 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Да, приемам забележката, но Прусия аз я броя за Германия, т.к. хората са едни и същи. Това как се нарича държавата не мисля, че е важно. Отделно, в Руско-Турската война 1877-1878г., османската армия е била въоръжена с пушки Шнайдер и оръдия Круп, които както сам се сещаш са закупили от Германия. Вече е била създадена...

    Коментиран от #35

  • 35 нервен ( разбивача на тролове )

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Да бе ясно че Прусия е Германия ама единствено оръдията са немски бе брат ...руската армия също ги ползва същите ...а пушките на башибозуците и кавалерията за който говориш не са немски !!!! Британски са също така по патент се произвеждат и в сащ и е на въоръжение в една дузина държави в края на 19-ти век !! Основната ми идея
  • 36 Жокер 8473

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Поинтересувай се и прочети при какви условия са се провели действията в двата случая и си направи извода сам, но наистина сме ПЪРВИ, не е хвалба.

    Коментиран от #37

  • 37 нервен ( разбивача на тролове )

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Жокер 8473":

    Ако смяташ че нещо не съм разбрал защото се чувствам доста запознат и по двата случая моля сподели ...защото в противен случай си правиш само вятър на устата !!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове