Last news in Fakti

22 Октомври, 2019 09:27 11 571 60

Илиян Василев: Борисов лъже! Във Виена синьото гориво е по-евтино

  • газ-
  • турски поток-
  • балкански поток

Няма такава норма на печалба в нормалния бизнес. И наркотрафикантите и контрабандистите ще завидят

Илиян Василев: Борисов лъже! Във Виена синьото гориво е по-евтино - 1

Драги господин Борисов, пиша от най-близката газова борса до България, тази в Баумгартeн, до познатата ви Виена. Пиша, защото ми пука за обикновените хора и моята експертиза, макар и да работя за клиенти, не ми позволява да мълча, докато откровено манипулирате с истината и си въобразявате че ще ви се размине.

Това написа в профила си във „Фейсбук“ Илиян Василев.

На 21 октомври 2019 година, цената на природния газ, на която затвори борсата е 10,32 евро за мегаватчас. Пиша по повод на поредните гръмки успехи, че ще ни залее евтин газ. Един ден, някога, в бъдеще. Тате, ще ми купи колело, ама друг път.

Пореден пиар, вместо откровен разговор и истина, който демонстрирахте откривайте поредната отсечка от разширяването, което изобщо не е транзитен газопровод на „Турски поток“.

За сравнение, господин Борисов, цената у нас е 22,92 евро за МВтч, повече от два пъти повече плащаме за любимият ви руски газ. Мъча се като добронамерен към вас човек, да намеря ъгъл, от който да погледна на тази реалност, ако не позитивно, то поне неутрално, и да намеря в нея основание за приказките ви, че правите всичко възможно за диверсификацията на доставките и за това българските граждани да плащат най-малко.

Да припомним Виена - 10,32 евро/МВтч, София 22,92 евро/Мвтч.

Дотук браво.

Защото нали се досещате, че хората ще питат - тази разлика от близо 300 милиона евро, която подаряваме на „Газпром“ годишно, дали случайно не се връща у нас и осмисля дните и джобовете на ентусиастите на „Турски поток“ през България, който скоропостижно стана Балкански.

Да погледнем и на грандиозния успех на „Булгартрансгаз“ в отстояване на националния интерес и сравним тарифите, по които до сега плащаше „Газекспорт“ през България - 1,87 долара на хиляда кубически метра на 100 километра и тарифата, която същия Газекспорт плаща за ползване на "своя" газопровод ОПАЛ в Германия - над 12 долара на хиляда кубически метра на сто. Действителната цифра в абсолютни размери, е толкова стряскаща, че ще е спестя. И се опитвате да ни убедите, че сме ударили джакпота, ние българските граждани, та си струва да "инвестираме".

Не, господин Борисов, вие просто влязохте в ролята на Путин с неговите приближени олигарси - Ротенберг и Тимченко. Като него играете и двете роли.

Признавам, бизнес та дрънка. Няма такава норма на печалба в нормалния бизнес. И наркотрафикантите и контрабандистите ще завидят.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 72 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    127 41 Отговор
    Руските енергийни проекти са източник на корупция и разложение сред управляващата класа и ги прави руски агенти на влияние.

    Коментиран от #59

  • 2 ЪРП

    200 23 Отговор
    БРАВО, БРАВО, БРАВО Г-Н ВАСИЛЕВ!!!!!!
    ДОБЛЕСТЕН БЪЛГАРИН С ПОЗИЦИЯ И ДОСТОЙНСТВО, КОЙТО НЯМА ДА ОСТАВИ ШЕПА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЕЗЧИНСТВАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #45

  • 3 В бегето живеят

    97 4 Отговор
    Наи богатите хора на планетата
  • 4 Гост

    142 10 Отговор
    Браво на човека,а вие си гласувайте.
  • 5 Калиманку

    135 5 Отговор
    Е,по-втино е. Те и много други стоки, Да припомним ВЪВ Виена са два пъти по-евтини,ама в Бългерията е модерно сред управляващите да е скъпо. За да прахосват за себе си повече държавни пари. Не стига,че доходите са ниски,ами цените всеки ден се повишават.
  • 6 ДДРОнег

    101 9 Отговор
    Как го беше казал Ботев - "глас във пустиня"...
    Тъжно, но факт ...
    И тези думи тиквата ще ги обори с необорими аргументи, а независими журналисти в България няма ...
    А тик става дума не за пари, не за много пари, а за огромни пари, и човешкия живот изгубва значение ... Всеки, който се осмели да повдигне публично глас ще бъде ... отсвирен, преносно или буквално ...
    Хората приказват, но газта ще си тече, скъпата га, де...
  • 7 бе що така

    98 5 Отговор
    То и колбасите и свинското във Виена са по евтини ама нищо не казвате по въпроса .

    Коментиран от #56

  • 8 сори сорос

    90 47 Отговор
    Ами елементарно е бе, Илиянчо!
    Нашата руска газ е скъпа, защото за разлика от Австрия ние сме в НАТО.
    Нашата изгода от НАТО е другаде - милиарди предплатени за самолети на чертеж, които я видим, я-не!?!

    Да припомним Виена извън НАТО - 10,32 евро/МВтч, София в НАТО 22,92 евро/Мвтч.
    Дотук браво.

    Коментиран от #14, #21, #28, #32, #41, #43

  • 9 Сатаната

    68 6 Отговор
    От това повече КАКВО? p.s. Герберастите питам?
  • 10 Valio

    105 8 Отговор
    Ама той Борисов за всичко лъже.
    За десет години десет истини не е казал тоя.

    Коментиран от #18

  • 11 цербер

    69 1 Отговор
    Зимата пее свойта зла песен,

    вихрове гонят тръни в полето,

    и студ, и мраз, и плач без надежда

    навяват на теб скръб на сърцето.
  • 12 ние Българите

    94 4 Отговор
    Май не са виновни доставчиците на газ ,а нашата Булгаргаз .Може ли някой да намери информация на какви цени внася газ? Аз не можах въпреки че би трябвало информацията да е публична.
  • 13 Шефьор

    58 5 Отговор
    Той Боко, нищо не разбира от търговия с газ, нито с преноса и! Но както се казва и той барабар Петко с мъжете. Един ден след като не е в управлението в Централния ще му дадат да кара джипката на плаца.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А БЕ

    44 2 Отговор
    ТО И ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ В ГЕРМАНИЯ, АНГЛИЯ , ИСПАНИЯ СА ПО ЕВТИНИ НО ТУК СИ НИ ДЕРАТ ! А ПО ВРЕМЕТО НА СТАНИШЕВ , НЕ МИ СЕ СЕЩА ЗА ЦЕНАТА НА ГАЗТА !
  • 16 ултра

    41 10 Отговор

    До коментар #13 от "Шефьор":

    Ами като не "разбира", нима около него няма хора, които да "разбират", А? Нищо не го оневинява, Борисов ни натресе всички неуспели досега руски проекти у нас, при това гарнирани като "голяма далавера":) И децата знаят, че далавера от руснаци не може да чакаш никога, далаверата отново ще бъде само за нечий джобове, не и за българският народ!
  • 17 ввв

    38 3 Отговор
    А има ли възможност ние в България да купуваме газ от там... Май няма иначе все щяха да се намерят търговци да купят евтино там и да продават тук на по изгодна цена... Проблема ние, че единствената тръба за доставки идваше от Русия, ако имахме и такава да ни свърже с Австрия, Газпром щяха да си регулират цените.... Защо вече 30 години демокрация не се намери власт да диверсифицира тези доставки, а ни остави на произвола на един монополист и до кога ще трае това....
  • 18 ???

    28 1 Отговор

    До коментар #10 от "Valio":

    Ето ти една за която се сещам. "Аз суджук не ям, защото вдигам кръвно". Имам предвид кръвното.
  • 19 petar svilenov

    35 23 Отговор
    Двама американски дъртаци спряха Южен поток,затова сега ще плащаме двойно.КАКТО И ЗА МАРИЦИТЕ,които тровят въздуха и разболяват децата ни.Важно е да са Американски.
  • 20 шопен

    40 6 Отговор
    Че, милият Борисов кога казва нещо истинско. Само опашати лъжи. Лъжливото пожарникарче. Сега, на тези избори пак ще лъже и ще бърка по кутиите и изборните протоколи или в печатница за бюлетини.
  • 21 Бсп88

    25 19 Отговор

    До коментар #8 от "сори сорос":

    Това е борсова цена бе примат, НАТО няма общо. И ти можеш да си я купиш оттам ама как ще си я докараш.

    Коментиран от #36

  • 22 Жоро

    43 6 Отговор
    Без бунтове и метежи тая държава нема да се оправи.
  • 23 ененергиен суверенитет

    33 14 Отговор
    От руското енергийно робство и руската безмилостна енергийна експлоатация на България можем да се спасим само като станем енергийно независими чрез въвеждане на 100% употреба на възобновяеми източници.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Димитър

    33 3 Отговор
    Всяка нормална Европейска Държава когато вдигне цената на каквото и да е Хората излизат на Стачка и свалят Цената, не правителството , така че какво се очаква да стане с бездействие.
  • 27 Оня с косата

    24 5 Отговор
    Прав е г- н Василев! Един, с топки, който да им плюе в лицето! Аз заредих дизел на " Шел" в Инсбрук на 19.10.19 по 1.199 €.
  • 28 Истината

    23 14 Отговор

    До коментар #8 от "сори сорос":

    е, че си елементарен руски трол. НАТО няма нищо общо с цената на газта.
  • 29 чилиец

    22 4 Отговор
    В Чили вдигнаха цената на билета на обществения транспорт и скочиха хората, а тука........

    Коментиран от #34, #52

  • 30 Бай Георги

    17 4 Отговор
    За съжаление от всичко това става отново ясно,че така наречените управляващи не са във власта за да защитават интересите на народа ни,за да може да получаваме по-високи заплати и пенсии,а за да стават милионери за наша сметка! Как така г-н Борисов не знаете за тези факти и че хората ще разберат за тая нагла лъжа! Австрия плаща 10 евро,а ние 23 евро,е...браво! Какво пък,вече 30 год. ни лъжат че разграбването на държавата ни е демокрация и реформи към това да станем и богата държава! Е.... случи ли се? Защо сме на последно място по доходи? Защо почти три милиона избягаха от България за да могат да издържат семействата си? Ами след като САЩ и ЕС спряха южен поток,а и всички стратигически дейности които могат да носят милиарди на държавната хазна,за да пълнят джобовете на чужденците и нашите новобогаташи,това ни чака,само мизерия !!!
  • 31 сорош вън

    16 8 Отговор
    Ето от тук можете да разберете, как соросоиди като Илиянчо Ви манипулират:

    Цените на газа в Европа
    GASPREISE EUROPA
    https://1-gasvergleich.de/gaspreise-europa/

    Това , че Унгария,Хърватия, България и Румъния имат най - евтиния газ в Европра и Европейската Комисия поиска цената и налозите да бъдат вдигнати ! Разбира се по вина на Русия и Газпром.
    Иличнчо, балиците свършиха!

    Коментиран от #37, #38, #40, #42

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Behemoth

    9 5 Отговор
    Тиквата не е обикновен човек ,неговия мозък не работи като на останалите хора....там протичат процеси характерни за социопатите ...мизерника не изпитва и грам емпатия и няма морални задръжки затова лъже толкова убедително...
  • 34 Бай Георги

    14 4 Отговор

    До коментар #29 от "чилиец":

    За съжаление един професор и политик който много харесвам и ценя заради безкомпромисните му оценки и мнения,един път каза че 80 % от народа ни са дебили! Има ли нещо вярно в това? Мисля че да! След като избираме управляващи които съсипаха живота ни,а не правим нищо за да не се случи това и с децата ни,това е отговора!

    Коментиран от #48

  • 35 agabaga

    2 2 Отговор
    Ами Той нали е такъв. Всепризнат.
  • 36 незнайко

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Бсп88":

    Колкото и да е нелепо пост номер 8 е нописал самата истина и коментиралите 21, 28, 32 с нищо не спомагат за истината с негативните си коментари !!!
  • 37 гост

    11 6 Отговор

    До коментар #31 от "сорош вън":

    Не знам "балиците" кои са и дали са свършили , но лъжците путиноиди със сигурност са тук и ти си отявлен представител !!! И явно имаш другите за "балици' , щом смяташ , че ще ти вържат !! Показваш цени на дребно за краен потребител , а човека ти показа БОРСОВА ЦЕНА НА ЕДРО !!! За държавни и частни газови доставчици !! Разликата е не от небето до земята , а от земята до края на галактиката !! Защото от цената на дребно в България се ползват няколко хиляди човека в България , а от цената на едро почти цялото население !! И е много по-важно тази НА ЕДРО , която е много ПО-ВИСОКА !!
  • 38 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #31 от "сорош вън":

    Да не говорим , че от невежество даже не вдяваш какво показваш !!! Щото това са цени на КИЛОВАТ , а човека ти говори за цена на МЕГАВАТ !!! Тоест само показваш , че тия 23 евро на мегават купен от Булгаргаз стават за крайния клиент 44 евро или почти два пъти !! А честито за "примера" !!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 гост

    16 5 Отговор

    До коментар #31 от "сорош вън":

    А случайно да забеляза в това дето показваш , че в най-скъпата държава в Европа - Люксембург , цената е по-ниска от България ??? Също така в Естония и Литва , които в момента ползват САМО "скъп" американски втечнен газ ??? Ееех не е лесно да се работи по опорки , когато си пълен лаик !!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 стоян георгиев

    8 6 Отговор
    борисов е пълна нула стане ли въпрос за глобална политика.нищо не разбира и деиства по системата си от мачлетата с бистришките тигри само дето в тази ситема тои e на мястото на тигрите ,а големите играчи заемат неговото.докато плевнелиев и цветанов имаха някаква власт удържаше поне на руския натиск ,но сега вече олаби.кеф ти путин,кеф ти ердоган бат боико сваля гащи без дори да го подканят!ще стане интересно като почнем и белене.но на тоя народ тва!сега другари ще имате евтин руски газ и ще печелите от пренос на такъв.нали искахте точно тва ,а и ако боико се задържи ще имате и белене и да няма рев после,че тока бил скъп или газа или че никои не иска да инвестира от хубавите фирми тук!
  • 47 Олимпийска надежда

    4 1 Отговор
    Защо всички българи да получават 1000 евро по-вече, като може за да получа 100 млн. по-вече? ДП.
  • 48 старото

    12 6 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Георги":

    къде видя съсипан живот,бре момче младо? Сигурно си гладал много московска телевизия. Там живота е пълна мизерия и няма нищо общо с нашия СЪСИПАН,хаха живот. В Русия са добре само богаташите които си напълниха гушите покрай лубимия ви вожд Путйо Първи.

    Коментиран от #53

  • 49 Като домакин

    5 1 Отговор
    Какво "синьо гориво"? Метанът е без цвят и мирис.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Като домакин

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "чилиец":

    У нас няма как да се надигне народа за повишение на цените на обществения транспорт. Всички сме с коли. По две-три даче.
  • 53 Като домакин

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "старото":

    Че то у нас е същото бе, дърт дрънгел!
  • 54 стоян

    10 2 Отговор
    Четете ли бе, влюбените в Путин -как ни го начукват любимите ви руснаци
  • 55 filo

    2 11 Отговор
    Василев, ти си доказан продажник и лъжец освен това, а който мисли, че във Виена е толкова евтино и Борисов е проблема на България, да отиде да живее там.
  • 56 стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "бе що така":

    До 7 ком =Глупости говориш=лъжеш
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 333

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Всички енергийни проекти са източник на корупция. Както руските, така и американските централи в маришкия басейн. И всъщност не енергийните проекти са източник на корупция, политиците ни се възползват от властта, за да търгуват с влиянието си. Фирми, които са склонни да плащат на такива се намират. Не само руски.
    Руснаците, че не се нуждаят много от убеждаване е факт, но е и факт, че работят в държави, в които корупцията е почти невъзможна. За това не прехвърляй отговорността.
  • 60 ПИТАЩ

    2 1 Отговор
    През ноември 2012-та - около договорите за ЮП, газа и посредниците се разкри че 40%те процента УЖ за посредниците са всъщност ТАКСИ одобрени от ДКЕВР за БУЛГАРГАЗ и БУЛГАРТРАНСГАЗ, акциз и ДДС.. Бе споменато, че на ПЪРВИЯ САНТИМЕТЪР от влизането на газа в България цената скача с такса от 30$ (тогава) за БУЛГАРТРАНСГАЗ.. Защо г-н Василев дава цената в София за съпоставка, а не на точката на входа на газа в България, когато говори за цената на ГАЗПРОМ..
    Да приемем, че тези такси са непроменени и са пак 40%.. От цената в София 9$ са към джоба на БУЛГАРГАЗ и БУЛГАРТРАНСГАЗ, т.е. към държавата. А на ГАЗПРОМ цената е 13$ за мегават.
    Обяснима разлика, защото г-н Василев не дава количествата на газ за Австрия с 9 милиарда и България със зор 3 милиарда на година..
    И що ли г-н Василев и дума не отронва към Баце - НАХОДИЩЕТО В ДЕВЕНЦИ, открито 2008, дадено на концесия на ТЕКСАСЦИ през 2012-та.. ЗАЩО НЕ Е ИЗВЕДЕНО НА ПРОМИШЛЕН ДОБИВ!!
    А как само плашихме с него Путин.. А г-н Василев.. Забрави ли? Преди подписването на горепосочените договори..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове