Last news in Fakti

17 Октомври, 2019 21:44 1 674 27

Радев: Имаме проблеми в медийната сфера

  • румен радев-
  • свобода на словото-
  • медии

По думите на президента, финансирането е ключов въпрос за гарантирането на свободата, независимостта и плурализма в медиите

Състоянието на медийната среда в България, доверието на гражданите в медиите, професионалните стандарти в журналистиката, моделите за финансиране на българските медии и подходите за отстояване на независимостта на редакционната политика обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев и генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар.

В срещата на „Дондуков“ 2 участва и Полин Адес-Мевел, говорител и ръководител на отдел „Европейски съюз и Балкани“ в организацията. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според държавния глава, 111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на „Репортери без граници“ е тревожно преди всичко заради констатираните сериозни проблеми в медийната сфера, която е призвана да бъде опора на демократичните процеси.

Липсата на всеобхватен медиен закон, който да задава стандарти и да регулира дейността на всички медии у нас, е сред причините за състоянието на медийната среда, беше посочено на срещата.

По думите на президента, финансирането е ключов въпрос за гарантирането на свободата, независимостта и плурализма в медиите и са необходими ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им разпределение.

Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел изразиха загриженост, че в последните 13 години в България се наблюдава устойчива тенденция на влошаване на свободата на словото.

Като проблем пред страната ни те откроиха и липсата на ефективни резултати в разследването на случаи на нападение и заплахи срещу български разследващи журналисти.

Двамата оцениха високо публичните послания на президента Румен Радев в подкрепа на свободата на словото, независимостта на медиите и защитата на професионалните стандарти на журналистите.

Според тях е необходимо българските институции да пристъпят към приемането на адекватно законодателство, което да гарантира независимостта на редакционната политика в медиите от политическа и икономическа зависимост, както и за безопасността на разследващите журналисти.

Президентът Радев постави въпроса за предоставяне на информация на страната ни за работещите модели и добрите европейски практики при усвояването на средства от Европейския съюз в държавите с утвърдени демократични традиции.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичак

    6 0 Отговор
    Само там ли?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анализ

    12 3 Отговор
    Прав сте ,Господин Президент, но след като куцо и сакато формира партии, партийки и коалиции, и всички си имат ТВ и радио канали, няма как да има независима и стойностна журналистика. Всеки пише това, което му поръчват и за което му плащат. Кадърните са аутсайдери, оплювани от платените.
  • 4 Коментар📝

    9 5 Отговор
    ДА РАДЕВ Е ПРАВ ДНЕС В БНТ В ПРЕДИЗБОРНОТО СТУДИО ЕДИН ОТ УЧАСТНИЦИТЕ ПРОЧЕТЕ ДЕКЛАРАЦИЯ И НАПУСНА СТУДИО 1.ВСИЧКО КОЕТО КАЗА БЕШЕ ИСТИНА НЕЗНАМ ОТ КОЯ ПАРТИЯ БЕШЕ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО Е ПОД ОГРОМНА ДИКТОВКА.РАДЕВ Е ПРАВ И ТОЗИ ПЪТ.

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лален

    9 1 Отговор
    Няма свобода на словото!!!
  • 7 Братя Българи

    8 1 Отговор
    Използват уж расистки маймунски звуци на една шепа хора да атакуват цяла България за "расизъм".

    Искат да ни наложат закони даващи право на черняци да ни съдят за расизъм. Това е в плановете им.
    Т.е. когато един негър се почувства обиден от някого, той ще има право да съди и получи финансово обезщетение!

    България трябва да я запазим бяла държава!
  • 8 Лален

    6 0 Отговор
    Скоро това ще е най- малкия проблем на президента. Турция вече открито заяви, Български земи са Турски. Хорааааа опомнете се!!! Гответе се!
  • 9 Да и не само

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "изказване":

    Има и парадокси. Спира се предаване на журналисти, които отразяват протест насочен срещу властта. След това директора на медията отстранява журналист, защото е получил заповед от хора с власт. Журналистът се обажда по телефона на властта и бива възтановен на работа, а директора впоследствие е отстранен от власт имащи. За капак след отразяване на тази случка в медиите се изтриват главоломно коментари под статията, защото са против властта. Отратразява се подробно протест който е в защита на отстранения от властта директор, трият се коментари против него, а след няколко дни се отразява как е отсранен и се тряият коментари срещу тези които го отсраняват. А сега го обяснете това на чуждестранни журналисти от репортери без граници разбираемо и без да ги объркате.

    Коментиран от #22

  • 10 Миризлив пор

    3 9 Отговор
    Този ще трябва да внимава, муха и политик се убиват с вестник а той се натресе на Дебелия... Май иЗбори ще има до година ама президентски.
  • 11 Лален

    6 2 Отговор
    Стига демократични ценности нагледахме и се наслушахме за 30 г. вземате си ги и бягаите вече няма нищо за крадене
  • 12 Братя Българи

    8 3 Отговор
    Caмo Хитлeриcткитe жecтoвe зacлужaвaт oбщecтвeнo пoрицaниe.
    Тoвa, чe някoй e прaвил мaймунcки звуци нe e прecтъплeниe!

    Нe ocтaвяйтe дa ни oтнeмaт cвoбoдaтa нa cлoвoтo! Нe нa зaпaднaтa диктaтурa дa им приeмeм глoбoхoмo и мултирacoви oбщecтвa!

    Коментиран от #21

  • 13 Ало сдс и всички

    6 3 Отговор
    демократи, евроатлантици, сини, тъмносини, истерици и др. що не се сезирате и да анализирате този резултат -111 място по свобода на словото. 30 години се борите и това ви е резултата - нула.Май не ви пречи само социализма и паметниците... Анализирайте това и дайте гласност... ько ви изнася де ... щото ние недемократете не разбираме.
  • 14 коментар

    3 7 Отговор
    И пРезиЛдента има проблеми но в умствената сфера!Чака заповед какви да ги дрънка!Дори сам си направи самокритика без да иска като коментира мача България - Англия и каза, че футбола е огледало на управлението което е много лошо!Ами много правилно го казва за себе си, защото той е президент, а по нищо не личи, че е такъв!!!
  • 15 Дедо Мъдьо

    2 0 Отговор
    Аз само да попитам, че с баба Вуна спорехме на пейката пред блока! Защо разпродадохте, обективните ежедневници от групата на "168" часа през 90-те на " Зюддейчецайтунг"? А сига ривете! Нямало.....какво? Свобода на словото! Ами някой "другари" го продадоха на кило! А риване сега!
  • 16 Димитър

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар📝":

    Прав сте господин президент, но вашата партия бсп е в дъното на цялата мърсотия и това място което заема България. Нали всички партии са ученици на вашата партия. А и бсп задкулисно е в управлението. Стига лицемерие и задкулисие. Може да излъжете по найвните, но будните българи знаят кой сте всъщност.

    Коментиран от #23, #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 На карайте циганите да работят

    4 0 Отговор
    Спрете им помощите и сложете бизнес кръговете им на мястото им не както е сега над държава и закон. 1300 лв мин. Раб. Заплата!
  • 19 Истинският президент трябва да помага

    4 5 Отговор
    На своя народ не само да се появява като кукла на конци и да говори глупости.
  • 20 Ударете лихварите

    5 0 Отговор
    Ало измамници те изземе те им имуществото в полза на държавата
  • 21 Каква свобода на словото е да излагаш

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Братя Българи":

    Българския народ пред Англичаните. Като си отишъл на такова международно събитие защо не си показа червения маймунски гъз като израз на свобода на словото. Освен това на кой му пука за словото на група полуолигофрени.
  • 22 Казваш им

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да и не само":

    Има малко корупция ма не е нищо сериозно и не се занимаваш повече с обяснения че е необяснимо.
  • 23 Жоро

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Димитър":

    Много си ограничен селянин.Ясно е на всички освен на твоята душица че президента не членува в партия.
  • 24 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Димитър":

    ,, Будните "българи обикновено не се замарят в мисленето и търсенето на причини защо нашата страна е все на опашката по показатели в ЕС.А защо ли да го правят когато на всички,, будни" българи е ясно, че Путин и БСП са виновни.
  • 25 майкооо

    2 1 Отговор
    Руски щъркел
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нео

    1 1 Отговор
    Тоя пак откри топлата вода! В България има хиляди проблеми и споменаването им един по един без да има и бегла представа как да се решат е доста дебилна задача!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове