1 009 40

Йорданка Фандъкова: Ограничаваме презастрояването в София

Започваме промяна на Общия устройствен план на София от следващата година

Йорданка Фандъкова: Ограничаваме презастрояването в София

Започваме промяна на Общия устройствен план (ОУП) на София от следващата година. До края на годината новият общински съвет трябва да гласува Визията за развитие на София. Това е начинът да планираме публичните инвестиции с ясни цели и да гарантираме ред в развитието на града. Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС на среща с архитекти и инженери. На срещата присъства и арх. Ивайло Петков, който е част от гражданската квота от листата за общински съветници на коалиция ГЕРБ-СДС, главният архитект на София Здравко Здравков, арх. Бойко Кадинов, арх. Ангел Захариев, арх. Раромир Серафимов, както и социологът доц.д-р Антоний Гълъбов.

По отношение на Визия за развитие на София с хоризонт 2050 г., Фандъкова поясни, че тя е разработена след обсъждания с граждани, неправителствени и професионални организации. Екипът на Визия за София, който създадохме събра огромно количество данни и информация, така че да се работи професионално.

Йорданка Фандъкова каза също, че водещите принципи в работата трябва да са силните страни на града, а една от най-важните и характерни за София, която категорично трябва да съхраним и възстановим, е озеленяването. Друг голям потенциал на София е културно-историческото наследство, което разкриваме и съхраняваме.

Главният архитект на София Здравко Здравков представи добри европейски примери за реновирани стари индустриални и жп зони, в които са оформени съвременни жилищни квартали. В София също зоните със стари, излезли от употреба жп ареали, са потенциал за развитие чрез реновиране и озеленяване.

Защитата на междублоковите пространства от застрояване е ключова задача, каза Фандъкова. Тя посочи, че за да запазим тези пространства в кварталите, внасяме искане за увеличаване на отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. През 2018 г. по инициатива на кмета и главния архитект на София беше прието изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, с което се въведоха ограничения във височината на сградите в различните зони и в такива, в които липсваха горни граници.

Инфраструктурата и паркирането са също водеща цел в работата за кварталите, акцентира Фандъкова. За да осигурим изграждането на улици и подземна инфраструктура в новите квартали, внасяме искане за облекчаваме на процедурата за отчуждаване на частни терени, които попадат в обхвата на уличната регулация, посочи също Фандъкова.

Друга законодателна мярка с цел гарантиране на запазването на терени, предвидени по план за училища и детски градини, е искането за забрана за промяна на предназначението на имоти, отредени за образование. Имаме и законодателно предложение за краен срок за завършване на всички реституционни процедури - най-късно края на 2020 г., посочи също кандидатът за кмет.

Важна за постигане на качествена градска среда е подготвената Наредба за градската среда, която задава стандартите при изграждане на публични обекти, задължителни елементи на градския дизайн, изисквания за цветове, надписи, архитектурни елементи при строителството и ремонта на сгради.

По отношение съхранение на сградите с историческа стойност, паметници на културата, Фандъкова предлага въвеждане на нулев коефициент на интензивност на застрояване за сградите - недвижими културни ценности.

България
Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 румбс

  30 4 Отговор
  ДАНЧЕ ТРАГИЧНА СИ, ЗЕМИ СЕ СКРИЙ

  Коментиран от #35

 • 2 Мартин

  32 3 Отговор
  Кандидатираш се 4-ти мандат, кога ще почваш да го ограничаш -през 8-мият мандат?
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 onq s konq

  26 3 Отговор
  А досега къде бяхте. Вие и герберското правителство носите пряка отговорност за презастрояването и некачествените ремонти. А колко милиони бяха усвоени. Приказва сякаш някой друг е бил кмет толкова години. Резултатите са налице.

  Коментиран от #36

 • 5 питанка

  24 2 Отговор
  Това самокритика ли е? А къде бяхте досега!

  Коментиран от #37

 • 6 Boby

  18 3 Отговор
  А защо не го направихте до сега?! Пак празни обещания, но вече никой не им вярва! Видно е от написаното преди мен.

 • 7 Още бетон молимм😂😂😂

  9 1 Отговор
  Ше борим лятната жега с бетон ша застроим небето така че да не прониква слънцето и ше ни е сенчица😂😂😂😂успоредно с това ше градим сухопътна граница с русията като наливаме още бетон в црно море😂😂😂😂
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор

 • 9 Centurion

  17 3 Отговор
  И как го ограничихте,като смачкахте Иванчева ли???Вашата Мафия е ненаситна,загубила всякаква сетивност,чувство за нормалност,почтенос.Гнусни скъпи зинали паст,и гълтат,всичко наред. Часни ,общински,държавни,без оглед!Това което направихте с Морето и а Банско,същото го правите и София!!!Това сте вие,алчни и късогледи!!!И да ви е ясно с действията си сами режете клона на който стоите. Прогонихте част от хората,сега гоните и останалите!
 • 10 мерак

  4 0 Отговор

  До коментар #3 от "Йорданка Фандъкова":

  Данче, само да не кажеш, че опашката от мераклии почва в Перник ?
 • 11 джедай

  8 1 Отговор
  Айде,бе! Около нашия блок копаят и навсякъде е бетон. Фънди,стига вече!
 • 12 Ynd

  16 2 Отговор
  Живеех в Младост. Наоколо свободни пространства, дори цирк идваше. Сега сграда до сградата. Всичко усвоихте. Същото в Захарна фабрика. Същото в Лозенец. Какво ще ограничите, то не остана!
 • 13 Софиянец

  8 1 Отговор
  И данчето и мишока главния архитект са пълна трагедия, едно умно нещо не чух, само празни обещания и неизпълнени. Защо не махнахте аквариумите по Витошка, нали бяхте обещали на софиянци и на екипа на Гейл. Време е за промяна!
 • 14 Чичо

  7 1 Отговор
  Ами то вече всичко е застроено. Вече е време да се спре, защото няма как да се строи между две сгради, отстоящи на 5-6 метра. Друг е въпросът, къде беше кметът досега. Все някой друг е виновен. И ще започне от догодина! Ами ако не я изберем, как ще стане?
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Гост

  5 1 Отговор
  ЛЪЖЕШ!!!
 • 17 Вън

  5 1 Отговор
  Не да СПРЕ презастрояването, тя щяла да го ОГРАНИЧИ. СПРЕТЕ се бре!
 • 18 Архитект

  6 2 Отговор
  Данче, защо се изказваш по теми,които не разбираш. Хубавото е , че няма да ти се наложи да го правиш.
 • 19 Център

  8 2 Отговор
  Център такова безобразно презастрояване, малките улици станаха като магистрали, да бяхте задължили малките къщи, да се строят обекти на височината им. За 200 метра се построиха 3 нови огромни сгради до нас, 4-тата се строи срещу мен, слънцето и изложенията ми отидоха. Мръсотия от строежите, това са нови 300 човек, къде за тях гаражи, градини и инфраструктура? Безобразно презастрояване на София, безобразно, докато не ни изгоните по селата няма да се кротнете. Безобразни цени на парното и сградната. Може ли 50% от цената на парното да е сградна инсталация. Софийка вода и Веолия цената на водата стана по-скъпа от държавите в БИ с капково напояване. Във вода газим, а плащаме високи цени. Въздухът е безобразен, следствие на пренаселеността на С-я. Забранете отоплението на дърва и въглища в топлофицираните райони. Разбити тротоари от времето на Тошо. Вони от контейнери и шахти, и наплъстена мръсотия по улиците. Миете улици 2-пъти в годината. Ще плъзнат епидемии. Ризата ми е черна след два часа носене, и тази мръсотия я дишаме. Ще плъзне епидемия в София, и то Център.
 • 20 Хер Флик

  4 1 Отговор
  Много раничко са сетихте,къзъм...
 • 21 Лекар БГ

  8 2 Отговор
  Не се сещам,кога и какво презастрояване ще ограничиш.Лъжа,лъжа,лъжа!!!Има хиляди панелни блокове в София от по 8 етажа,с плоски покриви.Само там ОЩЕ не сте застроили. София се пръска по шевовете.А имало поне 25% пустеещи жилища! Такъв хаос,такова безобразие,такава алчност.Издаваш разрешителни за строеж едно към гьотере.Затова градът прилича на Мумбай. Толкова нагъл човек не съм срещал.Стои,гледа те в очите с мазната полу усмивка и лъже,та се не знае!
 • 22 Йорданка Фандъкова:

  5 1 Отговор
  Ограничаваме до местните избори презастрояването в София !!!
 • 23 До Всички :

  6 2 Отговор
  Нека да накажем тая Крадла и Лъжкиня на 27.10.2019. Гласувайте за когото желаете, но НЕ и за крадливите герберунги и Фандъка!
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

 • 25 Софиянец от София

  3 2 Отговор
  Крадливата самоковка всъшност ви казва:Ще застроим всичко,което може да поеме бетон и цимент.Вие сте досадници-нас ни интересуват "инвеститорите"(които инвестират в касите на ГЕРБ)
 • 26 пхахахах

  6 1 Отговор
  То затова на Иванчева и нагласихте показния арест и дело, за да ограничите презастрояването. Толкова нагли и жалки...
 • 27 Шаран БГ

  4 1 Отговор
  След като го има това презастрояване - какво да му се спре ??? Каква китна София бе в края на 60-те и началото на 70-те години. Сега да го е гнус, човек да я погледне.
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 Е то бива

  4 2 Отговор
  наглост, но тази се олива. Къде спа до сега? Хайде бегай от пътя!
 • 30 Един българин

  3 1 Отговор
  Г-жа Лъжа!
 • 31 Западните Балкани

  0 1 Отговор
  Жената говори за октомври и най-много начолото на ноември. И къде беше досега?
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор


 • 33 Този коментар е премахнат от модератор

 • 34 Nik

  0 5 Отговор
  Всичко,което обещава Фандъкова,ще го изпълни!Тя прави това,което е възможно!Трябва да има баланс между желанието на собсвениците на парцели в междублоковите пространства,които ги продават за инвестиционни строежи и обитателите на апартаменти в блоковете!Няма лесни варианти!Искам да попитам критиците на Фандъкова,защо не се кандидатират за кмет в София,за да видим,каво ще направят?Нищо няма да направят,както "плампялото" Манолова!Аман от прости и злобни нихилисти!
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор

 • 37 Nik

  0 2 Отговор

  До коментар #5 от "питанка":

  Защо мислиш.че не се работи по презастрояването и отчуждаването на имоти?Това не е толкова лесно!Важното е да се действа постоянно и педантично в тази посока!

  Коментиран от #38

 • 38 Аман

  1 0 Отговор

  До коментар #37 от "Nik":

  14 г. ГЕРБ са в управлението на С-я, а от десет г. с цялата изпълнителна, Законодателна власт, местна. Колко още, животът ми мина в търпене? Не можаха да задължат малките къщички на тяхно място собствениците да строят обекти на същата височина? Един ремонт на БГ и Гешов не направиха левият завой кръгово или надлез, за да няма задръствания в пикови часове. Съдът задължи Фандъкова да мият поне 2 пъти в годината улиците. Нямало пари, защо СВода направи съдружие с Веолия? Веолия отдавна си върна инвестициите с печалби от над сто %, но водата не поевтиня. Напротив блъскат с хлор водата и питейните качества се унищожиха, и здравето ни. Важното е да горим боклуците на ЕС . Винаги в БГ печеливши дейности Ток, Парно, Вода, Петрол, Бензин са в мунус, в цял свят печелят, само в БГ са в минус. Прекарват печалбите чрез различни схеми, и накрая държавата губи данъци. Не може с тази шуробаджанащина, 6 милиона страдат, заради 400 000 кърлежа - феоди по веригата. Много се краде в БГ, ама много.
 • 39 ЛЪЖКИНЯ

  1 0 Отговор
  НАГЛИТЕ ЛЪЖИ ВАЛЯТ ОТ ГРОБАРСКИТЕ УСТА !!! СТРАХ ТРЕСЕ - МАФИЯТА !!! ЕДИНСТВЕН ГЕШЕВ ЩЕ ГИ ПАЗИ ОЩЕ СЕДЕМ ГОДИНИ - ИНАЧЕ СА В ЗАТВОРА В КУПОМ ! НАРОДА СЕ УСЕТИ , ЧЕ САМО МАФИОТИТЕ ЗАЩИТАВАТЕ И КРАДЕТЕ , ТАКА КАКТО НИКОЙ ДО СЕГА !!! НАГЛОСТ И ЛИЦЕМЕРИЕ - ОЗВЕРЕЛИ НЕЧОВЕЦИ - ТОВА СТЕ ВИЕ ГЕРБ С УЧИТЕЛСКАТА СИ МАША!!!
 • 40 ПАЗЕТЕ ПРОТОКОЛИТЕ

  1 0 Отговор
  БРАТЛЕТА - КАТО ГЛАСУВАТЕ ПРОТИВ ТАЯ ЛЪЖКИНЯ - СЛЕД ТОВА ПАЗЕТЕ ИЗБОРНИТЕ ПРОТОКОЛИ - ЗАЩОТО МАСОВО ДРАСКАТ ПО ЕДИН ХИМИКАЛ И БЮЛЕТИНАТА Е НЕДЕЙСТВИТЕЛНА !!! ИМАТЕ ПРАВО ДА УЧРЕДИТЕ ГРАЖДАНСКИ НАДЗОР - В КРАЯ НА ДЕНЯ ПРИ ПОПЪЛВАНЕТО НА ПРОТОКОЛИТЕ - НО ТОВА СЕ ЗАЯВЯВА ПРЕДВАРИТЕЛНО !!! ПОЛИЦИЯТА МАСОВО - ПРИКРИВА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ - ТЯ Е ЗА СЕГАШНАТА ВЛАСТ !!!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.