Last news in Fakti

22 Октомври, 2019 18:42, обновена 22 Октомври, 2019 19:28 4 531 44

В борба за кметския стол в София

  • местни избори-
  • софия-
  • йорданка фандъкова-
  • мая манолова-
  • борис бонев-
  • борислав игнатов-
  • ангел джамбазки

Петима от кандидатите за градоначалници на столицата се включиха в общ телевизионен дебат

В борба за кметския стол в София - 1
Стопкадър: bTV

Петима от кандидатите за кмет на София взеха участие в общ дебат за предстоящите местни избори. В студиото на bTV се събраха претендентът на коалицията между ГЕРБ и СДС - Йорданка Фандъкова, издигнатата от инициативен комитет Мая Манолова, арх. Борислав Игнатов ("Демократична България"), независимият кандидат Борис Бонев и Ангел Джамбазки (ВМРО).

Йорданка Фандъкова е убедена, че София се развива динамично.

"Продължаваме строителството на метрото заедно с довеждащия транспорт - изключително важна задача. Разбира се, довършването на Околовръстния път, 80% от него завършихме. Вътрешните рингове - освен "Тодор Каблешков" - "Филип Кутев", пробивите на "Пенчо Славейков" и "Данаил Николаев" и връзките със северните територии, по които вече работим", впусна се в дебата тя.

Арх. Борислав Игнатов не се съгласи със сегашния кмет, давайки друго предложение за разрешаването на проблема с автомобилния трафик.

"Не съм съгласен с тези стратегии за решаване на проблема с трафика, тъй като са прекалено дългосрочни и обслужват определени лобита. Кой има най-голям интерес хората да са в трафик - вносителите на горива. Мисля, че може да се разреши с регулация на светофарите и пускането на зелени коридори. Убеден съм, че с тези улици може да се строят такива коридори", съзря намеса на нечисти интереси кандидатът на "Демократична България".

Малко по-късно Фандъкова вметна, че София вече има център за управление на трафика. Арх. Игнатов обаче ѝ опонира, подчертавайки, че наблюдението на трафика не значи неговото управление.

"Всеки ден в София се регистрират по 500 нови автомобили. Зелени светофари няма да решат проблема с трафика, ако липсват ринговите булеварди, които отвеждат трафика от центъра на града. Но най-важната мярка е да обособим бърз и редовен градски транспорт", включи се по темата Борис Бонев.

Мая Манолова подкрепи идеята за работа по градските рингове по пътя към справяне с кошмарните задръствания в София.

"Гражданите в Сoфия се прибират от работа и са в задръстване. Паразитните преминавания през центъра образуват изключително изнервя трафика. Това, което трябва да се направи, са градските рингове. Да бъде довършено Околовръстното, рингът през "Тодор Каблешков". Освен това да има свързаност между кварталите, разбира се - паркинги", допълни тя.

Кандидатите засегнаха и наболелия проблем с мръсния въздух в София. Според Фандъкова чистотата е дори най-важната тема, касаеща столицата. Тя увери, че до края на годината ще е готова общинската система за мониторинг на въздуха с 22 сензорни станции и мобилно приложение, което ще информира софиянци в реално време за чистотата на въздуха. Кандидатът на ГЕРБ и СДС изтъкна, че в момента общината подменя уредите на 1/3 от домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво. Фандъкова призова и парламентът да приеме предложението за инкриминиране на нерегламентираното горене на отпадъци.

"Общината няма своя система за мониторинг на въздуха. Единствената мобилна станция на общината е една ръждясала Lada. Общинските мерки са закъснели. До момента са подменени само 30 печки", контрира остро Мая Манолова.

Борис Бонев вметна и проблема с газ анализаторите, закупени за КАТ от Столична община.

"Не работят и не се използват", заяви той.

Джамбазки на свой ред се включи, напомняйки за големия брой незаконни постройки в циганското гето "Факултета", където всяка зима се изгарят огромни количества нерегламентирани материали.

По-късно в дебата арх. Борислав Игнатов поиска преразглеждането на общия устройствен план на София и намаляването на параметрите за застроена площ. "Презастрояването е резултат на общия устройствен план, който трябва да бъде променен", категоричен беше той.

Той заяви, че трябва да се изготви списък на всички имоти в уличната мрежа и в зелените площи, за да се тръгне към постепенното им изкупуване, добавяйки че засегнатите са над 350 хиляди.

Борис Бонев пък поиска да бъде повишена квалификацията на служителите в общината, както и ясните им задължения и отговорности. Младият кандидат за кмет на столицата предложи още да се изготви "черен" списък с фирми, които системно не изпълняват задълженията си по договор, занижавайки качеството и прехлърляйки зададените срокове (такива, които извършват ремонти като този на ул. "Граф Игнатиев", например).

"Нека да има ясни условия в договорите, които да предвиждат строги санкции за неизпълнението им. Сега се печелят процедури с нереално кратки срокове, които после се удължават. Ето, например, за "Граф Игнатиев" сроковете се удължиха 7-8 пъти", допълни по темата Мая Манолова.

"Изпълнението на един проект не е толкова лесна работа", опита да се защити Фандъкова.

"Ремонтът на "Цариградско шосе" беше за 134 милиона, а сега е в кръпки. Защо не задължите фирмата за цялостно преасфалтиране, а само се запълват кръпки. Или може би чакате да изтече гаранцията по договор, за да се започне наново?", подхвана я с нова атака Борис Бонев.

"Гаранционните срокове са задължителни и всеки е длъжен за своя сметка да коригира неточностите. Не е лесно да се затвори цялото "Цариградско шосе" за ремонт", оправда се Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Видин столичен архитект

    14 21 Отговор
    Така като ги слушам - никой от петимата не става. Няма компетенции за поста. Жалко. Продължава изоставането от Европа

    Коментиран от #20, #39

  • 5 Мая

    55 19 Отговор
    Йарданке, твоето време изтече. Идвам!ая

    Коментиран от #16

  • 6 Добрият самарянин с дебелата тояга

    14 30 Отговор
    От тия поне четирима си плещят хей така, лаф да става.
    После да не се чудите, като Фандъкова спечели.

    Целта на маямата е да загуби изборите и обвини за това Нинова и слабата мобилизация на БСП. (да ходи тя в Орландовци и Малашевци да ги мобилизира, ама карай) Следва яхване на БСП и мечти за следващ министър-председател. Ум я лъже. Няма как.
  • 7 Име

    36 11 Отговор
    Този Борислав Игнатов, само като гледам ми иде да го нокаутирам
  • 8 Няма време

    45 16 Отговор
    Какви дебати!? Данчето гледа като накъкано дете майка си... Първи тур, Манолова и да се действа!
  • 9 Пеци

    47 1 Отговор
    Тъпаци, цяла България не може да живее в София. Задръства не има и ще има, до като не се изнесе бизнес извън София и хората не получават еднакви нива на заплата. Проблемът е по-далеко от носът и задницата ви.
  • 10 Давид

    9 9 Отговор
    Глупостите на тези клоуни е все едно слушам анализа на Осман Октай . Всички работят за държавата и един център и всеки един от тях има собствено мнение уж ! Ебати цирка . Кой от всички умници ни казва кой ръководи парада ? Никой . Е значи никой не ни казва нищо а само говорят като за скара или както сега е модерно - барбекю . Клоуни с високи заплати .
  • 11 Зрител

    43 17 Отговор
    Като гледам- всички срещу Мая Манолова. Ама пак няма да я спрете
  • 12 Мислете

    36 8 Отговор
    Ако искате Боко да ни докара още себеподобни- гласувайте за него и клонингите му...

    Коментиран от #19

  • 13 Евгени Минчев

    44 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Йорданка Фандъкова е убедена, че София се развива динамично. Боже, жива да не бях.
  • 14 Ууууу

    37 2 Отговор
    Оня говори за магистрали, тая за пътища... А заводи кога? Производство кога!?!?!?!?

    Коментиран от #15, #44

  • 15 Кметовете не строят заводи

    22 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ууууу":

    Тона е работата на Пунта Мара, ама на него българските заводи са му през...шлифера, освен ако няма гоуема аванта!
  • 16 Фен

    4 14 Отговор

    До коментар #5 от "Мая":

    Мая отива при Елена!
  • 17 7337

    9 12 Отговор
    Кмет трябва да бъдат хора икономисти, архитекти или пък инженери.- Юристки и учителки, историци, полицаи, доктори... - Прощавайте ама те нямат никаква подготовка в тази посока. Всеки един кмет трябва да е наясно как се управляват пари, как се сформира бюджет. Да е управлявал хора, проекти, да е сключвал големи договори и да знае какъв ще е ефектът от това. Всичко останало са глупости. Какво ще реализират, ако им бъдат орязани парите от държавата? Какво обещават без да знаят какво е състоянието на бюджета? Всичките са смешници! Трябваше на всеки от кандидатите да им бъдат предоставени статистическите данни за града И тези данни да бъдат предоставени в ефир и да се коментират, анализират, бъдащи приходи и разходи и какво биха моглида финансират. Какъв чеп щефинансират ако са затънали в дългове? - После правят презентация на онова което се канят да правят съобразно финансовата информация за състоянието на града. Хора искайте от тях да бъдат професионалисти а не ГАСТРОЛЬОРИ! - Щото 30 години имаме само гастролиращи артисти.

    Коментиран от #21, #24

  • 18 Мая

    24 14 Отговор
    Това е правилния избор.
  • 19 Комунист

    16 36 Отговор

    До коментар #12 от "Мислете":

    Гласувайте за Мая! Тя ще изпразни града, правейки го негоден за живеене! Виденов и Станишев ви показаха как се работи!
  • 20 !!!

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "Видин столичен архитект":

    Бьлгарски просперитет започва от Централеа гара!
    Позор и безумие!
    Вижте Витошка,гордост на софийска община,-кабелаци по сгради и мазилка на парчета.Гето!
  • 21 Onq s konq

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "7337":

    Ако всички бяха с твоето мислене, ама не са. И затова копаем дъното.
  • 22 Ц.ц.

    3 8 Отговор
    бюлетина N66 е верният избор
  • 23 Васил Левски

    13 15 Отговор
    мая манолова криминалка и лъжи жена адвокат руской мафии !
  • 24 Софиянец

    21 11 Отговор

    До коментар #17 от "7337":

    Принципно си прав за професиите, но пък бюджета на София се знае от години и всеки щаб може да си направи разчети. Успех на Манолова желая!

    Коментиран от #43

  • 25 Гост

    21 3 Отговор
    Фъндъкова 10 години "работи", а резултатите и са все в бъдеще време! Каква е разликата с останалите? Защо не газифицира София, а вместо това купува печки и крепи кралицата Топлофикация? Газта стигна до Банкя и там спря. Защо? Коя столица е без битова газификация?
  • 26 Месарят

    11 12 Отговор
    Кюстендилската слива е най-сочна, когато изсъхне е най-сладка, но консумацията и винаги завършва с насиране....

    Коментиран от #28

  • 27 Серж

    8 3 Отговор
    На снимката виждате кандидат-ЛАПАЧИТЕ.
  • 28 Д-р Ох Боли

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Месарят":

    Звездата на архитекта е по-очукана и щях да гласувам за нея... Но те ми предлагат мъжа и, джендър и стари чанти и галоши...

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Центъра

    12 12 Отговор
    Компетентни за кмет са арх. Игнатов и Борис Бонев, другите тримца само ала бала, особено Мая Манолова - пълен въздух, Джамбазски само за катуните си приказва и се заяжда за странични неща, учителката по руски не става по подразбиране. Хора опичайте си акъла и не допускайте някоя от двете пуйки да досъсипе София.
  • 31 Гошо

    5 0 Отговор
    2 пъти го гледах и тъпия арменец, предплатен "журналист" изпусна цялото предаване пълен хаос!

    Коментиран от #33

  • 32 А защо

    5 1 Отговор
    Сидеров не е поканен
  • 33 уточнение

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гошо":

    Ами за 40мин 5 човека добър ден да кажат и са изтекли, трябваше поне 2 часа да отделят.
  • 34 Керчева

    13 2 Отговор
    Колкото и хора, включително Хекимян да питаха за удължаването на ремонта на Графа, Фандъкова така и не пожела да отговори. Това доказва липсата на каквато и да било обратна връзка с общината. Стилът им е да не отговарят на неудобни въпроси, касаещи НАШИТЕ пари от всевъзможните данъци. Както и липсата на приемно време на столичния кмет. До кога?!
  • 35 Петър Василев

    13 3 Отговор
    Борис Бонев тотално срина Фандъкова с факти и снимки! Освен оправдания и обещания за светлото бъдеще на София тя нищо конкретно не отговори!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Величието на Турция, на Ердоган

    1 8 Отговор
    Ердоган е истински мъже и лидерът!
  • 38 Цецо асансьора

    8 5 Отговор
    Данчето изгоря

    Коментиран от #40

  • 39 бл.134 в Зап. парк

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Видин столичен архитект":

    Цар Киро ,кмет на София
    Всичкото българе ,с по 10 апартамента.
  • 40 Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Цецо асансьора":

    И аз така смятам, вече е очевадно!
  • 41 Какво значение има

    0 1 Отговор
    Дали ще е Генчо или Пенчо , се тая !
  • 42 Алекс2

    4 3 Отговор
    София била лоша и неуредена при Данчето но вся селяния бега тука ! Щом не сте доволни марш обратно по махалите и паланките и оставете истинските Софиянци на мира и бира !
  • 43 7337

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Софиянец":

    Бюджетът е методика и инструмент за планиране в краткосрочен план за провеждане на икономическа, социална, фонансова и всякаква политика предмет на общественият живот. Това предполага определени познания и умения. Как би се справил всеки един неспециалист в подобна обстановка вече виждаме! Аз не съм Софиянец, но там се изсипаха за последните 10 години вероятно около 100 милиарда, за разлика от останалите градове в страната. И въпреки тази колосална сума този град продължава да е кочина. Само заплатите и издръжката на чиновниците в София на година са около 8-10 милиарда. Бюджетът е около 1,6-1,7 милиарда, като от него около 800 милиона са субсидия от държавата. Отделно през министерствата се наливат поне още 1 милиард на година, от които само за метрата са около 350 милиона. Предполагам разбираш, че предвид този ресурс някак е смешно да се избира за кмет някой, който няма идея какво прави там.
  • 44 Отговор

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ууууу":

    Заводите са от Бойко Борисов.Той не ги дава на друг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове