2 937

Ана Вилфан от ДБГ: Кметицата не вижда дупките и в нейния квартал

Ана Вилфан от ДБГ: Кметицата не вижда дупките и в нейния квартал
Мария Атанасова

Ана Вилфан е родена през 1993 г. в София. Завършва средното си образование в Италианския Лицей в Горна баня с природоматематически профил. Същата година започва своето висше образование в University of Westminster със специалност European Legal Studies, завършвайки го през 2016 г.

През 2015 г. завършва Maastricht University по програмата Еразъм + с дисциплини по Международно и Европейско право.

Активен член на няколко организации свързани със социална ангажираност на младежкия сектор в България и Европа. Участва в симулации на ООН, а през 2017 г. е избрана за председател на Източноевропейската група на Алианса към UNODC във Виена. От 2014 г. работи на частна практика като медиатор, част от ЦСМ към СРС и СГС София.

На тези избори е кандидат за общински съветник от коалицията ДБГ.

Кампанията е към финала си. Как протича тя, според вас?

За последните няколко седмици, откакто сме в кампания, често чета коментари относно моята кандидатура, че не съм имала опит и че не съм запозната с проблемите на софиянци. Бих искала да оборя тези твърдения. Да, факт е, че съм живяла известно време в чужбина (всъщност с точност 4 години), но от 2016-та съм тук и живея в София, a преди това също. Животът на всеки се стича различно, моят не е изключение. Наистина нямам опит с обществени поръчки и с инфраструктура - дострояване на пътища и пътни мрежи. Но имам опит, който е професионален в борбата ми с политиките на Столична община, както и граждански, което е ценно.

Какво имате предвид?

Имам опит да си плащам данъците, да си сменям спуканите гуми, като пропадна в дупките, да съм зарината в боклук в градинката пред блока ми, да дишам мръсен въздух… И тук е редно да се спомене, че и миенето на улиците един път в годината преди избори не премахва насложената прах (извинете – булеварди, СО още не е влязла в кварталите). Знам какво е да съдя фирма монополист за неравномерно и изкуствено натрупани сметки (в качеството ми гражданин, не като юрист). Имам опит с това какво е да чакаш по гишетата в районните общини с часове и, докато аз мога да го правя, то възрастните хора не издържат, защото дори няма къде да се седне. Опит какво е администрацията да е тромава и бавна и да ме връщат по пет път за услуга, която се прави за две минути. Имам опит с децата в неравностойно положение и деца с увреждания и като цяло хора със затруднения.

Опит с транспорта в квартал извън идеалния център на София, където все още няма канализация, както и пътища. Използвала съм и ползвам градски транспорт. Е, не знам всяка линия като г-н Джамбазки, който очевидно спи с картата под възглавница, но пък съм запозната до болка с автобуси 260 и 111. Той от 2011 до 2014г. в качеството си на общински съветник ги е научил. Аз също ще се науча, имам желанието. И накрая да не говорим за трафика, който е проблем без категорично решение, но може да се облекчи.

Вие какво предлагате?

Трафикът е проблем, който трудно ще бъде решен категорично. Мерките, които могат да бъдат предложени за облекчение включват финализиране на Околовръстния път, изграждане на вътрешни рингове, буферни паркинги и обособяване на повече автобусни линии на ключови булеварди и основни пътни артерии. Въвеждане на бял билет и билет, който да бъде използван за времеви интервал пример за 75 минути, както е по западен модел също са част от решенията, които могат да помогнат за облекчаване на трафика. Редно е и парите на ЦГМ да бъдат употребявани прозрачно, аз лично не знам тези пари за зелена и синя зона, като и от глобите за поставена скоба къде отиват и за какво се използват.

Все пак нещо хубаво няма ли да отчетете в мандата на Фандъкова?

Столична община е направила неща за града, концентрирани в центъра. По периферията ги няма. Ще кажете то не може всичко наведнъж. Така е, но пък не може и ремонт на ремонта 14 години. Защото дори и г-жа Фандъкова да не е лично отговорна и виновниците да си получават “наказанията”? Неоспорим факт е, че СО работи без да упражнява контрол върху изпълнителите и това е МОДЕЛ на работа и управление. Живяла съм в Горна баня - вилна зона. Навремето имаше поликлиника и баня. Сега има боклуци и дупки. Ама много дупки. Дупки има и в Манастирски ливади, където и г-жа Фандъкова живее. Не мога да кажа, че сме съседки, но се чудя като слиза към центъра не ѝ ли правят впечатление.

Не знам защо няколко засадени китки по градинките, две лампи и три камери, които не работят (става въпрос за разкъсаната шатра на г-жа Манолова) правят София красива. София е красива, защото гражданите я правим такава, защото гражданите се обединяват заедно да вършат неща, които общината трябва.

Темата е изключително обширна, не искам да политизирам излишно. Апелирам софиянци да упражнят правото си на глас на 27/10 срещу модела на управление. Аз съм с номер 67, преференция 103 в листата на МК “ДБГ, ЗНС, НДСВ и Сдружение “Път на младите”. А моят избор за кмет на София е Мая Манолова с номер 75.

България
Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 23 гласа.