17 Октомври, 2019 06:03 13 005 29

В Румъния и Германия вземат най-често книжките на българските шофьори

  • полиция-
  • шофьорски книжки-
  • германия-
  • румъния

Това показват данните на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция"

В Румъния и Германия вземат най-често книжките на българските шофьори - 1

Румъния и Германия са най-суровите държави за българския шофьор. Причината - там са били отнети най-много шофьорски книжки и свалени най-голям брой регистрационни номера.

Това показват данните на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция", с които "Телеграф" разполага. От 1 януари 2019 година до 25 септември 765 наши джигити са се разделили със свидетелствата си за управление за нарушения в чужбина. На 860 водачи са им били свалени регистрационните табели и взети талоните на колите, отново за провинения зад граница.

Най-много номера и документи за шофиране без технически преглед, техническа неизправност, липса на застраховка, превишена скорост или каране под въздействие на алкохол и наркотици.

Противно на очакванията в Гърция отнетите книжки са били 3-4 пъти по-малко, отколкото в Румъния и Германия.

Въпреки че по празници селата около Кавала, особено през лятото, заприличват на Китен, с преобладаващи автомобили с наши регистрации, за 9 месеца в южната ни съседка са отнети едва около 30 книжки.

"След като беше подписано споразумение между България и Гърция за обмен на полицейски служители, нещата станаха малко по-либерални", коментираха от КАТ.

Румъния е сред най-рискованите държави за шофиране. Причината е, че там законът позволява свидетелството да бъде отнето на практика за всяко нарушение.

Изпреварване на забранено място, пресичане на непрекъсната линия, отнемане на предимство на пешеходец, червен светофар са част от нарушенията, за които можем да останем без книжка, предупреждават от министерството на външните работи.

Ако шофьор с отнета книжка пък си позволи да седне зад волана, го чака затвор. Процедурата по връщане на свидетелството може да отнеме година.

Поради тази причина преди седмици на границата беше спипан наш шофьор, който опитал да влезе в северната ни съседка с документите на свой приятел.

Според закона след отнемане на свидетелството водачът няма право да шофира в Румъния за срок от 30 до 90 дни, а забраната влиза в сила 15 календарни дни от датата на взимането.

В Германия - страната без ограничения за скоростта на аутобаните, също има доста неприятни капани за българи.

Голяма част от нашенците, които не живеят във федералната република, не са наясно, че след 22 часа в центъра на градовете, както и жилищните им зони, ограничението на скоростта е 30 километра в час.

То е въведено, за да не се нарушава нощната тишина от рев на двигатели. За превишение от 31 до 40 км глобата е месец без книжка и 2 точки и 160 евро.

Скоростта често се засича от цивилни автомобили със затъмнени стъкла, без водачите да могат да ги разпознаят. Български студент се е разделил с 800 евро и отнемане на книжката, след като го хванали с над 2 промила да кара колело.

Освен това го пратили на психолог, защото полицаите решили, че е алкохолик - причината, въпреки голямото количество алкохол, нашият студент се държал доста адекватно.

Друга неприятна изненада може да се окаже неспазване на дистанцията в задръстване. Доста често по аутобаните има ремонти и разстоянието между колите трябва да е не по-малко от 2 метра.

Това обаче често не се спазва и немската полиция вдига хеликоптер, който снима от въздуха нарушителите.

При изпреварване също трябва да се остави дистанция, защото залепване зад бронята при тази маневра също се наказва.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Atilla

    42 2 Отговор
    Така е за Румъния както сте го написали, но защо не написахте и,че книжката може да си я върнеш още същият ден или най-късно на другия. Трябва ви адвокат, подписвате една декларация, че няма да шофирате в Румъния за срока на наказанието и готово,.

    Коментиран от #2

  • 2 Анонимен

    51 5 Отговор

    До коментар #1 от "Atilla":

    Нашите законотворци е крайно време да се замислят за адекватни мерки спрямо румънците.

    Коментиран от #14

  • 3 Ventura

    42 3 Отговор
    Тека е. У нас ги раздават на слепи и неуки, а на вън им ги отнемат.
  • 4 язи

    10 3 Отговор
    Скоро и у нас!
  • 5 Asterix

    45 0 Отговор
    Циганите са на мушката.Повечето отнети документи са на български цигани.Вземат се мерки,да се ограничат пътувания на цигански катуни по Европа,най вече, с луксозни цигански лимузини.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Язи

    9 2 Отговор
    Ами те нашите книжки навсякъде ги взимат?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 164

    42 0 Отговор
    Румънците масово карат като джигите в България. А тези с немските номера не са точно германци, но са цяло лято по Тракия и летят. Статистика за отнети книжки ?
  • 10 Бенай Германеца

    12 2 Отговор
    Който е с немска книжка няма такива проблеми!
  • 11 Миризлив пор

    13 1 Отговор
    Ами народа си кара като у нас и после реве. Тук в задръстване не можеш да видиш патрулка да регулира движението, ако оставиш 2 метра все някой ще се опита да изпревари през банкета или през аварийната и да се намърда а там хеликоптер вдигат. А за немците защо не кажат за "idioten test" т.е. теста за това дали да ти вънат книжката и предшестващите лекции.
  • 12 Шаран БГ

    7 3 Отговор
    Бре ,бре, ма,аму стара, то ние, че не сме много ,убави - не сме....Ама другите и книжките ли не ни харесват, че не ги вземат !?
  • 13 цачо

    28 3 Отговор
    Цялата ни система е сбъркана!В Румъния ако направиш нарушение и не си платиш не можеш да напуснеш страната.Тук румънците правят нарушения и си заминават спокойно без някой да им държи сметка, Е ама НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
  • 14 писнало ми е

    29 3 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    То закони си има, ченгетата си правят пас, щот не могат да вържат две изречения на чужд език !!! Затова мамалигарите карат, като побеснели из България, защото знаят, че като ги видят полицаите и се обръщат на другата страна ! Всеки, който е карал из Кресна, Бяла-Русе и пр. през туристическия сезон знае за какво говоря ! Призовавам КАТ да мачкат румънците и за най-дребното нещо докато не вдянат, че в завои на забранено срещу коли не се изпреварва и то в пакети по 2-3-4 мамалиги !
    И за финал понеже държавата нехае, ако някя джигит мамалига ви се отваря, подуйте му главата !

    Коментиран от #18

  • 15 мдааа

    18 3 Отговор
    През изминалото лято бая румънци се изпотрепаха у нас.Неправилно изпреварват и тряс в челен удар.Къв е извода?Ние сме с най-либералните закони и неефективен контрол по пътищата.
  • 16 Хайл

    23 1 Отговор
    А в България кога ще свалят номера на румънци и немски турци каращи като изоглавени? Колко се изпотрепаха от тези говеда по пътищата ни защото са над закона и не ги спират да не ги засегнат?чрез Камерите защо не ги глобяват на излизане от България? Или ще им нарушим правата? На мен ми бяха взели книжката в румъния за изпреварване на неправилно спряла дачия на пътя и когато отидох в полицията за книжката отказваха да я дадат защото "полицая е прав" накрая се обадих в посолството ни в Букурещ и хората там се задействаха-звъняха по телефона, полицая се прави на ударен, и след като звъняха на някакви шефове в полицията в града тогава вдигна говедото и ми върнаха книжката...благодаря на хората в посолството,макар да не запомних имената им....румънец и немски турчин само глоба и книжката за година да не шофира в България
  • 17 1234

    1 3 Отговор
    Едните разбират от бизнес, другите - не разбират от бизнес. Там където вземат книжки - не разбират :)
  • 18 Хайл

    19 1 Отговор

    До коментар #14 от "писнало ми е":

    Защо трябва да знаят чужди езици-те са дошли в България.кога немец ще ти проговори на български в германия-никога...само мачкане им трябва на румънските говеда особенно

    Коментиран от #22

  • 19 Seabird

    12 0 Отговор
    Браво на българския студент с двата промила.
  • 20 Хайл

    14 0 Отговор
    Кога ще спре практиката румънци да карат с бг регистрации без преглед,застраховка и данък? Нали хванаха нередовна платформа с неизправности в германия с фалшив преглед,а не казаха че са я теглили румънски цигани
  • 21 шофьора

    2 3 Отговор
    абе мен ме спряха в едно румънско село на майната си нагоре на север,че съм карал с превишена скорост.То аз този дето ме спря го помислих за горски или строителен работник-без фуражка,без отличителен патрулен автомобил...Убеден съм,че бях намалил скоростта,защото си им знам порядките там,но този ме заведе до една червена астра-по-новия модел от нашите,с нищо неотличаваща се от цивилна кола.Там един друг,вече наистина с униформа на развален английски и по-скоро с писане на бял лист започна да ми обяснява,че съм минал със 70...Е,аз да не съм ненормален.Освен ако така му се е искало и ме е засякъл преди табелата.Щото и никаква снимка не ми показа,макар да имаше радар от тези с бинокъла:)И все таки ми писа един фиш,дето като стойност излизаше 30 евро.Аз исках да му ги платя,но той не та не.На границата вика,на калафат.Е,и аз се нацупих,щото си викам тия ще има там да ме мотаят.Та даде ми той фиша и книжката за щастие не ми я взе.След 2-3 часа бях на калафат,ама и там за щастие никой нищо не ми иска.Явно още не са го били отразили,но сега си ме е страх да мина през Румъния.Ако все пак се налага,ще трябва да мина през Сърбия,което също не е приятно,имайки предив границите:(Обисновен гражданин съм,пътувах си със семейството от Германия,където за първи път бях ходил и се връщах с новозакупеното така мечтано от хиляди нашенци бмвнце.То и затова онези румънещи полицисти като го видях с немския транзитен номер направо им светнаха очите.,но пак казвам,тогава направо м
  • 22 Atilla

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хайл":

    Че немец няма да проговори на български е ясно, но в Германия при контрол първото нещо, което питат е какъв език говориш, немски, английски или френски,а и почти всички полицаи разбират руски, но не искат да го говорят, само в краен случай може да ти вкарат някоя руска дума.
  • 23 STEFCO

    1 2 Отговор
    A NİE KAKVO CHAKAME DA İM GO SLOJİMNA MAMALGARİTE DRUGARİ CHENGETA RUSHVETA Vİ E POZVOLEN
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Колев

    4 1 Отговор
    Румънците ни спират и ни изнудват за пари, унгарците също спират и искат пари кеш ,многократно ми се е случвало.
  • 26 Азаз

    2 0 Отговор
    Немските полицаи учат български!

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 E Затва карай без книжка

    1 0 Отговор
    Та да нема кво да ти вземат мухахаха
  • 29 Ами трябва

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Азаз":

    Познавам много българи които живеят там. Както е тръгнало БГто ще се изнесе в Germany, UK, USA, Spain, Italy.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове