17 Октомври, 2019 09:38 2 996 28

Цветан Цветанов: Ердоган да забрави за чл. 5 от НАТО

  • сирия-
  • турция-
  • атака

Турция е в дипломатическа, политическа и военна изолация

Цветан Цветанов: Ердоган да забрави за чл. 5 от НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на Евро-атлантическия център за сигурност проведе среща в сряда вечерта, на която наред с текущите планове и приоритети на организацията, бе обсъдена и ситуацията в Северна Сирия, съобщи председателят на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов на страницата си във „Фейсбук“.

В рамките на срещата членовете на ЕАЦС са приели следната позиция:

"Вече седми ден турската армия провежда операция в северна Сирия. Военните действия на тази държава поставят редица важни въпроси не само за мира в Близкия Изток, но също така и за сигурността в много по-широк регионален контекст, включващ Европа.

Турция е един от най-старите членове на НАТО, но за съжаление нейното поведение е в разрез с нормите на тази организация. Известно е, че в съответствие с чл. 4. от договора за членство в Алианса, ако съюзник от Алианса се почувства застрашен, той е длъжен да инициира консултации с партньорите си.

Анкара навлезе с редовни армейски части в северна Сирия, без каквито и да било консултации и обсъждания със съюзниците си от НАТО, което прави действията ѝ несъвместими с политическата практика на Северно-атлантическия съюз.

Това поставя правителството в Анкара в дипломатическа, политическа и военна изолация.

Дори да поиска, на определен етап, подкрепа от НАТО по чл. 5 от Вашингтонския договор, президентът Ердоган едва ли вече ще може да получи такава. Същевременно, позицията му ще генерира излишно и ненужно напрежение в Северно-атлантическия съюз. Вярното решение, за което все още не е късно, е незабавното прекратяване на инвазията и връщане към масата на преговорите.

Военната операция на Анкара в северна Сирия идва след един все още крехък мир след разгрома на ИДИЛ. Нашата оценка е, че с действията си Турция фактически ще възроди тази организация като открие шанс за възвръщане на влиянието ѝ в региона.

Операцията на турската армия в такъв сложен и същевременно противоречив регион, от гледна точка на преплетените в него стратегически интереси, ще усили хаоса, непредсказуемостта и жертвите, като създаде същевременно предпоставки за разширяване на конфликта. Последното означава, че на определен етап в него неизбежно ще се включат, по един или друг начин, такива глобални сили като САЩ, ЕС и Русия, чиито интереси са тясно свързани с региона. В този стратегически контекст, Турция е невъзможно да постигне поставените от президента Ердоган две основни цели на операцията. В същото време страната ще загуби не само дипломатически, икономически, политически и военен ресурс, но и имиджа на пълноценен съюзник в НАТО и демократична държава.

Изтеглянето на американския военен контингент от зоната, непосредствено предхождащо операция "Извор на мира", създава оперативно-стратегически дисбаланс, като снема натиска и контрола на САЩ както върху региона, така и върху остатъците от ИДИЛ.

Ако балансът не бъде възстановен, санкциите срещу Турция от страна на САЩ и ЕС ще бъдат неефективни,

а ескалацията на конфликта ще продължи. Ето защо, така създалата се ситуация изисква военното присъствие на САЩ и предотвратяване на вероятните опити на ИДИЛ да се възползва от създадения хаос. В този смисъл Вашингтон следва да не допусне сблъсък между един от най-важните си партньори в борбата срещу тероризма в региона и един от своите съюзници в НАТО.

България е съсед на Турция и двустранните търговски и икономически отношения между двете страни са във възходяща фаза и от взаимен интерес. Оценявайки в тази светлина турската военна операция, българската позиция следва да се базира върху два основни елемента: (1) прекратяване на военната операция на турската армия в северна Сирия и (2) възстановяване на диалога с Анкара както в рамките на НАТО, така и по отношение на договора между Турция и ЕС."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    52 3 Отговор
    ЦЕЦО МРЪСНИКО ПОПУЛИСКИ СКРИЙ СЕ.
  • 2 Краси

    49 1 Отговор
    Тоя па тъп милиционер що се прави на важен... На Ердоган му дреме за теб, за нато и за член 5.
  • 3 Питащ

    43 1 Отговор
    Абе тоя защо не е в затвора?

    Коментиран от #6, #27

  • 4 Мехмед

    30 4 Отговор
    Браво Цецо, а дано да е така като казваш, тя Турция и без друго иска да напуска НАТО! Америте и НАТО могат да забравят и базата,, Инджерлик " а член. 5 се задейства до 90 дни а след 90дни, я камиката я камилара, член 5 не помогна много на Византия в Кипър!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Монгола

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "Питащ":

    Щото има пара, а такива с пара в затвора не ги взимат!
  • 7 az#ЛибераленКрах

    32 1 Отговор
    Хахахаха, ето колко струва северноатлантическата "солидарност"...

    За Турция никой не си мърда пръста в НАТО, та камо ли нас някой да ни защити, ако се наложи!
  • 8 7797

    30 1 Отговор
    Цецу, на кояот етажните собствености си провел общо събрание?

    Айде малко конкретика!

    Коментиран от #19

  • 9 Ххх

    26 1 Отговор
    Както казваше покойния професор Вучков, "Гледам, и не вярвам на ушите си". Цецко Цветанов да се прави на мъж на Турция !
  • 10 Седмодомник

    9 2 Отговор
    Мене пак няма кой да ме накаже
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истината

    19 0 Отговор
    А кой се пргръщаше с ДПС в парламента за да гласуват за ефките? Аман от продажници. Така се купуват апартаменти с асансьори.

    Коментиран от #28

  • 13 Последния софиянец

    15 0 Отговор
    По военните планове за отбрана на НАТО българската армия е придадена към турската, която е втората по големина след американската в съюза. Затова Б.Б. предприе курс на снишаване и навеждане пред Ердо.
  • 14 Мехмед

    17 0 Отговор
    Тоя цветанов пък къде се слага? Да си гледа ганювистан!
  • 15 Умно село

    19 0 Отговор
    А е само един фИзКуЛтУрНиК , който имаше шанса покрай премиера да ходи на прословутите Х/американски закуски.
    И след тях реши да се назакусва от много панички.
    Изглежда държавата ни в днешно време е пълна с такива политически хамелеони, които гледат винаги на работата лекото и на хляба мекото, но за сметка на дебилното сънливо население.
  • 16 Бойко Кръстанов

    19 0 Отговор
    Бай-ганьо няма държава живее в американска колония С 500 лв
  • 17 Хасан

    11 0 Отговор
    С една дума ако американска псе е премазано може да се включи чл 5 на НАТО ,но за нито друга държава даже ако има нападение не може да се включи
  • 18 Цецо асансьора

    10 1 Отговор
    Скрий се
  • 19 Заседател

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "7797":

    В тая с новия асансьор. Та като се качват да не се изморят и да пропадне заседанието
  • 20 ???

    11 0 Отговор
    До вчера разбираше от апартаменти. От днес и от членове.
  • 21 Капончик

    13 1 Отговор
    Цецо, натсни копчето с надпис партер!!!
    Цветановият мозъчен тръст имал задачата да провокира Ердоган, той да пусне мигранти, да създаде хаос и правителството да падне!
  • 22 Хасан

    8 1 Отговор
    Борисов подкрепя тезите на Ердоган , Цветанов се опитва да яхне антиердоган вълната от Запад и да измести Борисов
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Грую

    2 0 Отговор
    То изглежда е забравил за много "членове" и си мисли, че само той има член!
  • 27 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Питащ":

    Хората приватезираха обекти за милиони и са лидери а ти за цветанов се загрижи първо имети своя двор и после гледаи на съседа
  • 28 Истина2

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Не съжаляваи за целувките с местан поне президента се повози на задна седалка на френски самолет
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове