Last news in Fakti

23 Октомври, 2019 19:30 9 272

Ана Вилфан от ДБГ: Кметицата не вижда дупките и в нейния квартал

  • ана вилфан-
  • дбг
Ана Вилфан от ДБГ: Кметицата не вижда дупките и в нейния квартал - 1

Ана Вилфан е родена през 1993 г. в София. Завършва средното си образование в Италианския Лицей в Горна баня с природоматематически профил. Същата година започва своето висше образование в University of Westminster със специалност European Legal Studies, завършвайки го през 2016 г.

През 2015 г. завършва Maastricht University по програмата Еразъм + с дисциплини по Международно и Европейско право.

Активен член на няколко организации свързани със социална ангажираност на младежкия сектор в България и Европа. Участва в симулации на ООН, а през 2017 г. е избрана за председател на Източноевропейската група на Алианса към UNODC във Виена. От 2014 г. работи на частна практика като медиатор, част от ЦСМ към СРС и СГС София.

На тези избори е кандидат за общински съветник от коалицията ДБГ.

Кампанията е към финала си. Как протича тя, според вас?

За последните няколко седмици, откакто сме в кампания, често чета коментари относно моята кандидатура, че не съм имала опит и че не съм запозната с проблемите на софиянци. Бих искала да оборя тези твърдения. Да, факт е, че съм живяла известно време в чужбина (всъщност с точност 4 години), но от 2016-та съм тук и живея в София, a преди това също. Животът на всеки се стича различно, моят не е изключение. Наистина нямам опит с обществени поръчки и с инфраструктура - дострояване на пътища и пътни мрежи. Но имам опит, който е професионален в борбата ми с политиките на Столична община, както и граждански, което е ценно.

Какво имате предвид?

Имам опит да си плащам данъците, да си сменям спуканите гуми, като пропадна в дупките, да съм зарината в боклук в градинката пред блока ми, да дишам мръсен въздух… И тук е редно да се спомене, че и миенето на улиците един път в годината преди избори не премахва насложената прах (извинете – булеварди, СО още не е влязла в кварталите). Знам какво е да съдя фирма монополист за неравномерно и изкуствено натрупани сметки (в качеството ми гражданин, не като юрист). Имам опит с това какво е да чакаш по гишетата в районните общини с часове и, докато аз мога да го правя, то възрастните хора не издържат, защото дори няма къде да се седне. Опит какво е администрацията да е тромава и бавна и да ме връщат по пет път за услуга, която се прави за две минути. Имам опит с децата в неравностойно положение и деца с увреждания и като цяло хора със затруднения.

Опит с транспорта в квартал извън идеалния център на София, където все още няма канализация, както и пътища. Използвала съм и ползвам градски транспорт. Е, не знам всяка линия като г-н Джамбазки, който очевидно спи с картата под възглавница, но пък съм запозната до болка с автобуси 260 и 111. Той от 2011 до 2014г. в качеството си на общински съветник ги е научил. Аз също ще се науча, имам желанието. И накрая да не говорим за трафика, който е проблем без категорично решение, но може да се облекчи.

Вие какво предлагате?

Трафикът е проблем, който трудно ще бъде решен категорично. Мерките, които могат да бъдат предложени за облекчение включват финализиране на Околовръстния път, изграждане на вътрешни рингове, буферни паркинги и обособяване на повече автобусни линии на ключови булеварди и основни пътни артерии. Въвеждане на бял билет и билет, който да бъде използван за времеви интервал пример за 75 минути, както е по западен модел също са част от решенията, които могат да помогнат за облекчаване на трафика. Редно е и парите на ЦГМ да бъдат употребявани прозрачно, аз лично не знам тези пари за зелена и синя зона, като и от глобите за поставена скоба къде отиват и за какво се използват.

Все пак нещо хубаво няма ли да отчетете в мандата на Фандъкова?

Столична община е направила неща за града, концентрирани в центъра. По периферията ги няма. Ще кажете то не може всичко наведнъж. Така е, но пък не може и ремонт на ремонта 14 години. Защото дори и г-жа Фандъкова да не е лично отговорна и виновниците да си получават “наказанията”? Неоспорим факт е, че СО работи без да упражнява контрол върху изпълнителите и това е МОДЕЛ на работа и управление. Живяла съм в Горна баня - вилна зона. Навремето имаше поликлиника и баня. Сега има боклуци и дупки. Ама много дупки. Дупки има и в Манастирски ливади, където и г-жа Фандъкова живее. Не мога да кажа, че сме съседки, но се чудя като слиза към центъра не ѝ ли правят впечатление.

Не знам защо няколко засадени китки по градинките, две лампи и три камери, които не работят (става въпрос за разкъсаната шатра на г-жа Манолова) правят София красива. София е красива, защото гражданите я правим такава, защото гражданите се обединяват заедно да вършат неща, които общината трябва.

Темата е изключително обширна, не искам да политизирам излишно. Апелирам софиянци да упражнят правото си на глас на 27/10 срещу модела на управление. Аз съм с номер 67, преференция 103 в листата на МК “ДБГ, ЗНС, НДСВ и Сдружение “Път на младите”. А моят избор за кмет на София е Мая Манолова с номер 75.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове